►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Industria PC-urilor are ghinion. Sau mai degrabă noi avem ghinion, că de producători în sine nu-mi pasă așa tare, neavând acțiuni pe la ei.
În ultimii ani, prețul SSD-urilor a fost mare, producătorii neputând fabrica atât de multe memorii flash pe cât dorea piața să cumpere. Asta s-a mai rezolvat în ultima vreme și ați văzut, în special de Black Friday dar și înainte, că prețul SSD-urilor a coborât mult.
Acum doi ani mi-am luat un SSD cu aproximativ 1 leu/GB la o variantă de 500 GB. Anul acesta am plătit 0,63 lei/GB la o variantă de 1 TB, performanță comparabilă.
Anul următor vor fi alte probleme. Intel nu poate livra atât de multe procesoare pe cât există cerere. Problema a apărut încă din trimestrul 3, chiar mi-a spus cineva că sunt mici șanse să vedem procesoare Intel în număr mare la Black Friday (și nu am văzut), iar pentru trimestrul 4 Intel estimează o scădere cu 25% a livrărilor de procesoare desktop.
În același timp, mineritul de criptomonede se prăbușește, iar asta înseamnă o cerere mai mică pentru plăci video și plăci de bază. La pachet cu cearta pe taxe vamale între SUA și China, companiile au vândut mai puțin decât se așteptau. Asus a raportat un profit cu 47% mai mic, Gigabyte a raportat cel mai mic profit de după 2008 încoace. Sunt companii puternic afectate de cererea mai mică de plăci video, iar vânzările noii generații nVidia 2xxx probabil încă nu au luat cu adevărat startul, având în vedere că nu s-a lansat întreaga gamă, iar mai nou sunt tot felul de zvonuri despre instabilitatea plăcilor 2080 Ti.
Chiar și nVidia, deși a anunțat recent venituri mari, a înregistrat o scădere a acțiunilor pentru că în viitor se va simți impactul cererii scăzute de plăci video pentru criptomonede.
Estimarea este, deci, că marii producători de hardware vor avea stocuri nevândute. Asta ar putea fi o veste bună, că poate dau discount-uri, dar în același timp ar putea ține prețurile sus sau chiar le-ar putea mări pentru a obține profitul promis investitorilor și pentru a transmite un semnal că războiul taxelor vamale este o idee proastă.
Cei de la DigiTimes, care au făcut o analiză, sunt practic siguri că Intel și nVidia vor mări prețurile pentru a-și ține profitul sau venitul constante.
detalii: Tom’s Hardware
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
21/11/2018 la 8:19 AM
Haha.
Un rezumat:
Oferta de procesoare este sub cerere = vor creste preturile
Oferta de placi video este mult peste cerere = vor creste preturile
:)))
Catalin(Citează)
21/11/2018 la 8:39 AM
+1 asta voiam sa zic si eu, cererea e ba prea mare ba prea mica, dar preturile vor creste oricum.
Culmea e ca s-ar putea sa fie adevarat, motivul insa nefiind cererea, ci faptul ca companiile stiu ca urmeaza o criza asa ca trag cat pot sa-si scoata niste bani acum.
A se vedea ce se intampla si cu Apple.
Marean(Citează)
21/11/2018 la 9:40 AM
Pai si unde este elasticitatea dintre cerere si oferta?
Cred ca e o strategie proasta sa cresti pretul cand oferta ta este peste cerere si ai stocuri nevandute de placi video. Btw stocurile sunt de fapt la placile destinate crypto mining, deh s-au lacomit cu productia crezand ca bula va tine la nesfarsit.
Mihai Dobre(Citează)
21/11/2018 la 10:09 AM
vrei sa zici elasticitatea cererii sau a ofertei in functie de pret.
cererea de componente IT este mai degraba inelastica, pentru ca na, oamenii fie chiar au nevoie de o anumita performanta minima pt care sunt dispusi sa plateasca (de ex. firmele), fie vor cea mai buna performanta pe care si-o permit (de ex. gamerii)
este f dificil pentru un om normal sa evalueze daca diferenta de pret dintre 2 componente este perfect justificata de diferenta de performanta, asa ca de aia iei cel mai performant computer pe care ti-l permiti.
oferta de componente IT as zice ca este complet inelastica, avand in vedere ca este foarte concentrata, respectiv sunt 2 producatori de procesoare, 2-3 de placi video si asa mai departe.
Marean(Citează)
21/11/2018 la 9:03 AM
Îți dai seama cum o mizerie numită hârtie igienica crypto monede are un efect real așa de mare – în sensul rău desigur.
Mihai(Citează)
21/11/2018 la 10:23 AM
Cred ca placile video or sa aiba un trend descendent in viitorul scurt si mediu. La procesoare in schimb, in momentul de fata AMD reuseste sa livreze necesarul pietei lor si in acelasi timp sa aiba niste preturi decente, in schimb, daca se va mentine situatia actuala inca 1-2 trimestre cred ca vor suspenda anumite programe chiar si ei.
alexEAT(Citează)
21/11/2018 la 10:38 AM
Cresterea preturilor nu are nici o legatura cu scaderea sau cresterea cereri de produse in piata. Adevarata problema in domeniul asta este concurenta care este pe cale de disparitie. Uitativa ca pe fiecare segment mai exista maxim 2 producatori relevanti si de aici lipsa de concurenta. Daca in unele cazuri unu din cei 2 nu este capabil sa-l concureze pe celalalt in alte cazuri sunt intelegeri tip cartel vezi scandalul din China cu memoriile RAM.
dani(Citează)
21/11/2018 la 11:44 AM
Ce naiba preturi sa mai creasca . Sunt s-asa prea mari . Serios … chiar nu inteleg . Piata este cam proasta in ultima perioada , dar va spun asa . si nici nu sunt fan AMD, dar nici nu am AMD insa rational si corect este sa alegi altceva .
VEGA64 este similara cu performantele 1080 / RTX2070 si costa similar cu prima , mai putin decat cea de-a doua . Sincer mai multi nici nu-ti trebuie avand intre 60 – 140 fps in mai toate jocurile cu detalii la max 1440p. Gaming 4K e cacat , orice ar spune oricine. 80% dintre jucatorii de pe steam inca folosesc FHD.
Procesoarele AMD la acest moment sunt similare cu cele INTEL si costa la jumatate, astfel ca nu pot intelege alegerea celor de la INTEL.
SSD-urile si RAM-ul va scadea la anul pentru ca mai intra unul sau doi competitori in piata, iar NAND QLC va permite cresterea capacitatii.
Placile de baza vor scadea pentru ca nu este cerere.
Din pacate , consider ca ai mers exact pe logica celor de la Nvidia/Intel si ai fost pacalit, ati aruncat momeala in piata sa vedeti cum reactioneaza lumea . Lumea va alege altceva (daca e coerenta) sau va astepta sa-si revina nicidecum visele lor umede ca ar plati lumea oricat sa aiba produsele lor de top. Ei nu sunt APPLE . Sa nu confundam . Asta-si doresc dar mai au de stat.
Liviu Tanase(Citează)
21/11/2018 la 12:35 PM
La plăci video e de așteptat să scadă prețurile pentru că mulți renunță la mineria de monede virtuale și bagă pe piață plăci second-hand sau chiar mine întregi. De fapt deja de vreo 2-3 luni e mai mare oferta decât cererea, iar prețurile la plăci video scad timid, dar sigur.
E suficient să arunci un ochi pe eBay sau pe site-uri de exchange gen WeBuy și-ți cam dai seama în ce direcție merge piața.
Mălin(Citează)
21/11/2018 la 3:23 PM
Concurenţa dintre marii producători de componente IT este pe cale de dispariţie în ultimii ani pentru că au rămas doar doi-trei concurenţi importanţi pentru fiecare piaţă. Evoluţia preţurilor nu poate fi anticipată corect deoarece depinde de foarte mulţi factori.
Daniela(Citează)
23/11/2018 la 11:12 PM
Momentan producatorii de procesoare (toti) au o MARE problema sa remedieze vulnerabilitatile cauzate de produsele lor; ba chiar si mai rau decat atat: trebuie sa descopere mai intai si apoi sa remedieze problemele.
SPECTRE and co o sa bantuie multa vreme de acum incolo producatorii de procesare.
Poate ca legatura intre chestia asta si pret nu e directa sau imediata insa e ceva e acolo… Daca trebuie sa dezactivezi niste capabilitati care erau inaite acolo ca porcesorul sa ramana sigut inseamna ca procesorul a devenit mai scump.
tudor(Citează)