un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Dell produce laptopuri cu procesoare Intel Xeon și plăci Quadro

22 Jan 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Mai știți acum câțiva ani, când se zicea că laptopurile sunt terminate pentru că vor fi înlocuite de tablete? Nu doar că asta nu s-a întâmplat, dar în ultimii ani tabletele n-au mai entuziasmat pe nimeni, în timp ce vânzările de laptopuri au reînceput să crească.

Mai mult, ultimii doi ani au adus schimbări importante. Design-ul Max-Q a schimbat laptopurile de gaming, ducându-le spre grosimi de 16,5 mm, iar ultrabook-urile au devenit mainstream, nu dispozitive scumpe ce necesită diverse compromisuri. Au apărut chiar și laptopuri cu procesoare de desktop.

Un comunicat de presă post-CES vorbește însă despre cât de departe a dus Dell lucrurile: modelul Precision 7730 utilizează un procesor Intel Xeon E-2176M și placă video NVIDIA Quadro P4200 cu 8 GB memorie RAM. That’s pretty sweet.

Xeon E-2176M are 6 nuclee fizice și 12 virtuale, rulează la 2,7 GHz și urcă în turbo până la 4,4 GHz; are 12 MB cache L2. Dacă vrei să dai și mai mulți bani, laptopul poate fi comandat cu Xeon E-2186M, care rulează la 2,9/4,8 GHz, și placă video NVIDIA Quadro P5200 cu 16 GB memorie RAM, ecran de 17 inchi Ultra HD 4K și 128 GB memorie RAM, pentru că aparent sunt patru sloturi SODIMM sub capotă.

Sigur, costă câteva mii de dolari, dar mi se pare impresionant că se poate pune o astfel de configurație pe un laptop.

Seria Precision Mobile Workstation include de fapt trei serii de laptopuri, numite 3000, 5000 și 7000:

Precision 3000 mă așteptam să fie mai simplu, dar modelul de intrare în serie integrează un Intel Core i5-8300H și poate urca până la Intel Core i7-8850H (tot un model cu 6 nuclee fizice) sau Xeon. Placa video este cea integrată, Intel 630 HD Graphics, sau un Quadro P600, maxim 32 GB DDR4-2666 MHz și ecran de 15,6 inchi Full HD. SSD-ul este un model PCI-Express, tastatura poate fi iluminată, există opțional și o baterie cu 6 celule. 24,3 mm grosime, 2,03 kilograme masă.

Precision 5000 este practic un ultrabook cu grosime între 11 mm în partea din față și 16,82 mm în spate. Urcă până la Intel Core i7-8950HK, placă NVIDIA Quadro P2000 cu 4 GB memorie video, maxim 32 GB memorie RAM, ecran 4K, baterie cu 6 celule. Cred că este cel mai puternic ultrabook din piață.

Seria 5000 include însă și modelul 5530 2-în-1, cu ecran care se dă peste cap și poate fi utilizat ca o tabletă. Procesorul este un Intel Core i7-8706G, placa video este un AMD Radeon Pro WX Vega M cu 4 GB memorie video, ecranul un 15,6 inchi în tehnologie IGZO4 la rezoluție 4K.

Multe alte amănunte par să-l facă remarcabil. Ecranul are margini subțiri, bateria ține până la 15 ore, are patru microfoane, are două porturi Thunderbolt 3 și două USB-C, poate controla alte două monitoare și este compatibil cu niște dock-uri Dell care, se pare, asigură alimentare, Ethernet, audio și video printr-un singur cablu. Dell spune că întreaga carcasă este eco: 25% din plastic este reciclat din plastic colectat de pe coasta oceanului, restul de 75% din plastic reciclat normal.

Precision 7000 este seria despre care v-am spus inițial. Dell o numește pe site-ul oficial ca fiind VR și AI ready. O fi. Ei le numesc workstation, sunt pentru aplicații complexe și solicitante din diverse companii sau medii de lucru unde este nevoie și de mobilitate. Mie mi se pare că pot înlocui și niște desktop-uri foarte performante.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Există pe piață laptopuri cu procesoare Xenon și placi Quadro de câțiva ani.
    Mă uitam eu la unul acum 2-3 ani dar era cam peste buget și cam măricel, cum e și 7730. Dar, da, se prezintă bine pentru un laptop. Dar partea cu carcasa e, din păcate, nașpa la Dell, reciclat sau nu, e plastic. Și nu prea înțeleg, la banii ăștia, pentru segmentul de piață profi, ce-i oprește să pună o carcasă de carbon, sau aluminiu/magneziu.

      (Citează)

    • Știu, dar acum m-am uitat mai cu atenție la ele. Nu știu ce plastic au, poate este unul mai bun decât cel clasic.

        (Citează)

    • Are Louis Rossmann un clip in care explica mitul ca o carcasa de aluminiu inseamna un calculator mai bun.
      Acum lucrez pe un Precision 7530. Carcasa pare de plastic, cu exceptia unei benzi de aluminiu si a partii de jos, care pare din magneziu. Dar e un laptop solid si cu specificatii de i7 -8850H, 32GB RAM si 2x1TB SSD nu pot sa ma plang de el.

        (Citează)

    • Ar fi semnificativ mai scumpe dacă ar face carcasa din aluminiu, magneziu sau carbon – uita-te la macbook, surface book sau chiar modele de asus. În plus mai circula ideea cum că ăia profesioniști nu sunt mișcați de design, că ei caută doar specs.

        (Citează)

    • @nwradu: La banii astia, ar trebui, ca asta e una din problemele cele mai mari la laptopurile ne-profesionale sau entry level. Cel putin din ce am incercat eu.

      @Giani: Nu mai bun. Mai rezistent :). Solid o fi, dar ai incercat sa il scapi, sau sa-l deschizi de vreo 5700 de ori? Am zis si eu 4 deschideri / zi x 4 ani.

      Are sotia un laptop de plastic. El e foarte bun, il foloseste de 8 ani si vad ca n-are de gand sa-l schimbe desi i-am cumparat altul. Insa de vreo 4-5 ani s-a tocit un lagar de plastic in care se incartea ceva incuietoare si nu mai se mai inchide bine. In plus, l-am desfacut de 2 ori sa-l curat si suruburile au sapat in plastic si nu se mai strang 100%, iar carcasa are un pic de joc.
      A ramas o data o balama blocata inchisa, am fortat un pic cu doua degete sa vad daca se da peste cap si am crapat carcasa in dreptul display-ului. Deocamdata e inca in viata, dar asta pentru ca sotia e mult mai atenta decat mine cu lucrurile. La alt nivel, adica.

      Am imprumutat acum 2 ani un laptop tot de plastic de la frate-meu pentru 1 luna. Mi-a scapat de pe genunchi in avion si s-a lovit cu coltul de podea. Imediat a sarit o bucata de plastic din el. Am lucrat pe laptopuri din aluminiu/magneziu/carbon.
      Un copil mi se suia in picioare pe laptop cand il mai lasam pe jos prin casa sa se joace si din fericire nu a patit nimic. Mi-au cazut de nenumarate ori si n-am crapat spart niciunul. A nu se intelege ca dau cu ele de toti peretii, dar se mai intampla chestii. Care mi-ar scurta durata de folosinta de la 4-5 ani la 1-2, probabil.

      Dar cel mai naspa e cand faci o d-asta si esti in imposibilitatea de a mai lucra. Ca nu da prea bine sa-i spui clientului/angajatorului – bai, sunt un dobitoc, mi-a scpat laptopul, sau s-a stricat o balama si l-am facut pardaf, nu mai pot lucra ma uit pe pereti pana imi vine alt laptop.

      Cand platesti preturi gen 300-800 de euro pe un laptop nu prea ai pretentii de genul asta ( sau si daca ai, nu prea are cine sa ti le onoreze). Dar e in general alt sector de pret .
      Cand platesti 1500 de euro sau mai mault, de pilda 4,359 de dolari, cat vad ca costa 7730 nu prea iti vine sa iti asumi riscul ca daca l-ai scapat din mana dus a fost. Si nu-i numai vorba de costul lui, cum am zis.

        (Citează)

    • Nu stiu ce sa-ti zic dar majoritatea laptop-urilor de munca de pana acum au fost Precision (cu exceptia unor nefericiti care foloseau ProBook-uri). Nu am auzit de vreo epidemie de laptop-uri rupte. Am un 4500 acasa, luat de la munca dupa ce a expirat termenul, acum aproape 5 ani. Inca rasneste.

        (Citează)

  2. Catalin Tanase

    22/01/2019 la 8:37 AM

    Eu nu m-am așteptat nicio dată ca tabletele să depășească laptopurile. Pur și simplu nu poți face cu o tableta tot ce poți cu un laptop!

      (Citează)

  3. Xeoanele sunt in cel mai bun caz un i7 cu suport pentru ECC memory enabled. De obicei e acelasi lucru pana la ultimul tranzistor, doar eticheta difera. Ca-ti iei un Precision cu i7 cu 6 nuclee, Xeon cu 6 nuclee, e acelasi lucru. Mai ales ca pana si pe configuratia cu Xeon memoriile echipate din fabrica sunt…DRUMROLL…fara ECC.

    Nu e nimic impresionant, e pur si simplu o echipare standard pentru orice tip de laptop workstation, idem HP ZBook sau Thinkpad P-series.

      (Citează)

    • La configuratorul pentru Precision 7730 ai si optiuni de memorie cu ECC, dar maximul e 64GB (4x 16GB), nu 128 (4x 32)

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus