►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Astăzi sărbătorim 169 de ani de la nașterea lui Eminescu pentru că așa am fost învățați la școală: 15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889.
Mi se pare amuzant că, de fapt, nu prea se știe exact când s-a născut Eminescu.
La 31 martie 1889, Mihail Chințescu, un conferențiar susținea la Ateneul Român că Eminescu s-a născut la Soleni, un sat din Moldova.
Într-un registru al membrilor Junimii, Eminescu însuși a notat ca loc al nașterii Botoșani, iar ca dată a trecut 20 decembrie 1849.
În registrul școlii primare a fost consemnată data de 6 decembrie 1850, iar în documentele gimnaziului din Cernăuți este trecută data de 14 decembrie 1849.
Sora poetului, Aglae Drogli, într-o scrisoare către Titu Maiorescu susținea ca dată a nașterii 20 decembrie 1849, iar loc al nașterii Ipotești.
Fratele poetului, Matei, a susținut o altă dată 8 noiembrie 1848 și ca localitate Dumbrăvenii, iar mai târziu a susținut că a găsit o psaltire veche unde tatăl poetului notase: „Astăzi, 20 decembrie, anul 1849, la patru ceasuri și cinsprezece minute evropienești, s-a născut fiul nostru Mihai.”
Totuși, data și locul nașterii lui Mihai Eminescu au fost acceptate la 15 ianuarie 1850, în Botoșani, precum a fost consemnat în registrul de nașteri și botez în arhiva bisericii Uspenia (Domnească) din Botoșani; în acest dosar data nașterii este trecută ca „15 ghenarie 1850”, iar a botezului la data de 21 în aceeași lună a aceluiași an.
Citatul este din Wikipedia, unde găsiți și sursele pentru fiecare afirmație.
Mi se pare foarte plauzibil că Mihai Eminescu s-a născut de fapt pe 20 decembrie 1849 și l-au declarat oficial abia pe 15 ianuarie 1850. Cine știe ce iarnă grea o fi fost atunci sau ce-au avut părinții de făcut între naștere și înregistrarea în actele de atunci. Bunica mea, de exemplu, în acte apărea ca fiind născută pe 19 august, dar ea se serba mereu pe 16 august, că atunci știa de la părinți că s-a născut de fapt, iar după 3 zile au declarat-o autorităților.
Dar de ce a murit?
Oficial, diagnosticul doctorului Șuțu este “dl. Mihail Eminescu este atins de alienație mintală în formă de demență, stare care reclamă șederea sa într-un institut” și a și murit pe 15 iunie 1889 într-un astfel de institut.
Dar: “Conform lui Theodor Codreanu, principala cauză a morții este tratamentul cu mercur aplicat de doctorul Șuțu“, iar “George Călinescu a susținut diagnosticul de sifilis într-o carte din 1932“.
Un articol din 1926 avansa altă ipoteză (Wikipedia EN).
This article forwards the hypothesis that Eminescu died after another patient, Petre Poenaru, former headmaster in Craiova, hit him in the head with a board.
Dr. Vineș, the physician assigned to Eminescu at Caritas argued at that time that the poet’s death was the result of an infection secondary to his head injury. Specifically, he says that the head wound was infected, turning into an erysipelas, which then spread to the face, neck, upper limbs, thorax, and abdomen.
Un articol publicat de doi cercetători români în 2011 și indexat de US National Library of Medicine zice, în rezumatul său, următoarele:
Although Eminescu may have suffered from bipolar disorder and may have been killed by iatrogenic mercury poisoning, erysipelas, head trauma, or endocarditis, his final illness and death continue to be associated with the most stigmatized disease of those times, syphilis. This historical review addresses the pros and cons of arguments about the diseases from which Eminescu may have suffered, as well as their causes and consequences.
The key question is whether syphilis was the disease that led to Eminescu’s death. After reviewing medical hypotheses, we conclude that he suffered from bipolar disorder and died from mercury poisoning, an inadequate treatment administered as the result of an inaccurate diagnosis (syphilis).
Adică înclină tot spre intoxicația cu mercur, un tratament greșit (și interzis la acea vreme în vestul Europei) prescris pentru un diagnostic greșit de sifilis, poetul suferind mai degrabă de demență.
De curiozitate, faceți un efort de memorie și amintiți-vă ce vi s-a spus la școală despre moartea lui Eminescu.
Cea mai cunoscută fotografie a lui Eminescu este alta, cea făcută la 19 ani, dar iată și ce mustață crescuse în 1887, la 37 de ani:
By гт зшыщя – http://www.eminescuipotesti.ro/mihaieminescu.htm, Public Domain, Link
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
21 comentarii
15/01/2019 la 5:05 PM
Poza de la 19 ani a fost realizată în Praga, chiar azi am dat peste un astfel de articol într-un comentariu de aici: https://www.reddit.com/r/Romania/comments/ag5dv4/15_ianuarie_mihail_eminovici/
george(Citează)
15/01/2019 la 10:02 PM
Daca tai poza in jos exact sub mustata, seamana cu Dragnea la nivel de mandibula :))
Kllaus(Citează)
15/01/2019 la 5:44 PM
La vremea respectivă mulți copii nu ajungeau la vârsta de 3 ani, de exemplu George Enescu s-au născut în 1881 tot în Botoșani la fel ca Eminescu. Enescu era al 12-lea copil al Mariei Enescu, ceilalți unsprezece frați ai săi stingându-se din viață la vârste foarte fragede.
alex.petre(Citează)
15/01/2019 la 5:45 PM
Pai si care e problema, cu Isus nu e la fel?
Iona(Citează)
15/01/2019 la 6:03 PM
da asta voiam sa zic si eu :))
sincer, ma doare-n c*r de data nasterii lui M Eminescu, de fapt mi se face greata instant cand aud de Eminescu – poetul nepereche – pt ca imi amintesc de porcariile alea sinistre de comentarii care m-au terorizat in liceu (niciodata nu am fost in stare sa fac altceva in afara de sa copiez ceva in pauza).
in afara de faptul ca oricum ma plictiseste poezia, orice tentativa de a ma apropia de Eminescu sau de alt poet mi-a fost ucisa in fasa de scoala.
Marean(Citează)
15/01/2019 la 6:15 PM
Păcat, Eminescu chiar este cu multe niveluri peste ceilalți poeți români și merită citit pentru asta. A avut un talent ieșit din comun de a învârti limba română.
Școala face uneori asta, distruge idei în loc să te implice în ceva. Uneori e bine să revii asupra lor la maturitate, cu altă minte și altă răbdare și fără problema comentariilor.
nwradu(Citează)
15/01/2019 la 8:25 PM
ei, pacat pe dracu’ – Eminescu e un poet minor chiar si in cultura europeana, darmite universala, oricat se umfla orzul in noi de mandrie nationala.
i-am citit poeziile, pe unele inca le mai stiu de la bac de fapt, am citit si niste publicistica (ca sa ma conving de conservatorismul si anti-semitismul lui), am citit si Viata scrisa de Calinescu – poate am dat in primul post impresia ca nu stiu nimic despre el, ceea ce e departe de adevar.
cu toate astea, ma plictiseste.
Marean(Citează)
15/01/2019 la 5:57 PM
Vezi că tulburarea bipolară nu are nici o legătură cu demenţa. Tulburarea bipolară afectează până la 3% din oameni pe parcursul vieţii lor şi este de multe ori asociată cu creativitatea/artiştii/geniul. În ziua de azi e aproape complet tratabilă cu antipsihotice.
Andrei(Citează)
15/01/2019 la 6:14 PM
Păi nu-i foarte clar că era bipolar. Adică poate era, dar poate avea și demență.
nwradu(Citează)
15/01/2019 la 7:25 PM
Va dati seama ca in anii 1880 nu era asa avansate cunostintele despre bolile psihice, si in ultimii 30 ani s au tot modificat numele afectiunilor si definitiile, Iar da dementa pe care o stim acum sa apara la 33 ani … nu prea.
conspicuous(Citează)
15/01/2019 la 6:23 PM
Păi vorbeai de demenţă ca sumar al paragrafului de mai sus, de asta am scris:
“The key question is whether syphilis was the disease that led to Eminescu’s death. After reviewing medical hypotheses, we conclude that he suffered from bipolar disorder and died from mercury poisoning”
Este extrem de rar să suferi de demenţă la 33 de ani, şi asta nici măcar nu începe să se manifeste dintr-o dată cum s-a întâmplat în cazul lui. De demenţă se vorbeşte în citatele din articolul tău numai în textele de la 1800 când era un termen aplicat la orice boală afecta mintea. Plus că toate simptomele descrise de cei din jurul lui indică clar că era bipolar (chiar înainte de declanşarea episodului major de la 33 de ani).
Andrei(Citează)
15/01/2019 la 6:26 PM
Ah, my bad. Cred că și pentru mine demența înseamnă orice boală ce afectează mintea :P
nwradu(Citează)
15/01/2019 la 6:24 PM
Arata putin tulburat in poza ce-i drept…
GabrielG(Citează)
15/01/2019 la 6:42 PM
Poza de aici – http://www.eminescuipotesti.ro/foto/mihaieminescu1884b.jpg
a fost realizată la Iași de fotograful Nestor Heck care i-a fotografiat și pe Veronica Micle și I. L. Caragiale (1852-1912).
Statuia lui Mihai Eminescu din dealul Copoului din Iași a fost realizata după chipul poetului din poza realizata în Iași.
florin(Citează)
16/01/2019 la 9:01 AM
In poza de aici seamana cu actorul Wagner Moura atunci cand il juca pe Pablo Escobar in Narcos
ovidiu(Citează)
15/01/2019 la 6:50 PM
Peste 150 de ani o sa se vorbească despre poetul contemporan Iv cel Naiv – http://ivcelnaiv.ro/2017/10/noi-doi/ ?
vlad(Citează)
15/01/2019 la 8:11 PM
Nu mai aveau hartie la imprimanta sa ii printeze certificatul de nastere deasta a durat o luna.
A murit pentru ca i-a placut viata, bautura, manele si femei de 7* 😂
ionica(Citează)
15/01/2019 la 9:12 PM
Pe vremea aia mureau pe capete asa ca nu se grabeau cu declaratul in acte. Bagau repede un botez, sa nu moara necrestinat.
Sifilisul in forme finale da si probleme psihice grave. Otravirea cu mercur adauga la probleme, asa ca nu e de mirare ca o luaste pe miriste.
Preferinta exprimata si in poezie pentru somn, dormit si chiar moarte arata destul de clar ca suferea cel putin de o profunda depresie. Adaugat episoadele de exuberanta, ne indreptam spre diagnosticul de tulburari bipolare.
Dar noi am vazut tot felul de filme, seriale, am mai citit. Pe vremea aceea nu exista nici sindrom post-traumatic, soldatii erau executati ca tradatori sau dezertori.
Gaelex(Citează)
15/01/2019 la 9:51 PM
Pentru cine are timp și chef (și nu este plictisit de Eminescu):
http://www.mihai-eminescu.ro/componentcontentarticle34-demo-category47-120-de-ani-de-la-ucidere/
gabi(Citează)
15/01/2019 la 10:47 PM
Multumesc. Nu e tarziu niciodata sa afli asemenea lucruri. Habar nu aveam.
Adrian(Citează)
16/01/2019 la 10:09 AM
In opinia mea cea mai misto prezentare a vietii lui Mihai Eminescu a fost facuta de Andrei Gheorghe in emisiunea Mari Romani de pe TVR.
https://www.youtube.com/watch?v=cnH2bOiiP0M
Cristi(Citează)