un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Urmăriți o dezbatere în Parlamentul Britanic ca să vedeți diferențe față de al nostru

17 Nov 2018  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Faptul că Florin Iordache le-a arătat degetul mijlociu parlamentarilor din opoziție sau Comisiei Europene sau cui l-o fi arătat în sucita-i minte nu m-a mirat. Nu e ca și cum Iordache părea o întruchipare a bunelor maniere și a respectului pentru instituția Parlamentului; omul este oglinda alegătorilor săi, cei care l-au trimis acolo. Ba chiar, după atâtea proteste cu M*** PSD, nici măcar nu înțeleg de ce s-ar supăra cineva că i se răspunde, din partea PSD-ului, cu aceeași monedă.

Să ne uităm un pic la ce se întâmplă în alte țări. M-am uitat, pe 14 noiembrie, la dezbaterea din parlamentul britanic despre Brexit, când premierul Theresa May a venit și a răspuns întrebărilor parlamentarilor, ținându-le piept cu brio. Brexit-ul e un fuckup la ei, mulți cer refacerea referendumului după ce s-a dovedit că cei ce l-au vrut au mințit privind beneficiile post-Brexit, dar May nu va face un alt referendum; o mulțime de alte întrebări au fost despre cum vor fi gestionate diverse aspecte legate de comerț, vamă. taxe șamd.

Altceva vreau să observați: cum se desfășoară discuția. Intonația cu care se vorbește, cu patos ca pe scena unui teatru, ca pentru audiență. Respectul dintre oameni, când în ciuda întrebărilor dure toți se adresează între ei cu “I would ask my right honourable friend…” și se răspunde cu aceeași formulă introductivă; la un moment dat May îi spune cuiva doar “my honourable friend” și apoi se corectează rapid, adăugând și acel “right”.

Uitați-vă cum strigă lumea în susținerea celor spuse de vorbitor, dar și cum se potolesc imediat când cel ce conduce ședința le cere asta. Uitați-vă cum May sau alții se așează și tac atunci când este gălăgia prea mare, iar în acel moment gălăgia se potolește subit, din respect nu musai pentru vorbitor ca persoană, ci pentru dreptul de a vorbi.

Uitați-vă și cum au zeci de microfoane agățate de tavan, iar sunetul este preluat de oriunde din sală. Oamenii se ridică în picioare pentru a cere cuvântul; dacă numărați, cred că fiecare face cel puțin 100 de genoflexiuni în acest mod, în ciuda vârstelor. Discuția este mereu animată și încordată, dar niciodată nu trece de un nivel reciproc foarte înalt de respect.

Nu în ultimul rând, uitați-vă la May. Aude întrebarea și într-o secundă deja răspunde ei, cu o frază bine gândită, bine formulată. Nu doar că știe informațiile ce i se solicită, dar într-o secundă le pune într-o frază lungă și nu se încurcă niciodată în ea, nu revine asupra informațiilor, nu bagă “ăăăh”-uri și nici pauze de gândire. Asta înseamnă o școală bună de dezbatere.

Nici nu mai zic cum ar arăta Theresa May lângă Viorica Dăncilă. V-o închipuiți pe Dăncilă în față unor asemenea întrebări?

Prin comparație, parlamentul nostru este o glumă proastă, mai ales când vezi reportaje despre chiulul de acolo sau te gândești dacă știi cine te reprezintă pe tine sau te uiți la ce interviuri ridicole dau presei. Dar na, britanicii au parlament din 1215. Într-o lume conectată și modernă, astfel de diferențe temporale n-ar trebui să conteze, dar în unele privințe România este în evul mediu, cu câte un Iordache furând noaptea, la lumina lumânării.

asus s5507

    16 comentarii

  1. Nu a facut fata la nimic, a fost ridiculizata de colegi, au ras, au facut misto. Nu stiu daca ai inteles la ce te-ai uitat.

      (Citează)

  2. Și la englezi mi se pare circ. Uită-te la suedezi, cel mai bine: https://www.youtube.com/watch?v=6__Sh7fF6yw

      (Citează)

    • Bineînțeles, dar noi trebuie mereu sa ne punem cenușă în cap, că noi suntem cei mai praf din lume la toate capitolele (în stilul consacrat al presei de opoziție) ca să îndemnăm cât mai mulți români la emigrare.

      Vedeți pagina de Wikipedia Legislative_violence despre violențe în parlamentele lumii inclusiv cel britanic. Și puteți găsi pe Google/YouTube scandaluri din mai toate parlamentele.

        (Citează)

  3. Și May e cel mai ridicol premier din ultimii 80 de ani.

      (Citează)

  4. Doamne iarta-ma, dar si la britanici e circ! Glume pe banul public.

      (Citează)

  5. Bibliografie: Alexis de Toqueville, Despre democrație în America

      (Citează)

  6. Rezoluția împotriva României: pro*sta Europei!
    Da, da, pixelul albastru, pesedeu e de vină… Scrie despre România sau despre vreun partid acolo?
    Sunt în stare să și dea foc țării portocaliii și monicile trădătoare care vor sta acasă din mai 2019…
    P. S. Respect singurei peneliste care a votat contra făcături de rezoluție.

      (Citează)

  7. May nu e cel mai ridicol ministru, nu vedeți imaginea cum trebuie. Ea încearcă să salveze aparențele după o decizie extrem de proastă care nu trebuia pusă la referendum. E ca și cum am iniția și noi un referendum cu 2 intrebări: 1. vreți să micșorăm taxele la 1% din ce sint acum? 2. Vreți să construim 100 de noi spitale? Evident răspunsul va fi da la ambele,chiar dacă ele se exclud… Așa și cu brexitul: vreți să take back control? vaii ce patriotic sună, cine ar răspunde nu… Vreți să ieșim din single market? Daaaaa. Vreți să păstrăm Irlanda de nord in UK? Daaaaa. Păi… nu prea se poate.
    Theresa May știe asta, dar vrea să rămână la putere cât se poate. Conservatorii care vor brexit dur… vor doar să capitalizeze politic, ei nu vor să si pună umărul la muncă, să transforme în realitate promisiunile. Amintiți-vă ce înghesuială era a doua zi după referendum, farage anunțase că se retrage, boris era închis în casă de nu reușea nimeni să îl intrebe ceva, nimeni nu voia să devină premier…
    Și va fi un nou referendum, dar Theresa May nu poate arăta public că este de acord cu așa ceva. Dar este evident că acordul nu va trece de parlament, știu cu toții asta, singura soluție cu care se va arăta chipurile greu convinsă va fi un nou referendum prin februarie, cu perspectiva unui brezit dur catastrofic vor vota în majoritate covârșitoare pentru remain.
    Revenind la parlamentul lor, da, nu e totul perfect, se ridiculizeaza, se ceartă, dar nu se injură, iar discușia curge pe argumente.

      (Citează)

    • Nu va exista un nou referendum. Nu repeți un referendum pana iese rezultatul pe care îl vrei tu.

        (Citează)

    • Andu, nu am spus că vreau eu referendum, în caz că ai presupus asta. Eu am spus că e soluția logică pe care o vor aproape toți politicienii indiferent cât de populiști sunt. Încearcă să vezi situația în ansamblu, dincolo de soundbites…

        (Citează)

    • Atunci reformulez: Brexit merge înainte.

        (Citează)

  8. “omul este oglinda alegătorilor săi”, poate gresesc dar alegatorii pot alege partidul iar partidul alege sa trimita pe cine vrea.

      (Citează)

  9. Seamănă mult cu ce am văzut in filmul cu Winston Churchill anul asta. Bun film, amuzant mod de a guverna și la ei, și la noi.

      (Citează)

  10. Exista o televiziune a BBC-ului care transmite live toate dezbaterile Parlamentului https://en.m.wikipedia.org/wiki/BBC_Parliament

      (Citează)

  11. Articolul asta e dovata clara ca blogul ii vizeaza doar pe cei de la guvernare. Tonul la semne obscene l-a dat chiar deputatul USR Cristian Ghinea. Apoi sa nu uitam ca dezbaterile pe legile justitiei s-au facut pe muzica pusa de cei la de USR. Tot cei de la USR i-au invitat pe liderii #rezist in perlament ca sa faca scandal si sa se tavaleasca pe jos (in semn de protest, evident).

      (Citează)

  12. Păi tu compari cea mai veche democrație funcțională cu neocomunismul de pe la noi domne’?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus