►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Filmul de prezentare al României la sărbătorirea Centenarului
Câteva articole interesante de citit astăzi – 2 decembrie 2018 »
Am vizitat miercuri Catedrala Națională sau, cum se numea înainte, Catedrala Mântuirii Neamului. Nu pentru că aș fi religios, ci pentru că eram curios să o văd. Dacă nu ați fost acolo, iat-o mai jos în 4K și 50 fps.
Subscribe: http://bit.ly/2RBcHBg
Mi-a plăcut catapeteasma (sau iconostas, cum i se mai spune), adică peretele cu mozaic auriu ce desparte spațiul public (naosul) de altar (unde doar preoții intră, dar acum am intrat cu toții, după cum puteți vedea). Am învățat și termenii arhitecturali pentru acest articol, #gg! În altar se aflau o cruce, o biblie, racle cu moaștele Sf Andrei și Sf Ecaterina, plus acea machetă aurită a catedralei.
Masa pe care se aflau probabil că ați văzut-o la transmisiunea în direct a slujbei de sfințire. Este din marmură, iar în interiorul ei au fost introduse bucăți de moaște de la sfinți români (inclusiv de la Constantin Brâncoveanu) și un sul cu numele a peste 350.000 de eroi naționali, listă furnizată de Ministerul Apărării Naționale. A fost apoi turnată ceară în acel spațiu și sigilat.
În rest altarul este destul de golaș. Mi-a plăcut și că suprafața naosului (zona principală a catedralei) este foarte întinsă și am fost uimit de numărul mare de uși pe care le are biserica, probabil peste 20 deoarece sunt multe și pe laterale. Sunt curios cum vor acoperi cărămida din interior, dacă doar o vor vopsi sau o vor tencui și picta. Sper că a doua variantă, o catedrală pictată în stil ortodox ar atrage mai mulți turiști.
Nu-mi place în continuare forma generală a catedralei, care parcă are prea multe turnulețe și cupole.
Vizitarea putea fi organizată mai bine. 80% din spațiul interior era neutilizat, fiind ocupat cu scaune ce stau goale, în timp ce afară, în ger, așteptau mii de oameni care ar fi putut fi lăsați în interior. Apoi, traseul spre altar se îngusta treptat și apăreau inevitabilele îmbulziri, iar majoritatea oamenilor se împiedicau de câteva trepte și de câteva canale de cablu. Câteva semne de atenționare, montate pe lângă șirul de oameni, ar fi fost binevenite. Jandarmii ar fi putut opri oamenii înainte de scările spre altar, nu imediat după urcarea lor, tocmai pentru a evita îmbulzirea pe trepte.
Dacă mergeți să vizitați (este deschisă până pe 2 decembrie) sau știți pe cineva care merge, recomandarea mea este să meargă dimineață la prima oră, când nu-i nimeni. Asta înseamnă cam ora 6-7, înainte de începerea slujbei. Când este slujbă, vizitarea altarului se reia undeva după ora 11, poate chiar 12. Înăuntru este frig, mergeți pregătiți cu haine groase și accesorii, plus apă și ceva de mâncare. Toalete sunt tocmai la intrarea în curte, lângă gard, dar este aproape imposibil de ieșit din rând din cauza gardurilor de protecție.
Am văzut în articolul anterior pe mulți comentând că nu înțeleg de ce se înghesuie lumea la vizitare. E simplu, media de vârstă era trecută bine de tot de 65 de ani. Cum lucrările se speră că vor fi terminate în 2024, dar e la fel de posibil să apară amânări ce vor duce finalizarea poate spre 2030, pentru foarte mulți oameni este singura ocazie de a intra în catedrală.
« Filmul de prezentare al României la sărbătorirea Centenarului
Câteva articole interesante de citit astăzi – 2 decembrie 2018 »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
62 comentarii
30/11/2018 la 6:48 AM
Uite cine a stat la coada cu babele 😂
ionică(Citează)
30/11/2018 la 6:54 AM
@nwradu banuiesc ca ai filmat cu GoPro, vezi in setari la FOV poate poti scoate efectul acela de borcan … se vad foarte aiurea marginile rotunde in filmare.
ionica(Citează)
30/11/2018 la 10:25 AM
Prefer să se vadă cât mai mult în cadru, în ciuda deformărilor care apar.
nwradu(Citează)
30/11/2018 la 10:29 AM
Ah, pe 4K oricum nu poți modifica unghiul.
nwradu(Citează)
30/11/2018 la 7:10 AM
Nu vad de ce le-as valida prin prezenta mea banii publici aruncati pe o catedrala inutila.
Cred in Dumnezeu, fan clubul Lui pe pamant ma enerveaza.
Gaelex(Citează)
30/11/2018 la 10:25 AM
Stai liniștit că-i aruncă oricum.
nwradu(Citează)
30/11/2018 la 7:44 AM
Recunoaște ca ai aprins și o lumânare! Doamne-ajută! :)
eu din EU(Citează)
30/11/2018 la 1:18 PM
Nu sunt locuri de lumânări. Se lăsau multe acatiste, bineînțeles cu clasica bancnotă de 10 lei în ele. O femeie cred că scrisese 30 de nume pe hârtie.
nwradu(Citează)
30/11/2018 la 7:48 AM
Peste câțiva ani va fi cel mai mare și important obiectiv construit de România după era Ceaușescu. Va fi inclus în traseele turistice și lăudat de toată lumea. Din afara țării.
eu din EU(Citează)
30/11/2018 la 8:05 AM
Inclus in traseu, poate. Laudat de toata lumea, nici o samsa. E o abominatie arhitecturala. Sa iti placa ceva doar de dragul faptului ca e o constructie imensa e o prostie, mai ales cand ai o constructie si mai mare fix langa.
Asa cum e cunoscuta casa poporului ca o erectie megalomanica a lu ceasca, asa o sa fie si asta. Erectia megalomanica a lu dany, dar era mai subtirel decat ceasca.
Webber(Citează)
30/11/2018 la 9:58 AM
Doar dacă aranjează cu Top Gear să filmeze o cursă de mașini prin Catedrală.
Ion Iliescu(Citează)
30/11/2018 la 10:30 AM
Contează? Casa Poporului este cel mai vizitat obiectiv turistic din România. Toți străinii pe care-i știu eu au fost impresionați de ce-au văzut acolo; doar românii au impresia că este o construcție urâtă de care râd toți.
Și în cele din urmă, nu contează. Se dau bani, se fac vizite. Dacă vor cere bani și pe intrarea în catedrală (pentru străini), cred că mulți o vor vizita ca să vadă o biserică ortodoxă de amploare.
nwradu(Citează)
30/11/2018 la 10:41 AM
O fi cel mai vizitat obiectiv, dar nu vine nimeni în România pentru a vizita Casa Poporului. Vine lumea și, din lipsă de alt ceva, vizitează și asta. La fel, catedrala nu va atrage turiști în țară, că nu e nimic spectaculos la o clădire semi mare construită în 2018-2020. Dacă vrei sa vezi ceva spectaculos de genul ăsta, mergi în Dubai.
nashu_mare(Citează)
30/11/2018 la 11:19 AM
Toti arhitectii cu care am stat de vorba considera si casa poporului si superbiserica niste mizerii.
Stiu ca unii oameni se gandesc ca a construi ceva mare e o realizare suficienta incat chestia aia sa merite admirata, dar in realitate nu e asa. Mai trebuie sa si arate bine si sa se potriveasca in peisaj. Iar unii oameni ar trebui sa aiba standarde mai ridicate.
Giani Mucea(Citează)
30/11/2018 la 11:49 AM
Si cam cu cati arhitecti ai stat de vorba?
gigi(Citează)
30/11/2018 la 12:12 PM
Mai mult de 20 dar mai putin de 40. Multumit?
Giani Mucea(Citează)
30/11/2018 la 1:20 PM
Ba da. Te uiți că pe o listă cu locuri de vizitat în București sunt vreo 20 de poziții și zici “hai și acolo, că pare interesant”. Iar dacă este contra-cost, se mai fac și niște bani.
Ca noi în Cracovia. N-am mers pentru catedrală, dar am intrat și acolo, să vedem cum au și ăia biserica.
nwradu(Citează)
30/11/2018 la 1:34 PM
Daca ai fi zis in jur de 30 poate ca ai fi fost ceva mai credibil. Asa se vede ca ai scos din burta niste cifre. In rest, indiferent ca e vorba despre parerea unor arhitecti sau a unor profani, tot timpul se vor gasi persoane care sa desfiinteze ceva ce se afla in atentia publica. Pana si impotriva catedralei Sagrada Familia s-au ridicat voci care au criticat mai ales partea noua a cladirii aflata inca in constructie, latura care, si din punctul meu de vedere, se afla la limita kitschului.
gigi(Citează)
30/11/2018 la 1:51 PM
Nu bos dar n-am stat sa ii numar. Ti-am dat un range ca sa nu scot numere din burta. Intamplator am cateva rude arhitecti si in cercul lor de prieteni gasesti preponderent tot de-astia, ca sa nu mai vorbesc de altii random cu care m-am mai intalnit in cei aproape 37 de ani de existenta. Rahat, ai impresia ca e o meserie pe cale de disparitie?
Da, stiu ca sunt situatii de landmarks desfiintate verbal initial dar despre care opinia publica s-a schimbat in timp si accept ca se poate intampla la fel si cu biserica lu dani. Dar alea sunt exceptii si exceptiile prin definitie au o probabilitate mica de aparitie.
Latura aia a sagradei e de rahat. Si probabil va ramane de rahat. Interesant ca o folosesti ca exemplu cand si tu crezi ca e cam de rahat.
Giani Mucea(Citează)
03/12/2018 la 12:11 PM
Catedrala aia are vreo 300 de ani si face parte din complexul palatului. Chiar pentru ala am fost in Cracovia, ca KFC aveam si in Bucuresti.
nashu_mare(Citează)
30/11/2018 la 8:18 AM
Nu ai lasat partea in care ai pupat icoanele sau moastele !
thundermar(Citează)
30/11/2018 la 10:31 AM
Nici nu le-am atins. Cred că am fost singurul din miile de oameni de acolo care a trecut nepăsător prin fața lor. Încă nu sunt sigur unde erau moaștele.
nwradu(Citează)
30/11/2018 la 9:08 AM
Pare enorma dinauntru, mult mult mult prea mare pentru orice.
Sinistra treaba, practic faraonul Ciobotea si-a facut cea mai mare piramida pe care a putut-o face, cu banii mei – asa-mi trebuie daca-s prost :-))
Bine macar ca e pusa langa cealalta sinistrosenie pe care nu o vad sau vizitez, ca sa nu ma deranjeze vizual. Practic pana acum nu am vazut catedrala nici macar de departe desi trec prin zona unirii, ceea ce inseamna ca e foarte bine pusa.
Marean(Citează)
30/11/2018 la 10:35 AM
Nu-i chiar așa mare, de fapt. 5.000 de oameni în picioare este capacitatea. Mult pentru România, dar am văzut multe mai mari prin străinătate.
nwradu(Citează)
30/11/2018 la 10:55 AM
Eu ma refeream ma inaltime. Pare o utilizare extrem de ineficienta a spatiului.
Dar eu zic ca si la suprafata e foarte mare. Compara cineva mai jos cu notre dame – asa, din priviri, eu zic ca suprafata mai mare decat notre dame.
Marean(Citează)
30/11/2018 la 9:26 AM
Eu am alergie la beton. Tata și-a făcut casa la țară unde a turnat beton peste tot pe unde a putut. A lăsat ferestrele mici deși i-am zis că e nevoie de cat mai multă lumină naturală. Practic ăștia parca l-au avut constructor pe tata, care el e de formație asistent medical, actualmente pensionar.
Mulți pereți drepți, multe coloane totul plin de beton.
Dacă ar fi avut o arhitectură frumoasă poate nu as fi fost împotriva ei. Așa e doar o biserică pe steroizi.
Macar să aibă destulă mână să mântuiască tot neamul. Doamne-ajută!
Mihai(Citează)
30/11/2018 la 10:32 AM
Eu mă așteptam să fie numai beton, am fost surprins de câtă cărămidă este.
nwradu(Citează)
30/11/2018 la 9:33 AM
Cel mai important obiectiv turistic de după Ceaușescu este Untold
Ipo(Citează)
30/11/2018 la 10:54 AM
Apa trece, pietrele rămân.
eu din EU(Citează)
30/11/2018 la 2:07 PM
Sau, ca să fiu în acord cu vremurile, oamenii normali pleacă, bolovanii rămân.
Ipo(Citează)
30/11/2018 la 9:52 AM
Genul programului: FP moaște kisser
nashu_mare(Citează)
30/11/2018 la 10:32 AM
Mi-a părut rău că n-am putut filma vreo 5 minute în altar ca să fac un timelapse. Așa o avalanșă de închinări și pupături n-am văzut niciodată.
nwradu(Citează)
30/11/2018 la 10:06 AM
Eu așteptăm un review mai tehnic: lumini led vs. lumânări, cădelnițe clasice vs. instalații de fum, decibeli clopote, calitate semnal mobil in interior, acoperire wi-fi, sistem de încălzire prin podea (gen flăcările iadului) sau suflante, rampe de acces pentru persoane cu handicap …
Chiar, face cineva vreun blog cu review-uri de arhitectură/construcții? Ar fi fun.
Ion Iliescu(Citează)
30/11/2018 la 10:33 AM
Aia când o fi gata. Acum e practic șantier.
nwradu(Citează)
30/11/2018 la 11:53 PM
Case strambe pe radar e cam ce cauți tu.
Em(Citează)
30/11/2018 la 10:34 AM
Nu e mare .. comparativ cu Notre Dame, cea din Canterbury sau Ulm, iar rostul construirii ei transcende puterea de intelegere a generatiei TV color si facebook..
Generatia TV cu lampi inca e in dubii.. iar cei care au prins razboiul modial stiu ca se putea mai rau..
(Poate cartea sau filmul Pillars of Earth (care a inspirat GoT) aruta la comprehensiune..
Petronius(Citează)
30/11/2018 la 10:43 AM
Te-ai scremut sa folosești cuvinte mari ca să te dai superior, însă te-a trădat gramatica. Ghinion.
nashu_mare(Citează)
30/11/2018 la 11:27 AM
Ideile lui transced gramatica. Daca ai avea o gandire mai elevata, te-ar ajuta la comprehensiune si nu ai aduce obiectii atat de triviale precum forma in care alege sa ne impartaseasca revelatiile domniei sale.
Giani Mucea(Citează)
30/11/2018 la 10:58 AM
E grotesc sa faci un articol despre asta și încă sa dai și sfaturi
Pareai un om intelectual
Mihai(Citează)
30/11/2018 la 11:14 AM
Acum câțiva ani, Radu era primul blogger care făcea un review la Therme, acum ca a îmbătrânit, avem 4k la Catedrală. Doamne ajută!
vlad(Citează)
30/11/2018 la 1:23 PM
Grotesc? De ce? E o catedrală, mi se pare normal ca orice om să fie curios să o vadă, că până acum nu aveam așa ceva.
La fel și cu Therme, cum zice Vlad. Mi se pare important întâi să fii curios să vezi ce-i acolo și apoi decizi dacă-ți place sau nu. Lipsa curiozității, lipsa dorinței de a vedea ceva nou mi se pare mie ciudată în mulți oameni.
nwradu(Citează)
30/11/2018 la 11:29 AM
Pai asa evolueaza viata. Dupa bai vine si biserica.
Giani Mucea(Citează)
30/11/2018 la 11:32 AM
Cat mai merge acatistul zilele astea?
L!nuX(Citează)
30/11/2018 la 1:21 PM
10 lei, din ce am văzut.
nwradu(Citează)
30/11/2018 la 11:44 AM
Ai o grămada de cititori noi. Văd ca mulți nu apreciază ce faci.
Alexandru(Citează)
30/11/2018 la 1:24 PM
Cred că nu apreciază catedrala și vreo doi au impresia că am făcut-o eu sau că i-am permis patriarhului să continue construcția prin filmul de mai sus.
nwradu(Citează)
30/11/2018 la 12:39 PM
Nu-i scoate din feisbuci si zmarfon ca se crizeaza si decompenseaza.
IonP(Citează)
30/11/2018 la 1:25 PM
Decompensează? Iată un cuvânt care nu apare des în vorbire :P
nwradu(Citează)
30/11/2018 la 1:01 PM
Eu stau fix lângă ea. E mișto să stai pe WC și să auzi cum schelălăie ăia. :))))
David(Citează)
30/11/2018 la 1:25 PM
Aia mi se pare o sfidare foarte mare. Marți, când am trecut pe acolo, urlau difuzoarele de te dureau urechile. Miercuri parcă era mai redus volumul, dar chiar și așa, BOR a zis un mare fuck you, asculți ce-ți dăm noi celor din jur, fără nici un respect pentru normele de zgomot.
nwradu(Citează)
30/11/2018 la 1:48 PM
Măsoară nivelul zgomotului si trimite o sesizare/ reclamație prin email la Politia Locala, sa le ceri număr de înregistrare, mai multe detalii aici: nuzgomot.ro/limite-zgomot
Pe smartphone poți folosi SoundMeter.
george(Citează)
30/11/2018 la 1:55 PM
Asa, sa fii pregatit pentru o eventuala brown note.
Giani Mucea(Citează)
30/11/2018 la 2:40 PM
“Dumnezeu prefera lemnul. Lemnul si spatiile mici.”
Adi(Citează)
30/11/2018 la 6:14 PM
De unde stii?
gigi(Citează)
30/11/2018 la 3:52 PM
[ ..nu înțeleg de ce se înghesuie lumea la vizitare. E simplu…]
sfințirea unui lacas de cult (ortodox) e singurul moment cand este permisa intrarea in altar a femeilor.. iata unul din motive..
Petronius(Citează)
30/11/2018 la 4:48 PM
Haha, high five, acum mam prins că trollezi ;)
Ipo(Citează)
30/11/2018 la 5:41 PM
Icoanele pe Iconostas nu sunt puse întâmplator, exista o regula: https://ro.wikipedia.org/wiki/Iconostas#/media/File:IKON.jpg
florin(Citează)
30/11/2018 la 5:42 PM
Icoanele pe iconostas nu sunt puse intamplator, uite schema https://ro.wikipedia.org/wiki/Iconostas#/media/File:IKON.jpg
florin(Citează)
30/11/2018 la 7:45 PM
De aici https://m.youtube.com/watch?v=eexmYusoQ3o
Adi(Citează)
30/11/2018 la 8:51 PM
Si eu cred ca daca s-ar face o autostrada mare, sa zicem: CT – TM, cu totii am “vizita” o autostrada de asemenea amploare. Dar din pacate, n-au ambitie sa construiasca asa ceva atat de maret si util.
Anonim(Citează)
30/11/2018 la 11:41 PM
Merci de filmare. Chiar eram curios sa o vizitez. Indiferent care e parerea mea despre BOR, Daniel, Guvern si restul asa cum zicea si Guran e cea mai de success constructie din ultimii ani.
Nu stiu daca se mai construieste in tara asta ceva pe 3 schimburi.
Anyway, pana pe 2 dec sigur nu ajung sa o vad, asa ca merci de filmare.
Nu pare asa impresionanta pe moment, poate doar prin marime vedem ce iese la final. Acum a fost un fel de soft opening, ca la casino :))
Cea mai impresionanta pe care am vazut-o pana acum in Romania e cea de la Iasi, dar e facuta in alte vremuri.
SYAOnline(Citează)
13/03/2019 la 11:01 PM
Bun găsit!
Și eu am reușit să intru în Catedrală tot în miercurea aceea de 28 noiembrie.
Că duminică fusese mai greu cu accesul.
O splendoare de icoane.
Așteptăm să fie cu totul gata.
Peter Minea(Citează)