un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

De ce nu sunt românii deranjați de cozile lungi?

21 Jan 2019  ·

GÂNDURI  ·

48 comentarii

Mi se pare incredibil cum românii nu par a fi deranjați de ideea de a sta la coadă. Înțeleg că 50 de ani de comunism i-au dresat bine să nu comenteze când le trece viață în frig, în fața vreunei instituții, dar în curând facem 30 de ani de la Revoluție, timp suficient să te dezveți de orice este vechi și să înveți ceva nou.

Zilele trecute, Carrefour Parklake, 8 persoane la coadă la o casă normală, nimeni la cele self-service. M-am dus la una self-service, mi-am scanat singur produsele, am plătit cu cardul, am plecat. M-am uitat la coada cealaltă și nu doar că nu avansase, dar toate cele 8 persoane s-au uitat la mine plecând… și totuși nimeni nu s-a mutat la self-service.

Alt Carrefour, înainte de revelion. În Băneasa au case self-service de capacitate mare, adică ai loc mult de înșirat produse, și am scanat singur un coș întreg de cumpărături. La un moment dat m-am prins că, decât să plimb produsele cu codul de bare prin dreptul scannerului fix, mai bine iau scannerul mobil, ăla tip pistol, cu care am scanat mult mai rapid marfa. M-am simțit ca un casier, dar am terminat imediat, în timp ce la casele normale erau cozi de durată.

O știre de la începutul anului spune că sunt cozi lungi la plata impozitelor, ca la fiecare început de an. Ca la fiecare început de an! Nu înțeleg de ce. Bonificația de 10% se acordă pentru plata până la 31 martie inclusiv. De ce să stai de acum la coadă, din prima zi?

Acum plătesc online, dar pe vremuri plăteam și eu la ghișeu. Mă duceam cândva prin februarie, când e gol, și plăteam în 2 minute la ghișeu.

Nu înțeleg de nici o parte de ce se stă la cozi. Nu înțeleg de ce stau tinerii la cozi, deși teoretic ei se adaptează cel mai rapid la metode alternative de a le ocoli, și nici pensionarii. Mă gândesc că eu, când voi ajunge la bătrânețe, nu voi dori să-mi pierd 2 ore din ce-mi rămâne din viață la o coadă, în frig. Poate că nu se adaptează la online sau nu au card bancar, dar cu siguranță ar putea reveni când nu sunt cozi.

Oare se stă la cozi pentru că oamenii nu au altceva mai bun de făcut în acel timp? Cititori din alte țări ai blogului, acolo localnicii fac la fel?

asus s5507

    48 comentarii

  1. Batranii stau la cozi pentru ca acum au bani si vor sa scape de grija.

    NU platesc si NU voi plati online la ANAF pentru ca NU inregistreaza corect platile. 2 ani am tras din cauza tampeniei lor, cu o plata facuta de 2x si cu suma respectiva tot aparand ca datorata. Din fericire am avut chitantele cu numar, data, semnatura, stampila de la ei. Dovedeam pe dracu’ ghem daca aveam plata online.

      (Citează)

    • La fiecare plată online primești dovada plății: email de confirmare, numărul comenzii, etc. Păstrezi astea și e ca și cum ai avea chitanțele fizice.

      Într-o situație asemănătoare cu a ta am fost și eu cu E.ON – problema s-a rezolvat de către Protecția Consumatorilor (cu bine pentru mine și doar prin email, fără vreo deplasare la sediul lor) doar pentru că am avut păstrate toate facturile și dovada plăților (am un folder special în care păstrez tot ceea ce înseamnă plată electronică – impozite, facturi, etc.). Dacă erau fizice, nu știu dacă le mai găseam. :)

        (Citează)

    • Esti cu capu’, serios. Nu ma ajuta cu nimic e-mail si extras de cont cu ANAF, aia inca sunt nivelul abacului, nici la motor cu abur nu au ajuns.

      Cu ce pastele ma’sii crezi ca ma ajuta protectia consumatorului?!

      N-ai habar despre ce vorbesti. In Romania nici nu se accepta intotdeauna probele electronice in instanta, judecatorul le poate da dracu’ ca asa vrea el.

        (Citează)

    • Ba cred că dus cu capul ești tu și ai rămas cu mentalitatea înțepenită în anii ’90, fiindu-ți teamă de schimbare și de nou. Dar e treaba fiecăruia ce face cu timpul și cu banii lui.

        (Citează)

    • Eu traiesc in Romania de azi, unde pot sa platesc cu telefonul, o fac cu placere.

      Unde stiu ca e plin de idioti ramasi in practicile dinainte de 1907, vreau chitanta si stampila etc.

      Ai aratat destul de clar ca habar nu ai despre ce vorbesti, asa ca poti sa nu mai irosesti oxigen degeaba.

        (Citează)

    • Gaelex:
      Eu traiesc in Romania de azi, unde pot sa platesc cu telefonul, o fac cu placere.

      Unde stiu ca e plin de idioti ramasi in practicile dinainte de 1907, vreau chitanta si stampila etc.

      Ai aratat destul de clar ca habar nu ai despre ce vorbesti, asa ca poti sa nu mai irosesti oxigen degeaba.

      Pfui, credeam că aici am să văd mai puțini trol idioți…

        (Citează)

    • doar ca acele cozi nu sunt la anaf!

        (Citează)

    • Eu am reziliat un contract cu un operator de telefonie mobila , cu 14 luni inainte de încheierea lui.Operatorul mi-a imputa o taxa de despăgubire de 194 de lei, dar în urma plângerii la ANPC(online) a fost obligat să îmi șteargă această despăgubire.
      Faza cu eu nu am incredere in autoritățile statului , ca bla bla bla e o aberatie.

        (Citează)

  2. Radule la casele de marcat “self service” NU poti sa platesti cu bonuri de masa. Din aceasta cauza sunt destul de putin folosite in supermarket…au pus si la emag in showroom-ul Crangasi astfel de aparate si joi seara am pierdut 15 minute aiurea incercand sa platesc la ele crezand ca pot fenta coada de la casele normale, din pacate NU functionau si astfel in loc sa stau 10 minute la coada am pierdut cel putin 30 de minute in showroom.

      (Citează)

    • Daca acele bonuri de masa sunt electronice, adica incarcate pe un card “special” de bonuri de masa, atunci plati si al casele “self service”.

        (Citează)

  3. Cu coada e undeva între. Din ce am remarcat la noi în magazine gen Lidl sauai ales Mega, dacă stau mai mult de 2 minute la coadă românii se impacientează și vociferează cu diverse acuze că își bate joc magazinul de ei, etc. Deși majoritatea de cele mai multe ori, ce sunt și cei mai vocali, nu par neapărat că ar avea un job sau ceva unde sa se grăbească :)

    În rest, cel puțin la magazine, după cum am mai zis, dacă timpul de așteptare e decent, nu mă duc la casele automate pentru că asta cu timpul duce la dispariția unor joburi și la reduceri de personal, și spre deosebire de stat la unde îmi doresc așa ceva, la privat nu vreau asta.

    In general din magazinele mari îmi fac cumpărăturile online că iau oricum mai mult și nu merită să mă duc până la mama naibii când pot primi totul frumos acasă. Ceea ce îți recomand și ție.

      (Citează)

    • De acord, la Real în orașele mici din Germania sunt cozi la case iar cele automate sunt tot timpul goale. Fenomenul ăsta l-am observat de mulți ani și chiar am întrebat colegii mei nemți care e explicația, de ce nu folosesc casele automate, explicația fiind aceeași, că în timp se vor pierde locuri de muncă.

        (Citează)

  4. Daca instalezi Carrefour Pay, scanezi produsele pe măsură ce le pui in coș iar la casa self service doar scanezi codul de bare generat, plătești si pleci. Nu mai e nevoie să insiri produsele pe acolo sau alte minuni.

      (Citează)

  5. Gaelex:
    Esti cu capu’, serios. Nu ma ajuta cu nimic e-mail si extras de cont cu ANAF, aia inca sunt nivelul abacului, nici la motor cu abur nu au ajuns.

    Cu ce pastele ma’sii crezi ca ma ajuta protectia consumatorului?!

    N-ai habar despre ce vorbesti. In Romania nici nu se accepta intotdeauna probele electronice in instanta, judecatorul le poate da dracu’ ca asa vrea el.

    Pe mine m-a ajutat foarte mult acel mail si pdf de la ghiseul.ro. Foarte simplu, suni la ei si spui ca tu ai facut plata, ei vor zice sa mergi cu hartia si tu le spui ca ai pdf. Daca vezi ca nu inteleg le spui ca te oprewti la prima sectie de politie si faci plangere pentru furt, pentru ca tu ai facut o plata conform legi dar ANAF zice ca nu gaseste banii. Sa vezi cum se repara imediat

      (Citează)

    • Corect!

        (Citează)

    • Sa vezi cum ai tu poprire pe conturi de la ANAF si te judeci cu ei ani de zile. Ia treci pe la Zoso, sa vezi ce bucurii are si el cu ANAF.

        (Citează)

    • Și în situația asta o chitanță fizică vs. una .pdf te ajută pentru că?…

        (Citează)

    • Inca o data, citeste mai rar:
      – chitanta fizica este inscris si se accepta in instanta, este document oficial si nu poate fi negat
      – .pdf-ul u se accepta in instanta decat daca ai noroc de genul castigat la loto fara sa joci

      Si ia du-te tu viteaz la politie sa pui reclamatie pentru furt, sa iti explice senin ofiterul de serviciu ca tu esti prost, ca ai trimis banii gresit sau ca te-ai crezut prin Olanda sau macar Tarile Baltice. Daca nu te arunca direct afara.

        (Citează)

  6. Nici in Germania nu prea foloseste lumea self service si s-a mirat casiera la Kaufland cand am intins tel. sa platesc.Ziarele in tara te invata sa infasori cardul contactless in staniol pt. protectie si tu vrei sa foloseasca oamenii plata cu mobilul?Apropo de self-service cred ca e o parte conservatorism o parte lipsa de informatie pentru ca nici aici nu s-au facut nu stiu ce campanii.Magazinele vor totusi personal uman pt. ca atunci cand nu sunt multi clienti angajatul face alta munca pe acelasi salariu deci nu au mare interes in implementarea noilor tehnologii.Cu plata online e altceva.Aici esti cam obligat sa platesti online sau sa dispui retragerea sumelor din cont pentru ca nu prea exista ghisee.La intocmirea unui contract(tv,taxe,rate,asigurari) ci se cere acordul pentru retragerea sumelor din cont la scadenta) daca nu atunci platesti la automatele de la banci institutiile neavand casierie.Orice contact direct la nevoie se stabileste prin tel.sau mail cu programare tocmai pentru a se evita cozile.La magazine insa sunt aceleasi cozi ca si la noi deci nu in cazul asta nu e romanul mai prost.

      (Citează)

  7. explicatii:
    1. grad redus de alfabetizare tehnologica: noi in Romania dpdv al mentalitatilor suntem in evul mediu (cu internet) dar nici dpdv strict tehnologic nu stam mult mai bine, desi toata lumea are telefon in mana
    in bula mea (middle-class sub 40, multi corporatisti) vad frecvent oameni care nu stiu sa foloseasca gmail sau youtube iar sa instaleze un windows pe un lapotop este science fiction pentru ei – asta e paradoxul tehnologiei – avem niste device-uri care devin tot mai inteligente in timp ce noi devenim tot mai prosti

    2. neincredere funciara in stat si institutiile lui – ceea ce este de inteles, dupa 50 de ani de comunisim si 30 de psd-ism;
    lumea se gandeste ca o sa mareasca astia impozitele sau ca o sa complice procedura, asa ca decid sa le plateasca ei cat mai repede, sa fie platite (apropo, si eu mi-am platit impozitul pe 3 sau 4 ianuarie, in fiecare an fac asa, dar bineinteles numai de cand se poate prin ghiseul.ro, inainte il plateam cand/daca aveam alta treaba la primarie)

    3. din motive mai mult sau mai putin intemeiate (viata grea, lipsuri, copilarii cu abuzuri, incertitudine) suntem o tara de anxiosi, asa ca preferam calea stiuta, batatorita, si suntem rezistenti la schimbare

      (Citează)

    • Se vede ca nu prea ai iesit din tara, altfel nu erai asa pe langa. In SUA inca se plateste cu banda magnetica la greu, cateva magazine accepta contactelss, iar despre cozi stau americanii la dita mai cozile cand apare o promotie.

        (Citează)

    • se vede ca logica nu e punctul tau forte, altfel ti-ai fi dat seama si singur ca ce ai scris tu nu numai ca nu contrazice ce am scris eu, dar de-abia daca are legatura.

      mai precis, n-am zis nicaieri ca gradul redus de alfabetizare tehnologice e specific pentru Romania (nu e), ci ca e una din explicatii;
      faptul ca la noi anumite tehnologii sunt prezente pe scara mai larga decat in SUA nu are nici o legatura

      ref la remarca nr 2, in cazul oamenilor care stau la cozi la promotii cred ca stim cu totii de ce stau la cozi (ca sa prinda produse mai ieftine, gen), pe cand raspunsul la intrebarea “de ce stau oamenii la cozi la care nu e nevoie sa stea, cum sunt la casa de marcat sau la taxe”, e mai putin evident.

        (Citează)

  8. De ce să stai de acum la coadă, din prima zi?

    Ca sa prinzi rand pana pe 31 martie. Tu stii ce greu se misca aia de la ANAF? Bine ca mi-ai zis, sa platesc pe cineva sa-mi tina locul la coada urmatoarele 2 saptamani.

      (Citează)

  9. Gaelex:
    Sa vezi cum ai tu poprire pe conturi de la ANAF si te judeci cu ei ani de zile. Ia treci pe la Zoso, sa vezi ce bucurii are si el cu ANAF.

    Nu am de ce sa ma judec cu ANAF daca am dovada platii. Eu depun plangere pentru furt conform legii si e treaba lor sa verifice ce au facut cu banii !!! Daca pun poprire atunci mergi din nou la Politie si declari ca sunt unii care fura din conturi si sa se investigheze !!! Mai avem si noi cateva drepturi si trebuie sa le folosim. La fel si cu taxa de pod, unde cica sa dai in judecata, minciuni, direct la Politie pentru furt.

      (Citează)

  10. Pnesionarii stau pentru ca le place sa se planga, iar la coada gasesc altii ca ei, care rezoneaza perfect cu nemultumirile lor si cu care ajung sa si socializeze. E greu sa fii batran si singur.

      (Citează)

  11. Cred că bătrânii se duc special pe în primele zile pentru că achitarea taxelor este pentru ei un eveniment social. Mulți pariez că stau de o viață în același oraș/sector/cartier și așa au posibilitatea să se întâlnească cu diverse cunoștințe. Plus că dacă stau la coadă au și pretext pentru a se plânge de ceva.

    În hypermarket-urile cu self-service pe care le frecventez des (Cora Lujerului) poți să te duci în zona de self-service doar dacă ai coș de mână/puține produse și mie mi-a rămas întipărită regula asta, așa că nici nu mă uit după zona de self-service, indiferent în ce market aș fi, decât dacă am puține produse.

      (Citează)

    • hai frate, pe bune, nu se pot intalni pensionarii la piata in fiecare sambata, trebuie sa se intalneasca la coada la taxe 1 data pe an? ce socializare cu prietenii e aia pe care o faci 1 data pe an? seriously, tu te auzi ce spui?!

      ura asta generalizata la adresa pensionarilor ne vine foarte bine la indemana noua, astora cu venituri peste medie si care suntem in putere, ca ne ofera scuza perfecta pentru starea jalnica in care e tara: nu e vina noastra, e vina pensionarilor, ca ei voteaza PSD !

        (Citează)

    • Cum de ai sărit la urât pensionarii? Îs curios de unde ai dedus asta din textul meu. Chiar îi compătimesc.

      “nu se pot intalni pensionarii la piata in fiecare sambata, trebuie sa se intalneasca la coada la taxe 1 data pe an? ce socializare cu prietenii e aia pe care o faci 1 data pe an? seriously, tu te auzi ce spui?!”

      Nu trebuie, dar dacă tot se întâmplă, de ce să nu profite. Cine a zis de prieteni? Am zis cunoștințe, fost coleg de armat, un văr de al 4-lea, nea Costel care repară mașini etc. Oameni cu care nu te întâlnești des.

        (Citează)

    • ai zis
      “bătrânii se duc special în primele zile pentru că achitarea taxelor este pentru ei un eveniment social.”

      asta e altceva decat “dacă tot se întâmplă, de ce să nu profite” – daca e doar un added bonus, inseamna ca explicatia principala pentru care se bulucesc acolo nu este aceea ca e eveniment social

      la partea cu “ura” probabil era mai bine sa folosesc cuvantul “dispret” in loc de “ura”, dispret care merge mana-n mana cu compatimirea.

      mi s-a parut ca dispretul rezulta din “au și pretext pentru a se plânge de ceva”.

      si ce-i drept am scris la tine ca sa nu-i mai raspund si lui finch, mai jos, desi probabil se potrivea mai bine la el… la el dispretul fata de pensionari e clar: “educatie precara, conditionarea comunista a gramezii, mecanism de protectie psihica”

      e si amuzant comentariul lui de altfel, pentru ca restul populatiei este departe de a fi educata impecabil iar unul din mecanismele de protectie psihica a ne-pensionarilor fata de situatia din tara este chiar dispretul fata de pensionari.

        (Citează)

    • citat
      “bătrânii se duc special în primele zile pentru că achitarea taxelor este pentru ei un eveniment social.”

      asta e altceva decat “dacă tot se întâmplă, de ce să nu profite” – daca e doar un added bonus, inseamna ca explicatia principala pentru care se bulucesc acolo nu este aceea ca e eveniment social

      la partea cu “ura” probabil era mai bine sa folosesc cuvantul “dispret” in loc de “ura”, dispret care merge mana-n mana cu compatimirea de altfel.

      mi s-a parut ca dispretul rezulta din “au și pretext pentru a se plânge de ceva”.

      si ce-i drept am scris la tine ca sa nu-i mai raspund si lui finch, mai jos, desi probabil se potrivea mai bine la el… la el dispretul fata de pensionari e clar: “educatie precara, conditionarea comunista a gramezii, mecanism de protectie psihica”

      e si amuzant comentariul lui de altfel, pentru ca restul populatiei este departe de a fi educata impecabil iar unul din mecanismele de protectie psihica a ne-pensionarilor fata de situatia din tara este chiar dispretul fata de pensionari.

        (Citează)

  12. Statul la cozi este a doua natura pentru pensionarii comunisti. Nu e de gluma cu conditionarile astea psihice, oamenii au mecanisme de functionare bine intepenite in neuroni. Exemplu comentatorul ce a avut o problema cu plata online si gata, pentru el pana la sfarsitul zilelor nu mai exsta plati online la institutiile statului. Pensionarii au in plus si o educatie precara, pe langa conditionarea comunista a gramezii. Gramada, coada aia lipsita de vreo logica, este un mecanism de protectie psihica, le da participantilor certitudinea apartenentei la ceva, la un grup, cu cat mai mare, cu atat mai bine. Daca grupul este discriminat, apartenenta la grup minimizeaza cumva indignarea, individul nu e discriminat individual, ci ca grup. Nu ati intalnit niciodata situatia cand o persoana cu o problema punctuala tipa sa auda toti ceilalti:
    – Da’ ce, numai pe mine m-ai vazut mai prost? Ala, aia, de ce are/au tratament prefential? Pe mine scrie PROST?

    Apartenenta la grup te face mai putin discriminat, mai putin prost. De asta a tinut comunismul atat la noi. Ne multumeam cu bancurile si bascalia la adresa comunismului si regimului ceausist. Ne simteam usurati ca puteam face bascalie de regim, eram eliberati de stres odata ce auzeam un banc. Si ceasca stia asta, sau oamenii din jurul lui. De asta bancurile si bascalia erau permise, atata timp cat nu erau spuse public, ca atunci era altceva, era o dovada a slabiciunii regimului. Mica gluma in cerc restrans scadea presiunea sociala la fel cum micile cutremure consuma energia si evita cutremurul mare.

    Un alt aspect al cozii, este un eveniment social pentru pensionarii decrepiti si singuri. Coada este echivalentul unei conferinte intre pensionari, locul in care isi pot expune nemultumirile unor oameni cu probleme similare. Locul in care se pot plange de boli si cheltuielile aferente bolilor. De faptul ca nu pot intelege societatea in care s-au trezit parasutati, schimbarile pe care nu le pot intelege si nu vor sa le asimileze. Faptul ca exista “prea multa libertate”.Nu ati azit batranii spunand asta? “PREA MULTA LIBERTATE” este strigatul de disperare al oamenilor abandonati de semeni si depasiti de vremuri. Tine de conditionarea din comunism, cand cineva stabilea liniile de demarcatie ale libertatilor si drepturilor individuale.

      (Citează)

  13. Ar trebui si un “nene” instruit pe-acolo (multifunctional, cum mai sunt pe alocuri) care sa-i ajute! Hai mamaie sa-ti arat cum scapi de coada, uite-asa scanezi asta, platesti asta si gata, mergi inapoi la caldurica! Dar nu intereseaza pe nimeni ca mamaie-i ii degera extremitatile. Mamaia nu e valoroasa dacat cand pune stampila!

      (Citează)

    • Good point!
      Treaba e ca procentul celor convertibili e nesemnificativ. Cei care pot fi convertiti nu sunt prezenti acolo. Nu ar fi bani aruncati daca ar exista programe din astea de scolire a pensionarilor in utilizarea telefonului mobil pentru astfel e scopuri. Sa vezi ce cozi ar fi la astfel de scoli!

        (Citează)

    • ma, voi atacati dreptul si placerea turmei de a se imbulzi!

        (Citează)

  14. Tot rămân cozi care nu pot fi evitate, la poștă de exemplu.
    Cel mai bine stai calm și aștepți. Citești o carte, vorbești cu vreun prieten. Orele trec mai ușor.
    Legat de Carrefour, cu aplicația lor îți scanezi produsele pe măsură ce le pui în coș. Funcționează excelent. Nu văd vreun risc și inconveniente sunt puține (fără bonuri de masă).

      (Citează)

  15. pentru ca:
    1. nu au altceva mai bun de facut in timul ala si au rabdare;
    2. socializeaza la coada, e un moment bun sa te plangi;
    3. nu ai alta varianta (coada la Posta sa ridici un colet) si nu ai chef sa revii alta;
    4. nu stii ca exista si alta varianta (se poate face programare online si tu stai 3 ore la coada la reinnoire permis dar data viitoare sa te ia naiba daca mai repeti greseala, mai ales in luna august si mai ales cand ghiseele sunt la subsolul lipsit de aer si lumina naturala al unui mall falimentar si nefunctional. bonus: arati distrus si transpirat in poza de pe permis)
    5. nu au incredere in instrumente de plata online;
    6. unii stau la coada la ghiseu sa plateasca o factura pentru ca nu stiu sa foloseasca robotul pentru plati (in toate bancile gardianul te ajuta cu treaba asta)

      (Citează)

    • Eu la 30 și ceva de ani am fost instruit întru folosirea robotului de facturi de o babă de 70+. No joke, automatul ăla era mai stupid decât orice casieră de la Cec, dar bătrâna îi învățase hachițele.

        (Citează)

  16. @BiG T mai incerc o data sa raspund aici, nu stiu de ce imi intra in spam raspunsul pt tine

    probabil nu trebuia sa zic “ura”, ci “dispret la adresa pensionarilor”, dispret care de altfel merge mana-n mana cu compatimirea.

    de aici mi s-a parut ca vine dispretul tau pt pensionari: “au și pretext pentru a se plânge de ceva”

    in afara de asta, eram si sub impresia comentariului lui finch, care in mod clar ii dispretuieste (educatie precara, conditionarea comunista a gramezii, coada este mecanism de protectie psihica) iar ce zice el e chiar amuzant, avand in vedere ca nu e ca si cum populatia ne-pensionara este educata impecabil si avand in vedere ca pentru multi nepensionari, dispretul fata de pensionari si felul in care voteaza ei este exact un mecanism de protectie psihica fata de ne-implicarea sau neputinta proprie de a schimba ceva

      (Citează)

  17. Aia cu casele de marcat automate o explică Bill Burr cel mai fain cred :))

    https://www.youtube.com/watch?v=FxINJzqzn4w

      (Citează)

  18. Dar daca platesc online (pe ghiseul.ro), beneficiez de reducerea de 10% ?
    Pt ca nu o vad nicaieri..sau poate e aplicata deja la sumele respective de plata ?

      (Citează)

    • La impozitul pe clădiri șî auto este deja aplicată.

      Zic asta deoarece eu am primit și prin poștă niște decizii de impunere și acolo îmi arată valoarea normală, bonificația și suma redusă de plată. Bonificație se acordă doar pentru clădiri și auto, nu pentru salubrizare și “taxa teren folosință pers fizice” (care bănuiesc că este cota aia mică din terenul blocului sau ceva așa).

        (Citează)

  19. Batranii se duc sa plateasca acolo pentru ca nu au ce face in casa! Pur si simplu, mai ales cei ramasi vaduvi, mor de plictiseala in casa, trebuie sa iasa undeva. Timpul petrecut la cozi pentru ei este un prilej de a socializa. Ganditi-va ca pentru ei timpul nu se mai imparte ca in cazul unui angajat sau om activ.

      (Citează)

  20. Pentru că în viață, la un moment dat, o să găsești rentabil să plătești cash, nu pe card sau alte mizilicuri „onlăin”, fiindcă vrei să te asiguri (tu, pe tine) că ai plătit și ai factura cu semnătură și/sau ștampilă.

    Și faptul că s educe o campanie insidioasă de digitalizare, asta în cazul în care Vestul începe puțin câte puțin să priceapă ce greșeală fatală e asta, iar o reformă birocratică, care să nu elimine hârtiile și dosarele, e mai bună decât conturi și plăți cu cardul sau onlăin.

    Nu e vorba că sunt ăia bătrâni (apropo, rușine Gaelex că-i face proști), sunt și alții de vârstele noastre care vor să fie precauți, mai întâi și mai întâi, la nivelul conștiinței și, în al doilea rând, să nu știe banca sau agentul de serviciu pe teritoriu, ce am achiziționat sau plătit.

    Nuanță de autoconservare, până la urmă.

    Cash is king.

      (Citează)

  21. Merg la posta sa fac un retur catre Amazon. Acolo stupoare: armata de pensionari. Ce dor mi-era de ei, cam de cand nu mai circul cu autobuzul dis de dimineata. Apropo, paradoxul pensionarilor care se indreapta spre o destinatie misterioasa, la primele ore, ar merita un articol in sine. Dar sa revin: in fata mea un batranel care imi arata prietenos toate chitantele lui de la salubritate, unele chiar mai multe pe aceeasi luna. Vazandu-l mai bine imbracat imi permit sa ii recomand sa incerce si online data viitoare, impreuna cu avantajele evidente: nu mai sta la coada, sanse mai mici de erori. Caci da, pentru o plata online banca poate emite oricand extras de cont cu stampila si semnatura, valabil in orice instanta, ca sa raspund si celor speriati de extensia .pdf. Asta daca nu vorbim de Revolut, alta poveste. Batranelul reactioneaza previzibil: “ce-mi trebuie mie carduri si online ca era mai simplu inainte”. “Bine, dar sa nu va trimita la primarie” raspund, in sinea mea amintindu-mi de Darwin cu “survival of the fittest” sau Jobs cu “death […] purges the system of old models”. Uite un individ care nu se mai poate adapta, a pierdut lupta cu evolutia si care prin a sta la coada incearca sa simta ca mai apartine unui grup. Deoarece eram cu fetita mica, domnul imi permite sa trec inainte, lucru total neasteptat si pentru care i-am transmis aprecierile si multumirile mele. Deseori am vazut persoane in varsta care prefera sa fie ei primii la coada in urlet de copii mici, decat sa isi cedeze locul lor statut cu truda. De fapt ce zic, odata a sarit unul la bataie cand am permis unei doamne cu copil sa mearga in fata, acompaniat de o baba ce comenta pe fundal: “daca ar veni toti cu copiii, noi cat am sta la coada?!”. Asadar termin de trimis coletul, multumesc inca o data si ma indrept spre iesire, nu inainte de a zambi in mers la o frantura de replica: “a, pai cu astea trebuie sa mergeti la primarie, e sistemul lor”

      (Citează)

  22. o chitanta cu stampila unitatii face minuni in tara asta, eu o sa platesc impozitul in feb si ma voi duce sa stau la coada daca este cazul numai ca sa obtin chitanta fizica cu stampila ca am platit! ma simt mai in siguranta, sunt atatea povesti,intamplari,mituri legate de plata online a impozitelor,amenzilor etc incat prefer sa nu ma lovesc de ele stau eu la coada si cu asta basta.
    -am vrut sa platesc o factura la gaze care nu mergea scanata nici la posta nici la ing (erau niste chestii ca un p.o.s. unde scanai factura bagai cardul, pin-ul desigur ca nu iti spunea in instructiuni sa apesi butonul verde trebuia tu sa te prinzi si reuseai sa platesti) ma duc la cec sa incerc si acolo si doamna de acolo imi spune ca la un robotel, scanez factura si o citeste woow tare, dupa care m-a intreaba niste date personale, si o adresa de email si alte aberatii nu puteam sa sar peste pasul asta, trebuia sa completez acolo, doamna de la ghiseu mi-a spus ca nu pot sa sar peste acesti pasi si ca trebuie sa ii completez obligatoriu.. wtf?? am renuntat si m-am dus la alpha-bank sa platesc unde am stat 10 minute dar am reusit sa platesc factura. (treaba asta se intampla in intersectie la perla unde sunt cam toate ca sa nu credeti ca m-am plimbat in tot orasul) desigur am primit chitanta.
    o alta intamplare la ing la p.o.s.-ul ala de platit facturi scanez,bag card,pin,etc si nu imi elibereaza chitanta discutii de ce nu merge ca mi-e imi trebuie chitanta ca nush ce.. sun la ing sa anuleze plata, ala din receptor nu a vrut sa anuleze plata pe motiv ca banii s-au dus, ce e de facut sa ma duc eu personal la gdf suez sa ma rog da ei sa imi dea banii sau o chitanta?? vb cu o doamna de acolo de la ing sa vina sa repare aparatul ca imi trebuie chitanta, imi sugereaza sa imi dea un extras de cont, zic super… ii da print mi-l da, si spun va rog frumos sa imi puneti si stamplia unitatii pe extras, a zis ca nu se poate zic bine atunci sa imi dea chitanta din p.o.s. haideti ca fac acum o exeptie si va pun wtf???
    la carefour pay am dat si eu o data si dupa ce am scanat produsele am platit etc la final vine un drojdier agent ceva si ma intreaba imi dai si mi-e bonul sa verific, si a pus mana aia murdara cu jeg sub unghii pe produsele mele.. nu zic ca poate manipulantii marfa sunt mai curati dar macar nu ii vad…
    wow ce mult am scris… chitanta fizica + stamplia e sfanta in tara asta!! asta e concluzia defapt.

      (Citează)

    • Mi se pare mai utilă dovada plății care vine prin email. Pe aceea nu riști să o pierzi, că nu ai de ce să ștergi emailul, plus că păstrează și banca o dovadă a tranzacției în contul tău.

        (Citează)

  23. Gaelex:
    Eu traiesc in Romania de azi, unde pot sa platesc cu telefonul, o fac cu placere.

    Unde stiu ca e plin de idioti ramasi in practicile dinainte de 1907, vreau chitanta si stampila etc.

    Ai aratat destul de clar ca habar nu ai despre ce vorbesti, asa ca poti sa nu mai irosesti oxigen degeaba.

    Prietene ai auzit de CHITANTA ELECTRONICA ? Chestia aia pe care o primesti dupa ce platesi taxele ? Si pe care o poti printa si folosii (face dovada platii) ca si cu o chitanta primita de la ANAF de la ghiseu !????
    PS: Nu ar strica daca ai incerca sa nu jignesti o persoana doar pentru simplul fapt ca doreste sa-ti explice ceva , just saying ……..

      (Citează)

  24. daddy:
    doar ca acele cozi nu sunt la anaf!

    sunt la anal, ca suntem popor crestin

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus