un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Am stat la taclale cu trei angajați Siemens din Cluj

9 Jan 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

“Uneori sunt prea obosit pentru ciclism și ies doar să alerg”, îmi spune Radu I., într-un moment de respiro într-o discuție despre cloud computing.

“Iată ceva ce nu auzi zilnic”, s-a gândit Radu D. (adică eu). Eu nu ies la alergat nici când sunt perfect odihnit.

Radu I. mi-a explicat apoi că face zilnic antrenamente specializate de ciclism, axate pe dezvoltarea plămânilor, de obicei pe un drum dintr-o pădure de lângă Cluj. Pe timpul iernii, când la temperaturi de sub 5 grade Celsius începe să se cristalizeze lichidul din genunchi (am căutat ulterior, probabil este vorba de lichidul secretat de membrana sinovială, cea care facilitează alunecarea diverselor părți ale capsulei genunchiului una peste alta), detașează roata spate și instalează restul bicicletei pe un dispozitiv din casă, pedalând acolo, mai puțin în serile când este obosit. Atunci, după cum spunea, doar aleargă.

Radu lucrează la Siemens, filiala din Cluj a uriașei companii, unde implementează proiecte legate de big data și structuri de date. Mai exact, este unul dintre oamenii ce ia date anterior stocate local și le migrează pe infrastructură cloud Amazon sau Azure, cu tot ce înseamnă această tranziție.

Sediul Siemens din Cluj, apropo, este în nordul orașului, în Liberty Technology Park, unde clădiri vechi, chiar istorice, din cărămidă au fost renovate și reconfigurate, unele corpuri având calificativul Breem Excelent în ce privește sustenabilitatea lor. Mi-a plăcut că au un gazon întins, tocmai bun pentru picnic, și inclusiv spațiu pentru grătar, ceea ce în București nu vezi prea des în zonele de birouri.


Câteva sute de oameni lucrează în acel sediu. Printre ei, echipa lui Radu I., specializată pe arhitectură de servere, pe proiectarea infrastructurii big data necesare diverselor proiecte ce le vin de executat, de obicei legate de analiză de date pentru diverse companii ale grupului Siemens, care activează în foarte multe domenii de la energie la medicală sau cea de transporturi (trenurile Săgeata Albastră, de exemplu, sunt de fapt Siemens Desiro SR 20D).

Echipa din Cluj lucrează cu colegi din Brașov, dar și din afara țării pentru a face totul de la proiectarea arhitecturii necesare fiecărui proiect în parte și până la provizionarea noii infrastructuri pe care o vor folosi beneficiarii finali în viitor. L-am întrebat ce unelte îi ajută și mi-a spus că Terraform și Ansible (varianta software, nu cea Ursula K. Le Guin…). L-am întrebat unde înveți să folosești astfel de programe și mi-a spus că la muncă, lucrând pe ele, câtă vreme îți place și domeniul.

O altă echipă, în alt departament din Cluj, asigură suport pentru cei ce fac proiectare 3D pe diverse proiecte și produse din întreaga lume, de exemplu fabrici Siemens din Germania, SUA, China sau India.

Sistemul este cam așa: proiectanții respectivi sunt “artiști”, vin la muncă să proiecteze. Înainte de asta, cineva trebuie să pună la punct software-ul utilizat de ei: să configureze un TeamCenter, care-i un soft de management pe toată viața proiectului, adică e folosit pentru a aloca proiectanți pe diverse componente, pentru a asigura trasabilitatea modificărilor șamd, și apoi NX, care-i principalul program de proiectare folosit de Siemens.

Valentin V., cu care am vorbit eu, asigură suport inclusiv pentru proiectarea în sine prin cursuri și se merge până la documentarea bugurilor și coduri de bune practici. Uneori proiectanții cer lucruri imposibile software-ului sau nu abordează corect operațiunile, iar Valentin și echipa lui îi învață cum să-l utilizeze corect. L-am întrebat și eu de unde a învățat el TeamCenter și NX: lucrând anterior pe ele, înainte de a se angaja la Siemens pentru a-i învăța pe alții să le utilizeze.

Din Cluj se face și IT Support clasic, pentru angajații Siemens din lume, în special în engleză și germană. Andrei S, care mi-a dat mai multe detalii despre acest aspect, mi-a spus că se asigură suport 24 de ore, 5 zile pe săptămână pentru diverse aplicații Siemens. Ar mai merge angajați câțiva, de fapt, dacă vă bate un gând să aplicați…

Am fost surprins de ce pasiuni “low-tech” au Andrei și Valentin, parcă complet opuse de munca high-tech din timpul zilei. Andrei, de exemplu, are un business cu ii și cămăși populare românești, cusute de mână. Sau, cum mi-a spus el, cos soția și bunica de 85 de ani, ceea ce mi s-a părut foarte frumos pentru păstrarea tradițiilor românești într-o vreme în care multe ii sunt produse la volum, poate în alte țări.

L-am întrebat dacă le vinde online și mi-a spus că nu. Sau nu încă. Eu mă așteptam să-mi răspundă că are magazin în cloud, cu analytics pe telefon.

Un calcul făcut de el spune că a petrecut 17 weekenduri în ultimul an pe la diverse târguri, vânzând aceste produse tradiționale prin metode la fel de tradițională, ceea ce pare un adevărat maraton de anduranță după muncă, având în vedere că are și doi copii mici acasă.

Valentin este pasionat de șah. Nu mă refer doar că știe cum se face rocada mică. Joacă șah din clasa a 10-a, este înscris la club și mi-a spus că, la capitolul șah, Clujul este un fel de centru al României. Există în oraș o academie de șah pentru copii, ba chiar se organizează tabere și alte asemenea activități.

În 2017, Clujul a fost gazda unui concurs internațional unde au fost prezenți 17 Mari Maeștri, inclusiv doi cu rating de peste 2700, adică un fel de super-eroi ai acestui sport: azerul Gadir Guseinov și neamțul Daniel Friedman. În 2018 au fost alte două open-uri acolo.

Din ce-mi spune Valentin, șahul are în România mulți fani, se joacă inclusiv prin mesaje de WhatsApp sau prin Facebook sau pe chess.com, chiar dacă nu țin minte când am văzut ultima oară o știre legată de asta prin mass-media.

Dacă vreți să lucrați la Siemens, cică oferă toate beneficiile esențiale: PlayStation 4 și tenis de masă în sala de relaxare, iau micul dejun împreună, organizează seri de film, ba chiar și câte un grătar pe afară. După cum vedeți mai sus, are și cine să vă învețe șah, dacă nu știți.

    27 comentarii

  1. Ionut Pipescu

    09/01/2019 la 8:00 AM

    Vezi ca ansiblul este Orson Scott Card.
    Sterge comentariul te rog, nu vreau sa fac oe desteptul

      (Citează)

  2. Foarte tare, articol despre plm. Also, PS4? Cred ca trebuie sa am o discutie cu HR-ul.

      (Citează)

  3. eu nu inteleg la ce-ti mai trebuie sport daca ai bani… nu te cara masina, avionu, astea?

      (Citează)

  4. “iau micul dejun impreuna”

    Deci, mai nou, micul dejun se ia pe plantatie. La ce ora trebuie sa faci prezenta? Presupun ca la 9 e deja tarziu.

      (Citează)

    • La 9 deja plantezi – deci tre sa fii la 8 la birou pentru mic dejun :)

      Glumesc – habar n-am desigur…

        (Citează)

    • E o metoda sa constrangi angajatii sa vina la o ore decente. Firma pune la bataie micul dejun si il strange sa zicem la 10. Ajungi dupa… pierzi dejunul.

      Din ce inteleg, it actually works.

        (Citează)

    • Bai sunt eu nebun sau ora 9 e putin cam tarziu sa ajungi la munca? Rahat, daca as putea sa ma trezesc dimineata as fi acolo la 7. Scap de trafic in ambele sensuri si ajung acasa la 4 cel tarziu.

        (Citează)

    • Plantatie, constrangerea angajatilor, multinationale evil. E plin de baieti isteti pe aici, niste adevarati, oameni smecheri care stiu ei bine cum se intampla lucrurile.

      Nu lucrez la Siemens, dar ma gandesc asa:
      1) nu te obliga nimeni sa iei micul dejun acolo. Siemens are program flexibil, din cate stiu, deci treaba ta la cat vii si la cat pleci.

      2) nu lucrezi “pe plantatie”. Hai sa terminam cu romanismele astea. Sunt niste joburi de care toti avem nevoie. Cine e pasionat si isi doreste, face antreprenoriat, cine functioneaza bine la un job “conventional”, lucreaza asa. Nu te tine nimeni “pe plantatie” cu biciul.

      3) relatiile inter-umane si socializarea in general sunt de multe ori la fel de importante pentru a dezvolta bine un proiect, nu doar skill-urile tehnice. Degeaba stii tu acolo .NET sau Java de rupi, daca habar nu ai cum sa interactionezi cu echipa, si esti in general “ala din colt cu care nu discuta nimeni”. Un mic dejun poate fi o ocazie buna sa construiesti punti cu care apoi sa iti usurezi viata. Altfel, te frustrezi maxim, incepi sa procrastinezi, te dai pe bloguri si lasi comentarii ca mai sus.

        (Citează)

    • @Giani: daca cei din Cluj fac suport pentru cei din Europa de vest, ora 9 e ok din motive de diferenta de fus orar.

        (Citează)

    • Nu stiu daca fac suport pentru Europa de Vest pentru ca si in Europa de Vest exista echipa de suport. Daca fac, e ok ora. Dar eu ma refeream asa in general. Cand munceam in Romania ajungeam la munca intre 9 si 10 desi nu trebuia sa comunic cu nimeni din vest. Acum ajung la 8 – 8 30 si asta pentru ca sunt loaza si nu pot sa ma trezesc mai devreme de 7

        (Citează)

    • BogdanM: Nu te tine nimeni “pe plantatie” cu biciul.

      Eh, așa e cool să te plângi de diverse :P

      Mie mi-ar plăcea să-mi asigure firma micul dejun, începi bine ziua. Mi se pare un beneficiu mai important decât o sală de relaxare șamd.

        (Citează)

    • @Giani
      Din articol:
      “Mulți oameni lucrează în total în partea de suport pentru proiectare. Din Cluj se face și IT Support clasic, pentru angajații Siemens din lume, în special în engleză și germană.”
      Nu prea se vorbeste germana in afara Europei de vest, de aia am zis.

        (Citează)

    • @alunelu ai dreptate, eu ma refeream la suport pentru partea de cad/plm/mom. Eh, aparent imi mai trebuie o cafea.

        (Citează)

  5. Să înțeleg că ai fost în Cluj dar nu ai scris un articol despre Ce să vedem și unde să mâncăm ?

    Clujul și Oradea sunt pe lista mea de vizitat in România pe 2019.

      (Citează)

  6. No offence dar îmi pare genul de discuție purtata pe Skype plus că în text nu am un link către site-ul companiei sau oferta de job-uri.

    Sincer și pe mine m-ar interesa un articol despre Cluj, prea am văzut comentarii despre mirajul orașului și m-ar interesa părerea ta.

      (Citează)

  7. Mi se pare fix un comunicat de presa primit si postat pe site, n-are deloc amprenta ta. Sau poate ma insel

      (Citează)

  8. Fără supărare, dar Clujul nu e ”centrul României la șah”. Nu e nici măcar într-un top 10, din nici un fel de punct de vedere (cluburi, jucători, juniori sau organizatori de turnee). Iar dacă raportăm Clujul la număr de locuitori sau la potențial financiar e dea dreptul o gaură neagră pe harta șahului în România. Concret:
    1. În șah există un campionat al cluburilor unde primul eșalon valoric se numește SUPERLIGA, cu 10 echipe masculine și 8 feminine. Clujul nu are nici o echipă, nici la masculin, nici la feminin. Nu înșir orașele mari, dar in SUPELIGĂ vei găsi și Techirghiol, Otopeni, Chitila, Moreni, Lugoj, Targoviste, Sanandrei (comuna in Timis!).
    2. La nivel de copii și juniori in topul medaliilor la campionatele nationale cel mai bun club din Cluj in 2017 s-a situat pe locul 20. Nu mai caut pt 2018 sau alti ani, dar crede-mă că tot pe acolo sunt.
    3. În ce priveste organizarea de turnee situația e la fel, sunt turnee prin Romania cu jucători mult mai buni decat ce a fost la Cluj in 2017. Guseinov Gadir e undeva mai jos de locul 80 mondial, nu a avut niciodata rating de 2700, nici vorba de ”super-erou” al șahului și, mai ales, nici nu apare in lista jucătorilor care au fost la Cluj!!?. Si asta în timp ce în ultimii ani au trecut prin România crema șahului inclusiv campionii mondiali (Carlsen, Kasparov, Karpov, Topalov), fie pentru a juca, fie pentru a promova șahul.
    Înțeleg că dl. Voica Valentin e mândru că e clujean, dar șahul din Cluj nu poate fi una dintre cauze.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus