un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Am activat și plătit contactless cu Fitbit Pay

18 Dec 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

Fitbit tocmai a anunțat activarea plăților contactless cu Fitbit Pay în România, în colaborare cu Banca Transilvania și VISA. Cei ce au dispozitive Fitbit Versa, Ionic și Charge 3 Special Edition (atenție, Special Edition) își pot înrola cardul de debit sau credit VISA în dispozitiv și apoi pot plăti doar atingându-l de POS.

Practic, este următorul nivel după plata cu telefonul. Acum nu mai trebuie să scoți telefonul din buzunar, poți face plata direct cu mâna. Nici nu trebuie să ai telefonul mobil la tine. Banca Transilvania nu are vreo exclusivitate aici (dar încă o dată au fost primii ce implementează plăți contactless cu dispozitive, după BT Pay și Garmin Pay), iar în curând probabil vom vedea și alte bănci înrolate în Fitbit Pay.

Tranzacția este securizată prin token-uri. Bănuiesc că este vorba de un token generat de VISA pentru Fitbit, adică un soi de card virtual care, chiar dacă ar fi interceptat și decodat de altcineva, n-ar da nici o informație despre cardul tău real. Datele reale ale cardului nu sunt stocate sau transmise către comercianți și nici măcar către Fitbit.

Înrolarea cardului se face în aplicația Fitbit de mobil. O veste proastă este că e obligatoriu să activezi un cod PIN de protecție a ceasului (fără legătură cu cardul) în momentul în care înrolezi un prim card, ceea ce inițial sună ciudat (numai parole pe ceas nu băgasem niciodată!), dar în practică nu este așa de rău: PIN-ul este cerut când vrei să butonezi ceasul, dar numai dacă nu-l ai la încheietură. Dacă-l ai la încheietură, se cere doar o dată, ca să știe Fitbit că nu ți-a furat cineva ceasul.

Sunt destul de mulți pași pentru înrolarea cardului, mi s-au cerut și numele complet și adresa completă, nu doar datele cardului. La final trebuie verificată identitatea prin apel la bancă sau SMS primit pe telefon… dar opțiunea de SMS nu este activă/posibilă.

Am sunat la Banca Transilvania (se poate direct din aplicație) și mi-a răspuns robotul uzual cu “apăsați 1 pentru informații cont, 2 pentru…”. Nici o opțiune despre Fitbit Pay, desigur. Am intrat pe arborele legat de BT Pay, am așteptat 5 minute în telefon până mi-a răspuns un consultant. Consultantul părea că știe că există Fitbit Pay, mi-a confirmat înrolarea cardului și mi-a spus că ar fi trebui să primesc SMS de validare.

Am așteptat alte trei minute pentru a se investiga dacă nu cumva s-a blocat SMS-ul pe undeva și… mi s-a spus că vor reveni ei cu informații, după alte investigații. Au revenit după 5 minute (tare asta, mi-a plăcut) și mi-au spus că au activat manual cardul meu. Aplicația s-a actualizat automat, cardul a apărut ca fiind validat, l-am regăsit și în ceas într-un meniu nou disponibil la apăsare lungă pe butonul din stânga.

Treaba de mai sus sună a problemă de primă zi de implementare. Cred că sunt printre primii clienți BT care au activat Fitbit Pay, am făcut-o imediat ce a venit comunicatul de presă. Mă aștept ca în 2-3 zile totul să meargă mult mai bine și să vină acele SMS-uri.

Ceasuri Fitbit compatibile cu plata:

  • Versa – în jur de 900 lei la eMAG, probabil cel mai bun ceas preț/funcții/calitate din piață. Citiți și review-ul.
  • Ionic – în jur de 1.300 de lei la eMAG, este ceasul lor de top.
  • Charge 3 Special Edition – brățară, nu ceas, deși diferență față de Versa este mai degrabă de formă. Este recent lansată pe piață. Varianta Special Edition include și chip-ul NFC necesar plății, așa că aceasta este singura pe care funcționează plățile. Costă 800 de lei la eMAG.

Pentru plată, se ține apăsat butonul din stânga al ceasului (cel puțin pe Versa) și pe ecran apare imaginea cardului și mesajul “apropie-l de POS pentru plată”. Dacă aveți mai multe carduri înrolate, puteți alege cardul prin swipe-uri verticale.

Plata s-a făcut fără probleme. Tranzacțiile anterioare pot fi văzute în aplicația Fitbit, iar de la bancă mi-a venit SMS-ul uzual că au fost luați niște bani. Pe chitanță apare numărul cardului virtual, nu al celui real.

Site-ul Fitbit pentru Pay conține alte informații bune. Scrie acolo că, pentru plățile ce necesită cod PIN, trebuie să introduci PIN-ul cardului în POS, ca la o plată contactless normală.

Vă dați seama ce rapid ar decurge lucrurile dacă toate vendomatele ar avea terminal contactless sau dacă am putea plăti astfel la metrou sau STB?

CE E BINE

CE E RĂU

  • Nici măcar nu trebuie să mai scoți telefonul sau portofelul din buzunar, nici măcar nu trebuie să-l ai la tine.
  • Securitate prin token-uri.
  • Activarea acelui PIN pe telefon.
asus s5507

    26 comentarii

  1. Cool. Ai primit update-ul la Fitbit OS 3?

      (Citează)

  2. Am incercat aseara, la scurt timp dupa ce ai postat pe Facebook… am trecut prin toti pasii cu card, adresa samd. Pana cand s-a oprit, aparent banca mea nu e in Fitbit Pay. Apoi am citit din nou postarea ta si am ajuns la partea cu VISA :(
    Trist, a trebuit sa platesc la cinema cu cardul pana la urma.. 1st world problems

      (Citează)

  3. Radu am doua intrebari legate de BT24 internet Banking.
    Se poate schimba username-ul? Acum e ceva aleatoriu imposibil de ținut minte.
    La fiecare 3 luni te obliga sa schimbi parola cu una noua, ceea ce este total absurd. Se poate dezactiva?
    Mulțumesc.

      (Citează)

    • Habar n-am. Eu n-am schimbat user name-ul, l-am reținut pe acela, iar parola o schimb la fiecare 3 luni :) Cel mai bine întrebi la bancă.

        (Citează)

    • Nu și nu :)
      Aia cu parola am întrebat și eu. Răspunsul nu avea nici o legătură cu întrebarea mea. Am repetat întrebarea reformulând-o până mi s-a spus că aia cu schimbarea parolei este spre binele meu și că de aceea e așa. Așa că am renunțat la cod prin sms și am optat pentru un token fizic. Acolo nu mai ai nevoie de parolă.

        (Citează)

  4. Nu știi când o să fie valabil și pentru Mastercard?

      (Citează)

  5. “Practic, este următorul nivel după plata cu telefonul” – cred ca ai ratat stirea de acum cateva zile, la Auchan se poate plati direct cu amprenta…

      (Citează)

  6. Uite așa încet încet o sa ți se spună: Radule, să fii sigur că nu îți fura cineva ceasul minune, mai bine îți băgăm în mana direct un cip și ești sigur pe averea ta.

      (Citează)

    • Pe mine nu m-ar deranja. Nu e vreo mare scofală, câtă vreme îmi face viața mai ușoară. Nu e ca și cum mă vor controla de la distanță cei din statul paralel pentru că am un chip de plăți sub piele.

        (Citează)

  7. Cont bancar deschis la Barclays, UK şi fac plăţi peste tot în lume cu Apple Watch de…3 ani. :)

    N-am încredere într-un alt dispozitiv din ăsta.

      (Citează)

    • Da, pentru ca Apple a inventat NFC si platile contactless.
      Securitatea tranzactiei depinde de banca, nu de device. E ca si cum ai spune ca Amex foloseste pt carduri un plastic special care protejeaza datele mai bine

        (Citează)

  8. speedy.gonzales

    18/12/2018 la 10:59 AM

    “Practic, este următorul nivel după plata cu telefonul. Acum nu mai trebuie să scoți telefonul din buzunar, poți face plata direct cu mâna. Nici nu trebuie să ai telefonul mobil la tine. ”

    urmatorul nivel o sa fie sa iti implementeze un chip sub piele: o sa te identifici cu el si la fel o sa poti plati cu el.
    exact acelasi mesaj de marketing se va putea pune si atunci: pot face plata direct cu mana.

      (Citează)

    • Nu m-ar deranja asta. Avantajul ingineriei este că știu cum funcționează un chip și că merge doar la plăți, nu ca să mă urmărească și extratereștrii prin el.

      Voi folosi orice tehnologie care îmi simplifică efortul și viața.

        (Citează)

  9. Astept ziua in care sa scot pwla, sa dau cu ea de POS si sa fac o plata.

      (Citează)

  10. pray for apple pay in ro … pray

      (Citează)

  11. Cred ca ai fost primul care a platit asa in Romania. La noi nici bine nu s-a implementat tehnologia, ai grija sa nu ramai fara bani.

      (Citează)

  12. Offtopic: Stiti de vreun ceas / bratara care sa mearga si offline? Ma uitam la fitbit charge 3, dar fara internet nu se sincronizeaza cu telefonul, ceea ce mi se pare inacceptabil.

      (Citează)

  13. Claudiu:
    Cont bancar deschis la Barclays, UK şi fac plăţi peste tot în lume cu Apple Watch de…3 ani. :)

    N-am încredere într-un alt dispozitiv din ăsta.

    De pe urban dictionary: “Mactards are people who fall prey to Apple’s advertisements, failing to see they are the victims of ploys to get them to pay for a logo rather than superior products.”

      (Citează)

  14. nu se zgarie ecranul bratarii/ceasului in timp?

      (Citează)

  15. nwradu:
    Ce înseamnă offline în acest caz?

    Sa il poti folosi fara internet (sau cu internetul blocat pentru aplicatia de sincronizare cu telefonul / PC. Nu vreau ca datele mele trebuie intai sa ajunga pe un server ca apoi sa le pot vedea.
    Mersi

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus