un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Mi-au plăcut trotuarele din Varșovia (și ar trebui să vizitați orașul, apropo)

7 Feb 2019  ·

TURISM  ·

23 comentarii

Am stat o zi în Varșovia, luna trecută, și am rămas cu impresia că sunt mult înaintea noastră în multe aspecte. Știu că de multe ori România este comparată cu Polonia (în special de ciudă, la modul “de ce-au ales să deschidă fabrica în Polonia și nu în România?”) și adevărul este că mulți indicatori economici sunt asemănători, dar ceea ce vede ochiul, detaliile fine, arată pentru mine o diferență foarte mare.

Știți ce mi-a trecut în primul rând prin minte? Că în întreg centrul lor vechi și, de altfel, în toate zonele prin care am mers, nu era pavaj crăpat sau spart pe jos. Toate dalele erau perfect montate, perfect fixate, nu se clătinau sub picioare, nu lipseau, nu erau prost finisate.


La noi m-am prins de ce multe sunt sparte. Intră mașinile ca să parcheze ilegal pe trotuare, iar acele dale nu sunt făcute să susțină 2000 de kilograme. Asta nu este tot. Sunt zone unde nu au intrat niciodată mașini, precum în fața magazinului Unirea sau a Palatului CEC, unde au fost prost montate de la început.

Pentru mine, spiritul acesta al lucrului bine făcut, al atenției la detalii, spune foarte multe despre o societate, cum lucrează și cum tolerează lucrul făcut de cei din jur. Treaba asta nu are legătură cu PIB-ul, cu salariul mediu sau câți trec bacalaureatul, nici cu respectarea statului de drept, ci merge la un nivel mai de bază decât atât.

Și impresia asta bună despre oraș a continuat peste tot. Nu am văzut nici o mașină parcată unde nu trebuia; nici una! Trotinete electrice Lime (majoritatea modelul meu Ninebot – citiți review-ul) pentru ride-sharing erau peste tot. Trotuarele arătau impecabil, erau benzi de biciclete, traficul se desfășura în ritm civilizat, fără forțări, deși au și ei probleme de trafic.

Oriunde te uiți în jur, se construiesc clădiri înalte de birouri. Varșovia arată ca un oraș în plin avânt de dezvoltare. Am stat lângă o gară și tot felul de trenuri cu aspect modern treceau prin ea. În intersecție am numărat, la un moment dat, 8 garnituri de tramvai prezente simultan pe diversele linii și stații din acea piață. Să-mi spuneți când vedeți o astfel de densitate la noi.

Sigur, este toată discuția aceea despre statul de drept în Polonia și clasa lor politică. Simt însă că astfel de probleme se pot corecta la următoarele alegeri. Pavelele alea puse bine, însă, rămân pentru toată viața.


Varșovia poate fi o destinație bună pentru un city-break, apropo. Aveți multe de văzut în oraș, au zone frumoase pentru plimbat, au obiective legate de istoria regatului Poloniei și desigur de al doilea război mondial (un șir lung de atrocități, mai exact, dar asta este lumea în care trăim și nu cred că trebuie să uităm ce s-a întâmplat), un centru vechi plin cu baruri și restaurante interesante.

Au și prețuri foarte bune, poate mai mici decât în București. Am fost într-un bar cu bere artizanală și aveau 80 de beri la tap, prețuri între 10 și 20 de lei (ca la noi), dar o pizza mărișoară costa între 22 și 28 de lei, ceea ce mi s-a părut mai bine decât la noi. Un fel de Caru’ cu Bere de-al lor avea prețuri mai bine pentru mâncare tradițională decât al nostru. Dacă mergeți în Varșovia, nu ratați Cafe Bristol, este o cofetărie foarte bună.

Am petrecut revelionul 2018 în Cracovia, dar pe cuvânt de nu mi se pare Varșovia o destinație cel puțin la fel de atrăgătoare. Nu are atmosfera de oraș vechi și nici castelul de pe deal, dar per total mi se pare că ai mai multe de văzut. Voi scrie și despre Cracovia, că prin aprilie am impresia că se va lansa un zbor direct București-Cracovia și asta va încuraja turismul românesc, dar gândiți-vă și la Varșovia, unde se poate ajunge cu Wizz și LOT.

Am făcut pe Vola o simulare de preț pentru un weekend din aprilie și biletele costă între 142 euro cu LOT, care zboară la ore foarte bune (plecare dimineața, întoarcere seara) și 105 euro la Wizz, care zboară pe orar nepotrivit (plecare la prânz, întoarcere dimineața), dar e de studiat dacă nu ieșiți mai ieftin cu Wizz + încă o noapte de cazare acolo.

asus s5507

    23 comentarii

  1. Salut. Nu e chiar asa rau nici cu wizz. Plecare vineri la 13:30, ajuns la 14:15 ora locala suficient cat se te cazezi si sa pleci la o plimbare si iei o cina. Intors luni la 10:25 ceea ce nu e chiar grozav, dar e timp suficient timp cat sa ai timp sa te odihnesti in seara de duminica. Pret – 29 euro dus-intors (cu wizz discount) rezervat cu 2 luni inainte. Sa vedem cum o sa fie. :)

      (Citează)

  2. si mie mi-a placut si aia am observat si eu prima data, nici o masina parcata aiurea. si au putine locuri de parcare.
    transport in comun impecabil, piste de biciclete, curat peste tot, mancare buna, preturi ok, parcuri.

      (Citează)

    • Catalin Tanase

      07/02/2019 la 9:28 AM

      Eu am fost in decembrie. Aceleasi impresii. Singurul lucru neplacut, dar care nu tine de oras in sine: vremea! Permanent era un vant taios de la care imi ingheta fata

        (Citează)

  3. 2000 kg de împărțit la 4, că aia de rezervă nu se pune

      (Citează)

  4. Pot sa inteleg ca Uber se cheamă “ride sharing”, adica 2 sau mai multi oameni impart o masina pe o bucata de traseu. Dar Lime=ride sharing? Hai sa-i zicem verde “închiriere de trotinete”.

      (Citează)

  5. Radu, explicatia este foarte simpla de ce sunt cu mult inaintea noastra. Dupa caderea comunismului, directia de urmat pentru marea majoritate a tarilor est-europene a fost clara: catre vest, economie de piata, democratie.
    La noi a fost exact invers: am ales ‘democratia originala’ si ‘proprietatea privata este un moft’. Te las pe tine sa ghicesti de unde provin cele doua citate si vei intelege diferentele mentionate de tine.

      (Citează)

  6. La Unirii în față se mai trece ocazional cu motociclete.

      (Citează)

  7. In Polonia, Legea Lustrației a fost adoptata in 1997 si aplicata începând cu 1998, sub incidenta ei intrau candidații la funcții politice, înalții funcționari din administrație, judecătorii, procurorii precum si directorii instituțiilor media. Legea prevedea obligativitatea depunerii unei declarații publice prin care se recunoaște sau nu colaborarea cu serviciile secrete comuniste.

    La noi nu a fost votata deși s-a cerut după Revoluția din Timisoara. Alta ar fi arătat România fără alte Voiculescu sau alți securiști.

    Piata Unirii a fost amenajata de Euroconstruct si Primăria Capitalei in 2014 cu o investiție de 2,8 milioane lei, pentru stricăciuni au fost acuzați comercianții care si-au amplasat tarabe pentru a vinde mărțișoare in perioada 1-8 martie 2014. Pe vremea aia a fost primar Sorin Oprescu apoi a venit Gabriela Firea tot de la PSD, deci bucureștenilor le este bine asa, nu vor calitate ca in Varsovia.

      (Citează)

  8. Cum arata trotuarele alea! Pai daca imi cade mancare pe jos, o iau si o mananc ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.

      (Citează)

  9. Eu am fost în Varșovia în 1993. Țin minte și acum că puteai să-ți pui ceasul după orarul tramvaielor lor, soseau exact la ora scrisă pe panoul din stație…

      (Citează)

  10. Îți recomand să incluzi în Turul Burgerilor și Champions de la Marriott-ul de lângă gara centrală. Prețurile sunt cam la 2/3 față de cele de la Champions din București (pe verificate), așa cum sunt cam peste tot la restaurantele din Varșovia, poate chiar spre jumătate.

      (Citează)

  11. Am locuit aproape 5 ani în Cracovia și am fost deseori la Varșovia însă nu mi-a plăcut niciodată. Da, trotuarele și lucrurile sunt bine făcute, așa cum zici, însă Cracovia e mult mai atractivă și plină de viață datorită zecilor de mii de studenți și turiști. Trebuie să mai ajungi pe la Wroclaw, e cool :D

      (Citează)

    • De ce ar fi un oras mai “atractiv” pentru ca are multi studenti? Asta poate doar daca mai esti student, altfel nu are de ce te interesa acest aspect, ba chiar dimpotriva, in anumite cazuri.

        (Citează)

  12. Varsovia mai are o chestie care tine de contextul istoric. dupa razboi au trebuit sa o reconstruiasca, era un fel de Dresda. asa ca au ales sa faca bulevarde largi, trotuare largi, parcuri, dezvoltare pe orizontala. asta e un motiv pentru care e asa aerisita. partea cu facutul lucrurilor bine tine de oameni si cum sunt educati.

      (Citează)

    • Corect, centrul vechi e o butaforie, a fost reconstruit de la zero după război. Mie nu mi-a plăcut Varșovia, mi s-a părut rece și plicticoasă, prefer Praga sau Budapesta oricând. Să te lauzi cu casa scânteii aia uriașă, de rit sovietic, mi se pare de prost gust.

      Ce m-a impresionat a fost schimbarea gărzii la un monument militar, solemnă și modestă, nu circul de la cehi sau englezi.

        (Citează)

  13. Varșovia a fost, practic, nimicită până la ultima rădăcină adâncă în Pământ, iar Bucureștiul a rămas nevătămat.

    Rezultatul, după reconstrucție, se vede…

    Poate că și războiul, la cât de mosntruos e, are efectele sale bune după ce se termină, și anume, că nimeni nu te raportează la niciun CEDO sau instanță de judecată cu exproprierea pentru îmbunătățirea infrastructurii și ar mai elimina din locatori & agenți imobiliari care închiriază/vând la prețuri de Monaco.

    Are fi o tematică interesantă.

      (Citează)

  14. ipo:
    Să te lauzi cu casa scânteii aia uriașă, de rit sovietic, mi se pare de prost gust.

    Pai acum ce sa mai faca? s-o darame? au ales s-o puna in valoare atat cat se poate, asta ar trebui sa facem si noi cu edificiile construite in comunism, ca nu le putem darama.

      (Citează)

  15. Kopa_Kopan: Pai acum ce sa mai faca? s-o darame? au ales s-o puna in valoare atat cat se poate, asta ar trebui sa facem si noi cu edificiile construite in comunism, ca nu le putem darama.

    Am spus ca mi se pare de prost gust sa te lauzi cu ea, nu s-o darami. Poate sa te faci ca nu-i mare chestie, asa cum fac eu cu Casa Poporului cand plimb straini prin Bucuresti.

      (Citează)

  16. Am vizitat mai multe destinatii din Polonia in noiembrie 2018 si am revenit in Varsovia dupa 7-8 ani. S-a schimbat orasul si a evoluat foarte mult in timpul asta.
    Si orase ca Lodz sau Wroclau sunt de pus pe lista. Mai ales cel de-al 2-lea, legat cu o vizita pe la castelele din Silezia Inferioara.
    Stau destul de bine la capitolul turism, preturi, amabilitate. Iti e usor sa te deplasezi, poti cumpara bilete online si din mijloacele de transport in comun direct cu cardul.
    Si au prin toata tara diverse Science Centers. In wroclaw au ceva legat de apa de exemplu. In Lodz un science center pe mai multe sectiuni. Foarte cool. Mi-a placut mult si asta.
    Si tocmai pentru ca merita noi prin mai ne gandim sa mai vizitam si alte zone ale tarii.

      (Citează)

  17. Despre Gdansk nu zice nimeni nimic?

      (Citează)

  18. ipo:
    Corect, centrul vechi e o butaforie, a fost reconstruit de la zero după război.

    La fel si toata Germania..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus