un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Hands-on cu Samsung S10 și S10+ (inclusiv video)

27 Feb 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

41 comentarii

Am butonat la MWC Barcelona noile Samsung Galaxy S10 și S10+ și impresia bună pe care o aveam după anunțul inițial s-a păstrat în întregime. Telefoanele chiar sunt excelent construite, arată bine, camerele foto par foarte bune, senzorul de amprentă din ecran funcționează perfect.

Ca un preview, am văzut la MWC toate telefoanele noi ale momentului, inclusiv LG V50, G8, Xiaomi 9, Xperia 1 și 10, Nokia 9 PureView șamd și veți citi în articolele următoare de pe blog despre ele. Gama Galaxy S10 este cu o clasă peste ele deși, în unele cazuri, și cu o treaptă de preț peste ele; în acest moment, singura concurență pentru Samsung este Apple și rămâne de văzut ce va anunța Huawei pe 26 martie, când ne așteptăm la noile P30.

Abonează-te: http://bit.ly/2RBcHBg

Ce mi-a plăcut

Notch-ul lor asimetric, de fapt doar camera frontală integrată în ecran, este bine disimulat. Samsung folosește niște wallpaper-uri mai întunecate în acea zonă, ca să ascundă și mai bine camera, deși pe fundal alb devine imediat vizibilă. Totuși, este mică și nu m-a deranjat vizual poate și pentru că este așezată în dreapta, nu pe centru.

Camerele sunt performante. Am comparat la stand S10 și S10+ cu ce telefoane mai avea fiecare în jur și fotografiile păreau mai luminoase. Camera ultra-wide arată inițal o deformare a imaginii, dar se poate activa o opțiune automată de corecție a distorsiunilor care rezolvă o mare parte din problemă.

În clipul video de mai sus vedeți și momente filmate cu S10.

Mi-a plăcut că interfața camerei este bine gândită prin faptul că în filmare este ușor să schimbi între cele trei camere. Ați zice că o astfel de funcție este la mintea cocoșului, dar de exemplu Xiaomi 9, care are tot trei camere, nu-ți permite să schimbi decât între două dintre ele, LG G8 la fel.

Senzorul de amprente de sub ecran funcționează foarte bine, fiind parcă și un pic mai rapid și performant decât pe Huawei Mate 20 Pro (demo în clipul de mai sus). Este amplasat mai jos decât pe Huawei, aproape de baza ecranului, așa că este ușor de găsit chiar și pe pipăite în noapte, iar recunoașterea amprentei mele s-a făcut imediat, rată de deblocare 100% deși eram la primele încercări.

Senzorul acesta și noul notch au făcut și mai mare raportul dintre suprafața ecranului și partea frontală. Alte modele văzute la MWC au margini ceva mai vizibile decât noile S10 și S10+.

Culorile ecranului sunt foarte vii, dar cu asta deja ne-a obișnuit Samsung de vreo 2-3 generații încoace. Toate îmbinările carcasei sunt de asemenea foarte bune, tot cum ne-am obișnuit de pe la S7 încoace.

Tot la MWC am apreciat și mai mult diverse alte funcții mai obscure din telefon, de exemplu trimiterea de fișiere prin Wi-Fi Direct. E tare mișto când trimiți 100 MB în 10 secunde prin wifi direct între telefoane. La alte modele, la alte standuri, n-am avut la dispoziție decât Bluetooth pentru a “fura” filme și fotografii făcute de test, ceea ce într-un loc a durat 15 minute.

Mi-a plăcut și că poate încărca wireless un ceas Samsung compatibil. Asta înseamnă că nu mai ai nevoie de încărcător de ceas atunci când pleci pe undeva, te descurci punând telefonul la priză și ceasul peste telefon.

Ce nu mi-a plăcut

Sunt doar chestiuni minore. De exemplu, butonul on/off din dreapta este amplasat foarte sus, mai sus decât la telefoanele anterioare.

O altă chestiune care pe mine mă deranjează este că, odată cu adaptarea interfeței Samsung la Android 9, camera foto nu mai are unul sub altul butoane din care să declanșezi fotografierea sau filmarea, după dorință, ci acum întâi trebuie să muți pe modul Video pentru a-ți apărea butonul Record.

Asta este cam ca la 99% dintre telefoanele din comerț, dar mie îmi plăcea mai mult că la Samsung deschidea camera foto și dintr-o singură apăsare puteai fotografia sau filma. Acum, pentru filmare, este nevoie de două apăsări și vreo 0,3 secunde de așteptare.

Ce rămâne de testat

Stabilizarea optică, că la MWC n-am avut unde să alerg cu telefonul în mână sau pe scări. Prezentarea oficială vorbește despre o stabilizare video excelentă, ca pe GoPro-uri, și sunt curios dacă așa este și în realitate. Rămâne problema de la generațiile anterioare, pe filmare 4K se dezactivează automat stabilizarea video.

Autonomia bateriei. Avem așa: S10 cu ecran de 6,1 inchi și baterie de 3.400 mAh și S10+ cu ecran de 6,4 inchi și baterie de 4.100 mAh. La un calcul grosier, iese o creștere de aproximativ 10% a suprafeței ecranului, dar o creștere de 20% a capacității acumulatorului, ceea ce mă face să cred că S10+ va avea autonomie mai bună decât S10.

Asta ar da un pic peste cap ideea mea că S10+ nu are nici un avantaj semnificativ față de S10; posibilitatea de a avea 12 GB RAM pe anumite modele în loc de 8 GB nu mi se pare crucială, dar o autonomie mai mare a bateriei, da.

S10 și S10+ sunt expuse în multe locuri din București și poate și din țară, apropo. Eu l-am văzut în mall Băneasa, am înțeles că este și în Media Galaxy de prin Vitan și în alte magazine mari.

Galaxy Fold este expus sub un geam, nu se vedea bine, oricum nu mă interesează foarte mult.

asus s5507

    41 comentarii

  1. Doar eu consider că deblocarea facială este cea mai utilă?

    Samsung nu este atentă deloc la detalii, care fac diferenţa de cele mai multe ori. Camerele frontale puteau să fie ascunse cu o vopsea specială — arată ca o chinezărie ieftină aşa.

      (Citează)

    • Plus găurile alea din partea de jos, zici că le-a desenat unul beat. Nu au o simetrie.

        (Citează)

    • Mie nu mi-a plăcut deblocarea faciala. Nu e nevoie ca de fiecare data când manipuleze telefonul acesta sa creadă ca vreau deblocare! Și mai creste și consumul bateriei. Tot amprenta pe centru spate e cea mai ok metoda de deblocare.

        (Citează)

    • Nu, deblocarea faciala e o tampenie.

      Pe langa faptul ca nu ma intereseaza sa ma holbez direct in telefon cand am nevoie sa il folosesc, problema mai mare, ca la toate masurile de “securitate” biometrice, e ca se bazeaza pe chei pe care nu le poti schimba.

      O data compromisa securitatea deblocarii faciale, cam aia a fost, nu iti vei putea schimba fata. Si cu amprentele e aceeasi problema, dar macar acolo ai 10 optiuni pana devine inutila.

      Ar mai fi si un argument despre cum in cazul unei investigatii abuzive, nu poti opri politia sa iti intrepte telefonul spre fata, in schimb poti refuza sa le dai codul de deblocare.

      Toate functiile astea sunt strict de convenience si ar trebui tratate ca atare. Si din punctul asta de vedere, cel mai simplu mi se pare sa poti sa pui degetul pe un cititor de amprenta si telefonul sa se deblocheze. Chiar daca sta pe birou sau intr-un suport de masina,

        (Citează)

    • Eu folosesc deblocarea facială pe al meu și este de multe ori bună, de exemplu când plătesc cu telefonul și îmi cere amprentă sau mutră. Cel mai simplu este să mă uit la el.

        (Citează)

  2. Nu am de ce sa imi schimb telefonul, daramite sa arunc 1000 de euro pe Samsung.

      (Citează)

  3. Faptu ca poti incarca wireless un alt device, e singura chestie misto. In rest….doar un alt telefon foarte scump.
    Mai interesant pare m20: baterie de 5000, ecran mare, specificatii decente ptr 99% din utilizatori, pret ok. Pare c-o sa faca multe vanzari.

      (Citează)

  4. Ce smecheri… au facut wallpaper-ul mai inchis la culoare in dreptul gaurii din ecran.
    In rest, incarcarea wireless e misto, dar cam atat din punctul meu de vedere.
    Ma enerveaza ca la Samsung nu se poate raspunde la apeluri cu amprenta (ca la Huawei) iar deblocarea faciala mi se pare cam lenta.

      (Citează)

  5. Aia cu wallpaper negru sus să ascundă camerele zici că sunt copii idioți care se joacă.
    Dar și Apple a făcut la fel, și în ambele cazuri discutam de 1000 euro.
    E vremea ca operatorii sa strângă din buci dacă vor sa mai facă vânzare.
    Oricum piața e plina de mobile mizerabile

      (Citează)

  6. Aș vrea să văd puțină atenție și pentru Samsung S10e

      (Citează)

  7. Andrei:
    Ce smecheri… au facut wallpaper-ul mai inchis la culoare in dreptul gaurii din ecran.

    Daaa, mare bullshit cu wallpaper cu colt inchis la culoare. De parca stai numai pe ecranul de start, nu in aplicatii :)
    La MWC au bancomate de la CEC Bank?

    Gama Galaxy S10 este cu o clasă peste ele

    Chiar o clasa? Nu 10% dintr-o clasa? Cam cate clase sunt in total?

      (Citează)

    • S-a extins tare si CEC Bank si orange Romania. Practic datorita lor are loc MWC Barcelona.

        (Citează)

    • alunelu: Daaa, mare bullshit cu wallpaper cu colt inchis la culoare. De parca stai numai pe ecranul de start, nu in aplicatii :)
      La MWC au bancomate de la CEC Bank?

      Chiar o clasa? Nu 10% dintr-o clasa? Cam cate clase sunt in total?

      Da, chiar este la alt nivel. Restul au făcut compromisuri nasoale. Așteaptă să le vezi prin magazine, o să-ți zici atunci “da mă, avea dreptate ăla”.

        (Citează)

  8. Imi place partea cu transfer WIFI intre device-uri. Era timpul s-o puna si ei ca baietii rai o au din 2013. Altfel partea cu incarcarea e foarte faina.

      (Citează)

  9. parerile pe YT sunt cam indreptate spre S10e…dimensiune buna pentru o mana, pretul cel mai ok, compromisuri minore fata de s10 si s10+

      (Citează)

    • Nu chiar minore. Eu nu înțeleg exact de ce ai vrea S10e și nu S9 sau A8 sau altele. Are câteva avantaje telefonul (de exemplu, nu are muchie rotunjită la ecran), dar nu pentru mine.

        (Citează)

    • Personal, inca folosesc S7, care mi se pare ca face fata cu brio, S10e are exact aceleasi dimensiuni, ecran nerotunjit (care imi place).
      S8 si S9 mi se par ridicol de lungi si inguste. Pot sa supravietuiesc fara senzorul de amprenta din ecran si fara a patra camera :)
      Diferentele de la baterii sunt direct proportionale cu marimea ecranului, deci irelevante.
      Am mainile mari, dar tavitele de cafea, gen s10+ mi se par exagerate.

        (Citează)

  10. Samsung are tot timpul “culori vii”, ceea ce nu prea îi ajută pe cei care fac design, că se vede diferit decât pe alte telefoane. E fain, dar e și o mică păcăleala la mijloc.

      (Citează)

  11. Apropo Radu, cum iti spuneam de procesor ca e o petarda:
    https://www.androidpolice.com/2019/02/26/the-snapdragon-855-powered-galaxy-s10-spanks-the-exynos-9820-model-in-benchmarks/
    Nu am nimic cu Samsung, dar pe clientii din Europa ii trateaza ca pe unii de mana a doua, desi aici telefoanele sunt mai scumpe decat in alte zone, inclusiv SUA.
    Cum poti sa spui ca vinzi un flagship de peste 1000 EUR, cand pui pe el un procesor de mana a doua ?

      (Citează)

    • Da, cam mare diferența. Tot n-aș lua însă un model cu Qualcomm adus pe canale oficiale. Adică o fi mai slab Exynos, dar oricum rulezi orice în condiții foarte bune.

      Dacă vrei probleme mai mari, uite alta: LG G8 cu 3 camere se vinde doar în Coreea. În Europa vine modelul cu 2 camere. Acolo chiar mi se pare decizie greșită.

        (Citează)

  12. EGO:
    Mie nu mi-a plăcut deblocarea faciala. Nu e nevoie ca de fiecare data când manipuleze telefonul acesta sa creadă ca vreau deblocare! Și mai creste și consumul bateriei. Tot amprenta pe centru spate e cea mai ok metoda de deblocare.

    Nu stiu cum e pe Samsung, dar pe Oneplus 5T deblocarea faciala se activeaza doar daca apesi butonul de On/Off sau faci double tap pe ecranul stins. Si se deblocheaza aproximativ instant, fara lag sesizabil.
    Fara sa apesi butonul, poti misca telefonul in fel si chip, se activeaza doar Ambient display, unde vezi pentru cateva secunde ceasul, data, bateria si notificarile.

    O implementare idioata a deblocarii faciale este pe Nokia 8. Apesi butonul, apare simbolul ca s-a deblocat in josul ecranului dar tot trebuie sa faci Swipe cu degetul, nu iti arata direct ecranul de Home.

      (Citează)

    • Cred că așa este și pe iPhone – la tap to wake sau la ridicat telefonul se deblochează, apoi trebuie să faci swipe up ca să ajungi la ecranul de home.

        (Citează)

    • Vio: O implementare idioata a deblocarii faciale este pe Nokia 8. Apesi butonul, apare simbolul ca s-a deblocat in josul ecranului dar tot trebuie sa faci Swipe cu degetul, nu iti arata direct ecranul de Home.

      La mine nu este așa, apeși on/off, te recunoaște, îți arată direct ecranul Home. Vezi prin setări.

        (Citează)

  13. Si cand ma gandesc ca ziceam sa ne apucam sa comentam si noi mai constructiv :)

    “le-a desenat unul beat, e o tampenie, daramite sa arunc 1000 de euro, ce smecheri, copii idioți, mare bullshit, o petarda.”

      (Citează)

    • Nu aduc valoare comentariile astea, dar înțeleg oarecum atitudinea. Uită-te câte telefoane apar și cum se chinuie toți să-ți scoată ochii cu diverse funcții inutile. Normal că nu merită 1000 de euro la doar 1 an sau 2, indiferent de câți bani ai avea. Așa că oamenii s-au plictisit și aruncă și ei ce pot.

        (Citează)

    • Te lasam pe tine sa aduci ceva mai constructiv, oh wait…

        (Citează)

    • A stabilit dam167 ce merită și ce nu.
      Dacă eu vreau/aș vrea să desfac anul o cutie de Samsung/Huawei/iPhone/telefon de top și sunt mulțumit cu prețul de 1.000 de euro cum ai putea să îmi zici că nu merită?
      Aia vreau să fac, ăla e prețul. Dacă la final sunt mulțumit însemnă că merită.
      Stați pe curul vostru cu meritatul. Fiecare are bucuriile lui pentru care e dispus să plătească.

        (Citează)

  14. Teniescu:
    A stabilit dam167 ce merită și ce nu.
    Dacă eu vreau/aș vrea să desfac anul o cutie de Samsung/Huawei/iPhone/telefon de top și sunt mulțumit cu prețul de 1.000 de euro cum ai putea să îmi zici că nu merită?
    Aia vreau să fac, ăla e prețul. Dacă la final sunt mulțumit însemnă că merită.
    Stați pe curul vostru cu meritatul. Fiecare are bucuriile lui pentru care e dispus să plătească.

