un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review: Asus Zenbook 14 UX433 este un ultrabook excelent

24 Jan 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Asus UX433, numit și Zenbook 14, este unul dintre cele mai bun ultrabook-uri testate vreodată de mine, fiind un model de 14 inchi subțire și cu o greutate de sub 1,1 kilograme. Pur și simplu le-a ieșit perfect și are și un preț decent pentru configurația și aspectul său.

Sunt două variante, UX433FA a cărui placă video este cea Intel UHD 620, și UX433FN, care include în plus și una GeForce MX150 cu 2 GB memorie video și care este suficientă pentru câteva jocuri mai vechi și puțin solicitante.

Specificații Asus Zenbook Classic UX433FN:

  • procesor Intel Core i7-8565U Whiskey Lake la 1,8 GHz (sau Core i5-8265U)
  • ecran de 14 inchi, Full HD, 100% sRGB și ramă foarte îngustă cu 92% raport ecran-carcasă
  • memorie RAM 8 sau 16 GB
  • stocare pe SSD tip PCI-Express x4 de 1 TB (sau PCI-Express x2 de 256/512 GB)
  • placă video Intel UHD Graphics 620 și NVIDIA GeForce MX150 cu 2 GB memorie video
  • un port USB 2.0, un port USB 3.1 tip A, un port USB 3.1 tip C, ieșire HDMI, cititor microSD, jack combinat microfon+căști
  • tastatură iluminată, touchpad ce poate deveni number pad (opțional)
  • două difuzoare, cameră webcam compatibilă Windows Hello, wifi 802.11ac, Bluetooth 5
  • baterie cu 3 celule, 50 Wh, autonomie oficială de până la 14 ore, încărcător 65 W
  • dimensiuni 319 x 199 x 15,9 mm, greutate 1,09 kilograme, disponibil pe albastru și argintiu
  • Windows 10
  • site oficial

Preț: începând cu 4.198 lei la eMAG, PC Garage, evoMAG și Altex.

CUM ARATĂ

Design-ul mi-a plăcut mult. Zenbook 14 arată cel mai bine pe albastru, o culoare care se potrivește foarte bine cu banda aurie de deasupra tastaturii, unde stă scris discret Asus Zenbook, și cu culoarea caracterelor de pe fiecare tastă. Pe argintiu modelul pare un pic mai șters din cauza tastaturii care folosește caractere gri pe fond argintiu.


Ecranul de 14 inchi te impresionează de asemenea atunci când se aprinde. Este aproape cât carcasa, ramele fiind foarte mici inclusiv în partea de sus, unde webcam-ul este discret integrat. Rama monitorului este un plastic de calitate bună sau măcar mai bună decât pe modelul Asus UX431, care-i un ultrabook destul de similar ca aspect, dar cu diverse astfel de compromisuri făcute pentru a ieși la un preț mai bun.

Carcasa este metalică, desigur. Întreg laptopul pare foarte compact și mai ales ușor. Cu greutatea de doar 1,09 kilograme, pare foarte ușor și asta contribuie mult la sentimentul de “premium”. Nu-i cel mai subțire din piață, dar 15,9 mm oricum este o grosime redusă, care-l face foarte ușor de transportat și mânuit.

Atunci când este deschis, balamalele fac ca monitorul să ridice un pic de pe masă partea inferioară a laptopului. Treaba asta m-a deranjat pe Zenbook Pro, unde tot aveam impresia că tastatura flambează atunci când scrii cu “zvâc” în mișcări, dar la UX433 spațiul ce apare sub partea inferioară este mult mai mic, practic util mai degrabă ventilației, iar carcasa este rigidă, bine închegată, astfel încât totul pare foarte solid.

Tastatura este iluminată. Tastele au o cursă mărișoară, cu feedback foarte clar la capătul ei, ceea ce face scrierea cu viteză o experiență plăcută; eu m-am adaptat imediat la ea. Modelul testat de mine include touchpad-ul ce se poate transforma în numpad și acesta mi-a fost util în diverse momente. Touchpad-ul se aprinde sub forma unui bloc numeric și laptopul își poate da seama singur când vrei să miști cursorul pe ecran sau doar să introduci numere de acolo.


În practică, treaba asta automată n-a funcționat așa de bine, în special când lucrezi în Word sau în vreo altă casetă de introducere de text, pentru că atingeam cu podul palmei touchpad-ul și acesta introducea numere. Am preferat să dezactivez numpad-ul din butonul dedicat pentru așa ceva și să-l activez doar când urma să introduc multe numere (de exemplu când lucram ceva prin Excel), moment când este de mare ajutor pentru că-ți permite să lucrezi mai rapid. Liniile clare, albastre, sunt și foarte vizibile în noapte.

via Gfycat

Porturile sunt pe lateral, desigur, așezate astfel:

  • stânga: alimentare, ieșire HDMI, USB 3.1 tip A, USB 3.1 tip C.
  • dreapta: cititor microSD, USB 2.0, jack audio combinat TRRRS.


Mă bucur că are cititor de carduri. Eu folosesc deja carduri microSD în toate aparatele mele (cu adaptor acolo unde este nevoie de SD), așa că acest format este perfect. Ieșirea HDMI este un alt mare avantaj pentru cei ce folosesc laptopul la diverse prezentări cu proiector, iar eu l-am utilizat și într-un hotel pentru a pune Netflix pe televizorul din cameră.

Difuzoarele, cu numele Harman Kardon pe ele, sunt în partea de jos a carcasei și proiectează sunetul în jos, spre masă, de unde se reflectă spre utilizator. Nu-i cea mai fericită soluție. Asus UX431, despre care vă spuneam mai devreme că este asemănător, are difuzoarele orientate în sus, plasate la stânga și la dreapta tastaturii, dar asta crește un pic dimensiunea laptopului și, din ce mi-am dat seama la o audiție foarte superficială, nu sunt mult mai bune.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Asus Zenbook 14 vine și cu un hardware foarte bun, fiind un ultrabook cu care poți lucra bine în multe tipuri de aplicații.

Procesorul este un Core i7-8565U din seria Whiskey Lake, practic nou pe piață. Are 4 nuclee fizice și în total 8 virtuale, rulează la 1,8 GHz și poate urca în turbo până la 4,6 GHz. Whiskey Lake a redus consumul procesoarelor, iar acesta are un TDP de doar 15 watti, ceea ce înseamnă autonomie mai mare a bateriei și o temperatură de funcționare mai mică.

Modelul i7-8565U include placa grafică Intel UHD 620 și un encoder hardware QuickSync, care mie personal mi-a fost de folos în înregistrarea streamingului săptămânal pe care-l fac cu Matilda. Memoria RAM utilizată este doar DDR3, nu DDR4 (deși procesorul suportă și acel tip), dar personal n-am văzut asta ca pe un minus semnificativ al laptopului.

Cei 16 GB incluși în modelul testat de mine au făcut rapidă orice aplicație și chiar și jocurile încercate de mine și vă sfătuiesc, dacă alegeți un ultrabook, să luați unul cu această cantitate de memorie RAM. Ca în majoritatea ultrabook-urilor, memoria RAM pe UX433 este lipită direct în placa de bază și nu poate fi upgradată ulterior.

Stocarea se face pe un SSD de 1 TB fabricat de Samsung pe modelul testat de mine și este foarte rapidă, cu viteze secvențiale de peste 3.500 MB/s pe citire și peste 2.200 MB/s pe scriere, iar citirea aleatoare se face cu peste 200 MB/s.

Stocarea are însă un schepsis: modelul cu SSD de 1 TB îl are conectat pe PCI-Express x4 (adică 4 canale de date), pe când modelele cu SSD de 256 sau 512 GB folosesc PCI-Express x2; așteptați-vă la viteze reduse la jumătate, dar nu văd nici asta ca pe un dezavantaj pentru că oricum stocarea este mai rapidă decât transferurile uzuale prin wifi, USB 3.1 și chiar și cablu de rețea cu adaptor, că doar vorbim oricum de peste 1000 MB/s.

Conexiunea wireless este asigurată de un modul Intel AC 9560 care integrează și Bluetooth 5.0. În testele mele, cu routerul meu destul de banal din casă, am obținut 564 Mbps pe download în standardul 802.11ac pe 5 GHz și 233 Mbps pe 802.11n pe 2,4 GHz, rezultate ușor peste media laptopurilor văzute în ultima vreme.

Întrebarea cea mai bună este dacă ar trebui să alegeți modelul UX433FN cu placa NVIDIA GeForce MX150 și Intel UHD 620 sau este suficient UX433FA ce integrează doar placa Intel UHD 620 și deci costă mai puțin. Dacă vă interesează mobilitatea, un laptop mic, ultraportabil, pentru aplicații office, nu aveți nici un motiv să vă doriți placa NVIDIA.

Dacă faceți și ceva editare foto-video pe laptop, aceasta poate (accent pe poate) fi de ajutor pentru că are nuclee CUDA și preia o parte din sarcina de codare. Un articol de pe site-ul NVIDIA spune că ar fi de 4 ori mai rapidă în codare video decât Intel UHD 620. Rețineți însă că nu include funcții de codare internă (acel NVENC), așa că nu am putut-o utiliza în OBS, de exemplu, pentru a coda în timp ce înregistram.

Pe UX433FN vă puteți și juca ceva, dar nu jocuri intensive, ci mai degrabă unele mai vechi sau care nu necesită grafică de 2017-2018. Personal m-am jucat Battlestar Galactica Deadlock și Final Fantasy XII și au funcționat bine. Mă aștept să poate rula (nu la maxim, desigur) diverse MOBA și jocuri mai vechi. Altfel spus, cu MX150 puteți rula și câteva jocuri dacă aveți nevoie să petreceți câteva ore în acest mod, dar fără mari pretenții.

Am rulat 3DMark cu diverse teste și mai jos uitați-vă la graficele din partea de jos, unde Zenbook 14 este comparat cu PC-uri de gaming. Se plasează sub acestea, dar mai sus ca un notebook uzual, desigur.

În ce privește PCMark, care testează diverse scenarii cu aplicații tip office sau creație, iată mai jos rezultatele și aici comparația cu alte sisteme este foarte bună, zic eu.

Trecând la elemente ceva mai subiecte, minusul principal al laptopului sunt difuzoarele, care pur și simplu nu au muzicalitate în ele. Or fi bune pentru video-calling și conferințe, dar redau o gamă restrânsă de frecvențe și orice melodie am rulat pe laptop a sunat fad, parcă fără “suflet”. Dacă vreți să ascultați muzică, aveți nevoie de căști sau un difuzor extern. Difuzoarele nu sunt nici foarte puternice, ci mai degrabă utile doar persoanei care stă în fața laptopului.

Ecranul de 14 inchi, Full HD, mi s-a părut luminos pentru toate nevoile mele și cu pierderi mici de luminozitate atunci când este privit din unghiuri extreme.

Eu am testat modelul anti-glare, care atenuează mult reflexia luminilor ambientale din casă și face foarte plăcută experiența de utilizare. Există și un model cu ecranul acoperit de sticlă, ceea ce îl face mai rigid, dar va reflecta luminile ambientale.

Carcasa era suficient de bine închegată pentru a nu apărea bleeding de lumină pe la colțuri. Deasupra ecranului este camera web compatibilă cu Windows Hello, adică are și un proiector cu infraroșii ce vă recunoaște fața și deblochează sistemul atunci când vă așezați în fața lui.

Autonomia oficială este de 14 ore, dar nu se știe în ce condiții se pot atinge acestea, probabil nu unele practice. Așteptați-vă la 8-9 ore în aplicații tip office și browsing, cu ecranul la o luminozitate medie. Eu sunt mulțumit de autonomie, având în vedere greutatea și dimensiunile reduse ale lui Zenbook 14.

Nu se încălzește. Temperatura maximă măsurată de mine în full load a fost de 41 de grade Celsius și asta la gura de evacuare a aerului cald; la mână, tastele par un pic călduțe, dar fără a deranja. Sistemul de răcire include un ventilator care evacuează aerul în spate (și de fapt în sus pe lângă monitor), ventilator suficient de silențios încât nu țin minte să-l fi remarcat ca fiind deranjant. Un heatpipe interior traversează zona de evacuare a aerului din ventilator, fiind răcită tot de acesta.

Cei pretențioși în ale hardware-ului vor observa că nu are port Thunderbolt 3, dar și prețul este pe măsură.

COMPARAȚIE CU ALTE MODELE

Asus a scos pe piață în același timp mai multe modele de ultrabook-uri și am avut ocazia să le văd pe toate la o prezentare, așa că iată câteva idei despre celelalte.

  • UX431: asemănător la aspect, dar are 4 difuzoare, din care două orientate în sus, plasate lângă tastatură. Asta înseamnă sunet mai puternic. Ecranul nu are rama la fel de îngustă și este făcută dintr-un plastic mai banal, hardware-ul este un pic mai slab, are cititor SD în loc de microSD, dar și prețul este mai scăzut. Poate fi o opțiune bună dacă vreți un ultrabook cu aspect plăcut.
  • Zenbook S13 UX392: chiar mai plăcut la aspect, are bezel-ul ecranului și mai îngust, iar camera web este plasată pe un fel de anti-notch care face și foarte ușor de deschis laptopul. Este similar ca hardware cu UX433, are o carcasă mai subțire, dar și mai puține porturi, lipsind HDMI-ul și având un singur port USB tip A.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Design plăcut, greutate redusă, carcasă bine închegată.
  • Ecran de 14 inchi în carcasă de 13 inchi.
  • Combinație bună de hardware și porturi.
  • Difuzoarele redau la calitate slabă muzica.

CONCLUZIE

Mi-a plăcut mult Asus Zenbook 14 UX433FN, este un ultrabook compact, ușor și totuși performant, iar rama îngustă a ecranului și carcasa elegantă îi dau un aspect premium, care atrage imediat privirea. Este un model foarte reușit.

Preț: începând cu 4.198 lei la eMAG, PC Garage, evoMAG și Altex.

asus s5507

    24 comentarii

  1. Am o nedumerire ce nu.imi da pace: apar ultrabookuri peste ultrabookuri, dar foarte rar vad integrat un modul wwan. De ce? Suntem in secolul internetului pe orice, un ultrabook cu asa autonomie, deci clar proiectat pentru mobilitate, nu necesita si o conexiune 4G?

      (Citează)

    • Erau mai multe în trecut. Nu știu de ce tot mai puține includ așa ceva. Probabil studiile lor de piață au arătat că puțini clienți folosesc așa ceva, că wifi-ul a ajuns cam peste tot și deci nu merită efortul de a introduce un modem în laptop.

      Modemul acela vine cu alte probleme: necesită un sertar sau slot în care să pui cartela SIM, ceea ce complică design-ul. Cred că, între wifi, hotspot personal și 4g router portabil, producătorii de laptopuri au cam renunțat la asta.

        (Citează)

    • Pacat. Chiar daca wifi e peste tot, de mute ori unde ai treaba e semnalul slab, nu stii parola sau alte impedimente. 4G mi se pare cea mai facila solutie…
      Si pentru utilizatorul de rand, merg la bunica, cucuietii din deal, am semnal 4G, wifi ba. as fi vazut-o o solutie de viitor.

        (Citează)

    • Pt că acest ultrabook, in speță gama Asus Zenbook, nu este clasă business.
      Lipsește portul de rețea pe cablu, modul wwan, posibilitatea unui docking station.
      Pt modem integrat, cauta un Lenovo Thinkpad, un Toshiba Portege, un HP Elitebook sau un Dell Latitude.

        (Citează)

    • Mi-am pus si eu intrebarea asta acum mult timp. Cred ca sunt multi utilizatori care ar prefera un slot de SIM in locul unui slot SD sau micro SD.

        (Citează)

  2. ibMihai:
    Pacat. Chiar daca wifi e peste tot, de mute ori unde ai treaba e semnalul slab, nu stii parola sau alte impedimente. 4G mi se pare cea mai facila solutie…
    Si pentru utilizatorul de rand, merg la bunica, cucuietii din deal, am semnal 4G, wifi ba. as fi vazut-o o solutie de viitor.

    Pai si e mai comod sa tii o cartela SIM pentru asa ceva decat sa pornesti un WiFi hotspot din telefon cand ai nevoie?

      (Citează)

  3. Am intrat pe site-urile unde zici că sunt disponibile aceste laptop-uri și nicăieri nu am găsit varianta testată de tine cu SSD de 1TB. Ai idee unde o pot găsi la vânzare?

      (Citează)

  4. Spune lumii si cat a costat modelul testat de tine ca vad ca e cam in configuratia de top. Bine, nu ma asteptam sa primesti o coaja la test.

      (Citează)

  5. Ca fost fan SONY VAIO am dat de ZenBook la primele generatii. Le folosesc ~14-16luni si-mi iau urmatorul model. Acum sunt la UX430UN . Ce ai testat tu este urmasul la al meu dar vad ca a pierdut cititorul de amprenta. Acel touchpad este tot de sticla banuiesc dar nu vad la ce sa foloseasca un calculator integrat pe el.
    La modelul meu este card SD full size, iar pe stanga USB-C si USB3.1 sunt separate de jack si micro-HDMI. Mult mai ok asa cu distanta
    Culoarea albastra la cel testat de tine remarc faptul ca ramane ca cel folosit de mine acum 3 ani. Strange amprente si probabil o sa-si arate varsta mai repede (zgarieturi fine) decat cel gri deschis (silver sa zicem). Am avut si gri inchis ASUS 13.3″ Zenbook UX330UA.

    99.99% multumit de zenbook-uri

      (Citează)

  6. O comparatie cu asus swift 5?

      (Citează)

  7. La niciun magazin nu este la prețul de 4100 cum dai tu.Cel mai ieftin, cel cu 256 memorie, nicidecum cu 1 T este 4500.Decat 10% mai scump.De ala pe care îl prezinți tu nu mai spun

      (Citează)

  8. De ce ar da cineva peste 4000 de lei pe asa ceva, cand un laptop adevarat, cu ecran de 15 inch si dotari foarte bune, costa 3000 de lei?!

      (Citează)

    • Kopa_Kopan:
      De ce ar da cineva peste 4000 de lei pe asa ceva, cand un laptop adevarat, cu ecran de 15 inch si dotari foarte bune,costa 3000 de lei?!

      1) portabilitate. Cel de 3000lei sunt convins ca nu are 1.1-1.25kg
      2) hardware solid (cel mai vechi ZenBook al meu are 5 ani, este lasat ca laptop de atelier si zilnic este calarit de colegi. Arata excelent, bateria inca tine ~3h iesind in diagnoza-loguri cu el.
      3) aspectul vizual. Chiar sunt frumoase.
      4) am cumparat anul acesta un ASUS 15.6” VivoBook S15 S510UN, FHD, Procesor Intel® Core™ i5-8250U (6M Cache, up to 3.40 GHz), 8GB DDR4, 1TB, GeForce MX150 2GB pentru juniorul meu (16ani) programtor + ocazional jocuri el ca fost utilizator de zenbook (primit la mana a doua de la mine un Ultrabook ASUS 13.3″ Zenbook UX303LN, FHD, Procesor Intel(R) Core™ i7-4510U 2GHz Haswell, 8GB, 256GB SSD, GeForce 840M). Dezamagitoare carcasa. A facut zgarieturi de la rama ecranului pe zona de langa touchpad (adica in interior cand este purtat in rucsac). Si sa nu dai vina pe cum a fost folosit. Pur si simplu plasticul se deterioreaza fata de aluminiu. Ca hardware destul de bun si VivoBOok S15. 3100lei TVA inclus a fost.

        (Citează)

  9. “De ce ar da cineva peste 4000 de lei pe asa ceva, cand un laptop adevarat, cu ecran de 15 inch si dotari foarte bune, costa 3000 de lei?!”

    Subscriu, cu banii ăştia îţi iei un Asus ROG (de gaming) cu 6 core-uri, nu un laptop subţirel cu performanţă la jumate (deoarece probabil are procesorul “throttled” neavând răcire adecvată).

      (Citează)

    • Eu n-am văzut ecran ca lumea la 3000 de lei, indiferent de a cui republică e. Având în vedere că sunt multe softuri care n-au nevoie de 6 nuclee și ce știu eu ce placă video, sunt convins că multă lume preferă un ecran ca lumea.
      Dacă duci zi de zi laptopul în spate sau pe umăr e bine să fie subțirel. Văd că e și la noi mania asta cu specs, ca și cum nucleele sau memoria îmbunătățesc raportul calitate/preț chiar și atunci când n-ai nevoie de ele.

        (Citează)

  10. Vio:
    Pt că acest ultrabook, in speță gama Asus Zenbook, nu este clasă business.
    Lipsește portul de rețea pe cablu, modul wwan, posibilitatea unui docking station.
    Pt modem integrat, cauta un Lenovo Thinkpad, un Toshiba Portege, un HP Elitebook sau un Dell Latitude.

    Ce-i aia laptop de clasă business? în afară de faptul că are asta în nume. 4G ăla o să-ți mănânce bateria și nu toată lumea are nevoie de lan – nu toți lucrăm în telecomunicații cu muncă de teren. Am văzut laptopuri pentru înlocuit desktop și ținute numai pe birou, puse în rețea prin cablu, scumpe și proaste și nici n-au ținut mult. Ca să nu mai zic că se rugau șefii de mine să iau cu mine „laptopul de bisnis” în delegații – nu degeaba nu-l voia nimeni. Dar avea cititor de amprentă, chestie foarte bună pentru securitate atunci când e folosit teoretic de 10-15 oameni.

      (Citează)

    • Laptop gandit pentru mediul business. Baterie mai mare, plastic mai tare, greutate cat mai mica, existenta unui docking station (cand te perinzi printre birouri / cladiri ajuta sa trantesti laptop-ul intr-un docking si sa plece reteaua, monitorul si alimentarea imediat. Cand ai terminat apesi pe un buton si sare laptop-ul din docking)

      Apoi, garantie extinsa (5 ani) => un laptop gandit sa tine mai mult (nu vrea nimeni sa primeasca sute de laptopuri in garantie in al 4-lea an de functionare). Mai mult din prisma constructiei, nu a dotarilor.

      Teoria ta cu “folosit de 10-15 oameni” este falsa doar fiindca te gandesti la “laptop business” folosit acasa. Cand ai sute de companii de 100+ angajati (la nivel global), fiecare cu politicile ei de securitate, acei 10-15 oameni se transforma foarte usor in mii, zeci de mii.

      O companie isi cumpara laptopuri dupa niste criterii. Are scanner de amprenta? Trece mai departe. Tine bateria minim 5 ore? Trecem mai departe. etc etc etc. Clasa business e gandita pentru business si nevoile ce apar acolo, nu pentru Marcel care se duce in vizita la bunica si vrea sa se joace un CS:GO inainte de culcare.

        (Citează)

  11. Tot un Zenbook am si eu si sunt super happy cu el. E usor, se misca bine, are o gramada de functii smart si interesante. E practic prietenul meu cel mai bun :)).

      (Citează)

  12. @andrei: eu ziceam 15 oameni la același laptop – cu ce te ajută amprenta aia? – ăsta era cazul meu practic și era un Toshiba scump și prost, dar de bisnis.

    Toată lumea vrea un laptop care să țină 5 ani și sincer să fiu unul care nu ține e prost. Da, e mai ieftin, pentru că ăla care cumpără nu se pricepe și l-ai prostit. Tu ai dreptate, astea au fost criteriile până acum și când voia o companie mare laptopuri li se dădeau alea bisnis, dar lucrurile se mai schimbă. Oamenii s-au prins că anumite caracteristici aveau doar eticheta bisnis și erau mai scumpe pentru simplul fapt că ăia cărora le vindeau aveau banii să le cumpere. Problema e că aceste clase de produse s-au menținut doar pentru că s-au putut vinde în volume mari.
    Acum nu mai e business, e pro, cum e la plăcile video – dai dublu pe una care face același lucru, doar că e pro.

    E chiar mai simplu în ziua de azi să faci docking – thunderbolt 3 și ai de toate.

    După părerea mea e o prostie și că se vând tot felul de laptopuri ieftine și proaste, pentru că nu mai știe lumea să-și dea seama de valoare. Uite, Andrei a văzut nuclee, memorie și placă video, nu contează că ecranul e prost, placa video e la 75% pe baterie și bateria te ține practic 3 ore.

      (Citează)

    • Amprenta e pentru usurinta unui log-in, nu pentru mai multi oameni cu acces. Este foarte posibil sa ai oameni care uita parole, oameni carora nu le pasa, etc etc. Castigi mai mult din lipsa unui IT Support care sa iti deblocheze laptop-ul decat sa ai un indian care sa intervina o data la cateva saptamani (in functie de politicile de securitate. Este exact cazul meu fiindca nu resetau greselile si se bloca des (grabit, neatent, alti factori).

      Preturile mari sunt si datorita facilitatilor. Uneori au 24/7 support (care costa), alteori ofera manual pas cu pas de reparatii (care costa, ca practic isi vand partea lor de service).

      Nu spun nu, un ROG / OMEN / alte statii gaming sunt mult mai potente decat ce vine pe partea de business, la aceiasi bani dar, privind din perspectiva unor numere (ca astea sunt cele cateva sute de laptopuri dintr-o firma) sunt sanse mari sa fie mai ieftin sa iei un laptop mai scump care pe termen lung sa te coste mai putini bani. Oamenii sunt mult mai neatenti cand nu e vorba de obiectul lor. E un sub-reddit, TalesFromTechSupport. Iti pui mainile in cap de ce citesti acolo.

      Apoi, tax breaks :D. Laptop-urile sunt un asset, se trec in inventar si cheltuielile se deduc. Un laptop scump e scump pentru tine, fiindca ai fost deja impozitat pentru banii aia. Pentru o companie e posibil sa nu fie chiar asa.

        (Citează)

  13. @dam167 Se întâmplă că la Asus ROG-urile care pornesc de la 4000 RON ecranul să fie superb: IPS, cu 144 Hz, 3ms timp de răspuns, 300cd/m².

      (Citează)

  14. @dam167 Şi încă un lucru: se poate comuta uşor între placa video integrată şi cea Nvidia, plus diferite moduri de power saving.

      (Citează)

  15. Vio:
    Pt că acest ultrabook, in speță gama Asus Zenbook, nu este clasă business.
    Lipsește portul de rețea pe cablu, modul wwan, posibilitatea unui docking station.
    Pt modem integrat, cauta un Lenovo Thinkpad, un Toshiba Portege, un HP Elitebook sau un Dell Latitude.

    Te referi la un docking station ca asta? Care include si o mufa RJ45, niste usb-uri? Si inca asta e un model asa, mai saracut. Ca Asus face niste chestii tare misto pe partea de docking. Dintotdeauna le-au facut.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus