►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Din când în când circulă pe Facebook imagini cu oameni obișnuiți ce utilizează lifturile din stațiile de metrou și fotografii sunt indignați că respectivii nu urcă pe scări, deși ar putea. Cred că am văzut peste 20 de astfel de imagini doar în bula mea, în ultimii 2 ani.
Oameni buni, sper să fie clar pentru totdeauna: acele lifturi sunt pentru toți călătorii, nu destinate exclusiv persoanelor cu handicap, cu cărucioare sau cu alte probleme de mobilitate ce nu le permit să urce scările.
Sunt lifturi puse pentru toată lumea care nu are chef sau putere să urce scările! Sigur că persoanele care chiar nu pot urca scările ar fi bine să aibă prioritate la utilizarea lifturilor, că așa este frumos, dar asta ține de buna creștere a celorlalți călători ce așteaptă la acele lifturi. În rest, dacă ești obosit sau economisești timp sau pur și simplu nu ai chef de urcat scările, ia liftul!
În regulamentul oficial Metrorex nu este nici o prevedere privind utilizarea lifturilor și nici indicatoarele din stații nu spun că sunt exclusiv pentru anumiți oameni, ci sunt doar informative. O analogie simplă: în vagoanele de metrou există scaune marcate cu etichete pentru femei gravide sau persoane în vârstă. Asta nu înseamnă că acele scaune trebuie să stea neocupate în restul timpului, ci orice călător se poate așeza acolo, dar ar fi bine să cedeze locul unei persoane din categoriile sus-numite atunci când e cazul.
Mai știți cum spuneam că oamenii se vaită inutil pe rețele sociale în loc să depună o sesizare sau o întrebare pe canalul oficial pentru așa ceva? Am scris eu un email către Metrorex, la adresa de pe site, și mi s-a răspuns după 8 minute (nice!):
Bună ziua,
O întrebare despre utilizarea lifturilor din stațiile de metrou: sunt exclusiv pentru persoane cu handicap sau bătrâni sau alte persoane ce nu pot utiliza scările sau pot fi utilizate de orice călător? Persoanele cu handicap au prioritate?Nu am găsit informații în acest sens în regulamentul oficial.O zi bună,Radu Dumitru
Bună ziua,
Ascensoarele au fost proiectate şi montate pentru toţi cetăţenii. Prin natura lor, acestea sunt folosite în special de către persoanele cu nevoi speciale. Metrorex, prin semnalistica din staţiile de metrou, încurajează folosirea, cu prioritate, a ascensoarelor de către persoanele cu dizabilităţi, persoanele vârstnice, persoanele cu copii mici în braţe sau căruţ, etc.
Vă mulțumim că utilizați serviciile noastre și vă asigurăm că suntem preocupaţi permanent de creşterea calităţii serviciilor pe care le oferim.
Serviciul Comunicare, Relaţii cu Presa și Relații Internaționale
METROREX S.A.
Petru toți cetățenii. În special de către persoanele cu nevoi speciale. Încurajează folosirea cu prioritate de către persoanele cu…
Informații concrete, nu presupuneri despre cum crede fiecare că ar trebui folosite lifturile.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
14/01/2019 la 8:12 AM
Nu înțeleg nici eu de unde s-a încetățenit ideea aceasta cu lifturile, mai ales că uneori poți avea bagaje (nu degeaba oprește metroul la Gara de Nord).
Prin experiențele mele de afară, lifturile erau folosite tot așa de toată lumea, dar când venea o persoană cu handicap sau cineva cu un cărucior de copii, automat avea prioritate.
Ultimii intrau în lift cei cu biciclete și de obicei așteptau următorul lift :)
Claudiu(Citează)
14/01/2019 la 11:40 AM
Lifturile sunt foarte utile si pentru persoanele foarte grase, care au dificultati la urcarea scarilor.
Kopa_Kopan(Citează)
14/01/2019 la 8:26 AM
Daca sunt pentru toata lumea, de ce sunt eu convins ca sunt marcate pentru persoanele cu handicap?
Oricum ne prinde bine sa facem miscare si sa iesim pe scari.
Gaelex(Citează)
14/01/2019 la 9:53 AM
Sunt marcate la fel cum sunt marcate si rampele, sa stie persoanele respective care e traseul pe unde pot circula in mod normal. Altfel, nici pe rampe nu ar trebui sa pasesti?
nashu_mare(Citează)
14/01/2019 la 8:48 AM
Daca tot iti raspund tie repede, ii mai poti intreba de ce naiba au decopertat tavanele din majoritatea statiilor? Placile alea de tavan fals din plexic vopsit alb au fost scoase de acum cativa ani. La anumite statii s-a ras cu flexul si sistemul metalic (zeci de tone de fier) ce le sustinea si a ramas doar tavanul de beton gol cu toate “matele” intinse.
Ionut P(Citează)
14/01/2019 la 9:11 AM
Iti raspund eu. La Unirii placile alea erau de fapt din sticla si acu vreo cativa ani au cazut cateva, din fericire nunin capul unei persoane.
Nu ar fi nici o problema sa lasa betonul descoperit daca ar rezolva infiltratiile( prin injectii cu rasina epoxidica), ar face putin cable management si eventual ar da chiar o mana de vopsea.
Cristi N(Citează)
14/01/2019 la 9:54 AM
Citisem pe undeva ca placile alea erau un pericol pentru calatori in caz de cutremur.
nashu_mare(Citează)
14/01/2019 la 8:56 AM
Uite o alta intrebare legata de lifturi. De ce nu au acelasi program ca si metroul? Aceste lifturi functioneaza in intervalul 06-22.
Alin(Citează)
14/01/2019 la 9:13 AM
Cand s-au introdus lifturile (in doar CATEVA statii cu trafic ridicat) METROREX fost METROUL SA a anuntat ca ele sunt destinate exclusiv persoanelor cu dizabilitati, aplicand si panouri indicatoare adecvate…Acum si-au modificat decizia!!!…Felicitari si multumiri!….Astept de la METROREX sa renunte si la decizia de-a interzice fotografierea in interiorul statiilor si ramelor de metrou (cu motivatia stupida ca aceasta ar perturba functionarea instalatiilor electronice!)… O dovada de civilizatie ar fi si redeschiderea toaletelor inchise dupa constructie in statiile de metrou (pentru a oferi spatii cu alte destinatii personalului sau) si chiar crearea de toalete publice in cat mai multe statii (de exemplu ca in Coreea de sud, unde toaletele sunt un model de intretinere intrucat au si chestionar de evaluarea satisfactiei clientului!)….
DRAGULANESCU NICOLAE(Citează)
14/01/2019 la 9:47 AM
se aplica acelasi principiu si la locurile de parcare rezervate persoanelor cu handicap?
:))
de acolo cred ca vine confuzia – lumea crede ca lifturile ar trebui sa aiba acelasi regim ca si locurile de parcare, desi se poate argumenta ca nu are sens sa aiba acelasi regim pentru ca locul de parcare, odata ocupat, nu poate fi eliberat pe loc pentru o persoana cu handicap, in schimb in cazul lifturilor sa zicem ca poti sa lasi pe cineva in fata…
desi fiind vorba de Romania, ma indoiesc ca sunt multi cei care dau prioritate la lift persoanelor cu dificultati de deplasare…
iar daca e aglomeratie puteti sa fiti convinsi ca nu da nimeni prioritate…
asa ca, sincer sa fiu, poate n-ar fi o idee rea ca aceste lifturi sa fie rezervate exclusiv pt persoanele cu dificultati de deplasare.
Marean(Citează)
14/01/2019 la 7:23 PM
Si cine evalueaza capacitatea de deplasare?
Sunt multe persoane care par fara deficiente dar au probleme mai mici sau mai mari atunci cand folosesc scarile. Inclusiv ca ii roade un pantof sau au febra musculara ca au fost ieri la sala.
Daca nu v-ati mai uita in ograda altora al fi mai bine. Cine vrea sa mearga cu liftul are un motiv si nu trebuie sa-l explice nimanui. Cine vrea sa mearga pe scari, sa mearga pe scari.
(si NU imi bazaie nici o musca pe caciula ca stau in provincie, dar m-am saturat de moralistii de carton)
Maxim(Citează)
14/01/2019 la 10:27 AM
Off topic: A vazut cineva pe undeva cine a castigat Mercedesul GLC dat de emag de black friday?
Lucian(Citează)
14/01/2019 la 11:52 AM
Ar fi dragut ca o persoana sa cedeze locul unei persoane gravide sau in varsta pe oricare din scaunele din vagon, nu doar pe cele cu etichete.
GabrielG(Citează)
14/01/2019 la 1:55 PM
Am mers astăzi cu metroul (după ani în care nu l-am mai folosit) și mă uitam cum la ieșire toată lumea s-a înghesuit pe scara rulantă, absolut toți. Pe scări nu erau decât câțiva care coborau și eu care urcam.
Și majoritatea erau tineri (am coborât la stația Politehnica).
E lesne de înțeles de ce acele lifturi sunt pentru toată lumea…
Emilian(Citează)
14/01/2019 la 5:15 PM
cand mergi o singura data cu metroul e frumos sa o iei la picior pe scari (ai timp sa vezi mai bine peisajul), dar cand ala e drumul tau zilnic catre si dinspre munca si cand mai esti si in intarziere si obosit de munca si etc.. s-ar putea sa nu mai ai acelasi chef sa pedalezi pe scari.
ps. eu nu folosesc metroul.
john2381(Citează)
08/10/2023 la 3:45 AM
iti spune Radu, stie de la Stanciu!
ovidiu(Citează)