un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Doar 12% dintre telefoanele vândute costă peste 800 de dolari

22 Feb 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

28 comentarii

O cercetare de piață GfK vine cu statistici foarte bune despre piața mondială de smartphone-uri.

Vânzările în 2018 au totalizat 522 de miliarde de dolari. Cererea globală a scăzut cu 3%, ajungând la 1,44 miliarde de unități, dar valoarea totală a crescut cu 5%.

Semn că în medie s-au cumpărat telefoane mai scumpe.

375 de milioane de smartphone-uri au fost vândute în trimestrul trei.

Adică 26% din totalul anual. Mă așteptam ca perioada Black Friday și sărbători să adune măcar o treime din vânzările anuale de telefoane, dar iată că nu este așa.

Doar 12% dintre telefoanele vândute au costat peste 800 de dolari.

Ponderea a crescut de la 7% în 2017, ceea ce-mi spune, din nou, că s-au vândut mai multe telefoane scumpe, dar 12% oricum este un procent mic.

Toate discuțiile despre ce flagship este mai bun, Apple vs Samsung, cum să-ți iei iPhone de 5.400 lei când ai salariu de 4.000 de lei șamd? Sunt doar discuții. Nervi pentru nimic, amprenta acestor telefoane în piață este destul de redusă.

Oamenii cumpără ce-și permit, chiar dacă preferă să discute despre telefoanele scumpe. Smartphone-urile sunt aspiraționale, te interesează ce-i nou, poate visezi la cel mai scump model, dar majoritatea oamenilor nu-și vând un proverbial rinichi pentru a le cumpăra.

Apropo, dacă 12% sunt telefoane scumpe și probabil că 80% dintre ele se vând prin operatorii telecom, vă dați seama de fapt ce puține telefoane > 800 de dolari vând restul magazinelor?

Și tot aici: 12% este media globală. În România, care nu-i cea mai bogată țară, nu m-ar mira să fie de 6%. Rețineți acest aspect data viitoare când vă găsiți atras în tot felul de războaie pe net privind care-i cel mai bun telefon.

46% din vânzările globale sunt de telefoane din gama medie, de 150-400 de dolari.

Aici se dă, de fapt, lupta și aici excelează brandurile chinezești. Huawei P20 este un telefon foarte bun, dar P20 Lite se vinde mult mai bine. Xiaomi, OnePlus, gamele medii de la Samsung și Huawei, Nokia și alții se vând pe bandă rulantă.

Un alt gând. Dacă vorbiți cu oameni care au site-uri de review-uri (precum gadget.ro), veți vedea că și ei vă pot confirma că traficul mare vine pe astfel de review-uri.

Uitați acum un alt citat din analiza GfK:

obiceiurile de consum se schimbă atunci când vine vorba despre produsele pe care le deținem. Consumatorii “preferă să posede mai puţine produse, dar de mai bună calitate” pentru care sunt dispuși să plătească preţuri premium și “prețuiesc mai mult experienţele decât deținerea de bunuri”. Fie că este vorba despre dimensiunea memoriei, a ecranului sau o camera cu mai mulți megapixeli, aceste inovaţii nu aprind imaginaţia consumatorilor şi nu stimulează cererea.

Din acest motiv producătorii mari insistă pe ce poți face cu telefonul și mai puțin câtă memorie are. Apple excela în acest aspect, îți arăta fotografii realizate cu telefonul și îți spunea cum poți comanda mai rapid cafea la Starbucks de pe iPhone, dar nu anunțau dimensiunea memoriei sau a bateriei, specificații pe care de obicei le descopereau alții la un teardown după lansare (în ultimii ani au început și ei să insiste pe specificații mai mult).

Din același motiv, zic eu, nimeni nu visează la Pocofone sau alte modele asemănătoare. Se vinde bine pentru că are specificații bune la un preț redus, dar mie personal nu mi-a transmis niciodată ceva legat de “experiențe”, ci doar de “utilitate”.

Piața chineză este cea mai mare consumatoare de smartphone-uri la nivel mondial. Declinul cererii din China în T4 2018 (-27% din valoarea vânzărilor) are un impact semnificativ asupra cifrelor globale.

De asta toți încearcă să intre pe piața din China, dar nu reușesc. Apple n-a reușit. Într-un fel, mi se pare normal, chinezii fac telefoane bune, iar clienții își permit deci să fie naționaliști. În plus, nu știi niciodată când cenzura taie accesul la iTunes, pe când la Weibo nu se va întâmpla prea curând.

asus s5507

    28 comentarii

  1. Mda, booring..”discutiile” despre telefoane sunt fascinante cand esti pe la liceu sau la inceput de douaj’ de ani, culmea exact cand nu ai bani sa-ti iei ultimul flagship si pierzi timpul cascand gura la “detaliile care fac diferenta”. Mai departe insa, cand ajungi sa ai bani suficienti incat sa-ti iei in fiecare luna cate un S10 daca vrei, toate astea nu ar trebui sa te intereseze mai mult de 2 minute pe saptamana. Din ciclu “a, au pus amprenta pe ecran, tare..hai sa trecem la lucruri serioase”, “wow, 3 camere, zoom 2x, super..hai totusi sa ne purtam ca niste oamenii de varsta noastra”..pe scurt, fascinatia pentru “telefoane” trebuie sa aiba o limita.

      (Citează)

    • Goldilocks Globalist

      22/02/2019 la 2:51 PM

      Hai ca esti amuzant. Spune si tu, care sunt hobby-urile tale de om serios si matur?

        (Citează)

    • @zetanu,

      Ce nu intelegi?
      Radu primeste mereu moca ultimele telefoane si trebuie sa dea din gura despre ele ca sa vanda si saracii aia de la samsung cateva bucati.

      Asa a primit si s8, s9, huawei, s10, etc, toate.
      Asta e jobu lui

        (Citează)

    • Singurul motiv pentru care las comentariu tău aici este pentru că aștept scuze pentru niște acuzații fără fundament.

        (Citează)

  2. Se numeste ca testare de produs, fara sa mai returneze produsul, chestie romaneasca.
    Am si eu niste prieteni prin vanzari la emag si de acolo stiu, nu invidiez lumea sau ceva si ma iau de bloggeri aiurea.

    fara suparare, Radu.

      (Citează)

    • Radu, ai fost demascat! Eu as inchide blogul in locul tau.

        (Citează)

    • Asta se întâmplă peste tot în lume – de fapt telefoanele nu prea se cer înapoi, asta e doar la noi unde se arată blogării cu degetul că x a ținut telefonul pentru el și a făcut pagubă.
      Mai bine să dea telefoane la 2 blogări și să-i lase să fac ce vor cu ele, decât să plimbe un telefon pe la 50 de blogări ca să scrie fiecare despre alea 3 zile în care l-a butonat (care e egal cu 0). După ce se satură de el în vinde sau îl dă la cititori și aia e.

        (Citează)

    • Catalin: fara suparare, Radu.

      Eu cred că-mi datorezi scuze și mă aștept să le aud aici în continuare.

        (Citează)

  3. Și tot aici: 12% este media globală. În România, care nu-i cea mai bogată țară, nu m-ar mira să fie de 6%.

    Cred ca gresesti. Romania nu-i cea mai bogata tara, dar cred ca depaseste media globala per capita.

    Nu am eu acces la statistici, poate tu ai, dar cred ca ar trebui sa ne incadram si noi pe la medie pe undeva, macar. Intreaba la emag, sau la Samsung, ca ma gandesc ca cunosti pe cineva care-ti poate da un overview.

    Plus, in tari mai bogate eu cam vad la majoritatea – sau daca n-o fi majoritate si e doar impresia mea, se apropie oricum – posesorilor de smartfone doar flagshipuri. Ca nu-s de anul asta, ca-s de acum doua generatii, dar candva telefoanele alea au costat o caruta de bani. E drept ca acum 2-3-4-5 ani nu costau telefoanele 800 de dolari, dar ideea ramane.

    Pe de alta parte, daca 12% dintre romani si-ar permite telefoane de 800+ dolari ar fi o chestie tare.
    *Eu nu detin/ n-am detinut niciunul din categoria aia, dar ideea ramane.

      (Citează)

  4. “De asta toți încearcă să intre pe piața din China, dar nu reușesc. Apple n-a reușit. ” spune Radu.

    Nu sunt prezenti la nivel oficial, sau cum?

    Pentru ca am citit o gramada de articole cu chinezi care isi vindeau copiii sau un rinichi pentru un telefon Apple, sau cu tipe care escrocau fraieri sa le cumpere iPhone-uri. Deci, se pare ca Apple e destul de prezent in China, si e chiar la nivel de fenomen.

    Pun aici trei articole de care mi-am amintit acum, sunt insa mai multe pe net:

    https://adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/In-urma-sapte-ani-chinez-si-a-vandut-rinichi-cumpara-iphone-regreta-decizia-foto-1_5c239d65df52022f75ecb714/index.html

    https://www.gandul.info/it-c/o-femeie-cu-20-de-iubiti-le-a-cerut-tuturor-cate-un-iphone-7-ce-a-facut-cand-a-primit-smartphone-urile-15886628

    https://stirileprotv.ro/stiri/international/un-cuplu-din-china-si-a-vandut-bebelusul-ca-sa-isi-cumpere-un-iphone-si-o-motocicleta-explicatia-halucinanta-data-de-mama.html

      (Citează)

  5. In China toate produsele de lux din Vest sunt f populare.
    Eu am stat in Shanghai (aici sunt cei mai bgati chinezi , deci imaginea mea poate fi distorsionata) o luna si va spun ca 90% aveau Iphone paleta nou.
    Toti in metrou se holbau la Iphone-ul lor supradimensionat.

      (Citează)

  6. Complet fals. Toți cei care îl cunosc pe Radu sau în citesc blogul de multă vreme știu ca e finanțat de Soroș. E practic mâna lui dreaptă.

    Catalin:
    Se numeste ca testare de produs, fara sa mai returneze produsul, chestie romaneasca.
    Am si eu niste prieteni prin vanzari la emag si de acolo stiu, nu invidiez lumea sau ceva si ma iau de bloggeri aiurea.

    fara suparare, Radu.

      (Citează)

  7. Catalin:
    @zetanu,

    Ce nu intelegi?
    Radu primeste mereu moca ultimele telefoane si trebuie sa dea din gura despre ele ca sa vanda si saracii aia de la samsung cateva bucati.

    Asa a primit si s8, s9, huawei, s10, etc, toate.
    Asta e jobu lui

    Wow. Frustrat much? De unde până unde e vorba de Samsung in articol? Ba băiete… Te doare mintea.

      (Citează)

  8. Din acel infografic cel mai important mi se pare textul din care reiese ca apreciem mai mult experienta pe care ne-o afera produsul decat posesia lui. Cresterea cu 17% fata de anul trecut e majora. Producatorii care stiu sa gadile sensibilitatea asta vand cel mai bine pe pietele vestice.

    Iar telefoanele au ajuns sa fie niste obiecte foarte importante in viata oamenilor. Sunt lipite de noi practic. Uite ca pana si producatorii de masini incearca sa aduca “experienta” avuta cu telefoanele pe sistemele lor infomedia, cu tampeniile de touchuri pe care le mai si pun pe mijlocul bordului.
    Eu rezonez cu ce zice @zetanu, dar pe ascuns recunosc ca sunt atras de toate gadgeturile vietii.

      (Citează)

  9. Am dat niste link-uri interesante intr-un comentariu anterior, observ ca nu s-a postat, probabil a intrat automat la spam sau ceva.

      (Citează)

  10. Eu cred că la noi procentul celor ce își cumpără telefon nou peste 800 dolari e chiar și sub 6%. Eu lucrez în IT, deci sector unde oricine își poate lua un astfel de telefon fără probleme, și totuși văd destul de rar un posesor de flagship scump din anul curent, poate 1 din 10 oameni.
    Când ai rate la casă și mașină și vrei să mergi anual în concedii, nu prea mai pui accent pe telefon scump, te descurci la fel de onorabil și cu un middle range.
    Sunt dese cazurile când își cumpără flagshipul de anul trecut sau chiar 2 ani, sau uneori sh, deci buget pe la 500 dolari max.

      (Citează)

  11. nwradu:
    Singurul motiv pentru care las comentariu tău aici este pentru că aștept scuze pentru niște acuzații fără fundament.

    Nu inteleg unde te-am acuzat.
    Nici nu trebuie sa iti spun tie, spun pentru ca altii nu stiu.Am pe cineva care face presales pentru emag si mi-a zis clar.
    Cutare(nu tu, cineva mai cunoscut) cere 1000E per review si produsul respectiv.

    Cand a aparut un flagship, tu ai avut produsul respectiv inainte sa apara in magazine.Parca un Note sau ceva de genu.
    Acum sa vii sa spui ca te acuz mi se pare penibil, nu inteleg unde e rusinea.
    Cititorii tai ma fac frustrat…ca ce?Ca-s admiratorii tai si ca iti dau dreptate cu ochii inchisi.WTF?

    Eu nu vad nicio problema in acest lucru, foarte bine ca faci review si ca primesti telefoanele inaintea altora dar poti sa si recunosti.

    Scuze daca m-am exprimat urat dar mie mi-a placut primul comentariu.

      (Citează)

  12. Daca nu am dreptate imi cer scuze.
    Chiar ma simt prost daca te-am acuzat pe nedrept.

    Desi cred ca am dreptate.

      (Citează)

  13. Iar gandesti ca un inginer si nu ca un economist. Vezi pe strada te rog cat iti ia sa numeri 10 oameni cu un telefon mobil. Unul din acei 10 a dat mai mult de 800$ pe telefon.

    Tot ti se pare putin ca mai mult de unul din 10 oameni a dat 800$ pe telefonul sau. In masura in care poti sa crezi GfK-ul, studiile lor se bazeaza pe datele primite. Iar ce nu li s-a raportat ei nu stiu.

    Iar oamenii vor invata sa aprecieze CAT poti face cu un telefon decat CE poti face cu el. Pentru ca bateria si autonomia dicteaza independenta de priza.

      (Citează)

  14. Catalin: posede mai puţine produse, dar de mai bună calitate” pentru care sunt dispuși să plătească preţuri premium și “prețuiesc mai mult experienţele decât deținerea de b

    Catalin, și eu zic că probabil ai dreptate dar

    Catalin:
    Daca nu am dreptate imi cer scuze.
    Chiar ma simt prost daca te-am acuzat pe nedrept.

    Desi cred ca am dreptate.

    Catalin, ai un mod de a folosi vorbele.. exact ca un PSD-ist autentic. Acum nu știu, poate ești.. sau poate ești doar simpatizant..
    Nu știu ce să zic, poate mă înșel. “Daca nu am dreptate imi cer scuze.
    Chiar ma simt prost daca te-am acuzat pe nedrept.

    Desi cred ca am dreptate”… recunosc stilul Pleșoianu.

      (Citează)

  15. Ma uit la Verizon in state si vad telefoane peste 800$ urmatoarele: Iphone XS si X, Samsung S10+, Note 9, S9+. La ei se vand in rate de la 33$ la 45$/luna timp de doi ani cu abonamanent destul de scump. Telefoanele de top erau acum cativa ani pe la 20$, acum ei vor duplu. Nu merita sa iti schimbi telefonul de la o generatie la asta, in trecut puteai sa sari peste o generatie, acuma lejer poti sa sari peste 2 generatii.

      (Citează)

  16. La mine in familie toate telefoanele sunt foste flagshipuri, dar care in momentul achizitiei erau depasite ca generatie. (doua pe la 400 dolari si unul la 600). Prefer un astfel de telefon decat un midrange de generatie noua, iar pe un flagship de ultina generatie nu am sa dau niciodata banii.

      (Citează)

  17. Catalin Tanase

    25/02/2019 la 11:27 AM

    Am mai zis si in alte ocazii: nu ma intereseaza pe ce isi cheltuie fiecare banii, dar strict in ceea ce ma priveste nu gasesc motive pt care sa dau 1000 de euro pe un telefon, indiferent de marca. Telefoanele din gama medie sunt mai mult decat ok! Da, alea scumpe au camera mai buna, dar pt situatii deosebite sau concedii folosesc un aparat foto dedicat, care face poze mai bune decat un Pixel 3, chiar si in lumina slaba

    Cat despre polemica de mai sus cu Radu care ar pastra telefoanele si nu ar recunoaste asta…:) So what? Sa presupunem ca ar fi asa: cu ce m-ar deranja? Mie mi se pare ca recenziile lui sunt obiective, nu par a fi facute astfel incat sa mai primeasca telefoane si la anu’, deci nu vad care ar fi problema daca le-ar pastra dupa, cat timp nu ii influenteaza calitatea articolului

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus