un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Am început să facem clătite americane pufoase (pancakes)

9 Feb 2019  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

24 comentarii

Am început să facem acasă clătite în stil american, pancakes cum li se zice, adică mai grosuțe și mai pufoase, pe care le mâncăm punând deasupra sirop de arțar, iaurt și/sau fructe. Mi se par mai versatile decât cele clasice. Dacă citiți acest articol sâmbătă dimineața, probabil fac unele chiar și în acest moment.

Nu mai țin minte cum am ajuns să fac așa ceva. Inspirația a venit de la clătitele de la Frudisiac, care sunt foarte bune (serios, dacă mergeți acolo, luați o porție – o puteți cere de la început împărțită în două farfurii, ceea ce e chiar mai bine ca proporții) și de prin vacanțe, unde mâncam la micul dejun prin hoteluri, apoi am vrut să văd dacă-mi reușesc și mie.

Pentru rețetă, am început de la cea a Jamilei și cu câteva trucuri văzute într-un clip Tasty pe care am început să le aplic, plus cantități modificate. Pentru o porție de două persoane (în total cam 8 clătite cât palma), este suficient să folosiți 100 de grame de făină și 100 de grame de lapte bătut și un singur ou.

Practic este așa: într-un bol amestecați 100 grame făină cu o linguriță de bicarbonat, o linguriță de praf de copt și poate o lingură de zahăr. În alt bol amestecați 100 grame lapte bătut cu un gălbenuș de ou și vreo 80 grame de unt topit. Puneți bolul cu lichid peste cel cu făina, amestecați iar, iar la final adăugați și albușul oului.

Câteva explicații. Laptele bătut face aluatul mai pufos, cum trebuie să fie, și este cel mai apropiat lucru de ceea ce americanii numesc buttermilk. Eu folosesc mult mai puțin zahăr decât zic rețetele și mult mai puțin unt decât se recomandă, că nu țin să bag grăsime fără un motiv bun.

Clătitele acestea americane mi se par foarte simplu de făcut pentru că nu prea poți da greș. Eu cântăresc doar făina și laptele, în rest pun la ochi. Am adoptat trucul de pe Tasty care spune să amesteci întâi gălbenușul, iar la final de tot să adaugi și albușul.

Consistența finală a aluatului este importantă. Acesta trebuie să fie dens, dar încă fluid, astfel încât în tigaie să se niveleze singur, dar nu să nu se răspândească pe o suprafață mare, ci să rămână grosuț. Este greu de greșit. Dacă-i prea dens la final, mai adăugați un pic de lapte bătut în bol; dacă-i prea fluid, adăugați un pic de făină. Ar trebui să fie ca mai jos sau poate un piiiic mai fluid de atât.

După ce îl pun în tigaie, pun și fructe în el. În tigaia mare îmi încap cam 3-4 astfel de clătite, iar în prealabil încălzesc cuptorul la 75 de grade și clătitele gătite le pun înăuntru, ca să rămână calde până sunt gata toate. Cu totul, nu cred că-mi ia mai mult de 15 minute.

Se pot orna cu iaurt, sirop de arțar, fructe, dulceață și o combinație de acestea. Poate cândva îmi va ieși și o cremă de brânză cum fac la Frudisiac.

Clătitele noastre tradiționale, așa cum le făceau dacii, nu ne mai plac!

asus s5507

    24 comentarii

  1. Spor!
    Stiu ce desert sa fac azi dupa-masa; nu de alta, dar deja am luat micul dejun. Promit ca revin cu detalii.

      (Citează)

    • Multumesc! Consoartei i-au placut asa mult incat a zis sa mai fac cel putin o data pe luna. Bine, recunosc, si mie mi-au placut foarte mult. Am pus pe ele iaurt grecesc si fructe; ba pe unele am pus si crema de alune.

        (Citează)

  2. 1. alea nu sunt clatite, americanii fac niste turte.
    2. tu vrei motiv sa schimb garderoba cred :)

      (Citează)

  3. Alt produs care se cumpără nu se face. La fel ca și pizza, unele lucruri nu sunt făcute sa le porcesti în casa.

      (Citează)

  4. Eu folosesc o rețetă de Pancakes din Musli, Iaurt și Banane amestecate la blender:
    – 1 cană de Iaurt
    – 1 ou
    – 1/2 cană cereale Musli (Sanovita)
    – 1/2 banană
    – 1 plic de zahar vanilat
    – 1 vârf cuțit sare
    – 1/2 lingură ulei
    – 1/2 lingură praf copt
    Se blenduiesc apoi se coc într-o tigaie. Se întorc pe partea cealaltă când apar bule de aer. Pentru 4 persoane se dublează cantitățile.

    Sînziana Iacob are pe Youtube o reteta buna de clatite fară faină sau musli, se foloseste nucă de cocos.

      (Citează)

  5. Bă ne plac clătitele, dar cu finețuri…

      (Citează)

  6. Am facut mai demult un fel de clatite americane, dar am folosit numai oua, banane si faina, pe care le-am blenduit impreuna. Proportiile au fost ochiometrice, ca sa iasa consistenta aluatului ok.

      (Citează)

  7. Am vrut sa fac si eu de cateva ori, n-am reusit niciodata pentru ca m-am luat cu altele si am uitat pur si simplu. Cu sirop de artar, cum mananca americanii, banuiesc ca e destul de gretos. Dar cu smantana / iaurt si dulceata peste ele, ar trebui sa fie foarte gustoase.

      (Citează)

  8. Ar fi mers un Live pe Facebook.
    Clătitele merg cu un Shake de Iaurt, banane si Scorțișoară amestecate la blender.

      (Citează)

  9. Bagi in ele bicarbonat de sodiu si praf de copt, redundant as putea spune, si te lauzi ca sunt pufoase de la iaurt. Ce note ai avut la chimie?

      (Citează)

  10. Lol … exact asta am pregatit pentru familie . Toata lumea a spus ca ideea a fost excelenta .

      (Citează)

  11. Ochiuri de oua “sun side up” cu bacon, pancakes cu sirop de artar si bineinteles sirop de portocale.
    Cu alte cuvinte: “Good morning, America!”

      (Citează)

  12. Liviu:
    Lol … exact asta am pregatit pentru familie . Toata lumea a spus ca ideea a fost excelenta .

    Și nevasta ce produce?
    A fost meci la TV și a fost ocupata?

      (Citează)

  13. Eu folosesc de ceva vreme reteta urmatoare:

    https://www.lauraadamache.ro/2008/12/american-pancakes.html

    Give it a try!

      (Citează)

    • Le-am încercat astazi, au iesit excelent, foarte pufoase si nu foarte dulci. Am salvat reteta, mulțumesc!

        (Citează)

  14. Praful de copt nu e la baza tot bicarbonat? ;)

      (Citează)

    • Praful de copt poate înlocui bicarbonatul de sodiu intr-o reteta, dar substituția nu merge si in sens invers. Bicarbonatul de sodiu nu are aciditatea necesara pentru a lucra de unul singur si a creste prajitura.

        (Citează)

  15. Acestea ies la fel de pufoase dar nu au backin powder https://bakerbettie.com/pancake-recipe-without-baking-powder/

      (Citează)

  16. Mihai: Și nevasta ce produce?
    A fost meci la TV și a fost ocupata?

    Ea a facut mancare , eu next level .

      (Citează)

  17. Aluatul e prea gros, mai trebuie pus lichid in el. Clasicele Pancakes sunt puțin mai subțiri și mai mari decât ale voastre. Se folosește o tigaie mai mică (pentru o singura bucata), se pune o lingurița de ulei la fiecare coacere. Se întoarce pe partea cealaltă doar când apar mici bule in aluat, semn ca aluatul e copt pe cealaltă parte. Se pune unt imediat după ce s-au scos din tigaie da sa se înmoaie și sa stea moi. :)
    Uite cum inlocuiesc americanii buttermilk-ul: 1 cup milk plus 1tbsp suc de lămâie (sau oțet). Lăsat 5-10 minute și apoi e bun de folosit. :)

      (Citează)

  18. daca vrei pufosenie, se pune si apa minerala!

      (Citează)

  19. După ce îl pun în tigaie, pun și fructe în el.

    De ce nu pui fructele în aluat dinainte?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus