un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Bateriile de mare capacitate vor schimba profund piața de energie

18 Jan 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

32 comentarii

Când spun mare capacitate, mă refer la bancurile de ordinul sutelor sau miilor de megawatt-oră, baterii gândite pentru un număr mare de consumatori, soluții city-level să zicem sau, cum am găsit în altă parte, utility-scale.

Poate mai țineți minte că acum câțiva ani chiar Tesla a instalat o baterie mare în Australia de Sud. La momentul respectiv, era cea mai mare baterie Li-Ion din lume, cu o capacitate de 129 MWh, și a fost un soi de experiment ale cărui rezultate sunt acum foarte bune.

Au fost mulți sceptici. Se spunea că va dura ani de zile ca instalația să fie construită, că nu va fi utilă, că nu va fi rapidă, că va pierde bani. În realitate, s-a construit în mai puțin de 100 de zile, iar în primul an de funcționare a arătat că poate genera venituri de zeci de milioane de dolari, adică este interesul administrației regionale să investească în așa ceva.

Bateria Tesla din Queensland a funcționat în primul rând ca un UPS. Pe acolo sunt probleme cu generarea de curent electric, iar bateria a intrat în funcțiune în momente în care, fără ea, diverse comunități ar fi rămas temporar fără curent electric din diverse motive (căderea unor magistrale de tensiune, oprirea unor stații de generare șamd). Rezultatele au fost atât de bune încât mai multe astfel de instalații sunt în construcție în alte zone ale Australiei; California, Hawaii și alte state americane investesc de asemenea în baterii.

Dar nu acesta este avantajul principal despre care voiam să scriu, că nu posibilitatea de a avea un buffer energetic ne interesează pe termen lung. Avantajul principal ar fi ieftinirea masivă a curentului electric.

Curentul electric nu este, în prezent, stocat. Nu poate fi generat acum, păstrat în depozit și consumat atunci când este cerere. Dacă vă uitați pe site-ul Transelectrica, puteți vedea în timp real consumul și producția de energie electrică, inclusiv pe categorii. În multe momente, producția este mai mare decât consumul, dar excesul de energie electrică nu poate fi stocat.

Acum, în lipsa bateriei, există generatoare scumpe și generatoare ieftine, iar prețul din factură al kilowattului-oră este un fel de medie ponderată a acestora. Există o bursă de energie, cu prețuri actualizate des (30 de minute? 1 oră?), exact ca bursa de acțiuni pe care sunt listate companiile.

Să ne închipuim că am avea însă baterii foarte mari în țară. Acestea ar putea înmagazina energie electrică produsă prin cea mai puțin costisitoare metodă și ar putea-o livra în rețea atunci când există cerere. Consumatorii finali ar beneficia mereu de energie ieftină. Când energia nu mai trebuie consumată imediat ce este produsă, metodele scumpe de a o genera n-ar mai fi necesare și, pe termen lung, s-ar închide.

Treaba asta poate funcționa inclusiv ca o afacere privată. Un operator de baterii utility-scale ar putea cumpăra energie ieftină atunci când este exces la generare și ar putea-o vinde cu altă ocazie, desigur cu un profit, dar oricum sub prețul energiei generate prin metode scumpe.

Uitați-vă la situația din 15 ianuarie 2019: prețul orar spot al energiei a fost la maximul ultimilor ani pentru că importam energie din afara țării (nu produceam noi destulă și nu avem baterii cu stocuri), producția de gaz a fost afectată de avarii, la fel și unitatea Turceni. Pe fondul grevei minerilor de la CE Oltenia, energia a fost scumpă.

N-am căutat costul de generare după sursă pentru România, că aici piața este cam ciudată, dar iată mai jos date statistice despre Germania și despre SUA.

Germania: prețul cel mai mic este pe fotovoltaice (PV = photovoltaic), între 3,9 și 6,4 eurocenți/kWh.

Levelized cost of electricity Germany 2018 ISE.png
By FraKaOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

SUA: geotermala este cea mai ieftină (aici prețurile sunt în dolari/MWh), urmată de eoliene.

Projected LCOE in the U.S. by 2020 (as of 2015).png
By AndynctOwn work, data: https://www.eia.gov/forecasts/aeo/electricity_generation.cfm, CC BY-SA 4.0, Link

Diverse studii făcute la nivel global spun cam același lucru: 29 $/MWh pentru eoliene, 36 $/MWh pentru combustibili fosili. Bloomberg New Energy Finance găsește prețuri mai mari, dar un raport similar.

Toate celelalte metode implică factori ce cresc costurile. Cărbunele trebuie extras și transportat și ars, ceea ce-i ridică prețul, plus că poluează. Centralele nucleare generează multă energie, dar investiția inițială este mare și în caz de accident se ajunge la dezastre de amploare. Eolienele instalate în mare sunt costisitoare.

Prin urmare, nu trebuie să ne mire că fotovoltaicele și eolienele normale sunt printre cele mai ieftine. Soarele este infinit și gratuit, panourile fotovoltaice sunt foarte ușor de construit, tehnologia fiind banală. Eolienele, odată montate, își văd de treaba lor câtă vreme bate vântul.

Dacă pui totul în baterie, ca pas intermediar, costul mediu per kWh va fi și el scăzut, planificarea generării poate fi mult mai bine făcută, iar eventuale probleme (se oprește hidrocentrala, bagi Cernavodă în revizie șamd) n-ar avea un impact pentru consumatorul final.

Bateriile utility-scale sunt doar primul pas, apropo.

Odată dezvoltată tehnologia bateriilor, când prețul lor va fi suficient de mic (se construiesc multe fabrici de baterii în lume, peste 10 ani costul per kWh al unui acumulator va fi mic), sistemul poate fi descentralizat și vom trece la baterii pentru case.

Pare ciudată ideea de a avea o baterie mare în apartament, dar probabil că nu ar fi mai voluminoasă decât o noptieră, iar cei ce stau la case (adică o mare parte din Europa și SUA) o pot ascunde în garaj sau în camera tehnică.

Care va fi avantajul? Stocarea se va face chiar la locul de consum. Combinați asta cu panouri fotovoltaice puse pe casă (și prețul lor scade anual) și înseamnă nu doar că-ți poți genera o parte din energia necesară gospodăriei, dar ai unde să o înmagazinezi. Momentan, fără baterii în ecuație, este o întreagă discuție despre introdus acea energie în sistemul național, fiecare gospodărie devine vânzător de energie electrică, contor pe “uplink” și “downlink” șamd.

Cu baterie în ecuație, înmagazinezi ce produci și nu te complici cu vânzarea. Iei de la rețeaua națională doar cât îți mai trebuie. Cu un pic de noroc, e posibil să nu ai nevoie de multă energie de la rețeaua națională. Să presupunem, de exemplu, că pleci o săptămână în concediu. Panourile fotovoltaice de pe casă (sau de pe bloc) produc electricitate, iar aceasta nu se pierde, ci intră în bateria gospodăriei. Când te întorci, găsești bateria plină și-ți ajunge pentru câteva zile.

Nici bateriile pentru gospodării nu sunt vreun SF. Tesla vinde de multă vreme echipamente Powerwall, iar marii producători de baterii au lansat soluții similare. Cândva s-ar putea trece chiar la etapa trei: baterii mobile, nu utility-scale, nu plasate în gospodărie, care ar putea înmagazina excesul de energie generată și l-ar putea da înapoi în rețea atunci când este nevoie de acesta. Ați ghicit, vorbesc despre mașinile electrice atunci când numărul lor va fi suficient de mare pentru astfel de soluții “grid power storage”, ca să folosesc un termen inspirat din grid computing.

asus s5507

    32 comentarii

  1. Thumbs-up!

      (Citează)

  2. Viitorul este cît se poate de clar al energiei electrice !
    Chiar prezentul…

      (Citează)

  3. Avand in vedere ca jumatate din tera este expusa permanent la soare, n-ar fi mai usor sa se transporte energia solara produsa pe o jum catre cealalta decat sa se inmagazineze in bateri pe timpul zilei pt a fi folosita noaptea in lipsa soarelui?

      (Citează)

  4. Stai asa ca vin baetzii sa iti explice ca bateriile sunt o conspiratie, ca tot carbunele e mai bun, ca vantul e cauzat de fapt de avioane care oricum ard kerosen si ca soarele e de fapt un bec pe care tot noi il alimentam de la termocentrale.

      (Citează)

  5. Articolul imi aminteste de Băsescu, cum se lupta el cu baieții destepti din energie care si-au infiintat o firma ce intermedia tranzactiile cu energie electrica, sa ne mai intrebam de unde au unii banii de Ferrari si vile pe Mediterana.

      (Citează)

  6. Și la toate astea adaugă flota de mașini electrice din viitor care stau la încărcat și ar putea fi ca un imens buffer pentru rețea.

      (Citează)

  7. Ai ce tare ar fi sa ma uit la un tesla wall battery când stau pe buda din curte, priceless.
    Apa nu face?

      (Citează)

    • Păi de ce crezi că astea vor apărea în România? Noi vom rămâne mai înapoiați aici.

      Chiar și așa, este alegerea ta dacă te mulțumești cu budă în curte sau vrei ceva mai mult. Nu te forțează nimeni să ai budă.

        (Citează)

  8. Ionut din berceni

    18/01/2019 la 10:36 AM

    Am un coleg care nu mai are mult pana la pensie si imi spunea ca exista ideea construirii barajului de acumulare prin pompaj Tarnita Lapustesti. Pompezi apa sus cand energia este ieftina sau supraproductie si ii dau drumul prin turbine cand exista varf de consum. Ma tot intreb de ce nu se construieste acest lac de acumulare.

      (Citează)

  9. In US diferenta intre pretul curentului in peak hours si cel off-peak este foarte mare, de 2-3 ori. Si atunci iti scoti banii rapid daca incarci noaptea si consumi din baterie ziua.

    La noi inca n-am vazut asta ceva. Adica e tarif de noapte si de zi dar diferenta e foarte mica.

    nwradu:
    Păi de ce crezi că astea vor apărea în România? Noi vom rămâne mai înapoiați aici.

    Chiar și așa, este alegerea ta dacă te mulțumești cu budă în curte sau vrei ceva mai mult. Nu te forțează nimeni să ai budă.

      (Citează)

  10. Energia nefolosita se stocheaza foarte simplu (de multe zeci de ani) prin pornirea unor motoare/pompe care urca apa de jos pana sus (deci, diferenta de potential) in bazine de acumulare. Apoi, cand este nevoie de acea energie apei i se da iar drumul jos, si, cu ajutorul gravitatiei se invart generatoarele care “recupereaza” o buna parte din acea energie.

    Este adevarat ca aceasta solutie nu poate fi folosita peste tot si ca are pierderi mai mari decat varianta cu acumulatori. La costuri este insa mult mai ieftina.

      (Citează)

    • Interesant. Intrebarea mea ar fi: esti sigur ca un sistem de genul asta e mai ieftin decat o baterie de aceeasi capacitate, considerand costurile de productie, instalare, spatiu si mentenanta? Si daca da, luand in considerare si diferenta de eficienta, cati ani ar dura pana cand diferenta de pret a bateriilor s-ar recupera?

        (Citează)

  11. “Avantajul principal ar fi ieftinirea masivă a curentului electric.”

    nu vad cum ar duce bateriile la ieftinirea masiva a curentului electric, pentru ca pretul curentului depinde de 2 lucruri:
    1. costul de productie
    2. raportul instantaneu de cerere vs oferta, care are implicatii f mari in pret pt ca intr-adevar energia nu se poate stoca

    bateriile vor actiona, desigur, asupra punctului 2, dar ce vor face este ca vor reduce volatilitatea pretului, nu vad de ce ar duce la scaderea pretului mediu pe 1 an de zile, sa zicem – nu are sens; sigur, nu va mai costa curentul 100 de lei in decembrie cand cererea e imensa si 50 de lei in septembrie, dar nu vad de ce media nu ar fi tot pe acolo, atat timp cat la punctul 1 nu se lucreaza

    nici in prezent nu se “iroseste” curent electric, el este fie exportat, fie pur si simplu se reduce productia (inchizi un pic robinetul la hidro, arzi mai putin carbune, ridici barele de plutoniu un pic mai sus), chiar daca nu se poate stoca

    daca va exista cerere suplimentara din partea bateriilor in perioada cu preturi scazute, in ideea ca oamenii sa-si faca rezerve, este evident ca pretul va creste fix din acest motiv, ca va creste cererea din cauza bateriilor :))

    deci nu mi se pare atat de clara concluzia articolului.

    posibil sa fie un efect benefic pt consumatorii rezidentiali, e posibil sa le scada un pic facturile intr-adevar, dar la nivel de piata afirmatia nu mi se pare ca se sustine.

    referitor la costul de productie, iarasi nu imi rezulta de ce ar scadea costul de productie.

    soarele si vantul or fi ieftine, dar numai dupa ce ai bagat enorm de multi bani in investitii si evident ca nu functioneaza in toate zonele, ca nu peste tot e suficient vant si soare.

    si chiar si unde functioneaza, sunt lipsite de predictibilitate: azi ai vant, maine nu ai vant – amuzant e ca aici s-ar putea intr-adevar ca bateriile sa faca diferenta, dar nu daca se pastreaza sursele actuale de productie, care sunt majoritar apa, carbune, nuclear.

      (Citează)

  12. 2. … pt ca intr-adevar energia nu se poate stoca

    Vezi comentariul de mai sus

      (Citează)

    • energia nu se poate stoca pe partea de consum (cerere) voia sa zica Radu si cu mine, nu pe partea de productie

      pe partea de productie (oferta) in primul rand se poate reduce productia – desigur, in anumite marje, nu zic ca e super elastica, dar in anumite marje se poate reduce in perioadele de cerere scazuta si intr-adevar, daca chiar nu se poate reduce productia, se poate stoca asa cum zici tu

      dar pe partea de cerere nu ai nici o posibilitate de stocare, esti nevoit sa platesti pretul pietei din acel moment

      bateriile rezolva problema stocarii pe partea de cerere, dar eu nu sunt convins ca asta va duce la scaderea semnificativa a pretului mediu al energiei, pentru simplul motiv ca atunci cand este excess de oferta si pretul e jos, chiar bateriile sunt cele care vor creste cererea si automat vor creste si pretul (un fel de catch 22)

      singura situatie in care poate functiona este cand nu toata lumea are baterii – aia care le au, intr-adevar vor avea un avantaj, dar evident ca in momentul in care toata lumea va avea baterii, avantajul va disparea

        (Citează)

  13. Marean:
    energia nu se poate stoca pe partea de consum (cerere) voia sa zica Radu si cu mine, nu pe partea de productie

    Pentru nevoi tranzitorii (instantanee) se pot folosi si super-condensatoare (super-capacitors) in loc de acumulatori

      (Citează)

    • ma intreb atunci de ce nu se folosesc si in prezent…

      aici nu e vorba strict de existenta unei posibilitati tehnica, e vorba mai ales de ceva care sa aiba sens dpdv economic (nu stiu ce sunt super condensatoarele astea, dar sunt destul de sigur ca sunt niste chestii f scumpe / neaccesibile unui consumator rezidential, de exemplu – spre deosebire de bateria pe careo dezvolta Tesla)

        (Citează)

  14. Cand ai timp uite-te la asta. Polueaza mult si sursele de energie regenerabile.

    https://youtu.be/ciStnd9Y2ak

      (Citează)

    • Când ai timp uită-te și tu și fii atent la detalii. De exemplu chestii fine unde la 18:26 pregătește terenul și expune frica despre metalele grele din panourile solare și la 18:40 graficul arată sec că tehnologia solară consumă mai multe materiale decât celelalte. Prin falsa echivalență rezultă că materialele consumate sunt automat aruncate și automat poluante. Mai mult, nu zice nicăieri exact care e cantitatea de metale grele. Din grafic ar fi acolo la “others”, dar acolo e aluminiul care lipsește suspect din lista de materiale.

      Mai mult, tot vorbește de panouri solare ca și cum ar vorbi de telefoane care se schimbă la 6 luni. Panourile solare “merg” zeci de ani. Producătorii dau 25 ani garanție până puterea scade sub 70% din nominal dar nu se apucă nimeni să arunce panouri care încă merg cu 70% din nominal. Sau dacă aruncă cineva panouri de genul ăsta, vă rog aruncați la mine în curte că le folosesc eu mai departe.
      Acolo în grafic e și extrem de mult ciment și oțel care nu prea are legătură cu panourile. Or fi pentru fundație și suporturi dar astea nu se aruncă când schimbi panourile.

      Oricum, mare grijă la falsa echivalență.

        (Citează)

    • În principiu are dreptate că pe hârtie energia nucleară e mult mai sigură decât își închipuie lumea dar când intri în detalii nu prea rămân argumente pentru a avea energie nucleară. Nemții renunță la centrale nucleare pentru că nu vor să riște. Dacă aveau și ei tip CANDU ca noi poate nu se speriau chiar așa după Fukushima dar ei au model american cu apă ușoară care e prea riscant.
      Energia nucleară are multe probleme care nu o fac atractivă:
      – resursele sunt limitate (în putere totală există mult mai puține resurse nucleare decât resursele fosile) și nu toți au așa ceva. Soarele și vântul bat pentru toți la fel.
      – “single point of failure” dacă pică una, județe întregi rămân fără energie
      – extrem de scump pe Wh în comparație cu toate celelalte tehnologii (vezi Hinkley Point C)
      – nu emite CO2 direct dar tot contribuie la încălzirea globală prin căldura irosită și prin construcția în sine, minerit, prelucrare, transport și stocare de deșeuri
      Oricum, indiferent cât de sigură ar fi, tot nu vreau o centrală nucleară în preajma mea.

        (Citează)

  15. O sa fie cu adevarat interesant cand o sa ai panouri solare cu randament peste 40%. Inclusiv pe masini, la eficienta aia merge, o zi de incarcare si faci cateva zeci sau poate 100 de km.

      (Citează)

  16. Marean:
    energia nu se poate stoca pe partea de consum (cerere) voia sa zica Radu si cu mine, nu pe partea de productie

    pe partea de productie (oferta) in primul rand se poate reduce productia – desigur, in anumite marje, nu zic ca e super elastica, dar in anumite marje se poate reduce in perioadele de cerere scazuta si intr-adevar, daca chiar nu se poate reduce productia, se poate stoca asa cum zici tu

    dar pe partea de cerere nu ai nici o posibilitate de stocare, esti nevoit sa platesti pretul pietei din acel moment

    bateriile rezolva problema stocarii pe partea de cerere, dar eu nu sunt convins ca asta va duce la scaderea semnificativa a pretului mediu al energiei, pentru simplul motiv ca atunci cand este excess de oferta si pretul e jos, chiar bateriile sunt cele care vor creste cererea si automat vor creste si pretul (un fel de catch 22)

    singura situatie in care poate functiona este cand nu toata lumea are baterii – aia care le au, intr-adevar vor avea un avantaj, dar evident ca in momentul in care toata lumea va avea baterii, avantajul va disparea

    Ți-a explicat Radu. Energia electrică se produce din mai multe surse, solară, eoliana etc, care e mai ieftina. Stochezi surplusul din aceste surse. Că dacă e o noapte cu vânt și nu exista consumatori mari, tu poți stoca energia produsă în exces și îi dai drumul a doua zi in rețea.

      (Citează)

    • De ce ar ramane “cea mai ieftina sursa” in continuare cea mai ieftina sursa daca cererea pt ea creste?
      C’mon guys, nu nici o mare branza: creste cererea, creste pretul.

      Nici nu mai zic de limitarea de capacitate a energiei solare si eoliene care exista in prezent (adica nu poti produce, n-ai ce sa vinzi, oricat de mare ar fi pretul).

        (Citează)

  17. Asta dacă nu se duce litiul mai repede.

      (Citează)

  18. Hectarele alea de baterii din ce materiie prime sunt obținute, cam cât de mult costă și poluează sa le obții, apoi sa le reciclezi sau să le elimini că deșeu nepolubail, resursele naturale din care se obțin sunt răspândite peste tot in lume sau facem un nou Opec al bateriilor?
    Tu făceai niște articole bine documentate, aici ai pus doar avantajele și cam nimic despre dezavantaje.

      (Citează)

  19. Radu, în domeniul energiei susții foarte multe lucruri mai mult sau mai puțin false. Discuțiile aici sunt extrem de lungi. Bateriile, ca soluție de stocare a energiei, sunt extrem de costisitoare și dăunătoare (pentru Romania). Parca ziceai ca esti inginer, dacă țin eu bine minte. Vezi ca este o facultate in domeniu si au multe informații (vezi ca sunt niște curbe in energetică, ce te ajută să înțelegi lucrurile). În ceea ce privește bateriile, ai analizat chestiunea doar din perspectiva companiilor private din domeniu care, după investiții uriașe, de multe ori primind suport de stat (populație) in sursele regenerabile, au ajuns la problemele semnalate de specialiști de mult timp. Sursele de stocare a energiei, de acest tip sunt, pentru ei, singura soluție viabilă, pentru moment, de a nu distruge un sistem energetic (local/national) datorită impredictibilitatii lor (variații foarte mari de energie, într-un timp foarte scurt). Un sistem energetic este sustenabil si eficient doar dacă este divers. România a ajuns să nu mai posede asa ceva tocmai datorită acestora (vezi pe site-ul Transelectrica dat de tine ca exemplu, ce variații au, în decursul unui an, luna, zi, sursele regenerabile).

      (Citează)

  20. Merită menționat că anul ăsta a întrat in vigoare in sfârșit legea care reglementează modul prin care persoanele fizice pot comercializa energia electrică produsă în rețea.

    În plus, AFM are o finanțare substantială pentru instalearea sistemelor on grid pentru gospodăriile izolate.

      (Citează)

  21. Cateva observatii:
    * al doilea grafic e doar o previziune, nu prezinta valorile reale
    * ai tinut cont si de certificatele verzi/subventiile cand ai analizat pretul energiei “verzi”?

      (Citează)

  22. Tesla powerwall nu poate sustine consumul la o casa din SUA, doar aerul conditionat foloseste 8-9,000 Watts, iar Tesla poate max 5000Watts. Bateriile astea imense se folosesc doar pe perioada de peak cand prin state in unele locuri pretul ajunge la 40-50 de centi/kwh.

      (Citează)

  23. în domeniul energiei susții foarte multe lucruri mai mult sau mai puțin false. Discuțiile aici sunt extrem de lungi. Bateriile, ca soluție de stocare a energiei, sunt extrem de costisitoare și dăunătoare (pentru Romania). Parca ziceai ca esti inginer, dacă țin eu bine minte. Vezi ca este o facultate in domeniu si au multe informații (vezi ca sunt niște curbe in energetică, ce te ajută să înțelegi lucrurile). În ceea ce privește bateriile, ai analizat chestiunea doar din perspectiva companiilor private din domeniu care, după investiții uriașe, de multe ori primind suport de stat (populație) in sursele regenerabile, au ajuns la problemele semnalate de specialiști de mult timp. Sursele de stocare a energiei, de acest tip sunt, pentru ei, singura soluție viabilă, pentru moment, de a nu distruge un sistem energetic (local/national) datorită impredictibilitatii lor (variații foarte mari de energie, într-un timp foarte scurt). Un sistem energetic este sustenabil si eficient doar dacă este divers. România a ajuns să nu mai posede asa ceva tocmai datorită acestora (vezi pe site-ul Transelectrica dat de tine ca exemplu, ce variații au, în decursul unui an, luna, zi, sursele regenerabile).

      (Citează)

  24. Sunt multe alternative mai bune, mai fiabile si mai ieftine decat stocarea in baterii.
    Cea mai buna si mai ieftina este folosita si de Romania. Cand ai productie mare pe nuclear + eolian + solar, scazi puterea pe termocentrale, reduci la zero hidro si acumulezi apa in lacurile de acumulare.

    Cand ai exces, te folosesti de hidrocentralele de pe Olt, Lotru-Ciunget si alte cateva zeci si cu ajutorul pompelor urci apa din aval in lacurile de acumulare. Apoi, cand energia se scumpeste, golesti lacurile de acumulare si produci energie.

    Ce presupune stocarea in baterii: sa produci curent alternativ (este cea mai eficienta metoda), sa il transformi in continuu ca sa-l inmagazinezi in baterii si apoi sa-l transformi iar in alternativ ca sa-l consumi. Chestia asta plus costul bateriilor face ca aceasta metoda sa fie mult prea scumpa ca sa o vedem vreodata aplicata intr-o tara care are mai multe surse de energie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus