un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Vânzările de muzică digitală au crescut odată cu iTunes

11 Jan 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Imaginea de mai jos arată o chestie mișto: vânzările semnificative de muzică prin Internet au început odată cu lansarea iTunes în 2003.

Courtesy of: Visual Capitalist

Recent s-au împlinit 12 ani de la lansarea primului iPhone. Primul iPhone a fost prezentat public de Jobs pe 9 ianuarie 2007, iar la vânzare a intrat abia pe 29 iunie, o perioadă de aproape 6 luni care în prezent pare incredibil de mare.

Cu 12 ani de istorie în spate, cred că mulți uită că, înainte de iPhone, Apple a avut un alt produs de super-succes: iPod-urile, playerul de muzică pentru care a fost lansat magazinul iTunes. Apple a vândut peste 400 de milioane de iPod-uri de-a lungul timpului.

iPod-urile au schimbat și ele industria playerelor de muzică, că erau cool ca design. Primul iPod a apărut în 2001 și arăta ca cele numite acum Classic. Prima oară când am văzut eu un iPod a fost în 2005. Nu știam ce sunt acestea, dar am fost într-o excursie prin Europa cu autocarul și am stat lângă o domnișoară care, odată ajunsă în Amsterdam, s-a dus glonț la magazinul Apple și și-a cumpărat un iPod.

Din câte înțeleg, era cel mai apropiat magazin Apple în acel moment. Și-a luat un iPod Mini roz, prima generația cu click-wheel, adică rotița lor capacitivă cu feedback tactil ce-a rămas emblematică de atunci pentru aproape toată gama iPod. Țin minte că m-am jucat un pic cu el și mi se părea incredibilă acea rotiță și felul în care te făcea să simți că o rotești deși era în întregime capacitivă, fără vreo piesă în mișcare la suprafață.

Am avut trei iPod-uri. Un shuffle micuț câștigat la CERF prin 2007 a fost primul, apoi prin 2008 sau 2009 mi-am luat un iPod Classic de 80 GB, cu ecran color, le care l-am utilizat multă vreme și care a mers extraordinar de bine. Încă ar funcționa, dacă l-aș încărca, îl țin într-un sertar alături de un walkman vechi, ca să-l arăt unor viitoare generații. Acum mulți ani i-am luat și mamei mele un Shuffle, iar ulterior am primit eu unul. Pe acesta din urmă încă îl am, sigilat, iar dacă-l dorește cineva îl vând cu 60 de lei plus transport.

Culmea este că, în toți anii când am folosit un iPod sau altul, punctul slab a fost chiar iTunes-ul de la care am plecat discuția. Nu serviciul de cumpărat muzică, ci aplicația de PC în sine, cea cu care oficial puneai și scoteai muzică de pe iPod. Proastă aplicație! Țin minte că foloseam un soft numit MediaMonkey pentru a organiza playlist-uri și albume în iPod, că funcționa mult mai bine.

Graficul mai mare cu vânzările de muzică este mai jos. Acolo puteți vedea cel mai bine creșterea și declinul diverselor tehnologii. Este interesantă și era ringtone, o perioadă scurtă în care telefoanele puteau cânta ringtone-uri polifonice, dar aveau software-uri suficient de tâmpite încât era dificil să pui un ringtone nou în mobil, așa că operatorii telecom și diversele servicii făceau bani vânzând așa ceva cu instalare OTA, iar casele de discuri aveau un mic venit și de acolo.

Observați și diferența imensă de venituri, 21,5 miliarde dolari în 2000, doar 6,9 miliarde de dolari în 2015. Asta înseamnă YouTube, servicii gratuite, piraterie șamd, dar și streaming pe bani pentru câțiva dolari pe lună față de vremurile când trebuia să dai bani pe fiecare CD în parte. Personal folosesc Spotify premium încă de la lansare și sunt mulțumit de serviciu și de prețul său.

Courtesy of: Visual Capitalist
asus s5507

    18 comentarii

  1. Vreau eu iPod-ul. :)

      (Citează)

  2. vreau sa cumpar eu shuffle-ul, tot pentru mama :)

      (Citează)

  3. Se datoreaza 5gang :D

      (Citează)

  4. Sunt multe lucruri interesante ce pot fi deduse in graficul pus de tine.
    Spre exemplu o intrebare: de ce au scazut incasarile din muzica incepand cu 2000 pana in 2015, cand incep sa creasca iar. Se poate vedea o scadere similara in anii 80 – 85, poate este ceva ciclic. Auzeam o stire la radio acum 2 zile ca incep sa creasca si vanzarile de casete, ceea ce confirma faptul ca moda este ciclica.
    E clar ca este era digitalului. Mult mai accesibil la calitate similara.
    Eu am testat si Spotify si Google Music si raman la cel din urma. Din punctul meu de vedere aplicatia este mult mai intuitiva si integrare net superioada cu Android Car.

