un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

De ce s-au modificat salariile în construcții?

7 Jan 2019  ·

GÂNDURI  ·

30 comentarii

Ceva îmi scapă legat de cele două știri de mai jos pentru că nu le înțeleg rostul.

Salariul minim de 3.000 de lei, spun cei care au analizat ordonanța de urgență a Guvernului, se aplică indiferent de tipul companiei și de munca prestată. Și omul de serviciu ar trebui să aibă 3.000 de lei salariu, iar “construcții” nu se referă doar la macarale care râd în soare (argintii) și la blocuri ce se înalță mândre sub ele, ci și la domenii precum fabricarea țiglelor și a cărămizilor, extragerea nisipului și pietrișului, fabricarea de uși, dulgherie și altele.

Nu zic, ar fi bine ca fiecare să aibă salarii cât mai mari, dar suntem în țara în care munca la negru se face predominant în domeniul construcțiilor, iar o astfel de lege nu văd cum ar putea ajuta. Se va lucra și mai mult la negru (inclusiv în varianta în care în acte ai 3.000 de lei, dar patronul îți dă 2.000 de lei în mână), iar fabricile de elemente și subansamble se vor orienta spre automatizări, că poți fabrica țigle sau cuie și cu roboți, iar robotul are costuri previzibile și randament bine știut.

Culmea este că ordonanța respectivă avea un alt text atunci când a fost adoptată oficial de Guvern, dar în Monitorul Oficial a apărut altă variantă, una care generează problemele de mai sus. Nu înțeleg cum textul unei OUG se mai poate modifica între adoptare și publicare și totuși acest aspect nu este ilegal.

În ce privește al doilea aspect, sistarea contribuțiilor către pensia privată obligatorie, totul se înscrie în dorința Guvernului de a distruge Pilonul 2. Banii nu vor mai fi virați Pilonului 2 și rămân angajatului. Oare este o strategie ca și oamenii angajați în alte activități să ceară același lucru pentru a beneficia de o creștere de 3,75%?

asus s5507

    30 comentarii

  1. Păi cumva e normal ca într-un domeniu cu salarii mizere să faci ceva ca să le crești, nu? Sunt convins că sunt avantaje și dezavantaje când iei astfel de măsuri, dar se merge pe principiul „ce poți să ceri de la un om plătit cu 1000 de lei/lună?” când vine vorba de infrastructură – că aia pare să ne doară. Și nu vorbesc numai de munca necalificată, că dulgherul sau fierarul betonist nu e muncă necalificată.

    Nu știu dacă îmi pot face acum o părere amplă care să cuprindă majoritatea implicațiilor, dar pot să-ți dau un exemplu unde ajută treaba asta: licitațiile. Venea x și licita 30% din buget și câștiga licitația, ca mai apoi să facă lucrarea cu oameni necalificați, plătiți prost. Așa s-ar putea să nu mai poată licita doar 30% și toată lumea va fi mai câștigată.

      (Citează)

    • N-ai inteles nimic…

        (Citează)

    • Pai daca asta e problema pe care o doresc rezolvata, solutia gasita e stupida.
      Cand organizez o licitatie scriu un caiet de sarcini. Daca vine Gogu si cere 30% din costul estimat ca sa execute ce e in caietul de sarcini, super. Daca apoi foloseste oameni neexperimentati si iese un rahat. solutia nu e sa il oblig pe ala de la inceput sa ceara mai multi bani ci sa scriu caietul ala de sarcini in asa fel incat sa il pot penaliza usor daca nu isi face treaba.

        (Citează)

    • Salarii de mai mare mizerie sunt in Horeca sau in industria prelucratoare (alimentara/textile). Propun sa le facem si lor salariul minim de 3000 de lei.

      De fapt, ar trebuie sa le facem tuturor salariul minim de 3000 de lei. Dar, si mai bine, sa facem salariul minim de 1000 de euro, fix.

      Uite asa o sa ne scoatem din saracie, precum baronul ala neamt care s-a scos din mlastina tragandu-se singur de par.

        (Citează)

  2. Întreaga idee e de a taxa sectorul construcțiilor. Pe de o parte au eliminat niște taxe, pe de altă parte au crescut baza de impozitare prin creșterea salariului.

    E o modalitate de taxare diferențiată fără a schimba cota de impozitare.

      (Citează)

    • nu se mai impoziteaza salariile dn constructii pana la valaoarea de 30 de mii de lei brut. si nici CASS (asigurare de sanatate) nu se mai plateste. doar CAS pt pensie

        (Citează)

  3. Se mai ridica o problema: intamplator eu lucrez la o astfel de firma din constructii, care se incadreaza la codurile CAEN la care face referire OUG 114. Si firma la care lucrez eu nu plateste nici macar 1 leu la negru, se platesc toate orele suplimentare, sporuri, etc. Dar sunt salarii mici, intr-adevar. Si vine OUG-ul si stabileste salariul minim la 3000 lei. Avem urmatoarea situatie: anul trecut (de fapt acum 2 ani, dar contractul s-a semnat anul trecut) s-a castigat o licitatie mare (sau mai multe), cu o manopera oarecare. Iti permite oare beneficiarul sa vii sa modifici valoarea manoperei pe un contract deja semnat, in conditiile in care legea te obliga sa maresti cu aproape 50% nivelul salariilor? (ca, daca vrei sa fii competitiv si sa nu iti plece oamenii, nu dai 3000 doar la necalificati, trebuie sa le maresti corespunzator si la restul muncitorilor, nu?). Si ma refer doar la beneficiarii de stat, pentru ca la privati e alta treaba si oricum, astia din domeniul privat sunt mai receptivi la re-negocierea contractelor cand intervin aberatii de genul asta. Intreb chestia asta pentru ca, anul trecut cand s-au trecut contributiile in sarcina angajatului, beneficiarii privati au acceptat mentinerea manoperei, pentru ca, teoretic nu se modifica nimic, dar, in schimb, regiile de stat au cerut ca angajatorii sa faca dovada majorarii salariilor cu minim 20% (cat reprezenta aproximativ introducerea contributiilor in salariul de baza), altfel voiau sa impuna diminuarea valorii contractului cu o suma corespunzatoare.
    Asta e problema cu predictibiliatatea legislatiei, a mediului de afaceri. Asta nu vor intelege niciodata Orlando, Dancila si Dragnea. Ei vad doar hoti, peste tot, in jurul lor (ceea ce probabil ca e adevarat) si-si inchipuie ca toata lumea plateste la negru si de aia au simtit nevoia sa dea ordonanta asta. Dar nu e chiar asa si, in domeniul in care lucrez, nu prea se plateste la negru si firmele, de cativa ani, abia supravietuiesc, din cauza preturilor mici impuse de beneficiari.

      (Citează)

    • Cum sa crezi ca ei nu stiu lucrurile astea !?

      Stiu foarte bine, doar ca pe ei nu ii doare de tine , ci doar de afacerile lor in perioada de 4 ani de mandat !

      Adicatelea, ei vor face tot posibilul sa mai castige un mandat , pe banii tai, pe falimentul tau, etc.

      ( Tu = mediu privat )

      Daca vad ca pierd teren, iau masuri populiste fara sa ii intereseze consecintele.

        (Citează)

  4. Referitor la diferentele intre versiuni: Guvernul poate emite sau modifica acte normative si in afara sedintelor de Guvern, un act adoptat intr-o sedinta poate sa mai sufere n modificari pana la publicarea in MOf.
    Referitor la majorarea salariului, a venit la pachet cu scutiri de la impozit pe venit, scaderi de contributii la sanatate si pensii. Nu stiu daca patronilor le cresc cheltuielile, in schimb le va fi mai usor sa gaseasca muncitori, cred ca asta era scopul. Of course, f*ck pensia muncitorilor, ii angajam acum sa ne facem treaba cu ei, nu ne intereseaza pensia lor mai incolo. Cam ca si acum, cand lucreaza la negru.

      (Citează)

  5. Sunt si firme care tin angajatii pe carte de munca: https://www.romanian-companies.eu/petcu-construct-srl-3984040/ 236 angajati in 2017 (ei lucreaza mizerabil, dar asta e alt subiect)

      (Citează)

  6. eu nu inteleg o chestie: salariul in constructii devine 3000 de lei brut (adică 1774 lei net conform http://www.calculator-salarii.ro/3000-brut-calcul-salariu-net/) sau 3000 de lei net?

    intuiesc eu că e prima variantă, ușor modificată: adică 3000 de lei brut, dar din care nu se mai percepe impozit pe venit (adică +176 lei): 1950 lei.

    sau se reduc procentele de contributie la CASS ?

      (Citează)

    • minimul este 3000 brut, adica vreo 2500 net, pt ca in constructii nu se mai impoziteaza salariile si nici nu se mai plateste cass, pana la valoarea de 30 de mii de lei

        (Citează)

  7. Modificarea asta a fost facuta din simplul motiv, ca sunt nevoie de mai multi bani la buget. Insa aceasta mai are un motiv pervers ascuns si anume, acest salariu este apropiat de cel pe care il iau muncitorii straini adusi in tara, filipinezi, vietnamezi etc.
    Acum, tot ce mai este nevoie, este de un mic boom imobiliar, si practic si-au asigurat 2 chestii:
    1.Bani la buget
    2.Propaganda nationalista pentru viitoare alegeri.

      (Citează)

    • pai bani mai mult la buget de unde, ca am explicat mai sus de ce nu.

        (Citează)

    • mult noroc cu boom-ul imobiliar la cat de praf e economia

        (Citează)

    • @Giovani,
      Miza este sa faca, sa scada munca la negru. Prin urmare, orice firma care va vrea sa faca asta in mod legal, dar nu “gaseste” forta de munca, va importa, muncitori straini. Practic, pentru multi fiind o decizie simpla, angajez roman pe care nu am baza, sau caut straini care isi fac treaba?! Mai tineti minte cu vietnamezii moldoveni de prin Botosani….
      @Add
      2018, a fost un an nesperat de bun, profituri mari si nesperate. 2019 trebuie sa nu scada nimic, ca lumea sa consume in continuare. Boom-ul imobiliar poate sa insemne atat locuinte, cat si spatii comerciale.

        (Citează)

  8. Giani Mucea:
    Pai daca asta e problema pe care o doresc rezolvata, solutia gasita e stupida.
    Cand organizez o licitatie scriu un caiet de sarcini. Daca vine Gogu si cere 30% din costul estimat ca sa execute ce e in caietul de sarcini, super. Daca apoi foloseste oameni neexperimentati si iese un rahat. solutia nu e sa il oblig pe ala de la inceput sa ceara mai multi bani ci sa scriu caietul ala de sarcini in asa fel incat sa il pot penaliza usor daca nu isi face treaba.

    Păi și pe ăla care face caietul de sarcini îl plătești prost, iar de multe ori scoți la licitație și întocmirea caietelor de sarcini (la valorile mari). Din punct de vedere al responsabilităților e ok, sunt în așa fel făcute încât prestatorul răspunde și de greșelile beneficiarului, pe hârtie cel puțin. Practic beneficiarul o să tacă și o să accepte, pentru că i-a luat câțiva ani să semneze un contract și poate pierde finanțarea dacă îl reziliază și scoate din nou la licitație.

    Dar nici eu nu cred că asta e problema pe care o vor ei rezolvată, pentru că mai degrabă ar trebui regândit sistemul de licitații.

      (Citează)

    • “Păi și pe ăla care face caietul de sarcini îl plătești prost, iar de multe ori scoți la licitație și întocmirea caietelor de sarcini”

      Pai atunci il f**ti pe ala care a semnat pentru caietul de sarcini.
      In general, intr-un proiect, trebuie sa fie cineva responsabil.

        (Citează)

  9. Îmi schimb CAEN-ul pe construcții și nu mai plătesc taxe pe salarii :))

      (Citează)

  10. Constantin Ovidiu

    07/01/2019 la 6:50 PM

    Cum zicea colegul, mai suntem unii și care nu plătim la negru și va zic eu ce se întâmplă cu contractele semnate deja pe o sumă, singura varianta este sa dai oameni afara, numai un guvern imbecil poate veni cu o astfel de măsură fără studii de impact fără nimic, e imposibil să crești din pix salarii cu 45% deodată. Pe ăștia i-aș angaja în privat sa cada cum se câștigă salariul sa vadă cât de greu câștigi un contract luat pe sume minime doar sa rulezi banii și să păstrezi oamenii. O sa crească preturile, de la manopera până la materiale de construcții, într-un final prețul apartamentelor, coroborat cu roborul crescut și condiții mai aspre de creditare o sa vina alta criza in 2019-2020 poate mai urâtă că cea din 2008-2009, dar nu-i așa, romanii uita repede și votează tot cu PSD. Îmi e din ce in ce mai clar că nu mă prinde sfârșitul anului în Romania, vedem cine stinge lumina la urmă!

      (Citează)

  11. “În ce privește al doilea aspect, sistarea contribuțiilor către pensia privată obligatorie, totul se înscrie în dorința Guvernului de a distruge Pilonul 2. Banii nu vor mai fi virați Pilonului 2 și rămân angajatului. ”

    Stai ca vine acusica Marius M sa ne explice cum un act oficial al guvernului prin care contributia la pilonul 2 scazuta de la 3.75% la zero e fake news :D

      (Citează)

    • Sau, si mai plauzibil, in viitorul apropiat, PSD-ul sau alt guvern, dau o ordonanta prin care se (re)stabileste contributia la pensii la 25%, cu omiterea, de data asta, de a se vira procentul catre pilonul 2. Si practic se ajunge unde s-a vrut: desfiintarea pilonului 2.

        (Citează)

  12. Stiti care e nasol? Ca a venit chestia asta pe nepusa masa. Nu a fost anuntata, nu a fost in dezbatere publica, nici macar nu s-a zvonit ca se va face asa ceva. Nu au fost presiuni din partea sindicatelor, patronatelor, etc. Pur si simplu le-a traznit prin cap cum sa rezolve criza fortei de munca din domeniul constructiilor: asa! Fara sa le ceara nimeni. S-au gandit ei ca patronii din constructii, d-ai dracu nu dau salarii mai mari, ca sa nu le plece muncitorii. Nu ca ii cocoseaza statul cu taxe.

      (Citează)

  13. In cazul in care treaba va fi făcută de roboți, guvernul va da o lege ca roboții să aibă salariu și să plătească contribuții la stat.

      (Citează)

  14. Un guvern de imbecili.
    Trebuie să ne pregătim pentru tot mai multe astfel de decizii care vor face mai mult rău decât bine…

      (Citează)

  15. Si daca se reduce contributia la pilonul II de pensii (care oricum imi pare ilegal fara acordul meu, dar nu conteaza), ce se intampla cu pensia mea? O sa fie mai mica fiindca nu mai platesc decat o parte (adica numai pilonul I) ???
    Deci ma faultez singur cu ajutorul statului?

      (Citează)

  16. Dar despre lipsa contributiilor la sanatate nu va intereseaza? Adica se hotaraste ca pentru o categorie de persoane sa suporte ceilalti cheltuielile de sanatate. Mie mi se pare identica cu situatia pensiilor speciale – unii primesc suplimentar fata da ceilalti…

      (Citează)

  17. Florian:
    Se mai ridica o problema: intamplator eu lucrez la o astfel de firma din constructii, care se incadreaza la codurile CAEN la care face referire OUG 114. Si firma la care lucrez eu nu plateste nici macar 1 leu la negru, se platesc toate orele suplimentare, sporuri, etc. Dar sunt salarii mici, intr-adevar. Si vine OUG-ul si stabileste salariul minim la 3000 lei. Avem urmatoarea situatie: anul trecut (de fapt acum 2 ani, dar contractul s-a semnat anul trecut) s-a castigat o licitatie mare (sau mai multe), cu o manopera oarecare. Iti permite oare beneficiarul sa vii sa modifici valoarea manoperei pe un contract deja semnat, in conditiile in care legea te obliga sa maresti cu aproape 50% nivelul salariilor? (ca, daca vrei sa fii competitiv si sa nu iti plece oamenii, nu dai 3000 doar la necalificati, trebuie sa le maresti corespunzator si la restul muncitorilor, nu?). Si ma refer doar la beneficiarii de stat, pentru ca la privati e alta treaba si oricum, astia din domeniul privat sunt mai receptivi la re-negocierea contractelor cand intervin aberatii de genul asta. Intreb chestia asta pentru ca, anul trecut cand s-au trecut contributiile in sarcina angajatului, beneficiarii privati au acceptat mentinerea manoperei, pentru ca, teoretic nu se modifica nimic, dar, in schimb, regiile de stat au cerut ca angajatorii sa faca dovada majorarii salariilor cu minim 20% (cat reprezenta aproximativ introducerea contributiilor in salariul de baza), altfel voiau sa impuna diminuarea valorii contractului cu o suma corespunzatoare.
    Asta e problema cu predictibiliatatea legislatiei, a mediului de afaceri. Asta nu vor intelege niciodata Orlando, Dancila si Dragnea. Ei vad doar hoti, peste tot, in jurul lor (ceea ce probabil ca e adevarat) si-si inchipuie ca toata lumea plateste la negru si de aia au simtit nevoia sa dea ordonanta asta. Dar nu e chiar asa si, in domeniul in care lucrez, nu prea se plateste la negru si firmele, de cativa ani, abia supravietuiesc, din cauza preturilor mici impuse de beneficiari.

    Da, Se trimite o notificare cu legea, etc, si se cere act aditional. Daca nu, orice contract are clauza de denuntare…

      (Citează)

  18. KMean: Da, Se trimite o notificare cu legea, etc, si se cere act aditional. Daca nu, orice contract are clauza de denuntare…

    Majorarea salariului minim pe economie nu apare la nici o clauza de denuntare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus