un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Snapdragon 855 în detalii: performanță crescută, procesare avansată de imagini și filme

6 Dec 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Qualcomm a făcut publice majoritatea specificațiilor tehnice pentru Snapdragon 855, chipset-ul mobil ce va fi flagship-ul lor în 2019. Îmbunătățirile par semnificative.

CPU-ul este în continuare octa-core, dar dacă până în prezent octa-core însemna o configurație 4+4, adică patru nuclee rapide și patru nuclee eficiente energetic, Snapdragon 855 vine cu o configurație 1+3+4 numită de ei Prime Core, formată din:

  • 1 nucleu Kryo 485 Gold Prime la 2,84 GHz si posibil 512 kB cache
  • 3 nuclee Kryo 485 Gold la 2,42 GHz și posibil 256 kB cache
  • 4 nuclee Kryo 485 Silver la 1,8 GHz și posibil 128 kB cache

Kryo 485 este numele dat de Qualcomm nucleelor bazate pe arhitectura ARM Cortex-A76. Snapdragon 855 va avea deci un nucleu foarte performant, supratactat față de cele Gold normale și cu dublul cantității de cache. 512 kB cache, chiar și pentru un nucleu, este o premieră — Snapdragon 845 avea maxim 256 kB cache per nucleu.

Ideea este ca nucleul Gold Prime să preia sarcina principală, în timp ce celelalte trei funcționează în paralel și ajută în sarcinile secundare ale aplicației ce rulează, să zicem ca exemplu. Nucleele silver, care consumă mai puțin, de obicei sunt rezervate pentru sarcini de background.

O problemă identificată de cei de la Anandtech este că nucleele Gold sunt alimentate la comun, ceea ce înseamnă că, alimentând nucleul Gold Prime pentru un thread, se vor alimenta și celelalte trei nuclee deși poate că nu au ce să muncească. Cu alte cuvinte, arhitectura ar putea fi suplimentar îmbunătățită pentru a-i crește eficiența energetică; poate că la Snapdragon 865?

Per total, însă, Qualcomm spune că 855 va fi cu până la 45% mai rapid decât generația actuală 845, o îmbunătățire semnificativă, chiar dacă nu se precizează în ce fel de activități va fi această îmbunătățire. Un grafic oferit de companie spune că lansarea aplicațiilor uzuale este mult mai rapidă pe Snapdragon 855, ceea ce deja este o veste bună. Nu știu cine sunt competitorii din grafic, dar bănuiala mea este că e vorba de Huawei HiSilicon Kirin 980 (de pe Mate 20 Pro, de exemplu), care-i fabricat tot în 7 nm, și de Apple A12, deși această comparație este inutilă.

Nu s-au zis multe despre eficiența energetică generală a noului chipset, dar mă aștept să fie foarte eficient. Spun asta deoarece Snapdragon 845 oricum avea un consum foarte redus, oferind telefoanelor o autonomie crescută, iar Snapdragon 855 vine cu:

  1. arhitectura Prime Core ce îmbunătățește un pic eficiența
  2. tehnologia de fabricare în 7 nm față de 10 nm

Sunt îmbunătățiri majore și pentru procesorul de imagine, cel care controlează camera foto/video a telefonului. Numit de ei Spectra 380 ISP, este un dual-core pe 14 biți ce poate controla o cameră de 32 megapixeli sau două camere de maxim 20 megapixeli fiecare (spre deosebire de anul trecut, cu 1 x 32 MPx și 2 x 16 Mpx), dar asta este mai puțin important.

Important este că noul Spectra 380 poate filma 4K HDR la 60 fps, plus că poate filma în modurile HDR10, HDR10+ și HLG, care sunt diverse standarde pentru HDR cu adâncime de culoare 10 biți. Qualcomm spune chiar că Snapdragon 855 poate filma 4K HDR în timp ce aplică efecte de bokeh imaginii, pentru cei ce-și doresc astfel de efecte cinematografice.

Mai mult, chipsetul suportă oficial slow-motion 720p la 480 frame-uri pe secundă, plus codare HEIF și HEVC, care sunt codec-uri mult mai eficiente pentru fotografii și filme, adică fișierele rezultate vor fi mult mai mici și spațiul de stocare se va umple mai lent.

Vestea și mai bună este că între procesorul de imagine este foarte eficient energetic. În prezentare, Qualcomm spune că filmarea 4K HDR cu Snapdragon 855 consumă cu 30% mai puțin decât pe generația anterioară, o veste bună pentru autonomia bateriei.

Cele de mai sus sunt fundația pe care producătorii de telefoane pot apoi adăuga module foto. Important este ca și producătorii să adauge module foto de calitate foarte bună, cu senzori de top și obiective deschise, altfel puterea de procesare a lui Snapdragon 855 n-ar fi pe deplin utilă clientului.

Despre placa grafică în general nu-mi pasă, așa că spun doar că 855 vine cu o nouă generație, numită Adreno 640, despre care n-au dat multe detalii, dar au primis că va fi cu 20% mai performantă. Va putea reda formate HDR inclusiv Dolby Vision și va permite și gaming HDR.

Memoria suportată de chipset este acum de 2.133 MHz, nu de 1.866 MHz, tot LPDDR4x, permițând o lățime de bandă mai mare. Dacă producătorii instalează memorie performantă, vom vedea și aici o îmbunătățire.

O îmbunătățire mare este în așa numitul procesor AI din cadrul chipsetului, procesor botezat Hexagon 690 în Snapdragon 855. Se dublează capacitatea de procesare vectorială prin adăugarea a două noi unități vectoriale, iar un nou nucleu de procesare pentru tensori își face apariția. Toate operațiunile de tip machine-learning vor fi avantajate, dar cel mai degrabă vom observa modificările în zonele de recunoaștere de imagini, care rămâne aplicația cea mai des întâlnită pe telefoane mobile, și de îmbunătățire a imaginilor zgomotoase sau mișcate.

Snapdragon mai bine și cu alte îmbunătățiri: un procesor separat de analiză vocală va veni în sprijinul asistenților inteligenți de pe telefoane, iar chipsetul include oficial și suport pentru senzori ultrasonici de amprente, plasați sub ecran, așa că probabil în 2019 vom vedea multe telefoane cu astfel de posibilități (am arătat aici cum funcționează pe Huawei Mate 20 Pro și chipsetul Kirin 980).

O altă îmbunătățire a fost în zona modemului de comunicație. Snapdragon 855 va include modemul X24, care este unul Categoria 20, capabil să atingă maxim 2 Gbps download prin agregarea simultană a 7 frecvențe (7×20 MHz, deși în România operatorii oferă momentan doar maxim agregare de 3 frecvențe, din considerente de spectru disponibil). Există suport pentru modulație 256-QAM și MIMO 4×4, ca și până acum.

Snapdragon 855 este Wi-Fi 6 ready (sau 802.11ax-ready, cum se zice apropo de standard) și suportă inclusiv 802.11ac cu canal de 80 MHz și MIMO 2×2.

Chipsetul nu integrează direct capabilități 5G, dar Qualcomm oferă un modem suplimentar 5G, numit X50, celor care doresc asta. Mai bine așa, 2019 încă nu este momentul pentru apariția telefoanelor 5G și deci nu are rost ca prețul chipsetului să fie crescut prin integrarea directă a acelui modem.

Mai are la bord suport pentru toate sistemele tip GPS, Bluetooth 5.0, încărcare rapidă Qualcomm 4.0 și 4 microfoane.

TL;DR: performanță cu până la 45% mai mare și eficiență energetică îmbunătățită. Îmbunătățiri mari pe partea de AI/Neural Processing, dar încă nu avem aplicații cu care să le vedem în practică. Procesarea de imagine este îmbunătățită, se trece la filmare 4K HDR fără limitări și cu un consum energetic mai mare; să sperăm că producătorii vor pune module foto de top pe telefoanele lor pentru a beneficia de avantajele acestea. Rămâne de văzut exact cum se va compara cu Kirin 980 și viitorul Exynos 9820 de la Samsung.

surse: Qualcomm, Qualcomm, Anandtech, Android Police.

asus s5507

    6 comentarii

  1. Al treilea procesor din grafic nu are cum sa fie A12-le din doua motive: comparatia nu-si are rostul si faptul ca A12-le este un pic mai rapid in testele sintetice ;)

      (Citează)

  2. OCD trigerred: 128Kb ?! really??

      (Citează)

  3. “Vestea și mai bună este că între procesorul de imagine este foarte eficient energetic.”

    Ce ai vrut sa scrii tu aici?

    … mai sunt si altele …

      (Citează)

  4. Saltul de performanta de la 845 la 855 este impresionant de mare fata de saltul precedent, 835 845. Acum ramane sa vedem daca chiar este si adevarat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus