un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Intel a prezentat viitoare micro-arhitectură Sunny Cove pentru procesoarele anului 2019

13 Dec 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Intel a prezentat ieri detaliile următoarei generații de procesoare Core, bazată pe o micro-arhitectură numită Sunny Cove.

Arhitectura actuală, începută odată cu Skylake și apoi îmbunătățită timp de vreo 3 generații, ajunsese probabil la limita ei. Sunny Cove va fi fabricat în tehnologia de 10 nm, ceea ce înseamnă consum energetic mai mic, o veste foarte bună pentru laptopuri, dar și desktopuri.

Din ce spune Intel, Sunny Cove va beneficia în primul rând de o creștere a performanței single-threaded, ceea ce contează enorm, iar apoi vine cu optimizări pentru aplicații moderne, precum inteligență artificială, procesare multimedia, criptare și altele necesare în ziua de astăzi.

Creșterea de performanță se face prin mărirea cache-ului de date de nivel 1 de la 32 kB la 48 kB, o creștere importantă. Ca idee, ultima oară când acest cache L1-Data a fost mărit a fost în 2006, la introducerea arhitecturii Core.

Vor crește și dimensiunea cache-ului de nivel 2, plus alte cache-uri utilizate pentru adrese de memorie. În cache, indiferent de natura lui, procesorul ține acele informații care-i sunt uzual necesare și le poate accesa practic instantaneu, pe când căutările în memoria normală, fie ea chiar și cea RAM, sunt mult mai lente. Creșterea cache-ului aduce deci un spor bun de performanță.

Intel nu a dat nici un detaliu despre un spor efectiv de performanță cu Sunny Cove (și procesoarele pe această micro-arhitectură, care probabil se vor numi Ice Lake). Astfel de detalii vor fi anunțate la anul, iar probabil că lansarea efectivă pe piață va avea loc în toamnă.

Un roadmap Intel arată că în 2020 vor veni cu Willow Cove, ce va modifica dimensiunea cache-urilor și probabil va crește eficiența energetică, iar în 2021 cu Golden Cove, care va crește din nou performanța și va veni cu optimizări suplimentare pentru aplicații de inteligență artificială.

Partea grafică a fost și ea îmbunătățită substanțial. Partea de procesare 3D va trece de un teraflop, iar grafica are cam toate funcțiile de procesare ale plăcilor NVIDIA sau AMD, doar că, desigur, la un alt nivel.

Mie mai importante mi se par îmbunătățirile pentru codare și decodare video, că asta contează destul de mult în prezent. Rămâne de văzut, totuși, cam ce nivel de jocuri va putea rula procesorul Intel cu grafica integrată în el.

Intel a anunțat și modificări în tehnologia de fabricație, cu un nou proces “3D” numit FOVEROS despre care puteți citi aici. Eu n-am înțeles nimic pentru că nu știu nimic despre tehnica de producție modernă; ce-am învățat eu în facultate probabil că nu era de actualitate nici atunci.

Din ce se vede, este foarte posibil ca 2020 să fie anul în care voi face un upgrade de placă de bază și procesor. Tot ce-a apărut de la Skylake încoace nu m-a convins că merită banii.

Mai multe detalii: Tom’s Hardware.

asus s5507

    8 comentarii

  1. Intre timp AMD i-a ajuns din urma si acum ii depaseste. Daca o tine tot asa intr-un an matura cu ei pe jos

      (Citează)

  2. Pe mine ma enerveaza ATOM-ul actual, total impotent. Pusesem ochii pe o tableta Lenovo Yoga Book, cu touch, tastatura halo si pen, era si in oferta, vechiuta, dar totusi sexi si mica, 8-10 ore de baterie, 4G modem. Cand am vazut performanta, am renuntat. ATOM-ul x5 z-8550 e de doua ori mai performant decat AMD Brazos e-350 de acum cativa ani, nici nu mai stiu cati, de pe un Sony Vaio netbook.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus