►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Câteva articole interesante de citit astăzi – 13 ianuarie 2019
Lifturile de la metrou pot fi folosite de toți călătorii (este oficial) »
ANCOM a anunțat oficial că va organiza în 2019 licitația pentru atribuirea spectrului 5G, dar frecvențele din comunicatul lor oficial sunt doar vreo jumătate din ce este necesar pentru 5G.
În 2019, ANCOM va organiza procedura de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă. Acțiunea urmărește realizarea obiectivelor Agendei Digitale pentru Europa privind accesul la serviciile de comunicații de bandă largă până în 2020, precum și a “Planului de acțiuni: 5G pentru Europa” privind introducerea coordonată a serviciilor 5G în Uniune.
5G-ul va fi, în accepțiunea generală a jucătorilor principali din industrie, o tehnologie bazată pe trei frecvențe:
Observați că ANCOM a vorbit doar de primele două spectre pentru 2019, nu și de al treilea (numit uzual mmWave, după faptul că undele de acele frecvențe se numesc unde milimetrice). De exemplu, singura implementare 5G văzută de mine până acum, cea Orange din Florești, folosea și 26 GHz.
Astfel, mă întreb cum ar putea operatorii telecom să-și planifice licitația, investițiile și strategia, din moment ce nu știu cum vor putea completa spectrul licitat în 2019 cu cel din domeniul undelor milimetrice, care le este de asemenea necesar.
În fond, tehnologia 5G în 26 GHz va fi vedeta noii generații de comunicație mobilă. Aceea va veni cu factorul “wow” al vitezelor de peste 1 Gbps. Nu cred că vrea cineva să se laude că a lansat 5G, dar momentan doar în 3,7 GHz și la viteze sub 4G-ul curent.
Asta ne aduce la discuția din titlul articolului.
Eu zic că nu, dar va primi 5G oricum.
Sau, mai degrabă, zic că nu are nevoie în anii următori de 5G, ci cândva în viitorul mediu, după ce țara se dezvoltă suplimentar și le ajunge din urmă pe cele vestice (dacă va face asta). Și zic asta deși, ca inginer de comunicații, sunt entuziasmat și abia aștept să văd tehnologia în acțiune, dar în același timp mă îndoiesc de profitabilitatea ei.
Realist vorbind, 4G-ul curent este suficient pentru utilizatorii persoane fizice din România, țara unde ARPU este parcă înghețat de mulți ani la 6 euro. Majoritatea oamenilor se plâng că acoperirea acestuia nu este suficientă, nicidecum că au atins maximul său practic (care-i pe la 500-900 Mbps în România, în funcție de operator și oraș) și au nevoie de mai mult.
Cândva, peste câțiva ani, traficul de date va fi crescut la un nivel atât de mare (se cam dublează anual, dar 4G-ul încă poate face față o vreme) încât operatorii vor avea nevoie de throughput-ul pe care-l poate oferi doar 5G pe 3,7 GHz și apoi pe 26 GHz. Mai avem până la acel moment.
Principalul beneficiar al 5G-ului este mediul industrial și de business, unde este nevoie de latența mică și banda mare pe care le va aduce tehnologia.
5G este despre roboți ce-și desfășoară activitatea cu viteză mare, coordonându-se prin latența mică a 5G-ului.
5G este despre o sută de mașini autonome într-o intersecție, fiecare încărcând în cloud imagini de rezoluție bună de la 6 camere video montate pe fiecare autoturism și așteptând analiza de imagini pentru a naviga cu bine dintr-o situație dificilă.
5G este despre Internet of Things, senzori, automatizări și milioane de dispozitive de orice fel, răspândite prin orașe sau în parcuri de fabrici, raportând în timp real și coordonându-se practic instantaneu cu serverele lor prin intermediul unei rețele mobile ce acoperă totul.
Este o tehnologie de volum ridicat de date și latență foarte mică, în timp ce clienții uzuali nu au mare nevoie de așa ceva pentru a urmări clipuri pe YouTube sau pisici pe 9gag, nu în condițiile în care o mulțime de spații publice oferă oricum wifi gratuit.
Pasul spre 5G trebuie făcut, însă, dar urgența apare mai degrabă în țările ce vor arăta, peste 10-20 de ani, precum am zis eu mai sus. Văd nevoia de 5G în Germania, de exemplu, în SUA și China și Olanda și alte asemenea țări.
În România, însă, având în vedere toate previziunile noastre de creștere, pare mai mult un moft.
Asta nu va împiedica operatorii să intre oricum într-o “cursă a înarmării” prin care să anunțe că lansează primii 5G pe piață, ceea ce este mai degrabă un instrument de marketing pentru a transmite publicului că sunt moderni și la zi cu tehnologia.
Problema este că se vor toca sute de milioane de euro, poate chiar miliarde de euro, pe implementarea 5G.
O problemă ce ține chiar de tehnologie este că, pe măsură ce crește frecvența, scade acoperirea oferită de o stație de bază (o antenă telecom, să zicem), ceea ce înseamnă că trebuie instalate mult mai multe antene în orașe, poate de trei ori mai multe, adică și costurile acestea se vor tripla.
Pentru acoperirea în 3,7 GHz, trebuie multe antene. Vorbeam recent cu șeful unui operator telecom și-mi spunea că, grosier vorbind, pentru acoperire deep indoor în 3,7 GHz ai avea nevoie practic de o antenă la fiecare grup de blocuri, plus core-uri locale, pe cartiere, pentru a asigura latența mică necesară aplicațiilor. Este o concluzie ce rezultă analizând timpii de routare prin echipamente de rețea și viteza luminii în fibra optică.
Pentru 26 GHz, chiar nu știu care este densitatea necesară acoperirii outdoor și apoi deep indoor.
Apoi, vorbim de licitațiile pentru spectru. Părerea mea este că statul român va cere o mulțime de bani pe acele frecvențe, că este nevoie mare de bani la buget și, în plus, vrei să dai scump ceea ce poți vinde o singură dată.
În mintea mea, statul român prin ANCOM ar trebui să vadă că implementarea 5G în România nu este justificată, dacă ce-am zis eu mai sus este adevărat, și să dea ieftin acel spectru, practic pe puțini bani, pe ideea “luați-l și implementați 5G”. De ce? Pentru că statul ar putea câștiga mult mai mulți bani de pe urma implementării 5G, care înseamnă locuri de muncă suplimentare, achiziții de echipamente și cheltuieli diverse din care statul își trage diverse taxe și impozite.
În plus, odată implementat 5G-ul, tehnologia va reprezenta un soi de fundație digitală prin care se pot atrage în România diverse fabrici sau servicii, dezvoltând suplimentar economia României. În lume, de exemplu, se schimbă puternic industria auto, iar România are șanse teoretice de a atrage 2-3 fabrici de baterii aici, că avem toate condițiile necesare pentru a le face foarte rentabile în Europa.
Într-o declarație din noiembrie 2018, președintele ANCOM declara că implementarea 5G va crea 250.000 de locuri de muncă în România și va aduce 4,7 miliarde de euro în economie. Practic, motive bune să încurajezi trecerea la 5G cu un preț mic.
Bineînțeles, însă, că nu va fi un preț mic.
Ce-ați citit mai sus a fost scris ca draft în septembrie și finalizat pe 13 decembrie 2018, dar nepublicat, că nu părea un subiect bun pentru perioada sărbătorilor.
În 18 decembrie 2018, au apărut noile taxe și impozite și zvonuri despre taxe și impozite ce-au generat un scandal economic, cea mai mare cădere a Bursei șamd. Între ele, un anunț că valoarea minimă a taxei pentru spectrul 5G va fi calculată după o formulă de 2% din cifra anuală de afaceri înmulțit cu numărul de ani pe care se acordă licența.
Operatorii mari au vreo 900 de milioane de euro cifra de afaceri anuală, deci taxa de licență 5G ar fi cam 18 milioane de euro per an. Dacă o vor pe 20 de ani, înseamnă 360 de milioane de euro. Minim. Și nu se știe cum va varia asta în funcție de numărul de blocuri licitate și de alți parametri.
La asta se mai adaugă și costurile lunare ale licențelor 3G și 4G, pentru care operatorii plătesc lunar o altă taxă.
Sincer să fiu, în locul lor eu nu m-aș grăbi cu 5G-ul. Nu merită investiția, mai ales dacă prețul este atât de mare și acesta se va transmite apoi clienților. Probabil, însă, că vom avea 5G oricum; dincolo de tehnologie, este o cursă neoficială a primului anunț, primei lansări șamd.
« Câteva articole interesante de citit astăzi – 13 ianuarie 2019
Lifturile de la metrou pot fi folosite de toți călătorii (este oficial) »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
15 comentarii
14/01/2019 la 6:47 AM
Aprob pozitiv. 3G-ul inca merge OK, iar 4G merge prea repede, daca nu-s atent consum tot netul lunar in juma’ de ora.
Catalinx(Citează)
25/03/2019 la 8:09 PM
Yfd(Citează)
14/01/2019 la 7:14 AM
Cred ca 5G are aplicabilitate mai mare in Romania in a suplini lipsa infrastructurii fixe pentru internet. Acel last mile ce e foarte costisitor. Asta a oferit Orange in Floresti si asta ii intereseaza mai ales in lipsa unei infrastrcturi proprii.
Pe mobil orice e peste 5Mbps e cam degeaba.
Iulian(Citează)
14/01/2019 la 11:45 AM
Exact la asta ma gandeam si eu. Sa ajunga internetul mobil sa poata suplini internetul fix, sa aiba acces si omul dintr-un catun la net de calitate printr-un simplu modem. Din cate stiu eu, acum doar Telekom are acel net mobil nelimitat la 5 euro, dar daca il folosesti ca linie principala pentru acasa (torenti, filme, etc) s-ar putea sa limiteze sau sa anuleze abonamentul.
Kopa_Kopan(Citează)
14/01/2019 la 7:41 AM
Prea multe discutii pentru nimic. Atat timp cat 4G merge ca un 3G cu o latenta un pic mai buna, ce sa mai vorbim despre 5G?
Am instalat in vara, pentru firma unde lucrez, niste routere 3G/4G, in cateva puncte de lucru. Varianta instalarii unei conexiuni internet fix era mai complicata, asa ca am mers pe varianta mobila. Un router ZTE cu o cartela sim cu trafic de date activat si optiune de IP fix. Provider – Vodafone.
Initial, abonamentul suporta doar viteze 3G, ulterior a fost upgradat la 4G.
Vitezele atinse pe 3G au fost in medie de 2-4 mbit iar dupa upgrade-ul la 4G nu s-a vazut o crestere spectaculoasa ci doar s-au mai imbunatatit latentele.
In Bucuresti, zona Dristor, pe 3G mergea cam cu 20 mbit, pe 4G merge cam la fel. In Craiova si Oradea pe la 7-8 mbit.
In alte puncte de lucru, in afara unor orase mai mari, merge cu 2-3 mbit.
La mine la munca, pe DN71, la 40 km de Bucuresti, semnal 4G bun, dar viteze de max 5 mbit.
Vio(Citează)
14/01/2019 la 8:20 AM
Cred că asta ține de operator. Telefonul de munca a pe Vodafone, cel personal pe Orange. La Orange am minim 40 mbps, iar în anumite zone depășesc 200. Pe Vodafone nu am prins atât.
Dar da, după cum ziceau și alții, pentru utilizatorul obișnuit nu se simte viteza asta
Catalin Tanase(Citează)
14/01/2019 la 8:49 AM
Ia-ti cartela, sa nu faci cost suplimentar la abonament. :D
IonP(Citează)
14/01/2019 la 11:50 AM
Nu stiu cum poti face cost suplimentar cand acum vodafone ofera 100 gb la cartelele incarcate cu 5 eur si 1.000.000 mb la cei ce participă la tombola lor cu Mystery Box..
on topic cu 5g – ul… Las’ sa inceapa ca la noi dureaza oricum mult implementarea.. vezi trecerea la T2 sau construcția de autostrăzi.. Banii trebuie cheltuiți pe ceva si nu-s toti ai noștri..
Petronius(Citează)
14/01/2019 la 10:24 PM
Păi, cartelă am, da’ se termină :).
Catalinx(Citează)
14/01/2019 la 8:52 AM
Salut, perfect adevărat.
Bogdan P(Citează)
14/01/2019 la 10:06 AM
Da, sunt sigur ca 5G va apărea în România pentru că, publicitate. Dar să fim serioși, condiții favorabile pentru companiile de telecom? Slabe șanse.
Când a făcut, partidul care este la conducere acum, ceva bun pentru o companie care nu are asociați politici?
BASME!
Companiile o să plătească cât va cere statul, în condițiile pe care statul le va cere, iar noi clienții vom suporta costurile, care vorba ta, oricum nu avem nevoie de viteza asta, pe laptop acasă.
Bogdan(Citează)
14/01/2019 la 11:51 AM
nu are nevoie.
3 cuvinte, am terminat discutia.
Mihai(Citează)
14/01/2019 la 1:10 PM
In conditiile in care tin 4G dezactivat permanent (semnalul fluctueaza groaznic, la fel si bateria telefonului – si asta intr-un oras mare de provincie, nici nu ma gandesc la orasele mai mici) ma lasa foarte rece toata povestea cu 5G-ul. Momentan 3G-ul imi este arhisuficient. Ba chiar in conditii extreme (la “Cuca macaii”) ajung sa il blochez pe 2G pentru o conexiune de voce decenta. Din punctul meu de vedere este mai buna o conexiune mobila stabila, cu acoperire foarte buna chiar daca la viteza mai mica in favoarea uneia cu viteza foarte mare dar cu acoperire foarte (cateodata extrem) de proasta.
Mishu(Citează)
14/01/2019 la 1:52 PM
Si eu stau pe 3G pentru ca 4G-ul are semnal mai slab, spre deloc in cladiri, pe unde umblu eu. Plus ca in lipsa VoLTE nu faci mare branza daca mai ai si de vorbit la telefon (da, mai suntem si de-astia oldschool cu vorbitul), si iti va manca bateria si nervii mult mai repede sarind toata ziua de pe 3G pe 4G.
Nu cred insa ca nu e loc de mai bine, nevoia de date va fi tot timpul in crestere, si mai ales numarul de device-uri conectate. Deci sa vina cu 5G daca vor/isi permit, vedem noi daca avem la ce sa-l folosim..
Sorin(Citează)
14/01/2019 la 2:27 PM
Am o cartela SIM de la Digi, veche, numai date, fara voce. E activata pentru 3G, nu foloseste banda 4G. Viteza e 1-7Mbit, cu un maxim de vreo 8Mbit langa antena Digi. Absolut multumitor, ai conexiune la internet functionala. In acelasi timp am si un abonament mobil de 2 euro, ce merge si in 4G, viteza fiind tipica pentru HSPA+, adica 21Mbit. In ultimul an a ajuns la 30Mbit, deci a trecut granita catre 4G. Se vede ca standardul e TDD si nu FDD din raportul up/down, care e 30Mbit/3Mbit. Orange atinge 40-80Mbit lejer in 4G, cu 3G chiar si in parcari subterane, pe cand Digi nu are deloc semnal in subterane betonate.
5G mi se pare inutil pentru userul de facebook. 3G e chiar suficient. Videourile cu pisici si viralele merg si pe 3G.
finch(Citează)