un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Discuția săptămânală cu Matilda – ep 25 / despre reciclare prin casă și codul de polei

30 Jan 2019  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Săptămâna aceasta am vorbit despre codul galben de polei și ploaia înghețată din București și cum a fost un drum până la Galați. De aici a mai fost doar un pas până la încălzire globală și de acolo la reciclare, așa că am dezbătut metode simple de a recicla diverse de prin casă. Mulțumesc celor care ne-au dat idei în timpul live-ului.

Voi face cândva un articol cu idei simple, care nu necesită costuri sau efort, de a recicla atunci când locuiești la apartament și n-ai loc de tomberoane selective sau alte metode mai avansate. Nu le pun aici, e deja încărcat acest articol cu embed-uri și vreau să fac separat o listă.

Puteți asculta doar sunetul prin Podbean, de unde puteți descărca și un fișier mp3.

Emisiunea este hostată și pe Anchor.fm

O găsiți și în Spotify, iTunes, Google Podcasts și alte servicii.

asus s5507

    9 comentarii

  1. hai ca am reusit sa ma uit la primele 3 minute, eram curios ce ziceti despre copacii/ crengile cazute de la ploaia ingheata si dupa cum ma asteptam, opinia voastra a fost ca “nu ai ce sa-i faci”, o opinie relativ raspandita de altfel (ca am facut un mini sondaj si printre colegi).

    reiau ce am mai zis si in alte parti:

    1. ploaia inghetata nu este un fenomen iesit din comun si nu este o calamitate; am cautat pe google stiri si au fost ploi inghetate in Bucuresti in martie 2018, in decembrie 2016 si decembrie 2014, asa ca e destul de clar ca in fiecare an este o probabilitate destul de mare sa avem ploaie inghetata (ok, conced ca asta de acum a fost ceva mai serioasa)

    2. copacii din bucuresti nu cad doar la ploaie inghetata, ei cad si la vanturi ceva mai serioase, asa ca este evident ca avem, in general vorbind, o problema cu copacii in bucuresti si problema se numeste “copaci care sunt uscati in diferite grade si care sunt un pericol pentru ca administratia nu se ocupa serios de evaluarea starii de sanatate a fiecarui copac si de luat masurile care se impun – taiere, toaletare etc”

    exista lege care spune ca trebuie sa ai ceea ce se numeste “registru verde” in care trebuie inventariata starea de sanatate a fiecarui copac, ceea ce nu se face

    detalii
    https://www.facebook.com/dianaculescu.ro/photos/a.1530318153697856/2237105539685777/?type=3&theater

    3. atat timp cat nu au cazut toti copacii din Bucuresti de la ploaia asta inghetata, atat timp cat nu au cazut toti copacii de un anume fel (fie doar batrani, fie doar tineri, fie doar plopi etc), este evident ca principala cauza de cadere a copacilor a fost starea lor de sanatate (adica au cazut aia cu probleme), or, starea de sanatate a copacilor este direct responsabilitatea administratiei – mai ales ca un copac moare in niste ani de zile, nu e ca si cum se usuca de pe o zi pe alta

    4. nu spun ca era posibil sa nu cada nici un copac, ce spun este ca una e sa iti cada “niste” copaci si alta e sa iti cada sute de copaci.

    5. cititi si asta
    http://www.contributors.ro/editorial/bucure%C8%99tiul-sub-copaci/

    “Soluția pe care o propun este de inspirație londoneză […] și se numește Tree Officer. Acest personaj, […] este în general un fost pădurar sau inginer silvic, un om cu mare experiență, care evaluează „la ochi” arborii urbani dintr-o anumită zonă (să zicem, un sector bucureștean) și stabilește arborii „suspecți”, care pot prezenta risc de prăbușire […];”

    una peste alta, mie in rezulta ca “ai ce sa faci”, poate nu ca sa elimini 100% problema, dar cu siguranta ca sa reduci semnificativ amploarea ei.

    altfel, o sa ajungem sa stam in casa realmente de fiecare data cand bate vantul, dupa cum propune doamna Firea – ca niste oi lipsite de discernamant care nu pot sa inteleaga un fapt simplu, anume ca nu este ok ca un oras sa fie un spatiu periculos pentru locuitorii lui;

      (Citează)

    • Am vazut astfel de Tree Officer in Iasi, pentru a verifica daca un copac este sanatos se face o gaura mica la baza trunchiului pentru a verifica daca este uscat pe interior.

      Din pacate multi nu știu ca un copac mare si uscat produce mai putin oxigen decât unul de-abia plantat si multi sunt împotriva tăierilor si inlocuirii copacilor.

        (Citează)

    • Doua observatii:

      1. Pe Bd Doamna Ghica, pe partea unde copacii au fost toaletati asta-vara, nu a cazut niciun copac, cel mult niste ramurele. Aia din curtile blocurilor, care nu au fost toaletati, de pe acelasi bulevard au cazut acum.

      2. Din plimbarea prin parc: majoritatea cracilor mari cazute aveau in zona de ruptura parti consistente de culoare neagra. Erau deci rupte de multa vreme.

        (Citează)

    • Citeşte de aici:

      https://en.wikipedia.org/wiki/Freezing_rain#At_ground_level

      (şi din multe alte surse dacă mai cauţi)

      În funcţie de severitatea fenomenului şi copacii sănătoşi vor ceda. Atunci după tine, singura soluţie ar fi să tăiem toţi copacii din oraşe ceea ce nimeni nu cred că vrea. Alternativa corectă este pur şi simplu să stăm în casă sau să evităm zonele respective când se întâmplă asta.

        (Citează)

    • Bai nene tu nu intelegi ca nu au cazut toti copacii?! O exista ploaie inghetata de la care cad toti copacii, inclusiv aia perfect sanatosi, la fel cum exista vanturi care darama orice copac.
      Dar evident ca nu a fost cazul acum, deci despre ce vorbim aici, ca eu credeam ca vorbim despre ce a fost zilele trecute in Bucuresti, nu despre ce se poate intampla teoretic.

      Cand o sa cada macar 90% dintre toti copacii de la ploaia inghetata voi fi de acord ca e o calamitate si ca nu ai ce sa-i faci. Pana atunci, e treaba administratiei publice sa evalueze copacii si sa ia masuri ca data viitoare cand mai vine o ploaie la fel de severa ca asta sa cada mult mai putini copaci.

        (Citează)

  2. Referitor la reciclare – de mai bine de un an blocul nostru recicleaza in baza unui contract cu un operator privat, toata lumea fiind deja obisnuita. Doar ca incepand cu acest an, prin minunata lege 31/2019 acest operator nu poate continua activitatea de reciclare, deoarece suntem obligati sa reciclam doar cu aia care asigura salubrizarea, adica una din cele 2-3 firme-capusa ale orasului.

    A trecut o luna si nu sunt pubelele pentru reciclare nicaieri + masinile de gunoi a celor de la salubrizare nu sunt prevazute pentru preluarea selectiva a gunoiului, se varsa toate la gramada.
    Asadar din pix a fost distrus un mecanism privat deja functional, iar directivele europene au fost din nou implementate “romaneste”.

      (Citează)

  3. Chiar treceam mai devrem pe bulevardul Grigorescu, in al carui rond verde din mijloc au fost plantati miriade de platani puieti. Aproximativ 50% din ei sunt inclinati pana spre 45 de grade dupa gheata asta, si nu exagerez cu procentul. Si nici nu a batut vantul…

      (Citează)

  4. Grasi si frumosi!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus