►► Black Friday: eMAG・Otter・MABO・Flip・Finestore・Best Value・Fashion Days・PC Garage・Dyson・AVstore・evoMAG・Libris・F64・Photosetup・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・Digi・Sevensins ◄◄
SX8200 Pro este modelul de top de la ADATA în acest moment, un SSD tip PCI-Express cu interfață NVMe ce poate atinge, în teorie, viteze de peste 3.000 MB/s în variantele de capacitate mare. Testele mele arată o performanță ridicată, iar prețul este bun, așa că este un model demn de luat în seamă pentru orice tip de PC. Citiți aici mai multe review-uri de SSD-uri.
Specificații ADATA SX8200 Pro:
Preț: 479 lei varianta de 512 GB, 949 lei cea de 1 TB la eMAG și PC Garage.
Cutia include SSD-ul și separat un mic radiator pentru acesta, pe care-l poți lipi pe partea exterioară dacă ți se pare că este nevoie de unul.
SSD-ul este în format M.2 2280, adică 22 mm lățime și 80 mm lățime, oarecum standardul în domeniu.
Memoria este 3D TLC, adică triple level cell, adică 3 biți per celulă, care în prezent este combinația cea mai populară de performanță acceptabilă la un preț acceptabil, iar memoria este organizată vertical pe 64 de niveluri.
Controllerul este un Silicon Motion SM2262 și include o memorie RAM pentru caching rapid, plus că folosește o parte (de dimensiune variabilă) din memoria liberă a SSD-ului ca un cache rapid de tip SLC, adică single level cell, adică 1 bit per celulă, folosind într-un mod mult mai rapid respectiva memorie alocată ca buffer.
Include și E2E end-to-end data protection pentru scrierea corectă a datelor în memorie și LDPC low-density parity-check pentru corectarea erorilor ce pot apărea în timp, adică mecanisme uzuale de protecție.
Personal sunt bucuros să văd garanție de 5 ani pentru acest model, ceea ce practic garantează că unitatea va ține mai mult decât vei dori să o utilizezi.
Cum testez: folosesc o placă de bază Asus Z170 Premium, procesor Core i5-6600 Skylake, 32 GB memorie RAM, Windows 10 cu toate update-urile la zi. Toate programele consumatoare de resurse sunt oprite, conexiunea la Internet este dezactivată. Pentru transferul de fișiere folosesc un disc virtual în memoria RAM (de asta am 32 GB) și comanda robocopy /e /j /nfl /np. Pentru teste sintetice folosesc programele numite în review, iar testele variabile le fac cu IOmeter cu configurație proprie.
Am testat folosind următoarele pachete:
Acestea solicită SSD-ul și cache-ul său în diverse moduri. De exemplu, transferul de fotografii folosește din plin mecanismul de caching și de aceea rezultatele sunt foarte bune, în timp ce un transfer secvențial de durată va satura acest mecanism și ulterior viteza va scădea.
Mie mi se par rezultate foarte bune pentru acest test, având în vedere că astfel de viteze oricum pot fi obținute doar dacă aveți un alt SSD la fel de rapid în sistem, orice altceva nesolicitând la maxim SSD-ul.
Ca timp total de transfer, cu cei 17 GB scriși pe SSD și apoi citiți de acolo, avem următoarele rezultate:
Observați aici mai bine diferența față de alte unități testate de mine, unde se vede că SX8200 Pro nu este cel mai performant la acest capitol, dar oricum suficient de puternic, după cum spuneam mai sus.
Vitezele medii pentru întreg pachetul, atunci când mecanismele de caching se saturează prin cantitatea mare de date ce trebuie scrisă sau citită, sunt:
Aici se vede mai bine că SX8200 Pro a stat de fapt bine la citire și mai slab la scriere.
PCMark 8 de la Futuremark este un program de benchmark ce include și testarea stocării interne. Face asta simulând, timp de vreo două ore, tot felul de operațiuni în programe cunoscute de tip office sau editare și chiar și jocuri, un test care măsoară foarte bine performanța real-world a SSD-ului.
Nu obține viteze maxime, dar prezintă un scor de performanță reală ce uneori are mai multă relevantă decât testele sintetice pe care le fac ulterior.
Rezultatele de mai sus sunt foarte bune pentru că iată cum se compară cu alte unități testate de mine. Dacă vă uitați cu atenție, SX8200 Pro de 256 GB depășește unități de 500 GB, deși capacitatea mai mare înseamnă întotdeauna și performanțe mai bune. Mă întreb, deci, cât ar obține un SX8200 Pro de 512 GB sau de 1 TB în acest test.
Acestea le fac cu IOmeter, un program scrie și citește după scenarii definite de mine pe SSD, folosit cam de toată lumea pentru a vedea performanța în diverse moduri de accesare a unității. Scopul lor este să streseze SSD-ul în anumite moduri pentru a vedea când se comportă bine și când nu.
Accesarea secvențială arată că performanța variază ușor cu dimensiunea blocului de date, dar mai ales prin accesare multi-threaded, când “ataci” SSD-ul din multe părți.
IOPS înseamnă operațiuni de intrare-ieșire pe secundă și se măsoară folosind blocuri mici de 4 KB și accesări aleatoare, în diverse părți ale memoriei, tocmai pentru a stresa la maxim controllerul. IOPS-ul contează mult dacă utilizați unitatea pentru sistemul de operare
Aici se vede că performanța urcă spre 200.000 IOPS, cifre foarte bune pentru SSD-uri PCI-Express. Cred că rezultatele mai slabe de la QD16 și QD32 (queue depth, dimensiunea cozii de comenzi) vin pentru că SX8200 Pro se încălzește ușor și atunci își limitează singur performanța.
Iată cum se compară cu alte SSD-uri testate de mine:
ADATA SX8200 Pro (linia verde) sta bine față de alte modele, mai ales că mai sus îl compar și cu unele de 500 GB, ceea ce nu-i tocmai echitabil de făcut, dar sunt o referință bună.
Programele sunt disponibile gratuit, le puteți utiliza și voi pentru a compara unitatea cu ce aveți pe acasă.
CrystalDiskMark 5
Anvil Storage
AS SSD
HD Tune
În acest test puteți vedea, la scriere, cum scade viteza atunci când probabil se umple mecanismul intern de caching.
O problemă scoasă la iveală de teste a fost încălzirea destul de rapidă a unității. N-am grafice pentru asta, că îi monitorizam temperatura cu alt program, dar SX8200 Pro se încălzește rapid și își limitează singur performanța. Asta n-ar trebui să conteze în utilizare normală, că nu cred că face nimeni transferuri intensive timp de multe minute în șir, dar dacă veți utiliza un SX8200 Pro, să-i lipiți acel radiator inclus în pachet și să vă asigurați că interiorul PC-ului are ventilație adecvată.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Până acum, ADATA SX8200 Pro este cea mai bună soluție pentru cei ce-și doresc un SSD performant la un preț decent. Luați variantele de 512 GB sau de 1 TB, au prețuri bune și vor oferi performanțe mai ridicate decât cele din testele mele.
Iată-l cum se compară per total cu restul unităților testate de mine:
Preț: 479 lei varianta de 512 GB, 949 lei cea de 1 TB la eMAG și PC Garage.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
30/12/2018 la 1:05 PM
La ceea ce poate, chiar este un preț decent.
Ionut(Citează)
30/12/2018 la 1:09 PM
Datasheet-ul de pe site-ul ADATA spune ca pot 8200 Pro poate scrie cu 3000MB/s de la capacitatea de 1Tb in sus. Probabil acolo au destule canale pe care sa scrie simultan.
Gaelex(Citează)
30/12/2018 la 3:41 PM
“va ține mai mult decât vei dori să o utilizezi.”
cum adica boss? un disc il iei sa te tina mult si bine, nu cred ca renunti la un nvme dupa 5 ani………….
Mihai(Citează)
30/12/2018 la 3:45 PM
Corect! Iar acestea nu sunt deloc ieftine.
Kopa_Kopan(Citează)
30/12/2018 la 7:38 PM
Peste 5 ani ăsta o să fie pe post de stick pentru că între timp unul de 4TB o să fie la jumătate de preț.
nea_caisă(Citează)
30/12/2018 la 5:52 PM
Intre S11 si SX8200 singura diferenta era radiatorul montat pe S11. Acum la variantele Pro, tinand cont de radiatorul care poate fi montat pe SX8200 Pro, nu inteleg care mai sunt diferentele intre ele.
Doru(Citează)