      (Citează)

    • Nu degeaba in dreptul anului 2000 scrie ca s-a lansat Napster :) Daca esti prea tanar ca sa-ti amintesti, Napster a fost cel mai tare “serviciu” de piratat muzica din vremea aia, inainte de torrente, DC++ etc. Asa se explica scaderea brusca.

        (Citează)

    • In plus, odata cu vanzarile de muzica digitala, multa lume nu mai cumpara tot albumul, ci poate cumpara numai piesele care ii intereseaza.

        (Citează)

  5. alunelu:
    Nu degeaba in dreptul anului 2000 scrie ca s-a lansat Napster :) Daca esti prea tanar ca sa-ti amintesti, Napster a fost cel mai tare “serviciu” de piratat muzica din vremea aia, inainte de torrente, DC++ etc. Asa se explica scaderea brusca.

    Imi amintesc Napster, am si folosit. Sunt din generatia care tragea casete. :)
    Chiar si asa, eu tot nu cred ca scaderea brusca se datoreaza Napster & stuff. Piratarea este si a fost o caracteristica preponderenta in tarile mai slab dezvoltate (nu spun ca nu s-a piratat si in rest). Eu cred ca in tarile dezvoltate, muzica s-a cumparat in continuare, insa e clar ca in cote mult mai mici.

      (Citează)

    • A durat ceva si in tarile civilizate pana lumea a constientizat ca piratarea nu e ok, ca nu tot ce e pe net e gratuit etc. Tarile slab dezvoltate oricum nu cumparau muzica ORIGINALA, solutia fiind piratarea (pe casete, asa cum zici tu :) sau pe CD-uri). Nu se pun vanzarile de muzica la tarabe, care tot piratare era, numai ca mai organizata.
      (Apropo, informatiile din articol se refera la vazarile de muzica din SUA).

        (Citează)

  6. iTunes pentru Windows nu e același lucru cu versiunea de Mac. Prin 2009 când mi-am luat și eu un Shuffle, copierea pe el mi s-a părut cel mai tâmpit lucru posibil, dar ulterior, când am folosit versiunea de Mac era altceva. iTunes trebuie folosit pentru gestiunea de fișiere media și funcționează atunci când ai muzica în Music, pozele în Photos și așa mai departe. Până la urmă am ajuns să folosesc iTunes exclusiv pentru toată muzica, indiferent că e streaming sau stocată local și după ce am folosit pe linux softuri similare. Așa mi-am dat seama că nu e cu nimic mai prejos decât winamp sau alte softuri, trebuie doar să gestionezi mai bine fișierele.

    În lumea civilizată Napsterul era pentru sharing, nu neapărat pentru că nimeni nu voia să cumpere muzica, și asta din cauza drm. Oamenii au zis că nu e ok să cumpere un album și să nu-l poată asculta și prietenii lor, iar ideea era că fiecare cumpără chestii și se face un fel de schimb ca să fie de toate.

    În rest, normal că au crescut vânzările dar nu neapărat că era iTunes, ci pentru serviciile pe care le oferea și pentru că aveai de toate (muzică, filme, cărți etc.).

      (Citează)

  7. Interesant ca revine vinyl dupa mai bine de 30 de ani !

      (Citează)

  8. vreau sa cumpar ipod shuffle

      (Citează)

  9. Pe lângă Napster, eu foloseam Kazza și eMule sa trag muzica de pe net, lăsam calculatorul deschis toată noaptea sa trag o melodie, ce vremuri.

    iTunes a picat dupa ce s-a popularizat YouTube si alte servicii gratuite de video – audio.

      (Citează)

  10. + 1 cumpararea ipod-ului, e perfect pentru alergat :)

      (Citează)

  11. De ce ai cumpara muzica in zilele noastre, cand exista Youtube si tot ce este acolo se poate asculta LEGAL?! Pe Youtube gasesti orice doresti, deci de ca sa dai bani pe ceva ce exista gratis si legal?

      (Citează)

  12. Conform graficului de acolo, au început să crească ȘI vânzările de… casete?? De ce? La ce ai mai folosi o casetă drept suport audio?

      (Citează)

  13. Eu plătesc la deezer, mi se pare mai simplu decât Spotify

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus