un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Patru routere care vor fi în oferta de Black Friday

14 Nov 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Cei de la D-Link mi-au spus ce routere vor fi în oferta magazinelor de Black Friday și este vorba despre modelele DIR-809, DIR-842, DIR-878 și DIR-882. Pe ultimele trei le-am testat și eu.

  • DIR-809: model entry-level AC750, cu 450 Mbps pe 802.11ac și 300 Mbps 802.11b/g/n, dar porturile de cablu WAN și LAN sunt 10/100 Mbps, nu Gigabit. Mă aștept să fie foarte ieftin, dar lipsa porturilor gigabit îl face potrivit doar pentru cele mai ieftine configurații, de exemplu în casa cuiva ce nu are nevoie de wireless decât pentru a face browsing sau Skype din când în când.
  • DIR-842 (citiți review-ul): wireless total AC1200 Mbps, din care 867 Mbps pe 802.11a/n/ac și 300 Mbps pe 802.11b/g/n, are patru porturi LAN 10/100/1000 Mbps, IPv6, QoS cu prioritizarea serviciului dorit, rețele guest.
  • DIR-878 (citiți review-ul): wireless total AC1900, format din 1300+600 Mbps, cu MU-MIMO 3×3; patru porturi LAN 10/100/1000 Mbps; QoS, control parental, rețele guest, IPv6.
  • DIR-882 (citiți review-ul): wireless total AC2600, format din 1733+800 Mbps, cu MU-MIMO 4×4; patru porturi LAN 10/100/1000 Mbps; 1 port USB 3.0 și 1 port USB 2.0; QoS, DLNA, rețele guest, IPv6.

Am făcut grafice comparative cu rezultatele obținute de mine în testele din review-uri. Ar trebui să fac asta mai des, mi se pare că privind graficele putem concluziona foarte ușor care model este best-buy de Black Friday.

Iată un grafic care arată cum se compară capacitatea wireless pe cele trei routere:

Și iată performanța obținută prin cablu în testul de pe Speedtest:

Dar probabil vă interesează mai mult cum se compară performanța într-o situație reală, de exemplu trăgând torrente de dimensiuni mari, deoarece arată capacitatea routerului de a gestiona zeci sau sute de conexiuni simultan. Am pus în grafic viteza medie, care include și momentele mai lente de la începutul și sfârșitul downloadului, dar și vârful de viteză obținut în cursul download-ului.

Și în testele pe wireless am pus în același grafic cel mai bun rezultat obținut pe 802.11n, în banda de 2,4 GHz, și cel mai bun rezultat obținut pe 802.11ac, în banda de 5,2 GHz:

Iată cum interpretez eu graficele de mai sus:

DIR-842 este printre cele mai ieftine entry-level-uri de pe piață cu porturi gigabit și suport 802.11ac. Luați-l doar dacă bugetul este tot ce contează. Își face treaba, dar capacitatea și chipsetul său sunt gândite pentru un număr mic de dispozitive conectate prin wireless sau cablu.

DIR-878 și DIR-882 au performanțe practic identice în teste. Ce are DIR-882 imediat în plus? Porturi USB, dacă aveți nevoie de ele. Are și o capacitate mai mare wireless, plus că trece la MU-MIMO 4×4 față de 3×3, dar puține dispozitive client suportă acel 4×4 (câteva telefoane și laptopuri de top). Capacitatea mai mare pe wifi poate fi utilă dacă aveți un număr mare de dispozitive conectate la router, dar sunt puține astfel de scenarii.

Ca o concluzie, eu aș lua acel D-Link DIR-878; va fi mai ieftin decât DIR-882 și pentru majoritatea oamenilor va oferi performanțe identice. Am în casă două laptopuri, două telefoane, becuri inteligente, smart home, două difuzoare pe wireless, două televizoare smart, o consolă de jocuri și o tabletă, iar un router AC1900 le duce fără probleme, mai ales că nu toate sunt active simultan și, chiar dacă ar fi, puține dintre ele necesită bandă mare (un televizor cu Netflix 4K vrea până în 50 Mbps, de exemplu).

DIR-882 merge ales doar dacă vreți modelul de top, pentru o vreme când mult mai multe dispozitive vor fi MU-MIMO 4×4. Are și cea mai bună acoperire wireless dintre cele trei, dar, deși nu știu prețurile, mă aștept să fie cu cel puțin 100 de lei mai scump decât DIR-878.

Nu știu nici la ce magazine se vor regăsi în ofertă, dar uitați-vă la “suspecții uzuali” precum eMAG, PC Garage, Altex, evoMAG, Flanco șamd.

Dacă vedeți alte routere prin ofertele de Black Friday, nu uitați că am un top mare de routere făcut cu cele testate de mine. În a doua parte a articolului, unde este tabelul lor, puteți da click pe numele routerelor pentru a ajunge la review, dacă l-am scris.

asus s5507

    10 comentarii

  1. In graficul speedtest cel mai ieftin router e dezavantajat de axa Y, a carei scala nu porneste de la zero si il face sa para mult in urma celorlalte doua. Na, ochi de om care pune date statistice in ppt.

      (Citează)

  2. DIR-878 mai ieftin decat e acum, la 309 lei ?

      (Citează)

    • Ăla l-am ochit și eu, dar acuma la emag și la pcgarage a ajuns promoțional la peste 500 de lei. Ceva nu e OK.

        (Citează)

  3. Patru routere care vor fi în oferta de Black Friday si de care nu ai nevoie.

      (Citează)

  4. Si unde ziceai ca stai in Tineretului?

    Adauga si o alrma plus asigurare de locuinta , la asa enumerare de ce ai prin casa plus poze cu tine si Matilda peste tot …sa nu-i vina vreo idee lui Mos Craciun sa va viziteze…

      (Citează)

  5. Mega deal, iei 878 la 270 lei resigilat emag și faci treaba mare pe el bf cu routerul în brate

      (Citează)

  6. 100 Mbps sunt mai nou suficienți doar pentru browsing și Skype? :)

      (Citează)

  7. As putea sa imi iau orice router D-Link, Tenda sau TP-Link. Nu o fac pentru ca nu am nevoie, nu ar aduce nimic vizibil in plus fata de Netgear-ul meu

    Daca nu ai deja router gigabit, Tenda AC9 este cea mai eficienta solutie in ciuda defectelor ca lipsa posibilitatii de montare pe perete.

      (Citează)

  8. “dar puține dispozitive client suportă acel 4×4 (câteva telefoane și laptopuri de top)”
    Poti sa dai un exemplu de telefon care stie MIMO 4×4 pe Wi-Fi?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus