►► Black Friday: eMAG・Otter・Dyson・Flip・Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Mmm, ediția 7 a aceste prestigioase ceremonii, atât de așteptată la finalul fiecărui an de întreaga populație a planetei. Să trecem la treabă.
Cel mai bun film al anului: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.
De la cap la coadă, filmul a fost excelent gândit, regizat și jucat de actori foarte pricepuți. Mi s-a părut incredibil că se poate face un film atât de bun cu câțiva oameni, un orășel și o intrigă atât de simplă și totuși inedită.
Cel mai dezamăgitor film al anului: Solo: A Star Wars Movie.
N-a mers, n-a fost la înălțimea așteptărilor. Același film, dar fără universul Star Wars în spate, poate că nu s-ar fi simțit așa de slab.
Cel mai bun serial: Lost in Space (Netflix).
M-am uitat la multe seriale, dar acesta mi s-a părut bine făcut, reușind să învie cu bine aventurile familiei Robinson. Aștept cu interes sezonul 2.
Show-ul TV la care m-am uitat cu interes: Last Week Tonight cu John Oliver (HBO).
Este amuzant omul și face emisiuni bine construite. Locul doi: Vocea României.
Cea mai bună carte citită în 2018: seria Dread Empire’s Fall a lui Walter Jon Williams (The Praxis, The Sundering și Conventions of War).
Cărțile sunt complexe, bine construite, inedite prin conflictul lor. Le-am citit cu sufletul la gură. Autorul a pornit și o a doua trilogie în același univers, din care a apărut doar o carte, bună și ea, iar acum le aștept pe celelalte.
Subiectul este, în mare, următorul: în viitorul mult îndepărtat, oamenii fac parte dintr-un imperiu al unor ființe puternice, alături de alte câteva rase cucerite de aceștia, și care impun niște reguli destul de stricte de alcătuire a societății. Când ultima astfel de ființă moare, una dintre rasele imperiului vrea să le conducă pe celelalte și pornește un război pe tema asta. Personajele principale sunt câțiva oameni implicați în acest conflict, cu tot cu luptele, tacticile, răsturnările de situație și comploturile ce apar de aici.
Alte mențiuni: Foundryside, noua carte a lui Robert Jackson Bennett, dechide o serie promițătoare, la fel și Salvation a lui Peter Hamilton; seria Murderbot a lui Martha Wells este foarte bună, cu un personaj foarte amuzant, dar toate cele patru cărți sunt foarte scurte. Seria Machineries of Empire a lui Yoon Ha Lee este și ea inedită și interesantă, iar pe fantasy mi-a plăcut seria The Warded Man a lui Peter Brett.
Subiectul anului în lume: Trump, politica SUA și conflictul comercial cu China.
NSFW-ul anului: Julia Lescova. Mențiune: Leanna Bartlett.
View this post on Instagram
Cea mai sexy româncă: Ștefania Ivănescu. Mențiune: Camelia Bălțoi.
Melodia anului: Borderline – Tove Styrke (Vanic Remix).
Asta zice Spotify că am ascultat cel mai mult.
Podcast-ul anului: Între showuri cu Teo, Vio și Costel.
NSFW, dar amuzant, am ascultat cu plăcere toate episoadele, ba chiar am downloadat o grămadă pentru concediu și apoi râdeam cu Matilda pe plajă, ascultându-le.
Cel mai bun restaurant la care am mâncat: Locavore, în Bali.
Perfect de la cap la coadă și zic asta deși ulterior am mâncat și la Tim Raue, care-i pe locul 37 în lume, dar dintre ele două, la Locavore aș reveni.
Cel mai bun burger mâncat în acest an: Guinness & Jameson Bacon Cheeseburger de la Hard Rock Cafe.
Cel mai bun street-food: Lazy Duck, care-i un fel de sandviș cu pulled… rață.
Cel mai bun sushi: Zen Sushi, că de acolo am comandat cel mai des.
Cea mai bună pizza: Borgo Margherita.
Pentru al doilea an la rând, dacă nu mă înșel.
Cea mai bună cofetărie: Christine (tot acolo ne-am dus).
Cel mai bun brunch: Frudisiac.
Am revenit la această opțiune, au o calitate constantă, preparate bune și un desert (clătitele cu ricotta) la fel de bun și gustos.
Cel mai bun vin: Muscat Ottonel de la Lacerta.
Sec. De obicei Muscat-ul dă un vin mai dulce, dar uneori se poate vinifica sec și cu toată aroma și buchetul specific acestui soi. Cei de la Lacerta cred că fac cel mai bine acest lucru.
Mențiune: Cuvee Charlotte de la SERVE.
Ce-am mâncat inedit anul acesta: durian.
Este fructul acela asiatic care miroase groaznic de urât, de-i interzis să-l iei cu tine în camera de hotel sau în avion și pe bună dreptate, după 5 minute nu-ți vine să mai stai în acea cameră. L-am mâncat însă într-o piață din Thailanda și la gust mi-a plăcut.
Cel mai frumos loc vizitat: Petra, Iordania.
Nu degeaba este între minunile lumii. Am fost și în Bali și în Thailanda, am văzut multe locuri frumoase, dar acolo știam la ce să mă aștept, pe când Petra te uimește cu adevărat oricât te-ai pregăti înainte legat de acest oraș antic.
Experiența inedită a anului 2018: zborul la business class cu Qatar Airways.
Diferența între Economy și Business este atât de mare încât doar trăind-o îți dai seama de amploarea ei. Să treci de la locul uzual de avion și tava cu mâncare la cocktailuri de lux, vinuri de top, mâncare servită cu toată pompa unui restaurant de top și, în general, la bibilirea de care ai parte la clasa business te fac să te întrebi dacă ești în același avion. Nici nu mai zic de posibilitatea de a avea un pat în care să dormi foarte bine, încât ajungi să-ți dorești ca zborul să țină mai mult, nu mai puțin.
Locul văzut în 2018 și unde vreau să revin: Chiang Mai, Thailanda.
Și planul este să revenim în 2019, de altfel.
Cel mai plăcut moment ca turist: mersul pe cămilă în deșertul Wadi Rum din Iordania.
Liniște totală, nisipul acela roșiatic și defileurile golașe printre care am mers creează o atmosferă frumoasă, mai ales când te gândești câte sute, chiar mii de ani s-a circulat în acest mod pe acolo.
Telefonul anului: Huawei Mate 20 Pro.
Arată bine, are un super-ecran, trei camere foto, plus că este fabricat în tehnologia de 7 nm, unde Huawei a luat fața concurenței ce abia în 2019 va ajunge la acest nivel.
Gadget-ul anului: Google Home Mini.
Îmi pare rău că nu am descoperit mai repede această boxă. Comand tot felul de lucruri prin Google Assistant, are microfoane foarte sensibile, un difuzor suficient de puternic pentru a asigura muzică ambientală în întreaga casă, plus un preț foarte decent. Mențiune: GoPro Hero7 Black – foarte mișto camera.
Tehnologia pe care am început să o utilizez în 2018: plata cu mobilul și ceasul.
Nu-mi vine să cred că acum vreo 3 ani mă văitam că am card contactless de un an de zile și nu l-am folosit niciodată pentru că nu găseam POS-uri compatibile prin oraș. În prezent, plătesc din ianuarie 2018 cu telefonul mobil, iar din decembrie chiar cu ceasul Fitbit. Frumoasă evoluția.
Mențiune: trotineta electrică și robotul-aspirator (urmează review).
Știrea tech a anului în România: Vodafone cumpără UPC.
Spun asta deoarece, pe termen lung, va avea impact în întreaga țară. Dincolo de asta, au fost destule noutăți în acest an: lansarea plăților cu mobilul la Banca Transilvania și apoi ING, lansarea Spotify în România, anunțul Enel X privind planurile de construire a stațiilor de încărcare în țară,
Știrea tech a anului în lume: problemele Facebook legate de confidențialitatea datelor, PR pe ascuns șamd.
2019 ar fi bine să fie mult mai bun!
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
34 comentarii
29/12/2018 la 8:36 AM
“Arată bine, are un super-ecran, trei camere foto, plus că este fabricat în tehnologia de 7 nm, unde Huawei a luat fața concurenței ce abia în 2019 va ajunge la acest nivel.“
Cu asta ai dat cu bata in balta. Cred ca vroiai sa spui ca Huawei si Samsung vor incerca sa ajunga concurenta, adica pe Apple. #fixed
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Apple_A12
ionica(Citează)
29/12/2018 la 10:31 AM
Huawei a anuntat primul procesorul, Apple l-a pus pe telefoane. Dar totusi, sa nu mai ridicam atata in slavi apple.
Si ca sa anticipez un pic, primul notch a fost la essential phone, nu la aifon :-)
Silviu(Citează)
29/12/2018 la 10:38 AM
ionica e Apple fanboy, deci nu trebuie băgat în seamă.
Louis(Citează)
29/12/2018 la 3:04 PM
@silviu vorbim de cand se implementeaza, nu cand anunta! Si Apple putea sa anunte acum 2 ani ca o sa lucreze la un chip pe 7nm …
Tu vorbesti de notch, eu vorbesc de tehnologia din spatele lui si de necesitatea lui, nu doar de o singura camera.
Bravo celor de la Essential a murit odata cu lansarea lui.
ionica(Citează)
29/12/2018 la 8:43 AM
Bun Top, mi a plăcut.
Te critic când o dai în balta, dar per total e bine :)
Mihai(Citează)
29/12/2018 la 9:32 AM
Cea mai buna distributie Linux:
https://pentruprieteni.com/distributii/linux-mint-19-un-sistem-de-operare-loial-si-productiv-pentru-computerul-tau/
Radu(Citează)
29/12/2018 la 10:38 AM
Bun top, mi-a placut.
Fa si tu un review la hamburgerul cela, daca tot ne faci pofta.
mac gregor(Citează)
29/12/2018 la 12:48 PM
E în draft, public mâine, poate.
nwradu(Citează)
29/12/2018 la 10:51 AM
Lost in space nu m-a dat pe spate, mi-a placut mai mult varianta originala, actorii erau mult mai buni si reuseau sa faca mult mai mult cu mult mai putin.
Ai fost in vacanta in niste locuri foarte exotice si foarte indepartate, pentru mine nu prezinta o mare atractie sa ma duc asa departe cand pot gasi soare si plaja mult mai aproape.
Cartile sunt interesante, sunt pe lista de achizitii. Mie mi-a placut seria Odyssey a lui Evan Currie, pentru ca are unele elemente de realism combinat cu eroismul aproape inconstient din ciclul martian al lui Edgar Rice Burroughs.
Gaelex(Citează)
29/12/2018 la 10:51 AM
Nu sunt de acord cu cel mai prost fiulm al anului. Solo nu a fost o capodopera dar a fost ok, mie mi-a placut. La telefoane eu cred ca P20 Pro ar fi mai degraba pe primul loc.
Va doresc la amandoi un an nou prosper si plin de experiente noi.
La Multi Ani!
Doru(Citează)
29/12/2018 la 12:48 PM
Dezamăgitor, nu prost.
nwradu(Citează)
29/12/2018 la 12:24 PM
Haterul de serviciu: in sfarsit, niste vinuri mai de doamne-ajuta pe blogul asta!
Octav(Citează)
29/12/2018 la 12:26 PM
tot ce inseamna home assistant mi se pare cea mai aberanta si intrusiva unealta in zilele noastre.
are microfoane sensibile, asculta tot timpul, ea stie ce trimite la Google si la terti.
sa ma ajute cu ce, sa-mi povesteasca vremea sau ca am ceva in calendar, ca ce, nu stau destul cu mana pe telefon?!
desi lucrez cu tehnologie, nu recomand chestia aia nici la morti.
J(Citează)
29/12/2018 la 2:07 PM
Daca zici ca lucrezi in domeniu, as fi curios care e diferenta esentiala din pct de vedere al privacy-ului si securitatii intre google home si orice telefon cu android, adica cu google assistant pe el?
Ca mie mi se pare ca nu e nici o diferenta esentiala. Probabil telefonul are microfon mai putin sensibil, dar pe de alta parte e mai aproape de tine si il mai si iei cu tine peste tot.
E destul de sigur ca google home nu transmite nimic atunci cand nu e activat de “hey google”, desi e evident ca asculta, din 2 motive:
– cineva ar descoperi asta la un moment dat, la cat de disecate sunt device-urile astea, si asta ar fi o lovitura mortala pt google
– google are deja mai multe date despre noi decat are nevoie, nu are nici un motiv sa riste cu ascultarea prin google home
Marean(Citează)
30/12/2018 la 10:11 AM
Pe mine mă interesează ce beneficii am eu din tehnologia asta, iar momentan îmi plac beneficiile.
Nu cred că mă ascultă Google, probabil are și altele de făcut.
nwradu(Citează)
29/12/2018 la 12:26 PM
Bun topul, cu excepția faptului că ai pus pe același podium circarii de la Vocea României cu John Oliver.Mai rămânea “De 3 ori femeie” și era perfect.
Tano(Citează)
29/12/2018 la 12:43 PM
Cred că mergea și La Măruță. :))
Paul(Citează)
29/12/2018 la 2:06 PM
AI uitat de Cea mai buna bere.
Cel mai slab/overrated film mi s-a parut Black Panther, Solo mi-a placut mai mult decat Rogue One.
Marius(Citează)
29/12/2018 la 2:10 PM
Si mie mi-a placut mai mult Solo decat Rogue One. Am zis intai ca nu-l vad, dar la un moment datcnu aveam la ce sa ma uit asa ca l-am vazut si nu mi-a parut rau.
Marean(Citează)
29/12/2018 la 2:52 PM
Cea mai bună bere: ‘Capra noastră’ și Cearfisă.
Nsfw – instagram.com/__marinova__
Top filme dezamăgitoare: The Predator (2018), Black Panther.
Filme bune: Annihilation, MI6 – Mission Impossible, Ready player one, Upgrade, Bohemian Rhapsody.
Cel mai bun serial de comedie: Atlanta, Brooklyn Nine-Nine.
Cea mai bună animație Rick and Morty și BoJack Horseman.
Serial European: Se quien eres (2017), Hackerville
Film European văzut în 2018: Contratiempo (2016), El bar (2017), Epouse moi mon pote (2017), România Neîmblânzită
Festivaluri de muzică: Electric Castle și Afterhills
Muzică Rock : Dark Tranquility – Our proof of Life, 10 Years – Heart shaped box, Poets of fall – Carnival of rust, Crematory – Sense of time, Last leaf down – Ghost trails , Dark tranquility – Time out of place
Muzică dance- house – trance – Golan – Promises Ext. Mix, Melano – don’t fight it, Noisestorm – Sentinel, Ephixa – Ideekay, Rompasso – Angetenar, C-bool – Never go away
Muzică RO: Subcarpati – Animalul din mine + noul album Zori și Asfințit, Coma – Icar, Deliric – Ceata, Moonlight Breakfast – Time, Silent Strike – Maine, Deliric – Șefu, Vița de vie – Luna și noi, Subcarpati – Raionul de karme
Să nu uităm că în 2018 a fost lansat și Spotify in România, eu am adunat 15.000 de minute ascultate conform spotifywrapped.
george(Citează)
30/12/2018 la 10:12 AM
Nu m-am putut decide la bere. Mi-a plăcut mult recent Hophead Little D.
nwradu(Citează)
29/12/2018 la 2:08 PM
La nsfw adaug: instagram.com/viviana.sposub .
Curios că nu ai adăugat un loc frumos de vizitat în România, ceva gen Drumul Vinului sau orașele metropola : Cluj, Timișoara, Oradea sau Iași.
vlad(Citează)
29/12/2018 la 11:30 PM
Sunt frumoase, dar nu se încadrau în categoriile găsite de mine și, să fim serioși, sunt multe locuri mai frumoase prin lume.
nwradu(Citează)
29/12/2018 la 2:14 PM
Poftim? Și dacă l-a anunțat primul Huawei, ce? iPhone-ul a fost primul telefon cu procesor de 7nm. Stai în lumea ta și mai lasă ura fața de Apple.
Claudiu(Citează)
29/12/2018 la 2:20 PM
tin pe iOS ce e esential (ca am 2 telefoane), dezactivata locatie, siri si alte magarii gasite pe acolo. da androidu pe telefoane e o problema.
sa le disece si sa gaseasca ce, ca ele comunica cu serverele google criptat si intreaba cum e vremea, ca doar intrebi in gura mare si el se grabeste sa slujeasca. pai intrebarea a ajuns pe serverele Googal, da le sterg ei apoi, conform legii, dupa ce scot un pic untul din ele.
draciile alea au bifata pe default ca trimit date statistice, nu? eeh, trimit acolo si are grija mosul Googal sa fie bine.
J(Citează)
29/12/2018 la 2:53 PM
De aceea eu mi-am luat Alexa. :D
Madalin(Citează)
29/12/2018 la 3:21 PM
Pai eu vorbeam despre daca google home trimite info atunci cand nu interactionezi cu el, insa vorbesti langa el, iar asta se poate testa usor, ma gandesc, pur si simplu te uiti la trafic.
Altfel, cand interactionezi cu el e evident ca transmite si inregistreaza, la fel cum se intampla cu aproape tot ce faci pe telefon.
Problema ar fi daca home-ul ar inregistra si transmite atunci cand nu interactionezi cu el.
Teza mea e ca atat timp cat ai deja telefon cu android, folosesti google chrome, maps, waze si celelalte servicii google, faptul ca iti iei un google home nu schimba cu nimic lucrurile dpdv privacy pentru tine. Sigur, privacy-ul e deja suficient de faultat, dar asta e deja alta discutie, la care nu exista decat solutia unplug si off the grid.
In plus, ma indoiesc ca Alexa e o alegere mai buna din acest punct de vedere. De fapt, s-ar putea sa fie o alegere mai proasta, pentru ca cu Alexa mai adaugi si Amazon pe lista entitatilor care stiu lucruri despre tine.
Marean(Citează)
29/12/2018 la 4:15 PM
Uitati aici Nsfw-ul anului intr-un scurt filmulet
https://www.instagram.com/tv/BokEcWjhstc/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=15bfll43hz9bg
Iugas(Citează)
29/12/2018 la 4:17 PM
eu cred ca asculta dupa cuvinte cheie, nu inregistreaza continuu tot ce prinde (sper)
ca de trimis, pot trimite comprimat cand tu interactionezi cu el sau cand trimite pachete de statistica. atata timp cat totul e criptat, n-ai ce sa reclami.
nimeni nu cred ca sta sa scormoneasca draciile astea, se subintelege ca atata timp cat inregistreaza, are microfon, se conecteaza extern apoi cuvantul intimitate nu-si are rostul.
ce urmeaza in viitor? pai sa impiedicam crime si batai conjugale. aude “aoleu”, “doare”, “vito”, “animalule”, etc. apoi trebuie sa inregistreze tot si sa trimita politia la domiciliu.
Alexa a inceput deja, vroia sa le trimita unora casute de papusi :)
https://digital.law.washington.edu/dspace-law/bitstream/handle/1773.1/1778/93WLR0421.pdf?sequence=1&isAllowed=y%20
J(Citează)
29/12/2018 la 5:38 PM
La lansarea procesorului de la huawei s-a spus clar ca va fi pe Mate 20 Pro. Toata lumea stie ca Mate se lanseaza la sf de octombrie, la fel cum iPhone se lanseaza la inceput de Septembrie.
Nu intru in discutia Apple vs Android pt ca e prea complexa – zic doar ca nu tot ce face apple e wow sau inovativ…cel putin nu in ultimii ani.
Am lucrat in domeniu, am folosit toate telefoanele posibile si pot spune ca pentru mine, apple nu e o varianta. Nu generalizez….overall este un super telefon cu un super ecosistem in spate, insa cand fac fine tuning, Pixel 3 XL este wow…dar repet, pentru mine…atat.
Silviu(Citează)
30/12/2018 la 12:50 AM
Urmeaza articolul cu cele mai bune articole si graficul incasarilor, defalcat pe fiecare luna, nu?
Pui si o defalcare pe saptamana pentru comentatorii vechi?
C(Citează)
30/12/2018 la 10:03 AM
și apoi, defalcat, cât curpapir consumă și de ce.
vali(Citează)
30/12/2018 la 10:15 AM
Anul acesta nu mai fac gluma aceea, că deja a fost de câteva ori.
Pe săptămâni știe Marius sau cine era din PSD care știa câți bani câștig.
nwradu(Citează)
03/01/2019 la 8:18 PM
am uitat să fac un screenshot, că i-aș fi dedicat un podcast.
vali(Citează)