►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am testat un Blu-Ray Writer extern, un model LG, cu conectivitate prin USB la orice PC și chiar și la televizor. Știu, veți spune că trăim în vremea cloud-ului sau a stocării pe hard-disk-uri externe, ceea ce nu este fals, dar pentru backup suplimentar de date scrierea pe discuri optice de 25 GB încă este o alternativă bună. În plus, fiind portabil, poate fi atașat rapid oricărui calculator și nu doar pentru scriere, ci și pentru a vedea câte un film, dacă vreți asta.
Specificații LG BP55EB40:
Preț: 513 lei la eMAG și PC Garage.
Am găsit în pachet unitatea blu-ray writer, un cablu USB cu conector microUSB pentru unitate și tip A la celălalt capăt. Cablul are chiar două mufe USB-A la un capăt, fiind practic un cablu Y pentru acele PC-uri care nu pot asigura alimentarea suficientă pe un singur port USB.
Un disc din pachet conține suita de programe Cyberlink, unde am găsit un program pentru scris blu-ray-uri, altul pentru a urmări filme de pe astfel de discuri și alte câteva programe utilitare.
Unitatea este gri închis, pătrată, subțire de 1 cm, cu 4 picioare de cauciuc ce-i asigură o stabilitate bună pe masă. Portul microUSB este în spate.
Discul se pune pe un sertar ce iese în afara unității, adică e sistemul clasic de PC, nu cel de unitate auto. Sertarul are capac ce împiedică intrarea prafului în unitate, buton de Eject, un mic LED verde de stare și un mic comutator de ejectare manuală a discului.
Eu am utilizat-o conectată la un singur port USB, a mers fără probleme așa, chiar și în scriere.
În primul rând, scrie blu-ray-uri, scopul ei principal în viață. O conectezi la un PC și Windows o vede direct ca pe o unitate de disc. În specificații scrie că este compatibilă și cu MacOS în același mod.
Eu am luat niște discuri Verbatim de 25 GB și am făcut încă un backup la lucrurile foarte importante pentru mine, precum fotografiile de la nuntă și alte fotografii din diverse excursii sau momente ale vieții. Cum era vorba, 2 backup-uri onsite și 1 backup offsite? Am folosit blu-ray-urile pentru încă un backup la mine în casă, că probabil mai am aceleași fotografii pe un hard extern pe aici.
Din punct de vedere costuri, blu-ray-urile sunt foarte eficiente. Un pachet de 10 discuri, de 25 GB fiecare, costă 41 lei la eMAG . Practic, costul per GB arată cam așa:
Nu-i rău nici prețul la HDD, dar în funcție de cât backup ai de făcut și de dorința de a nu avea informațiile “în același cuib”, blu-ray-ul este o alternativă de luat în considerare.
Un HDD extern se poate defecta, pe când un disc blu-ray mă aștept să țină foarte, foarte mulți ani fără probleme. Îmi închipui că blu-ray-ul ca soluție de backup ar putea fi utilă multor oameni, fie că sunt amatori (dacă aveți copii și îi filmați, nu doar fotografiați, probabil aveți deja zeci de GB de astfel de filme) sau profesioniști (fotografi, videografi etc), plus companiilor care vor un backup digital al diverselor fișiere. Unitatea fiind portabilă, poate fi dusă la orice PC pentru a scrie rapid date pe un disc optic.
Prin rapid, chiar înțeleg rapid. 21 de minute și 33 de sec a durat să scriu 24 GB de fotografii și mici filme pe un disc la viteza 6x, cea maximă, ceea ce mi s-a părut foarte acceptabil pentru un transfer USB. La 6x am putut utiliza PC-ul fără probleme în timpul scrierii, aceasta adăugând maxim 10% încărcare pe procesorul meu. Există oricum un buffer underrun protection, adică un mecanism ce salvează discul în caz că scrierea se întrerupe din diverse motive.
Unitatea poate scrie inclusiv blu-ray-uri de 100 GB (triple layer sau XL, cum se mai numesc), dar la o viteză de maxim 4x. Deși nu scrie pe cutia produsului, site-ul oficial menționează inclusiv compatibilitatea cu discurile quad-level, cele de 128 GB.
Ca referință, vitezele de scriere pentru blu-ray sunt următoarele:
În funcție de ce scrii, viteza medie poate varia. Cum vă spuneam, eu am scris 24 GB în 21,5 minute, adică o viteză de 18 MB/s, nu 27 MB/s, deoarece scriam mii de fotografii și fiecare fișier trebuie “închis”. Dacă aș fi scris 3-4 fișiere de mari dimensiuni, probabil că m-aș fi apropiat de viteza prevăzută în standard.
Unitatea poate scrie și DVD-uri și CD-uri, desigur, plus blu-ray-uri de tip BD-RE, adică recordable-erasable, reutilizabile. Poate scrie și M-Disc-uri, deși nu știu dacă la noi se găsesc astfel de discuri. M-Disc-urile sunt DVD-uri sau blu-ray-uri făcute dintr-o substanță ce ar trebui să reziste, spun inventatorii, 1000 de ani, discurile fiind gândite pentru backup și arhivare de termen lung.
Dar despre citire?
Evident, cu o unitate blu-ray ai putea să te uiți la filme pe blu-ray, ca să te bucuri de o imagine mult mai bună decât orice ar veni prin streaming. Am testat asta cu blu-ray-ul unui film pe care l-aș putea revedea de multe ori: Interstellar, cu Matthew McConnaughey și Anne Hathaway și Jessica Chastain, un film care nu doar că este foarte bun, dar are și imagini și efecte speciale pe care să vrei să le vezi la calitate cât mai bună. Am pus și celălalt blu-ray pe care-l am, Rogue One, a Star Wars story, alt film pe care îl pot revedea cu plăcere.
Unitatea îți permite să vezi astfel de filme pe un PC cu Windows sau MacOS, dar ai nevoie de software pentru asta. Probabil că va va uimi acest lucru, dar Windows 10 nu include posibilitatea de a vedea blu-ray-uri în programele sale preinstalate, indiferent că vorbim de “Filme și TV” sau de Windows Media Player. Iar cu blu-ray-urile din comerț sunt protejate cu chei de criptare, nici cu VLC sau Media Player Classic sau alte programe nu este simplu să deschizi un blu-ray oficial, de fapt este greu și uneori imposibil.
Din fericire, LG BP55EB40 vine cu acea suită Cyberlink de programe, iar în ea se găsește și PowerDVD, program cu care poți rula fără probleme un blu-ray, inclusiv cu acces la meniurile acestuia, subtitrări și track-uri audio multiple. Sunetul a fost direct scos corect 5.1 pe sistemul meu de boxe. PowerDVD nu-i perfect, dar sunt sigur că puteți folosi alte programe, sunt multe în piață.
Filmul rulează pe PC. Într-un fel, acesta este un avantaj, poți rula un blu-ray (sau îl poți pune copiilor) pe orice PC sau laptop. Ideal ar fi să-l pui pe televizor, dar este imposibil pentru că cineva trebuie să facă decodarea și decriptarea fluxului video de pe disc, iar unitatea LG este doar una de citire. Pentru a privi un disc blu-ray pe televizor, fie conectați PC-ul la televizor, fie apelați la un blu-ray player de mari dimensiuni, care include și partea de decodare/decriptare multimedia.
LG BP55EB40 poate fi conectat direct la televizor, pe USB, dar într-un mod limitat. Este gândit pentru a rula de pe un disc fișiere individuale, fotografii sau clipuri scrise de tine acolo, nu un video blu-ray sau video dvd oficial. Funcția aceasta este oferită “as is”, cum se zice, adică depinde de televizor dacă îl recunoaște corect și rulează conținutul de pe disc sau nu.
Pentru accesarea ei, conectezi unitatea la televizor prin unul sau două USB-uri și probabil că televizorul va da o eroare, spunând că nu suportă unitatea conectată pe USB. Deschizi sertarul unității și, cu el deschis, ții apăsat butonul Eject pentru 2 secunde, când se aprinde un LED. Închizi sertarul și gata, e ca și cum ai fi conectat un stick USB.
Prin acea secvență de comenzi, unitatea iese din modul ODD (optical disc drive) și trece în cel “stick USB” despre care vorbeam. Pe televizorul meu LG a funcționat, m-am uitat pe televizor la fotografiile scrise pe disc.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Dacă vă căutați o unitate blu-ray sau vă atrage ideea uneia, LG BP55EB40 funcționează foarte bine și este o soluție portabilă, ușor de conectat la orice computer.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
09/11/2018 la 6:59 AM
1. Nu ne-ai zis nimic de softul folosit pentru scriere. Presupun ca vine cu acel Power2Go care apare in screenshot-uri.
2. La pretul / GB ar trebui sa adaugi si pretul unitatii ca sa fie un calcul relevant
3. E buna ideea de folosit bluray pentru backup, ce ma incurca pe mine e ca ar trebui sa impart datele in galeti de cate 25 GB si sa tin undeva un index cu ce am pe fiecare disc. (sunt maniac, pastrez pozele RAW, am aproape 200 GB)
Sorin(Citează)
09/11/2018 la 7:12 AM
BDXL (100GB) scrie ?
Catalinx(Citează)
09/11/2018 la 11:49 AM
A zis ca da.
GabrielG(Citează)
09/11/2018 la 8:24 AM
Zero camere. Varza.
Giani Mucea(Citează)
09/11/2018 la 8:32 AM
Ca o paranteza, in ultimii ani de Black Friday am tot urmarit ofertele pentru o reducere la o unitate Blue Ray dar fara succes. Mai mult de 10% reducere nu am vazut. Se pare ca numai obiectele populare intra la reduceri.
Okochea(Citează)
09/11/2018 la 9:48 AM
Cred ca blu-ray-urile sunt bune ca sa iti faci o imagine pentru restaurat PC-ul, trimis pozele/filmele de la eveniment invitatilor pentru ca un disc e mai ieftin decat un stick USB.
Dar altfel utilitatea si folosirea lor se restrange tot mai mult, nu sunt atat de rare un PC sau laptop fara unitate optica.
Gaelex(Citează)
09/11/2018 la 10:40 AM
Nu trebuie sa imparti nimic in galeti de 25 GB. Foloseste Nero Burning Rom sau alt software care stie de optiunea disc spanning. Practic poti sa scrii cate discuri doresti cu exact structura de directoare din PC, laptop, server, etc.
IonP(Citează)
09/11/2018 la 2:16 PM
Bun, si daca vreau sa vad pozele de la nunta Vasilicai de acum 5 ani de unde stiu pe care din cele 37 de discuri din raft trebuie sa caut? Le iau la rand?
Sorin(Citează)
09/11/2018 la 11:37 AM
m-a apucat nostalgia cand am auzit de PowerDVD, l-am folosit o vreme prin anii 2000-2002.
e o idee asta cu stocarea pe dvd-uri, probabil ca discurile in sine tin foarte mult, dar tot probabil peste 10-15 ani nu o sa mai existe unitati de citire, la fel cum s-a intamplat si cu VHS.
sigur, o poti pastra pe asta de acum, dar asa cum se poate defecta un disc, se poate defecta si unitatea asta.
in plus, eu am ajuns demult la concluzia ca nu am nimic atat de important incat sa fie pastrat zeci de ani.
asta cu fotografiile e o pacaleala, ca nu se uita nimeni la zecile de mii de fotografii facute nici acum, darmite peste 10-20-30 de ani.
daca vrei sa ai fotografii, trebuie sa printezi 1-2 imediat ce ai facut-o, asta e singura sansa sa te bucuri de ea peste 30 de ani si sa o arati la nepoti – altfel, daca le pastrezi in format electronic, e ca si cum nu le-ai facut.
Marean(Citează)
09/11/2018 la 11:52 AM
ok, nu poti sa urmaresti blu-ray-uri oficiale pe tv. Dar daca tragi unul de pe torenti, il scrii pe un blu-ray si apoi il conectezi la tv?
GabrielG(Citează)
09/11/2018 la 11:58 AM
Sunt rare PC si laptop CU unitate optica. Tot ce iese nou ese fara unitate optica.
Iugas(Citează)
09/11/2018 la 12:09 PM
Sunt M-discuri pe emag, lol
https://www.emag.ro/m-disc-bd-r-verbatim-25gb-4x-printabil-vb43823/pd/D48SWYBBM/?X-Search-Id=ee50002999687d6179a0&X-Product-Id=973967&X-Search-Page=1&X-Search-Position=0&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view
Ce nu-mi place la writter e alimentarea: are nevoie de doua porturi usb?
Nu are optiune de alimentare de la un incarcator?
Si usb 2.0?
Iugas(Citează)
09/11/2018 la 12:58 PM
Sau probabil ca nu. Cel mult se va restrange utilizarea la mediul profesional. Cata lume isi mai aduce aminte azi de cartusul cu banda? In anumite medii corporate inca se utilizeaza la greu.
IonP(Citează)
09/11/2018 la 3:07 PM
n-am mai scris un disc de ani de zile
add(Citează)
09/11/2018 la 3:20 PM
Discurile optice stocheaza datele pentru maxim 10 ani, din cate stiu eu, deci nu sunt neaparat o solutie de backup pe termen lung.
In afara de asta, iar ma mir ca nu are usb-c, dar macar nu are mizeria aia de micro-usb tip B
C(Citează)
09/11/2018 la 4:31 PM
Cica M-Disc rezista peste 1000 de ani. Au cronometrat cercetatorii americani.
Giani Mucea(Citează)
09/11/2018 la 3:20 PM
97.75€ pe Amazon.
Kllaus(Citează)
09/11/2018 la 4:07 PM
Am cd-uri de exact 20 de ani (da, scrise in 1998!) si pot fi cititie perfect. Nu e o regula ca mor dupa 10 ani. Depinde cum le-ai scris, cum le-ai stocat, cum le-ai manipulat si asa mai departe.
IonP(Citează)