un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

The Beer Institute, un magazin cu beri artizanale românești

18 Dec 2018  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

32 comentarii

Ce cadou să-i iei lui nashu_mare, când împlinește 43 de ani, având în vedere că deja are pisică și motocicletă? I-am luat o mulțime de beri artizanale românești.

Cu această ocazie am descoperit magazinul suprem al berilor craft: The Beer Institute, lângă ASE Cibernetică în incinta unui Carrefour Market de acolo. Au sute de beri în stoc, toate românești. Am fotografiat aproape totul:


Am văzut acolo Hop Hooligans, Bere a la Cluj, White Collar, Kutuma, Bere București, Zăganu, Perfektum, Capra Noastră, Oriel, Urban Brewery, Hophead, Carol Beer, One Beer Later, Plan Beer, Cearfisa, Artizanii Berii, Sunstone, Ground Zero, Șapte Coline, Anagram, Mustață de bere și probabil mulți alții pe care-i uit.

Nu credeam că s-a dezvoltat așa tare industria de bere artizanală românească, dar mă bucur că a făcut-o. Am văzut și câteva etichete cu design foarte mișto, lucrate de graficieni până când arătau a coperți de cărți fantasy, nu simple etichete.

În spate este și o micuță cameră de degustare. Dacă vreți să beți pe loc o bere, puteți face asta, mai ales că majoritatea sunt deja ținute la rece.

Prețurile sunt între 10 și 18 lei, din ce-am văzut. Sper să urmeze în această industrie și perioada de investiții și stabilizare în care prețurile vor mai scădea.

The Beer Institute – Romanian Craft Beer Shop se află pe Calea Dorobanților 31-33, lângă ASE Cibernetică, în incinta unui Carrefour Market. Orarul este dubios, duminică și luni închis, în rest este 13-22. Parcare se găsește de obicei în fața acelui Carrefour Market, pentru clienții complexului, prima oră este gratuită.

asus s5507

    32 comentarii

  1. Eu sunt suspicios, prea multe beri “artizanale” în cantități prea mari, distribuite prea bine pe teritoriul României centenare.

    Adevărata bere artizanală ți-o dă un prieten care are un prieten a cărui cunoștință face bere acasă.

      (Citează)

  2. Mă bucur să văd berea CeArFiSă și Capra Noastră, ultima se vinde si in Auchan.

      (Citează)

  3. 18 lei? Nu vreau sa fiu ala care se plange de pret, dar o Westvleteren 12 e 2 euro.

      (Citează)

    • Pretul corect unei beri artizanale ar trebui sa fie in jur de 4 – 5 lei. Acum inca este specula si suprapret, adica berarul produce berea cu costuri de 3 lei si o vinde cu 15 lei. De ce? pentru ca nu exista concurenta.

        (Citează)

    • Apropo, stiti cu cat vinde acum Lild berea de abatie la 750 ml? cu 7 lei. In urma cu cativa ani costa dublu. Acum nu-ai mai permit sa tina la pret, pentru ca si piata noastra a evoluat si au mai aparut alternative.

        (Citează)

    • 5 lei mi se pare putin. Vorbim de cantitati mici si retea de distributie nu prea bine dezvoltata. 8-10 lei suna mai omeneste dar 18 mi se pare exagerat.

        (Citează)

    • Kopa_Kopan: Pretul corect unei beri artizanale ar trebui sa fie in jur de 4 – 5 lei. Acum inca este specula si suprapret, adica berarul produce berea cu costuri de 3 lei si o vinde cu 15 lei.

      De unde știi asta? Adică eu habar n-am cât costă să imporți hamei, să cumperi instalațiile necesare, spațiu unde să le ții, sticle, etichete, costul de distribuție, în cât timp se amortizează, ce rate are la creditul bancar pentru ele șamd și atunci nu-mi dau cu părerea despre cât ar putea fi costul de producție.

      Pot să spun doar că, perceptual și pentru bere, prețul la raft este mare, dar nu pot face aprecieri despre cât costă ea și care este profitul fiecăruia.

      Tu de unde știi că e 3 lei să produci berea?

        (Citează)

    • am fost la un moment dat la crama celor de la rottenberg. asta acum fo 5-6 ani. ala de acolo zicea ca au costuri minime de 12-13 lei. asa ca un vin care e pe piata la mai putin 17-18 lei sticla e gresit, nu e vin. in cazul alora foarte ieftine afacerea e aparent urmatoarea: se declara ca e productie de “bautura fermentata linistit” dar se vinde ca vin. treaba e ca “bauturile fermetate linistit” nu sunt accizate ca vinul de struguri. un bfl e de fapt un amestec de prafuri si alte cacaturi foarte ieftine. asa ca e furt pe fata.
      in cazul berii ieftine, e vorba doar de faptul ca aia de produc industrial nu respecta procesul normal de productie, baga tot felul de amelioratori de aroma, de culoare etc, sa iasa totul la fel si pe repede inainte. asa ca isi permit sa o scoata ieftin pe piata.
      cand vorbesti de bere craft, vorbesti de loturi mici produse conform retetei, timp mai lung de productie, ingrediente de calitate, scumpe si avand in vedere marimea afacerii si costuri de creditare mai mari.

        (Citează)

  4. Berile artizanale au acelasi gust de la un lot la altul? :)

      (Citează)

    • Nu cred. De aia am renuntat la multe branduri locale.
      Greu cu preturile astea, camd ai Duvel la 11 lei.

        (Citează)

    • Ține de procedurile de producție și cât de strict ești. Nici vinurile nu au același gust de la un an la altul, normal ar fi ca și la beri să apară diferențe, că n-o fi hameiul la fel timp de 200 de ani.

        (Citează)

  5. Kopa_Kopan:
    Pretul corect unei beri artizanale ar trebui sa fie in jur de 4 – 5 lei. Acum inca este specula si suprapret, adica berarul produce berea cu costuri de 3 lei si o vinde cu 15 lei. De ce? pentru ca nu exista concurenta.

    Ne poti defalca pretul ala de 5 lei, ca sa intelegem cum ai ajuns la el?

      (Citează)

  6. Radu, pe http://www.berero.ro, ai preturi mai bune si ti le si livreaza acasa. :)

      (Citează)

    • Da, vreo 2 lei în minus, cam asta e diferența dintre un magazin în centru și unul online care probabil ține berea în casă și o livrează personal (cum de altfel și fac cei de la berero, din câte știu).

      E util și online-ul atunci când știi ce vrei și comanzi cu precizie.

        (Citează)

  7. Majoritatea berilor se gasesc in supermarket la pretul mai mici de multe ori mult mai mici.

    Terapia, Zaganu, Sara,Capra Noastra, Csiki, 7 Coline, Deranj, Sikaru, Urbis etc se gasesc in Auchan.

    Singura pe care nu o prea gasesti prin supermarket este Perfektum dintre cele baute de mine.

    Tineti cont ca pretul unei beri se calculeaza in functie de multe considerente. Nu este usor sa zicem ca berea trebuie sa fie x sau y. De obicei cu cat este mai mare productia cu atat si berea este mai ieftina in comparatie cu competitia.

      (Citează)

    • “Majoritatea” nu, ci vreo 10, alea mari. Dar îmi place că hipermarketurile sunt deschise la ideea asta.
      Și One Beer Later este în Auchan.

        (Citează)

    • cel mai fericit sunt ca la auchan au old mout. avut si la shop&goul de langa casa dar pentru o perioada scurta. de la tine am aflat de el. 10x
      p.s.: ma exaspereaza ca nu raman numele si mailul memorate. nu te gandesti la un sistem de inregistrare? gen cetin? sau mai bine cu google sau fb? sau ceva comun pe platforma, daca se poate? si spatiu adaugat automat dupa simbol? :)))

        (Citează)

  8. @Kopa_Kopan Pretul de 4-5 lei este cel de productie pentru o bere artizanala. Daca adaugi la el marginea producatorului, distributie, retail, taxe, atunci ajungi la preturile aratate de catre Radu.
    Micii producatori de bere nu pot cumpara zeci sau sute de tone de materie prima pentru a beneficia de conditiile unei multinationale, si oricum calitatea acesteia este superioara celei folosite in industrie.
    Te incurajez sa incerci cateva dintre berile alea si te asteptam cu impresii dupa aceea.

      (Citează)

  9. Mdea, varza. Un Heineken bun e 3 clase peste oricare posirca din vitrina alora.

      (Citează)

  10. Costin Manolescu

    18/12/2018 la 2:49 PM

    Robert:
    Radu, pe http://www.berero.ro, ai preturi mai bune si ti le si livreaza acasa. :)

    Confirm si eu pentru BERERO. Cei mai tari cand vorbim de beri artizanale romanesti! :D

      (Citează)

  11. Costin Manolescu

    18/12/2018 la 2:59 PM

    George:
    La asta mă gândeam și eu când am văzut dozele de aluminiu…

    Noul trend este folosirea de doze de aluminiu. Acestea pastreaza berea perfect, o feresc de razele UV care ar putea ataca drojdia. Poti sa te uiti la nume mari precum Oskar Blues, Verdant sau Cloudwater, acestia au trecut de mult doar la doze.

      (Citează)

  12. Am un prieten, lucreaza la ursus, e pocait, imi aduce cado lunar cate-un bax de bere (0.5 doze). Am baut Zaganu, vreo 2 feluri, nu m-au dat pe spate + altele… Din magazin, prefer in ultima vreme berea cu ghimbir.

      (Citează)

  13. Juan Panamera

    18/12/2018 la 7:24 PM

    Te-au înrolat și pe tine în campania lor de crowdfunding?Multe din berile alea sunt măiestrit făcute din prafuri și premixuri.
    Vezi să nu-l superi pe maestrul Birta,te-ai băgat pe tarlaua la care visa el umed.
    Ce frumos, acum există un institut de bere, o academie de bere și o universitate de bere; toate “.ro”. Mă gândesc să înființez liceuldebere (evident “.ro”) dacă o fi liber domeniul ;) Câteva fraze sforăitoare pe stil Manafu’ și am pornit; poate și-o serie de articole pe la mari maeștri de ceremonii interonautice și mescambe artistice de marketing.

      (Citează)

  14. Eterna discuție despre cat ar trebui sa coste o bere(artizanala sau nu). In principiu, o bere poate sa coste oricât dacă existe cerere pentru ea.

    In industria berii artizanale exista diferente de preț tocmai pentru că unii au investit toți banii că să poată face 5000l pe lună iar alții pentru 20000l au investit banii de semințe.

    Contează foarte mult ce fel de materie prima cumperi, de unde o cumperi, in ce cantități o cumperi. Contează ce fel de echipament de producție ai, câți oameni, ce lanțuri de distribuție…

    Mai contează și unde te poziționezi in piața. De exemplu ground zero s-a poziționat și marketat scump(către străini și corporatiști) pe când zaganu sau alții către mai toată lumea.

    In principiu, un magazin sau pub câștigă mai mult dintr-o bere decât o face producătorul.

    Putem și discuta pe subiectul asta pagini întregi, vă pot spune orice despre industrie deoarece am lucrat în domeniu. Și nu, nu încearcă producătorii sa vă tepuiasca. Daca sunt unii care o fac…piață se autoreglează

      (Citează)

  15. si campania lor de a strange bani pentru al doilea magazin merita un articol

      (Citează)

  16. Cristian:
    @Kopa_Kopan Pretul de 4-5 lei este cel de productie pentru o bere artizanala. Daca adaugi la el marginea producatorului, distributie, retail, taxe, atunci ajungi la preturile aratate de catre Radu.
    Micii producatori de bere nu pot cumpara zeci sau sute de tone de materie prima pentru a beneficia de conditiile unei multinationale, si oricum calitatea acesteia este superioara celei folosite in industrie.
    Te incurajez sa incerci cateva dintre berile alea si te asteptam cu impresii dupa aceea.

    Cristi, ba Cristi, înțeleg că ar trebui să le plangem de milă producatorilor de bere artizanală?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus