►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Discuția săptămânală cu Matilda – episodul 18 / documentarele ca entertainment, cozi la IKEA și BF
Centenarul Marii Uniri a determinat multe manifestări bune prin spațiul offline, ca să-i zic așa, însă acum am văzut și una foarte mișto în online: Albumul unei națiuni, lansat de Orange pe site-ul propriu, unde oricine poate urca fotografii din perioada 1918-2018. Există și un incentive pentru a face asta, clienții Orange (indiferent că pe abonament sau cartelă) primesc 100 GB trafic de date dacă uploadează o fotografie (și, dacă aveți mai multe telefoane înrolate în contul My Orange, puteți uploada mai multe fotografii pentru a activa pe rând bonusul pe fiecare număr).
Eu am urcat una, o fotografie cu bunicul meu când era copil, făcută la un bâlci local. Pe spatele ei scrie că este din 1929, ceea ce o face printre cele mai vechi din platformă. Mama are acum 100 GB în plus.
Am petrecut însă vreo trei ore uitându-mă pe fotografiile puse de alții. Aproape toate fotografiile sunt cu oameni, fotografii de familie făcute în diverse momente ale ultimului secol. Când am deschis site-ul mă așteptam să văd fotografii cu locuri și orașe, pe principiul “uite cum arăta Calea Victoriei înainte de război”, dar marea majoritate a fotografiilor uploadate sunt personale, cu oameni și familii.
Mi s-au părut fascinante. Am petrecut vreo 3 ore uitându-mă la ele, decadă cu decadă.
Vă sfătuiesc să vedeți mai mult decât o hartă. Uitați-vă pe fotografii în contextul perioadei în care au fost făcute. Uitați-vă pe cele din perioada interbelică și veți vedea oameni la costum, femei în rochii elegante și coafuri îngrijite, probabil fotografii de la petreceri ca-n Ultima noapte de dragoste.
Uitați-vă la rochia de mai jos, din 1930:
O decadă mai târziu și am găsit o fotografie cu 5 soldați și o mitralieră, pe front. Sub fotografie scrie 20 mai 1944, dar site-ul zice că e din 1941. Oare ce s-o fi întâmplat cu ei?
Uitați-vă apoi la fotografiile deceniilor următoare, perioada comunistă, majoritatea imagini de la țară. Posibilitatea de a fi fotografiat este rară, așa că majoritatea imaginilor sunt de la bâlciuri sau de la adunări ale întregii familii, probabil ziua de naștere a cuiva. Observați și acolo cum sunt îmbrăcați oamenii, ce ii frumoase au, ce tunsori au, cum unii sunt îmbrăcați în haine militare, cum arată bătrânii șamd.
Primele fotografii de la mare le-am găsit abia în 1968, de obicei fotografii cu palmieri de plastic și copii pe căluți. “Amintiri de la Modern”. În altă parte, există o fotografie “Amintiri de la Bușteni”, unde doi oameni sunt îmbrăcați în cowboys și împușcă un urs. Poate cineva va urca și o fotografie cu căprioara de plastic din Cișmigiu.
La final, mi s-a părut chiar potrivită denumirea Albumul unei națiuni. Fotografii cu Bucureștiul de altădată sau cu Saturn în 1970 (stațiunea, nu planeta) am mai văzut și cu alte ocazii și sunt multe site-uri cu așa ceva. Un album cu oameni reali, ca să vezi cum arătau și să te întrebi ce viață aveau, se poate face doar printr-un astfel de proiect de crowdsourcing.
« Discuția săptămânală cu Matilda – episodul 18 / documentarele ca entertainment, cozi la IKEA și BF
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
13 comentarii
22/11/2018 la 3:06 PM
Superb! Ce gospodarii frumoase aveau oamenii! Ce primeniti erau!
Am urcat si eu o poza cu stra-stra bunicul meu, Mos Stancu – 1970 cu carul tras de vaca. Am si reconditionat acest tablou cu el si l-am pus in casa.
Coco(Citează)
22/11/2018 la 11:06 PM
La fel ca si acum, unii aveau gospodarii frumoase, altii nu. Diferenta e ca atunci isi permiteau poze mai mult cei care o duceau bine.
Empire(Citează)
22/11/2018 la 3:31 PM
Frumoasa ideea si pozele de pe site, din pacate navigarea prin el este prost realizata.
thundermar(Citează)
22/11/2018 la 3:41 PM
Nu pot sa nu observ modul in care au fost facute si trimise multe din pozele cu poze. Cu blitul, screenshoturi de pe telefon, puse pe musamaua din bucatarie si facuta poza din unghi, fara un crop, ceva acolo.
Iona(Citează)
22/11/2018 la 4:52 PM
Nu heitari, poate ca au fost facute de persoane mai in varsta.
GabrielG(Citează)
22/11/2018 la 7:11 PM
Îmi închipui că nu toată lumea are scanner acasă.
nwradu(Citează)
22/11/2018 la 5:01 PM
Pentru o companie al cărei business se bazează pe telefonie mobilă, site-ul e inutilizabil pe telefon.
Andrei Serbanescu(Citează)
22/11/2018 la 5:35 PM
Drăguță ideea, dar site-ul e făcut cu picioarele.
Ipo(Citează)
22/11/2018 la 7:11 PM
Da, s-au complicat cu harta de la Google Maps.
nwradu(Citează)
23/11/2018 la 1:53 AM
o idee buna, dar oare cate fotografii sunt post-mortem? in fond nu asta e ideea site-ul-lui da` na… ma intrebam si eu.
George(Citează)
23/11/2018 la 9:52 AM
este o aplicatie facuta de google, photoscan, te scapa blitz si face crop automat ( poti ajusta ) video:
https://www.youtube.com/watch?v=MEyDt0DNjWU
nu mai tin minte daca am aflat de aici, dar vad ca a avut radu stire in 2016
https://www.nwradu.ro/2016/11/stiri-despre-tehnologie-16-noiembrie-2016/
le-am facut parintilor o bucurie cand le-am digitalizat toate pozele
john(Citează)
23/11/2018 la 11:35 AM
nu am nr orange si nu imi merge contul facut la ei.
nu pot incarca o poza, interesanta zic eu.
http://s.go.ro/zp3phlm3
si asta ar merita
http://s.go.ro/mfpwbjzq
lichu(Citează)
23/11/2018 la 8:42 PM
Buna ideea; de cacat site-ul, respectiv harta.
Nick(Citează)