    Nu merită la un mod general, că nu putem vorbi fiecare pentru el, că aia nu-i discuție, e monolog. Nu am zis că n-ar trebui să-ți cumperi tu, doar că într-un mod analitic n-ai cum să-i găsești acea „valoare” de la an la an, că nu aduce mare lucru față de modelele anterioare. Nu sunt nici pentru a bate apa-n piuă la nesfărșit cu asta, dar e evident că mulți s-au plictisit și de-aia reacțiile de care zicea Iona.

      (Citează)

  15. nwradu:
    Da, cam mare diferența. Tot n-aș lua însă un model cu Qualcomm adus pe canale oficiale. Adică o fi mai slab Exynos, dar oricum rulezi orice în condiții foarte bune.

    Dacă vrei probleme mai mari, uite alta: LG G8 cu 3 camere se vinde doar în Coreea. În Europa vine modelul cu 2 camere. Acolo chiar mi se pare decizie greșită.

    LG cred ca sunt deja cunoscuti pentru deciziile cel putin ciudate din ultimii ani.
    Chiar mi se pare nasoala situatia asta cu producatori care aduc in Europa versiuni de produse, asa putin “ciobite” de unele functionalitati, fata de alte zone. Desi publicitatea si pretul binenteles ca ascund asta, iar marea majoritate a cumparatorilor nu isi vor da seama. Pentru ca, hai sa fim seriosi, chiar daca foarte multi au acum smartphone, foarte putini stiu macar ce versiune de sistem de operare au, ce sa mai zicem de procesor, rezolutia ecranului, memorie sau capacitatea bateriei.

      (Citează)

  16. nwradu:
    Da, cam mare diferența. Tot n-aș lua însă un model cu Qualcomm adus pe canale oficiale. Adică o fi mai slab Exynos, dar oricum rulezi orice în condiții foarte bune.

    Dacă vrei probleme mai mari, uite alta: LG G8 cu 3 camere se vinde doar în Coreea. În Europa vine modelul cu 2 camere. Acolo chiar mi se pare decizie greșită.

    Deci nici o sansa pentru vreun fel de garantie internationala daca iti iei telefonul din State, corect?

      (Citează)

  17. Îmi e o ciudă incredibilă pe Google pentru haosul din ecosistemul android.

    Avem dpdv hardware niște telefoane atât de bune (nu doar de la samsung ci o grămadă) care sunt frânate de software, pline de bloatware și prostii.

    Am avut ambele platforme, mereu trec de la una la alta, acum sunt pe iOS și îmi place mult stabilitatea și felul în care funcționează iOS (deși nu-mi place că lipsesc customizările din Android, înțeleg de ce au făcut asta).

    Cred sincer că dacă Apple ar anunța (deși știu că nu vor face asta niciodată decât dacă-i paște falimentul) că se poate instala iOS pe hardware-ul altor producători (limitați probabil, și probabil doar flagshipuri) ar rupe tot.

    Problema e însă că și-ar împușca în picior propriile telefoane, așa că nu s-ar întâmpla niciodată.

    Dar omul poate visa :))

      (Citează)

  18. nwradu:
    Eu nu-l înțeleg, se adresează unei nișe mici și speciale. O să scriu și despre el în alt articol.

    Pentru mine este perfect, urăsc edge screenul, nu poți să îl apuci deloc cum trebuie, înregistrează touch-uri aiurea… Plus e și mai ieftin un pic și are multe dintre featurile de pe s10

      (Citează)

  19. nwradu: Da, chiar este la alt nivel. Restul au făcut compromisuri nasoale. Așteaptă să le vezi prin magazine, o să-ți zici atunci “da mă, avea dreptate ăla”.

    L-am vazut la Altex. Arata ok, dar n-am gasit clasa aia in plus. Butoanele de volum sunt plasate oribil pentru un dreptaci si sunt prea iesite in afara, efectiv te agheti in ele.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus