►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Bad Lip Reading: probabil cel mai amuzant canal de YouTube
Ce înseamnă că România are președinția Consiliului Uniunii Europene »
Anul s-a încheiat cu o creștere pentru blog față de 2017, acum ajungând la 1.939.000 vizitatori unici, 4.110.000 vizite și peste 6.773.000 de afișări.
2 minute și 46 de secunde a fost timpul mediu în pagină, 2,12 pagini per sesiune. Timpul în pagină variază mult după tipul de articol, unele lungi au și 13 minute.
Mă bucur să văd o creștere, că inițial îmi era teamă că oamenii petrec mai mult timp pe Instagram, YouTube sau alte canale social media și uită de bloguri. Creșterea este cu atât mai bună cu cât prin luna august Facebook a oprit share-ul automat de posturi către profilul personal de Facebook (aveam un plugin pentru asta), iar eu uit foarte des să dau share manual; practic, de atunci, am dat pe Facebook mai puțin de jumătate din ce-am scris.
Iată cum arată graficul vizitatorilor veniți din Facebook și se vede momentul căderii în august și septembrie, înainte ca niște articole să prindă un număr mare de share-uri:
Statistici despre cititori:
Am publicat 987 de articole pe blog (cu 102 mai puține decât în 2017), dintre care 214 au fost știrile zilei despre tehnologie. Alte 74 sunt în Drafts și poate le voi publica cândva.
Cele mai citite articole în 2018 și cele mai citite articole care au fost și scrise în 2018:
Cele mai accesate articole pe blog
|
Cele mai accesate articole care au fost scrise în 2018
|
Un mix bun, cum s-ar zice. Am eliminat trei articole care apar în top pentru că le promovez eu prin Google Ads pentru afiliere. Articolul despre Therme, scris în ianuarie 2016, a ajuns în total la 672.000 de afișări de atunci.
Cele mai citite articole în funcție de categorie:
Tehnologie:
Cugetări:
Mă bucur să văd articolul despre criza financiară în top, mie mi-a făcut plăcere să-l scriu și vă recomand să-l citiți acum, dacă n-ați făcut-o în septembrie.
Food & lifestyle:
Personal mă așteptam ca Sprite-ul de castravete să fie așa, o chestie aruncată rapid pe blog. Am fost uimit să-l găsesc în top, dovadă că nu știi niciodată la ce tip de subiect vrea lumea să participe.
Auto:
Turism:
Cele mai citite știri și longreads de duminică:
Cele mai citite review-uri:
Cele mai citite articole despre mâncare:
După cum vedeți, fast-food-ul rămâne popular.
Cele mai citite articole lungi, unde am cercetat una-alta pentru a le scrie:
Cum funcționează/ cum se produce:
V-ați întrebat pe ce linkuri de Instagram NSFW a dat lumea click cel mai mult? Răspunsul este mai jos, cu mențiunea că în acest an am pus foarte puține astfel de linkuri:
Practic, multe românce (cele cu bold), plus femei cu țâțe mari. Nu sunt surprins.
Nu mai fac gluma cu poza lipsă de la veniturile obținute din blog. Articolele publicitare au fost cam 7% din totalul celor scrise, în linie cu limita auto-impusă în acest sens de mine acum câțiva ani. Mult mai puțină publicitate decât la TV, unde parcă se merge pe 12 minute/oră, adică 20% din conținut, iar pe blog este și ceva mai potrivită pe profilul cititorilor.
Ca valoare, veniturile au crescut cu 15% față de anul anterior, deși aici calculul nu-i foarte precis. Facturez foarte rar afilierea, așa că anul pe care emit factura respectivă poate influența acest indicator. Creșterea vine și din faptul că am mai crescut pretențiile financiare, dar și pentru că au fost campanii mai complexe
Veniturile din afiliere au scăzut foarte mult, aproape de jumătate față de 2017. Cum micșorările serioase de comisioane au apărut abia pe la jumătatea anului 2018, mă aștept ca în 2019 să fac cam 30% din cifra din 2017. În graficul de mai jos puteți vedea scăderea apărută după luna mai.
Principalul factor de influență este decizia eMAG de a micșora de mai multe ori comisioanele, ajungând în prezent la recurență de 1 zi pe click și comision cam de 1% pe categoriile unde activez eu.
O consecință a acestui lucru este că mă gândesc să renunț la a mai scrie o parte din review-urile de pe blog. Testez cu plăcere telefoane de top sau alte gadgeturi interesante pentru că și mie îmi place să văd unde a ajuns tehnologia modernă, dar mă gândesc să renunț la routere și SSD-uri pentru că n-am vreo pasiune specială pentru astfel de dispozitive.
Muncesc destul de mult la un review (cam 8 ore-om la router și 16 ore-om la un SSD, din calculele mele), dar nu știu dacă mai merită investiția de timp. Eu le testam pentru a face un top util cui este interesat de așa ceva și obțineam în schimb venituri din afiliere; cu 1,7 lei venit mediu per router vândut prin afiliere, înainte de taxe și impozite, nu pot spune că mă mai simt atras de această activitate. Încă mă gândesc la ce să fac.
Top comentatori în 2018:
Nashu_mare și-a recăpătat poziția la vârf, după ce anul trecut a fost pe locul trei.
Dacă vă întrebați ce s-a întâmplat în celelalte canale social media ale mele, situația este următoarea:
Instagram a crescut foarte puțin. Vreau să schimb ceva în 2019: am observat că sunt leneș, folosesc mult Instagram, dar uit cu zilele să postez și eu ceva, deși fac foarte multe fotografii. În 2019 îmi propun să postez mai des acolo, poate zilnic.
YouTube a crescut cu 1.000 de abonați la canal. Asta contează pentru că YouTube îți activează anumite funcții doar dacă ajungi la un anumit număr de abonați. Creșterea este lentă, dar mă bucură datele demografice, care arată că la clipurile mele se uită oameni ceva mai maturi decât găsești de obicei pe YouTube.
Mini-muzeul Dacia de la Mioveni, cum se produce Duster-ul și noul BMW X5 M50d au atras cele mai mulți curioși.
Ca planuri pentru 2019, voi continua emisiunile cu Matilda, ne distrăm bine făcându-le, și vreau să fac mai des clipuri în care să povestesc câte ceva amuzant. Unele faze se povestesc mult mai bine în video decât prin text.
Tech7 n-a mers. Motivul, zic eu, este pentru că se uitau la el aceiași oameni care oricum citeau și știrile zilei despre tehnologie și deci nu aflau ceva nou. Probabil va reveni, dar cu altă idee: fie aleg cele mai importante 3 știri despre tehnologie ale săptămânii și le analizez și comentez în detaliu mai mare saaaau aleg chiar una singură pentru asta. Încă mă gândesc.
Am făcut, pe final de decembrie, un live pe Facebook de 4 ore în care pur și simplu am discutat diverse subiecte cu cei ce-au avut timp să intre pe chat și să comenteze. Mi-a plăcut ideea, aș repeta-o o dată pe lună.
În ce privește podcast-urile, în 2019 vreau să încep unul mult mai tehnico-ingineresc împreună cu un prieten care se pricepe bine la asta și să vorbim despre tot felul de tehnologii, cu date concrete.
Din ce-mi propuneam să fac anul trecut pe vremea aceasta, am implementat certificatul SSL pe blog, cu ajutorul celor de la Bigstep, ocazie cu care am trecut și pe un server mai modern și rapid.
Asta m-a determinat să mai optimizez încărcarea paginilor pe blog. Am eliminat cod, am recomprimat imagini, am minimicșorat codul rămas, dar cel mai mare impact l-a avut eliminarea butonului de Like oficial de la Facebook, pentru pagina blogului de pe Facebook, care încărca vreo 7 scripturi și adăuga vreo 2 secunde încărcării paginii.
După toate modificările, timpul mediu de încărcare a homepage-ului a ajuns pe la 1,2 secunde, zice GTmetrix, și l-aș putea scădea la 0,8 secunde dacă aș elimina încă un plugin, dar nu pot pentru că-i destul de util. Bulangiul se încarcă fix în mijlocul operațiunii și nu-l pot face să se încarce abia la final.
Am scris mai multe articole despre cum funcționează / cum se produc diverse lucruri, ceea ce-mi place să fac, și am continuat seria review-urilor de SSD-uri. N-am scris despre turism pe cât de mult mi-aș fi dorit, ba chiar sunt supărat de mine pentru că am avut subiecte bune din tot felul de călătorii și nu le-am transformat în articole, dar tot a fost un pas în față comparativ cu 2017.
Ce planuri am pentru 2019:
« Bad Lip Reading: probabil cel mai amuzant canal de YouTube
Ce înseamnă că România are președinția Consiliului Uniunii Europene »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
45 comentarii
03/01/2019 la 7:00 AM
Succes in 2019! Eu pariez pe dispozitivele pentru smart home in 2019. Preturile au devenit accesibile. Astept review-ul tau pentru Google Home mini.
The Gadgetist(Citează)
03/01/2019 la 8:08 AM
Există posibilitatea că “străinii” sa fie tot români cu VPN?
Poate un edit la comentarii în primele 5 minute ar fi ceva de implementat în 2019.
Cezar(Citează)
03/01/2019 la 8:57 AM
mai degraba romani din diaspora. Nu cred ca se foloseste asa mult VPN in Ro pentru browsing.
D4n(Citează)
03/01/2019 la 11:27 AM
Cred că și-și. Unele companii din România ies pe net prin VPN-uri, dar cred că majoritatea sunt români din diasporă.
Prea complicat, nu există un plugin bun pentru asta, că altfel nu m-ar deranja să-l folosesc.
nwradu(Citează)
03/01/2019 la 8:23 AM
Mult succes!
Coco(Citează)
03/01/2019 la 8:31 AM
jesus ce cadere am avut in top. aparent am fost mai ocupat anul asta…
add(Citează)
03/01/2019 la 8:54 AM
Wow, atâtea realizări și totuși încă nu se poate rezolva problema unui comentariu benign care, dacă ajunge in spam datorita vreunui cuvânt interpretat aiurea sau a unui link, dispare definitiv in gaura neagră. Mie asta mi se pare o desconsiderare majoră a ălora care pierd timp să îl scrie, adică mai mult de 2 minute sau cat e vizita medie pe blog, dar hei, eu sunt “decât” un cititor, ce mă pricep eu. Poate s-o rezolva până la sumarul anului 2028 și asta.
Radu(Citează)
03/01/2019 la 11:50 AM
2028 este și targetul meu!
nwradu(Citează)
03/01/2019 la 8:56 AM
Mult succes în continuare, Radu!
Blogul tău e în top 3 bloguri pe care le urmăresc zilnic!
George(Citează)
03/01/2019 la 3:22 PM
care sunt celelalte doua?
Ionut(Citează)
04/01/2019 la 9:35 AM
opencube.ro si groparu.ro
George(Citează)
03/01/2019 la 9:14 AM
Daca mai puneai inca un top, respectiv topul celor mai citite articole din categoria “articole nu prea citite”, intrau practic toate articolele in acest articol :-)
Altfel, succes pe mai departe. Eu astept review-ul la aspiratorul robot, ca m-am trezit cu mancarime la card pe 1 ianuarie. :-)
Marean(Citează)
03/01/2019 la 9:58 AM
Pai… din ce marturisesti reiese ca nu ai scris despre subiecte foarte bune care par mai interesante decat cele publicate.
Andrei(Citează)
03/01/2019 la 11:51 AM
Din ce se vede în top, nu se știe niciodată ce va fi interesant și ce nu va fi.
nwradu(Citează)
03/01/2019 la 10:14 AM
Salut, cred ca ai implementat un protocol TLS care este o versiune mai noua de SSL. SSL nu se mai foloseste din motive de securitate.
Sorin(Citează)
03/01/2019 la 10:25 AM
Ma bucur sa vad ce ti-ai propus pentru anul 2019, chiar lucrurile alea mi le doream si eu! Chiar astept cu nerabdare schimbarea temei si cat mai multe articole mai personale, experiente etc. (chiar le citesc cu placere). Review-uri la SSD si routere..neaaah
fur(Citează)
03/01/2019 la 10:27 AM
Am renuntat la facebook de vreo 2 ani, dar nwradu il citesc cu religiozitate :)
Keep up the good work si La Multi Ani!
Bogdan(Citează)
03/01/2019 la 10:35 AM
Mie mi-a plăcut seria conturilor de Instagram din România, am găsit așa mulți fotografi talentați și multe românce/ moldovence frumoase.
Eu mi-aș dori să scrii articole de turism și din România, ai văzut ce succes are articolul cu Therme. Ar fi interesant și zone / străzi faine din București, poate cu niste informații despre clădiri și istoria locurilor.
Legat de Instagram ar trebui să participi/ organizezi Instameet-uri așa cum face @RaidenBucharest.
In weekendurile prelungite ar trebui să vizitezi și tu orașele mari din România, Timișoara și Oradea sunt pe lista mea de vizitat in 2019.
florin(Citează)
03/01/2019 la 10:41 AM
Xiaomi-ul ala de pe locul 48 e al meu. Super telefon! Bafta!
Robert(Citează)
03/01/2019 la 11:40 AM
Recomand un canal de discord unde poti sa interactionezi direct si mai facil cu oamenii din comunitate :)
andreiexe(Citează)
03/01/2019 la 11:46 AM
La multi ani!
Iti recomand sa vizitezi Chisinau si Cricova si sa scrii un articol tehnic despre ce si cum se face acolo. Asa poate vei atrage mai multi cititori din Moldova.
C(Citează)
03/01/2019 la 1:32 PM
Și pe mine m-ar interesa asta, poți lua avion BlueAir pana în Iași și de acolo închiriat mașina spre Chișinău, dar din câte am văzut Radu nu prea este fan Moldova sau așa mi s-a părut.
george(Citează)
03/01/2019 la 10:04 PM
Ar mai fi stirile din Moldova, oferte la magazinele online .md… adica ce l-a consacrat pe piata .ro.
PS. La mulți ani!
alunelu(Citează)
03/01/2019 la 11:55 AM
Felicitari! Citesc de cativa ani in fiecare zi ce scrii, mai putin articolele cu routere and stuff (nu pricep nimica). Imi place mult cum s-a dezvoltat blogul tau. Nu stiu cat esti tu pasionat de zona asta, insa eu mi-as dori sa citesc mai multe despre antreprenoriatul romanesc, start-up-uri si nu numai.
Ramona(Citează)
03/01/2019 la 11:57 AM
mai bine pune google adsense pe blog daca vrei sa ai ceva castig, muly mai bine fata de afilierea cu emag profitshare
bing(Citează)
03/01/2019 la 12:02 PM
La multi ani si succes in ce ti-ai propus.
BlackSkull(Citează)
03/01/2019 la 12:18 PM
1. Lamulțean.
2. Comentez cam mult, anul asta ar trebui sa o las mai moale.
3. New year resolution: close facebook account
Giani Mucea(Citează)
03/01/2019 la 2:09 PM
In bula mea au loc des discutii despre sisteme audio cu o precadere mai mare despre casti. Ar fi o idee buna pentru reviews.
Accentul s.ar pune mai mult pe opinia ta personala asupra calitatii, experientei si placerii avute utilizand anumite gadgeturi. Pentru ca acest gen de produse tind sa devina mai personale iar utilizatorii cauta experiente si nu neaparat date tehnice cum este in cazul sad.urilor sau routerelor.
CB(Citează)
03/01/2019 la 7:17 PM
@ CB — Omule, astea sunt chestii de nisa, c evrei tu gasesti pe forumuri specializate, nu pe un blog generalist.
Kopa_Kopan(Citează)
03/01/2019 la 8:16 PM
CB, iti scriu eu un articol pe audio acum.
“Ce suprafață are cameră? În funcție de ea, îți poți lua boxele astea, astea, astea sau astea, în bugetul tău.
Cum vrei căștile? În funcție de cum le vrei, îți iei astea, astea, astea sau astea, în bugetul tău.
Atâta timp cât nu iei pocnitori no-name, ești ok”.
3 fraze. e pierdere de timp să scrii pe tema asta pe un blog generalist românesc, pentru că publicul e puțin și decizia de cumpărare se ia greu. dacă se ia greu, bloggerul nu poate face bani din asta. dacă nu poate face bani din asta, mai bine scrie ceva care necesită mai puțină documentare.
vali(Citează)
03/01/2019 la 6:36 PM
Foarte interesant review-ul, multumesc pentru postare.
Silvia(Citează)
03/01/2019 la 6:56 PM
hai zi cat ai produs din profitshare, in cifre.
lasa aia cu 30%, 50% ca nu suntem la emag cu reducerile fake.
Mihai(Citează)
03/01/2019 la 7:17 PM
Așteaptă să se listeze la NYSE şi o să primești raport detaliat.
Ipo(Citează)
03/01/2019 la 10:07 PM
Profitul este impozitat si declarat la ANAF, sunt site-uri care iti afișează declarația fiscala pe anul trecut.
florin(Citează)
03/01/2019 la 7:15 PM
Si eu citesc aproape zilnic blogul tau, in special pentru articolele despre turism, mancare, diverse intamplari si reviewuri (mai putin pentru tech, ca alea sunt peste tot).
Despre chestia cu continutul video nu stiu ce sa zic, eu nu ma uit la asa ceva, si nici nu cred ca ai public consumator de vlog. Dar poate ma insel. Ai observat cumva un interes sporit pentru acele clipuri, sau ce te-a determinat sa ataci si segmentul asta?
Kopa_Kopan(Citează)
03/01/2019 la 7:35 PM
Comparația cu publicitatea TV e cam forțată, 20%, adică 12 minute pe oră reprezintă maximul legal, or in anumite cazuri nu se încarcă complet cu reclame, dați drumul la televizor în perioada asta, de exemplu. În plus, anumite canale trebuie să respecte regulile mai stricte din alte țări, cum ar fi Ofcom. Altele, cele publice, sunt limitate la 8 minute pe oră. Iar pentru blog iei in considerare doar advertorialele, nu și display sau afiliere.
Acum că am terminat cu detaliile, văd că, o dată vremea, am devenit mai tăcut pe aici, să nu mai vorbesc că pe alte bloguri sunt mâlc. :) Na, să îmi fac și eu un review al anului.
Ca o îmbunătățire pentru tema de mobil, căsuța de search e foarte greu de găsit, eu aș pune-o in partea de sus.
Ipo(Citează)
03/01/2019 la 10:23 PM
3 dintre cele 10 cel mai accesate linkuri Instagram NSFW sunt fotomodele din Republica Moldova, se pare ca publicul nwradu are gusturi delicate.
vlad(Citează)
03/01/2019 la 10:31 PM
exact ca si cum ai scrie despre masini.
ipo(Citează)
04/01/2019 la 12:19 AM
Te felicit pentru munca ta. Te citesc cu placere.
Bogdan N(Citează)
04/01/2019 la 4:26 AM
E mai logic sa meargă direct cu mașina in Moldova, dar nu prea are ce sa facă acolo. Exceptandu-le pe moldovence, nu este nimic peste Prut!
Beb(Citează)
04/01/2019 la 1:20 PM
Decat Bucuresti – Iasi cu avionul si apoi Iasi – Chisinau cu masina, mai bine mergi direct Bucuresti – Chisinau fie cu masina fie cu avionul.
Razvan C(Citează)
04/01/2019 la 11:41 PM
Succesuri! ;)
ionică(Citează)
06/01/2019 la 1:12 AM
“dispare definitiv in gaura neagră”
Subscriu, mi se pare cam de un milion de ori mai important decat doua scripturi care prelungesc incarcarea paginii cu 1-2 secunde.
Andrei(Citează)
06/01/2019 la 1:48 PM
Bun. Baftă în continuare!
Motanes(Citează)
10/01/2019 la 9:02 AM
Bravo pentru 2018 si succes in 2019. Astept si eu cu nerabdare mai multe review-uri pentru smart home.
ovidiu(Citează)