►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 12 decembrie 2018
Oameni paralizați ce controlează roboți umanoizi de la distanță »
O știre recentă spune că sonda spațială Voyager 2, lansată acum 41 de ani, a trecut de granița sistemului nostru solar și a ajuns în spațiul interstelar, ceea ce pentru mine arată cât de mari sunt distanțele și cât de dificilă este explorarea spațială.
În general, noi considerăm că sistemul solar se termină la Neptun, planetă care este de 30 de ori mai îndepărtată de Soare decât Pământul (30 de AU, cum se zice).
Între 30 și 50 de AU se află centura Kuiper de obiecte trans-neptuniene, o zonă în care se află și Pluto. Și mi se pare că, dacă zicem de Pluto, trebuie zis că acolo se află și Eris, o altă planetă pitică pe care nu o pomenește nimeni, deși este aproape la fel de mare cât Pluto! Eris are 2.326 kilometri în diametru, Pluto are 2.372 kilometri, o diferență infimă, și totuși Pluto era considerată a 9-a planetă, iar Eris am văzut-o pomenită doar în cărți SF. Ca idee, Pământul are 12.756 km în diametru.
Pe aici se întâmplă majoritatea scenariilor SF “intra-sistem”, precum în cărțile lui James S.A. Corey sau în seria Rebel Stars a lui Edward W. Robertson, care ar putea fi un alt serial de succes.
Sistemul solar nu se termină nici după această centură Kuiper de corpuri, deoarece Soarele își menține influența până mult mai departe. Vântul solar, un flux de particule emis permanent de Soare în toate direcțiile, se propagă în jurul sistemului și chiar îl protejează de radiațiile din mediul interstelar, care pot fi privite ca un fel de vânt/flux de alte particule produs de restul galaxiei noastre, în special de centrul său, unde probabil se află câteva miliarde de stele.
Heliosfera, cum se numește această zonă de influență a Soarelui, nu este sferică în jurul său, ci are o formă alungită, fiind mai mică acolo unde vântul solar se ia piept în piept cu vântul galactic și este încetinit de acesta, și mai lungă acolo unde curge în direcția vântului galactic.
By NASA/JPL-Caltech – https://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA22566.jpg, Public Domain, Link
Zona scurtă se termină undeva la 100 AU. Voyager 1 a trecut de ea în 2012. Voyager 2 a detectat acum două luni o creștere a radiației cosmice, semn că se apropia de zona de tranziție, iar recent a trecut-o. A fost echivalentul la a nu mai vedea țărmul și a spune “acum am ieșit în larg”, cu tot ce înseamnă asta dpdv al fenomenelor fizice ce influențează o astfel de explorare spațială.
Cam pe acolo se termină sistemul solar, la minim 100 de unități astronomice de Soare, poate și mai departe, că nu-i o graniță clară. În partea opusă, unde heliosfera este alungită, distanța poate fi de 5-10 ori mai mare.
Cifrele se referă la mediul spațial, la particulele și radiațiile ce alcătuiesc “vidul” cosmic, care de fapt nu-i chiar un vid perfect. Dacă vorbim de gravitație, influența Soarelui se simte până la o distanță de 125.000 de AU, aproximativ 2 ani-lumină. Între 50.000 și 200.000 de UA se află Norul lui Oort, o zonă de asteroizi și comete ce orbitează destul de larg în jurul Soarelui și de unde, uneori, mai trece câte una și prin sistemul nostru solar.
Mi se pare că, citind date din acestea, mă simt foarte mic. Pentru noi, o călătorie de 2.000 de kilometri cu mașina sau chiar și cu avionul este deranjantă și consumatoare de timp. Ce să mai zici când auzi că, după 41 de ani în spațiu, sonda Voyager s-ar putea îndepărta suficient de mult de “țărm” încât să nu mai simtă efectul direct al Soarelui? Ce să mai zici, apoi, când te gândești că galaxia noastră are între 100 și 400 de miliarde de stele?
Vă dați seama cât de nesemnificative sunt evenimentele de zi cu zi de la scara noastră limitată din țară, ba chiar și anii întregi, dacă unei sonde ce călătorește cu 55.000 km/h prin spațiu i-au luat 41 de ani să nu mai vadă țărmul?
« Știri despre tehnologie – 12 decembrie 2018
Oameni paralizați ce controlează roboți umanoizi de la distanță »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
12/12/2018 la 11:43 AM
Mie mi se pare fabulos ca acum primim informatii de la marginea sistemului solar cu tehnologie de acum 40 de ani. Si paradoxul asta nu prea ai cum sa-l schimbi, cel putin nu in viitorul apropiat.
Ma uitam la cat de bine arata imaginile trimise de InSight de pe Marte dar asta pentru ca drumul pana acolo dureza cateva luni, doar.
Practic, la distantele astea, simultaneitatea nu se poate intampla. Informatiei de la Voyager2 ii ia mai bine de jumatate de zi sa ajunga la noi.
Nu mai zic de evenimente captate de noi acum dar intamplate acum milioane de ani la milioane de ani lumina de noi.
Octav(Citează)
12/12/2018 la 12:10 PM
“Mie mi se pare fabulos ca acum primim informatii de la marginea sistemului solar cu tehnologie de acum 40 de ani.”
nu e chiar asa. in spatiu se gasesc cateva probleme ce duc la o integrare a tehnologiei mai noi, cu costuri prea mari si dificil/imposibil de implementat. inca nu avem ceva ce sa reziste la radiatii, fluxuri magnetice si ce o mai fi pe acolo. tehnologia veche in situatii de criza se comporta mai ok. ca lampile cu vid fata de un tranzistor modern in situatia unui EMP.
zippo(Citează)
12/12/2018 la 1:14 PM
Ai vreut sa spui si tu NIMIC. Ce treaba are integrarea tehnologiei cu subiectul de fata? Sonda aia are 41 de ani si inca functioneaza, asta voia omul sa spuna. E fabulos ca o tehnologie veche de 41 de ani, fara mentenanta umana, inca functioneaza acolo la distanta uriasa.
finch(Citează)
12/12/2018 la 5:28 PM
Fabulos comparat cu tehnologia consumer. Cea industrială a fost mereu mai bună, cea militară/aeronautică și mai bună, iar cea aerospațială dusă la extrem. De asta și costă enorm.
Există în prezent o mulțime de tehnologii ce ni s-ar părea incredibile, dar sunt atât de scumpe încât nu are rost să le aducă cineva pe piață. Vor fi acolo peste 20 de ani, când ajung la un cost mai normal.
nwradu(Citează)
12/12/2018 la 3:08 PM
decat o intrebare – reptilienii in care zona de asta trans-carpatico-danubiano-neptuniene se afla??
Mihai(Citează)
12/12/2018 la 3:38 PM
eu sunt mai curios unde sta Dumnezeu si daca vantul solar ii creeaza probleme cu barba, ca i-o fleoscaieste complet
Marean(Citează)
12/12/2018 la 5:29 PM
Stă deasupra galaxiei, nu în planul ei, ca să te poată vedea mai bine.
nwradu(Citează)
12/12/2018 la 3:33 PM
Vrei sa spui ca nu se mai vede guvernul Dancila de acolo? Imi iau si eu bilet pentru urmatoarea.
Cezar(Citează)
12/12/2018 la 4:08 PM
Ba eu cred ca vrei sa spui ca abia astepti noul sezon Star Trek Discovery acuma ca a aparut noul trailer si stim ca vine tare noul capitan Cullen Bohannon..
la CERN Geneva tehnologia cu spori e in faza finala de testare..
Petronius(Citează)
12/12/2018 la 5:29 PM
Am fost la laserul de la măgurele, e ok ce se întâmplă și aici. Au un fazer bun acolo.
nwradu(Citează)
12/12/2018 la 4:12 PM
A văzut cineva “wonders of the solar system” prezentat de Bryan Cox? Nu îl pot recomanda îndeajuns, mi s-a părut extraordinar.
Silas(Citează)
12/12/2018 la 7:41 PM
sper ca realizezi acum cat de modest si finut este inginerul Daniel cu dimensiunile catedralei.
Giovani(Citează)
12/12/2018 la 10:41 PM
Las si un comment, pentru iubitorii de carti SF: va recomand sa cititi trilogia ‘Remembrance of Earth’s past’, este demential scrisa.
Doru(Citează)
14/12/2018 la 2:24 PM
S-a mai vorbit de ea pe aici, e bună.
nwradu(Citează)
13/12/2018 la 1:52 AM
Ma intreb la cati AU se afla nava Nightflyer condusa de capitanul “Eris”, cand au facut contactul in episodul 9 :)) .. sper sa nu fie chiar in zona planetei Eris!
butcher(Citează)
13/12/2018 la 3:23 PM
Hai, lasati prostiile, si treceti inapoi la treaba. Timpul trece repede. Ca maine se fac 4 miliarde de ani, si se stinge Soarele, iar noi n-am reusit nici macar sa ajungem pe Marte, darmite pe planete din alte sisteme solare, sau sa atingem scopul final – acela de a ajunge dumnezei. Viata e scurta, ba! :D
Leo(Citează)
15/12/2018 la 10:18 AM
un proverb zice ca daca nu o putem lungii macar sa o facem lata … la viata ma refer …
dan(Citează)