un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Dacă luați un laptop, alegeți unul cu 16 GB memorie RAM

12 Feb 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

66 comentarii

Dacă vreți să vă cumpărați un laptop, orice laptop, indiferent că vorbim de unul clasic, de ultrabook-uri sau de modele de gaming, ascultați un sfat venit din propria experiență: alegeți unul cu 16 GB de memorie RAM, chiar și în detrimentul spațiului de stocare.

Adică între 8 GB RAM cu 512 GB stocare și 16 GB RAM cu 256 GB stocare, eu aș alege a doua versiune.

Motivul este simplu, memoria RAM suplimentară contează în tot ceea ce faceți și în fiecare moment al utilizării acelui laptop, pe când capacitatea totală de stocare devine o problemă doar când unitatea se umple. În lumea de astăzi, este ceva mai dificil de umplut: muzica stă în Spotify, clipurile video în Netflix, o mulțime de fișiere pot sta în OneDrive sau servicii asemănătoare; se pot găsi oricând soluții.

În plus, stocarea se poate upgrada ulterior, în 99% din cazuri, iar procesul nu-i foarte complicat câtă vreme aveți șurubelnița potrivită. Memoria RAM însă, cel puțin pe multe ultrabook-uri, este direct lipită în placa de bază și nu poate fi schimbată.

Laptopul meu actual are 4 GB memorie RAM și nu mai face față la nimic. Prin nimic, mă refer că nici măcar la browsing, unde Chrome s-a tot umflat și consumă o mulțime de resurse, în special RAM. Am trecut la Firefox, dar nici acesta nu este cu mult mai breaz (10-15% diferență la procesor și RAM).

Cred că, de fapt, au evoluat site-urile, fiind tot mai multe scripturi și embed-uri și iframe-uri care încarcă, uneori în cascadă, memoria computerului. Site-urile au devenit tot mai complexe, ceea ce în principiu ne și dorim de la Internet.

Înainte să ziceți că de asta este bun AdBlock, nu uitați că această extensie în sine consumă foarte multe resurse pentru că trebuie să analizeze și să editeze fiecare element al unei pagini web. Subțiază pagina pentru ochiul și confortul privitorului, dar consumă resurse făcând asta.

Practic, acum 8 GB sunt minimul pentru browsing. Dacă aveți însă obiceiul să deschideți măcar vreo 10 tab-uri, din care minim 3 necesită multe resurse (Facebook, YouTube, Analytics, vreun ERP, site-uri de știri), plus pe fundal programe precum Spotify, sincronizări din Dropbox sau Google Photos sau OneDrive, să mai treceți prin niște fotografii de rezoluție mare într-un viewer (în continuare cel mai bun este IrfanView) sau să îmbinați trei clipuri de GoPro și să le uploadați pe YouTube, mai bine cu 16 GB RAM.

Dacă luați un laptop de gaming, atunci nici nu vă atingeți de cele cu 8 GB RAM decât dacă știți sigur că se poate upgrada ulterior memoria.

Eu nu mai făceam față în browsing. M-am demoralizat complet când am început emisiunile cu Matilda pe Facebook, unde laptopul face streaming pe Facebook în timp ce simultan se și înregistrează, la calitate mai bună, totul în SSD-ul intern (pentru editare și upload ulterior pe YouTube). Cu 4 GB memorie RAM, a trebuit să fac o mulțime de artificii tehnice (browser minimizat în timpul transmisiunii, setări în OBD pentru codarea cea mai simplă, care nu consumă multe resurse, închid orice program de pe fundal, inclusiv cu End Task pe unele ce nu apar în systray) pentru a obține un stream funcțional, dar chiar și așa apar uneori desincronizări ce trebuie corectate manual.

Pe desktop am 32 GB memorie RAM, apropo. Este superb!

asus s5507

    66 comentarii

  1. Am MacBook Pro cu 8 GB RAM și merge superb. Și fac procesare grafică fără probleme. La procesarea video se simte nevoia de mai mult dar mă descurc. Mai am un desktop cu 8 GB RAM cu Windows și stă aproape abandonat. Și mai am un laptop cu doar 2 GB RAM care nu acceptă decât minim Windows 8 și eu aș interzice vânzarea de panarame din astea.

      (Citează)

    • OS-ul de la Mac e consumă mult mai puține resurse. Eu am trecut de la windows cu 16 GB ram la mac cu 8 GB și nu am simțit nici o diferenta. Mai impresionant e ca suita Adobe pe mac e mult mai stabilă și nu-mi face probleme.

        (Citează)

  2. Nimic mai greșit.
    Te orientezi după CPU, GPU si display eventual.
    99% șanse că poți adăuga ram, dar cam 0% că poți schimba CPU sau GPU.
    Văd de multe ori oferte cu HDD de X sute de GB, CPU varză. Practic cumperi un HDD cu display. Așa și cu RAM-ul, dacă peste 2 ani te caci în ce CPU ai ales e pa tot laptopul.

      (Citează)

    • eGPU ftw!

        (Citează)

    • Uite o gândire de inginer cu viziune.

        (Citează)

    • Știi că sunt mulți care cred că generația procesorului nu contează prea mult? și mă refer la de-ăștia, tech savy cum se zice. Cică i7 și 16GB RAM de acum 7 ani e bun și acum – nu vor să înțeleagă că i7 are mai multe cifre în coadă care contează. GPU nu te ajută prea mult pe un laptop (în afara jocurilor) dar procesorul face tot. În rest, ajută și SSD-ul la swap dacă e unul rapid.

        (Citează)

    • E bun si acum, dar cu 30% mai slab decât un i5 actual. Deci nu prea crapi multe cu el.
      Dar dacă luai i3 acum 7 ani mai era important să fi luat atunci ceva bun?

        (Citează)

    • Daca I5-ul e gunoi low power iar I7 cel vechi nu, e foarte posibil sa fie mai bun.
      Un sfat complet ar fi, uitati-va la procesor (sa nu fie seria U / low power; HQ preferabil), apoi la placa video. Restul sunt in majoritatea cazurilor upgradabile.
      Eventual daca ai 2 sloturi pentru storage (SSD + HDD)

        (Citează)

  3. Am 8GB de memorie RAM iar intr-o utilizare obisnuita (chrome cate 20 de tab-uri, spotify) nu consuma niciodata mai mult de 4-5GB.

      (Citează)

  4. Cumparasem un HP cu i5 si 8GB RAM. Era decent. Pana la urma am constatat ca e mai util copilului (touchscreen, poate desena) si m-am intors la Precision-ul vechi de 8 ani, cu prima generatie de i7 si 16GB RAM. I-am luat un SSD, un Win 10 si mai merge 2-3 ani.
    Despre Adblock – eu am conectat un Pi-hole (instalat pe un pi zero w) la retea. Din punct de vedere al resurselor e mult mai bun decat un adblocker (nu consuma RAM pe nici un client si nu downloadeaza deloc resurse de pe paginile blocate), dar nu prinde chiar tot (not good for youtube). Recomand ca un prim filtru de ads. Costul e de 10eur pentru pi, plus cat costa un microsd.

      (Citează)

  5. De acord cu RAMul, dar la fel de important e sa ai SSD :)

      (Citează)

  6. Da, cu 4GB nu-mi imaginez ca merge Win10 plus un browser cu 2-3 taburi (numai el va consuma 1GB+). Dar nici nu trec de 4G consumati din 8 ai mei, deci 16GB e prea mult pentru un utilizator normal, mai bine un CPU foarte bun (nu care sta numai in 80 de grade si 40% pe site-uri de streaming mai prost optimizate ca HBO GO)

      (Citează)

  7. Calculatorul meu de lucru (un i7 generația a 3-a, 8GB RAM și un Quadro 2000 destul de vechi) merge de vreo 5-6 ani cu un chrome cu 10 taburi (poate chiar mai multe, că mă luau colegii peste picior) cu tot felul de site-uri pe care îmi era lene să le bag în bookmarks, de obicei 2 programe CAD deschise și încă unul de calcul. Și încă merge și am vrut să-i mai pun memorie, dar nu văd vreun motiv.

    Recent am făcut un PC pentru un arhitect, să-i înlocuiască un Core 2Duo, 4 GB RAM și ceva placă video de pe vremea aia (2005). Îi pusesem la un moment dat un SSD, deși HDD-ul vechi era mai sprinten decât ai crede, dar rula ultima versiune de ArchiCAD. Na, cu ce mărunțișuri mai rula de obicei, nu umplea ăia 4 GB RAM – W10, Chrome, astea.

    Ar trebui să vedeți cum se browsuie pe un MacBook Air din 2014 cu i5 de 1.4GHz și 4 (patru) GB RAM – adică bine, și mai merge și Photoshop sau Illustrator.

    În 2013 mi-am luat un MacBook pro de 13” cu un i5 dual core și 8 GB RAM. CAD, Photoshop, Lightroom și altele + (ce-i drept, nu simultan) un W10 în mașină virtuală. Rulam niște programe de calcul în mașina virtuală, deci nu word sau mail. A, pe ăsta mic am învățat niște video editing, cum e cool să zici în zilele noastre și da, a mers.

    Bine, dacă ăsta e scopul tău în viață, poți umple câtă memorie vrei. În timp ce eu m-am descurcat cu MacBook-ul meu de 13”, erau unii pe forum-uri cărora nu le ajungeau 16GB pentru Photoshop (care recomandă să ai 8, parcă), dar hei, that’s how they roll. Nevoie de 16GB? pe ultrabook? nu cred. Am văzut în schimb cum OLX poate mânca 1,6GB RAM/tab deci na, se poate, dar se poate și evita.

    Am omis și faptul că tot cu 8GB RAM am făcut și randări (animații) după simulări cu fluide în Blender.

      (Citează)

    • “erau unii pe forum-uri cărora nu le ajungeau 16GB pentru Photoshop”

      Conteaza foaaaarte mult ce faci cu Photoshop. Nevasta are un desktop cu 16GB si mi-a zis ca 32 nu ar fi irositi.

        (Citează)

  8. Multe din laptop-urile noi nu mai sunt upgradabile sau chiar reparabile. Deci cu atât mai mult trebuie să iei de la început ceva care să facă față task-urilor suplimentare. De acord cu 8 GB minim și 16 GB să stai liniștit. Apropo, prețurile ram-ului sunt în scădere zilele atea…https://pcpartpicker.com/trends/price/memory/

      (Citează)

  9. Intrucat trebuie sa-i cumpar nevestei un laptop workhorse in curand, as vrea tare mult sa va hotarati o data ce e mai important :-))
    No, seriously, nu rezulta nimic clar din articol + comentarii.

      (Citează)

    • Adica, exista ceva mai bun decat Lenovo Thinkpad pentru 20 de taburi de chrome, 30 de worduri, outlook, 5 powerpoint deschise concomitent si procesare video light? Si daca da, ce? Si daca nu, care anume Thinkpad, ca mai mult de 1000 de coco nu dau.

        (Citează)

    • Procesor si RAM. i5 suna suficient, i7 ar fi mai bun. 16 GB e perfect. Pentru video nu stiu daca iti trebuie si o placa grafica buna. De ce neaparat Thinkpad? Adica stiu ca e bun, dar nici XPS nu e de aruncat la gunoi si cred ca e mai ieftin.

        (Citează)

    • pai nu am un motiv pentru care Thinkpad in afara de faptul ca am avut mai multe la munca de-a lungul anilor si au functionat fara probleme ani de zile…
      asa ca mi-a fost teama sa fac experimente, ca e workhorse dupa cum ziceam si nu e de gluma;
      acum are de vreo 2 ani un Thinkpad E (a mai avut inainte tot un E) pentru ca m-am zgarcit tot timpul la seria T si e ok, doar ca i-au sarit niste taste, asa ca acum nu stiu daca merita sa dau banul pe T sau e mai bine cu E schimbat la 2 ani. De L nu stiu nimic.
      O sa ma uit si la XPS, nici nu stiam de el.

      Am inteles deci 16 Gb de ram si minim i5, multam.

        (Citează)

    • 1. ssd
      2. >=8gb ram.
      3. proc i5 + echivalent amd.

      gpu, baterie, dimeniune ecran pozitii relative in functie de ce faci si unde faci chestii cu el.

      Neaparat sa pui la cost si garantia extinsa sa ajungi la un 5 ani cu el.

      Seria lenovo low cost sunt cam prafulet ca build quality mi-au trecut vreo 300 prin mana si jumate avea tastatura ondulata ca parchetul pus prost, m-as orienta pe altceva. Dar nu stiu ce sa iti recomand, cam greu sa gasesti alt model comparativ lenovo specs/pret.

        (Citează)

    • XPS e mai fancy asa. E un laptop bun, dar nu i-as zice neaparat workhorse.
      Eu am lucrat in general cu Precision. Absolut toate au avut cate o problema minora, dar overall au fost laptop-uri solide. Asta pe care il folosesc acasa l-am primit de la munca in 2010 sau 2011 si l-am alergat bine. Rezista si la lovituri, l-am scapat cu tot cu geanta pe jos de cateva ori in timpul asta. Recomand seria dar e destul de scump sa il cumperi nou. Cu 1000 eur cred ca gasesti unul nu prea vechi la mana a 2-a.

        (Citează)

    • Scriu de pe un E480 cu i7 8550U si 8GB de RAM (n-am vrut neaparat i7, dar era singura configuratie cu SSD de 256) vechi de vreo 9 luni. Face cam tot ce zici tu acolo, mai putin procesare video (in sensul ca n-am incercat). A fost in jur de 1000 de euro fara Windows.

      Un workhorse bun, tastatura foarte buna, display decent. Un pic cam butucanos dupa standardele actuale (nu e ultrabook), SSD-ul mediocru, dar face treaba fara sa scartaie.

      Singura mea dezamagire e ca Lenovo se pare ca s-a hotarat sa vanda toate variantele retail ale acestui model fara chip TPM, si fara sa spuna asta clar in specificatii. Deci nu se poate folosi criptarea hardware (desi SSD-ul se pare ca ar suporta). In practica nu pot spune ca se simte BitLockerul nici in mod software, dar am eu un pitic pe creier.

        (Citează)

    • Inca un detaliu, are coolerul cam galagios cand e in full load, deci pentru procesare video s-ar putea sa fie usor neplacut. In PowerPoint n-ai treaba :)

        (Citează)

    • Important la procesor sa nu fie din seria U (low power). Vezi sa fie HQ ceva, indiferent ca-i i5 sau i7.

        (Citează)

    • @Pyro, depinde la ce il folosesti. Pentru office si mail chiar n-ai nevoie de HQ, si as zice ca nici pentru procesarea aia video “light”.
      HQ inseamna in schimb ca te tine bateria mai putin. Si, in cazul modelului meu, probabil ar decola coolerul ala nenorocit (sau mai degraba ar face throttling la greu)

        (Citează)

    • Ia un MacBook.

        (Citează)

  10. Si eu care am telefon cu 8G !

      (Citează)

  11. “Practic, acum 8 GB sunt minimul pentru browsing”

    Doamne, cat sunt de batran. Imi aduc aminte cum jucam Wolfenstein pe calculatoare cu 640 Kb RAM si Doom 2 pe calculatoare cu 4 Mb de RAM. Da, am scris bine, nu am gresit.

    Cumva lucrurile au cam luat-o razna, daca avem nevoie de 8 Gb minim pentru browsing. Si Flash Player-ul a murit, nici scuza asta nu o mai avem.

      (Citează)

  12. 4Gb ram? donează-l cuiva, geez.

      (Citează)

  13. Il iau eu, ca nu stiam cu ce sa imperechez placuta aia de 16 ramasa in sertar.

      (Citează)

  14. Am 2 macbook-uri pro 2012, i5, unul cu 4gb ram si unul cu 8gb. Diferenta intre ele pentru utilizarea de zi cu zi? Zero.
    Prima componenta care ar fi sa aleg la un laptop, ar fi procesorul, ca ala nu-l mai schimbi, decat odata cu laptopul :)

      (Citează)

  15. Ăștia care vă lăudați că aveți 2/4/8 GB de RAM si nu sunt niciodată încărcați la capacitate maximă, mai vorbim dacă/după ce vă dezactivați pagefile-ul din Windows…

      (Citează)

    • Asta intră în categoria „dacă vrei, umpli și 128 GB RAM”. Dacă merge așa, de ce ai muta totul în RAM? sau dacă ai un SSD ca lumea, nu unul de 100 de lei.

        (Citează)

    • 24Gb de ram, mereu pagefile dezactivat. SSD-uri din 2011, și pe desktop și la laptop.

        (Citează)

    • 10 GB de RAM (ca atat suporta maxim), pagefile activ, un SSD ADATA ieftin(pentru vremea aia) din 2013, mai tot timpul plin 90%. Folosit zilnic in medie 8h pana anul trecut, mai light de atunci (2h/zi sa zicem). Nu bate, nu troncane.
      Toata lumea, inclusiv MS, recomanda sa lasi pagefile-ul activ, nu mai suntem in vremea XP-ului cu 1 GB de RAM si 4GB de swap pe un hard disk de 5400RPM.

        (Citează)

  16. Marean:
    Adica, exista ceva mai bun decat Lenovo Thinkpad pentru 20 de taburi de chrome, 30 de worduri, outlook, 5 powerpoint deschise concomitent si procesare video light? Si daca da, ce? Si daca nu, care anume Thinkpad, ca mai mult de 1000 de coco nu dau.

    Eu aș spune să arunci un ochi în task manager să vezi cam ce înseamnă zecile alea de chestii – poate nici 16 GB nu-ți ajung. Cred totuși că s-ar preta mai bine un desktop pentru ce zici tu acolo, că e ciudat să ai toate alea pe 15”. Dacă legi un monitor, n-ar strica să ai o placă video dedicată ca să mai descarce din procesor.
    Ai putea arunca un ochi și la XPS-uri, dar probabil că nu sunt chiar așa fiabile ca Lenovo. Eu aș merge pe un laptop bun și echilibrat, cu modificări la workflow, dar asta dacă e posibil.

      (Citează)

    • Exclus desktop, exclus modificari la workflow (pur si simplu nu reuseste sa isi inchida documentele), exclus ecran de 15. Trebuie un laptop de 14, nu f greu, care sa poata duce toate astea si trebuie sa reziste si la tranteli, ca avem si copii.
      In plus, trebuie si uptime de 100% daca se poate, adica backup pe server local + gdrive in caz ca pica internetul samd

      Cand ma suna si incepe cu “nu merge nu stiu ce” ma trec toate transpiratiile, eu sunt de fapt un biet contabil la baza si ea are nevoie de un departament de IT :-)

      Pe deasupra mai are si “noroc” la electronice, uneori stau ca boul si ma intreb “cum dracu s-a putut intampla asta” :-))

        (Citează)

    • Exclus desktop, exclus ecran de 15, exclus modificari la workflow (pur si simplu nu reuseste sa isi inchida documentele, pe mine ma apuca OCD-ul cand ma uit la ea pe ecran dar ea asa functioneaza). Trebuie un laptop de 14, nu foarte greu, care sa poata duce toate astea si trebuie sa reziste si la tranteli, ca avem si copii.
      In plus, trebuie si uptime de 100% daca se poate, adica backup pe server local + gdrive in caz ca pica internetul samd

      Cand ma suna si incepe cu “nu merge nu stiu ce” ma trec toate transpiratiile, eu sunt de fapt un biet contabil la baza si ea are nevoie de un departament de IT :-)

      Pe deasupra mai are si “noroc” la electronice, uneori se strica lucruri care au mers bine mersi 1 an de zile, alteori stau ca boul si ma intreb “cum dracu s-a putut intampla asta” :-))

        (Citează)

    • Pai XPS e de 13 si 15, dar ambele sunt destul de usoare. Nu cred ca rezista la tavaleala totusi, sau daca rezista ti-ar fi mila de el.
      Precision nu exista mai mic de 15 parca si sunt grele rau.
      Daca Thinkpad e scump, ar merita sa te uiti la un Latitude SH.

        (Citează)

  17. Ma simt prost cand ma gandesc ca am doar 2.5 gb ram ddr2 dar momentan imi ajunge, imi mentine productivitatea la un nivel bun pentru ca nu poate rula aproape nimic in afara de winamp si word 2003 desi uneori cand sunt plecat cu zilele de acasa parca as vrea sa pot viziona un netflix

      (Citează)

  18. Adblock + Adblock Plus + Ublock Origin = Love

      (Citează)

  19. Ublock Origin si Opera nou ( motor Crome) si mere si cu 4 gb ram..

      (Citează)

  20. Inainte iti cumperi laptop nou deschizi un Task Manager pe laptopul curent si te uiti ce consumi si in ce masura, in functie de ce lucrezi tu normal.
    https://imgur.com/a/0sPb851
    La tine, nu la poza mea.
    La mine CPU nu prea trece de 25%, in general e sub 10%. Deci e cam overkill – o sa imi ajunga timp de 2-3 baterii. Sotia are un i5 de acum 8 ani si nu procesorul e problema la ce face ea. Da, acum procesoarele ( de laptop) mainstream sunt cu 50-150% mai rapide decat acum 8 ani si consuma 25-50% curent fata de atunci.
    Pentru unii acest aspect e irelevant. MS Office, Chrome, unele jocuri mainstream, si alte chestii de office nu solicita procesorul semnificativ mai mult.

    GPU e in general overkill la munca, dar ma mai joc, na.
    Discul conteaza ( pentru mine) doar la boot time.
    Wifi e important sa fie stabil.
    Rezolutiile la display-uri nu se schimba atat de mult. Si, in principiu, daca cumperi acum ce ai nevoie pentru azi, va fi, in general, ok si peste 5 ani. Eu lucrez cu FullHD de 5 ani, au aparut ecrane 4k pe laptopuri, dar nu mi-ar putea pasa mai putin. Ba, ma incurca, ca consuma GPU aiurea. Am laptopuri prin casa cu 1336 si-s OK pe tema asta. Singurul amendament e ca unul din ele sufera ca are HDD si e prea batran sa mai merite upgrade la SSD. Altfel, diferenta majora a facut-o upgrade-ul la 6GB RAM facut imediat dupa cumparare ( avea 2 :)) ) – da, unii oameni nu au nevoie de mai mult.
    Celalalt are 8GB RAM, SSD si merg si jocuri si browsing, fara placa video.

    E in general corect ca e avantajos sa ai 16GB ram fata de spatiu de stocare. Pe de alta parte, i-am cumparat sotiei laptop cu SSD RAM si ce mai trebuie si nu se muta pe el fix pentru ca-i doar de 256GB SSD si as fi fost de bun simt sa fi pus macar 512 :/. De un an nu se muta pe el :)

      (Citează)

  21. Marean:
    Exclus desktop, exclus ecran de 15, exclus modificari la workflow (pur si simplu nu reuseste sa isi inchida documentele, pe mine ma apuca OCD-ul cand ma uit la ea pe ecran dar ea asa functioneaza). Trebuie un laptop de 14, nu foarte greu, care sa poata duce toate astea si trebuie sa reziste si la tranteli, ca avem si copii.
    In plus, trebuie si uptime de 100% daca se poate, adica backup pe server local + gdrive in caz ca pica internetul samd

    Cand ma suna si incepe cu “nu merge nu stiu ce” ma trec toate transpiratiile, eu sunt de fapt un biet contabil la baza si ea are nevoie de un departament de IT :-)

    Pe deasupra mai are si “noroc” la electronice, uneori se strica lucruri care au mers bine mersi 1 an de zile, alteori stau ca boul si ma intreb “cum dracu s-a putut intampla asta” :-))

    E tare dacă gestionează toate alea pe un ecran de 14. Pune și tu un filtru pe 14 atunci, că nu cred că sunt multe modele. Dar în cazul ăsta cred că poți renunța la placa video dedicată. Razer aveau parcă ceva de 14 destul de puternice – poate prinde și la copii RGB-ul ăla – dar am citit că n-ar fi prea fiabile și nici nu te prea poți baza pe customer support-ul lor. Ar fi și MacBook-urile o variantă, dar Microsoft Office merge ceva mai prost pe MacOS și na, sunt scumpe.

    Știu cum e cu femeile care nu se pricep la calculatoare, dacă există un click care strică chestii pe care nici nu știai că le ai, aia o să facă. Până una alta fă cum zice Catalinx – vezi de ce resurse are nevoie – și alege ce e mai solid în banii pe care-i ai. Am uitat să spun că 1000 îmi pare cam puțin pentru ceva ca lumea.

      (Citează)

  22. Bun sfatul, dar nu stiu in ce bula traiti voi. Am pus un filtru la garaj pe site – cpu 4 nuclee, 16 gb ram, ssd. Si prima optiune este un dell la 4200 lei.
    Idem la emag.
    Intre timp, la munca am de 5 ani un i5-4440 cu 4 gb ram si ssd 120 si mi-e suficient.
    Iar acasa am de 8 ani un i5-2500, cu 8 gb ram si ssd 250 + cateva hard diskuri. Si iarasi mi-e suficient.

      (Citează)

    • Pai acasa am si eu unul de 8 ani, dar acasa il folosesc pentru chrome, outlook, jocuri din 2004, Office, CAD si STL-uri. Si asta pe rand. Daca ar trebui sa deschid “20 de taburi de chrome, 30 de worduri, outlook, 5 powerpoint deschise concomitent si procesare video light” cred ca m-ar injura. La munca e alta discutie – ala e cam overpowered, dar oamenii se gandeau ca imi trebuie pentru VM-uri desi stiau ca au trecut la AWS.
      Cu 1000 cumperi ceva decent SH.

        (Citează)

  23. Teniescu:
    E bun si acum, dar cu 30% mai slab decât un i5 actual. Deci nu prea crapi multe cu el.
    Dar dacă luai i3 acum 7 ani mai era important să fi luat atunci ceva bun?

    Nu neaparat. De exemplu un i7-3610MQ se bate cu un i7-7500U la performanta.
    (gen 3 vs gen 7). Gen.8 e alta discutie, la fel si eficienta dpdv al consumului de curent.

      (Citează)

    • Tu compari QM cu U. Bravo, genial, dar hai să comparăm procesoare din aceeași categorie, nu doar cum ne convine nouă ca să iasă bine la comentarii.
      Și da, e QM, nu MQ, și literele alea nu sunt ca să dea la număr. Vezi ce e cu ele. La fel și cu U.

        (Citează)

  24. Degeaba ai 16 gb RAM daca nu ai SSD si o placa video buna. Din punctul meu de vedere cea mai importanta este placa video pentru ca nu se poate upgrada la un laptop. RAM-ul il mai pui. HDD-ul il poti schimba, insa placa video va ramane aceeasi.

      (Citează)

  25. Catalin Tanase

    12/02/2019 la 6:56 PM

    i5 6400, 16 GB DDR4, SSD și GTX 1060 6GB. Exceptând jocurile și editarea foto in Capture One, nu prea trece de 5-6 giga de RAM consumați

      (Citează)

  26. Am folosit ghidul tipului asta: https://itchy.nl/raspberry-pi-3-with-openvpn-pihole-dnscrypt

    Si ca aplicatie openvpn : Openvpn for Android de Arne Schwabe.

      (Citează)

    • Merci, o sa il incerc.

        (Citează)

    • Acum, cu riscul de a fi off-topic, voi ce v-ați instalat ad-blockere de tot felul, mai șmechere sau mai puțin șmechere, aveți impresia că știrile sunt chestiile alea gratis care vin din străfundul internetului!? Sunt de acord cu faptul că multe publicații online exagerează cu reclamele, dar asta nu înseamnă că trebuie să-i pedepsim pe toți pentru asta? Eu prefer un ad-blocker în browser și îl dezactivez pentru absolut toate site-urile pe care le urmăresc frecvent. Dacă intru pe un site și trebuie să închid 200 de pop-up-uri înainte de a citi știrea, atunci ies frumos de pe el și nu mai intru altă dată. Mi se pare corect să fac minimum de efort de a le lăsa bannerele celor care muncesc pentru a-mi livra mie informația.

        (Citează)

  27. Testele si review-urile arata ca nu exista spor de performanta notabil intre 8 si 16 Gb. Dar sa alegi 8Gb in loc de 4 merita cu siguranta.

    Memoria se shimba mult mai usor decat stocarea. Si in viata mea nu a trebuit sa reinstalez Windows dupa ce am upgradat memoria.

    Un SSD de 512Gb pentru stocare este mai bun cu 8Gb de memorie decat un SSD de 256Gb cu memoria de 16Gb pe care oricum nu o va folosi.

      (Citează)

    • Cred ca depinde si de modul de utilizare, nu? Adica daca ai multe chestii deschise in acelasi timp, sau chestii mari care trebuie sa fie incarcate complet in memorie, e vorba de RAM. Si daca folosesti un numar limitat de aplicatii si faci back-up mereu, nu ai nevoie de prea mult spatiu.
      Bine, si eu sunt putin biased, de la VMs si CATIA am ramas cu o frica de prea putin RAM.

        (Citează)

    • Spatiul tinde sa fie ocupat, indiferent cat este el, adica daca ai probleme cu 256 vei avea probleme si cu 512. Solutia este stocarea separata si bineinteles clean up periodic. In mod absolut surprinzator pt mine, sotia mea care ruleaza un numar imens de poze si video, se descurca cu 256 gb (am server, s-a invatat sa puna pe el ce vrea sa pastreze si restul delete)

        (Citează)

    • Nu iti iei laptop pentru Autocad sau SPSS sau ce se mai foloseste acum pentru modelare 3D si analiza baxa de date. Nu folosesti procesor de laptop pentru astfel de aplicatii.

        (Citează)

    • De 10 ani folosesc aproape exclusiv laptopuri din seria Precision pentru CAD si VMs care ruleaza “enterprise software”. Absolut toate au fost mult mai puternice decat desktop-urile pe care le foloseam inainte, in departamentele de proiectare. Evident, nu afirm ca la acelasi pret un desktop nu ar fi mai puternic, doar ca laptop-urile sunt folosite cu succes pentru orice, inclusiv CAD.

        (Citează)

  28. Eu am vrut sa zic ca nu doar generatiile conteaza, de asta am folosit ,,Nu neaparat” si ,,De exemplu”. Si crede-ma ca stiu care e faza cu QM si cu U, am scris MQ din greseala. Am un Thinkpad T430 cu un 3610QM si un X1 Carbon cu 7500U, le-am comparat direct, de asta am folosit acest exemplu.

    Teniescu:
    Tu compari QM cu U. Bravo, genial, dar hai să comparăm procesoare din aceeași categorie, nu doar cum ne convine nouă ca să iasă bine la comentarii.
    Și da, e QM, nu MQ, și literele alea nu sunt ca să dea la număr. Vezi ce e cu ele. La fel și cu U.

      (Citează)

  29. radu, îti recomand cu căldură extensia pt Chrome ‘The great suspender’. Suspendă pe disc taburile nefolosite mai mult de un anumit timp și reduce mult memoria consumată. Se reîncarcă cînd dai click pe tab.

    Am uneori 20 taburi deschise și 4G de ram și nu m-am plîns niciodată de memorie pt browsing (de fapt pt nimic; jocuri nu joc, iar pt activ. de tip “normal” cum ar fi office, 4G ajung)

      (Citează)

  30. Use Brave for browsing sheriff, you are in for a couple of (cool) surprises 😀

      (Citează)

  31. Detin un laptop asus cu 8 gb de ram ddr3, ssd, i7 4710HQ si gtx850m, si niciodata nu am simtit ca cei 8 gb creeaza bottleneck chiar daca dezvolt jocuri video si lucrez cu photoshop,3ds max, maya, unity etc toate deschise in paralel. In momentul de fata pentru un laptop cumparat in 2019, da, consider ca 16gb ram ar fi standard-ul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus