►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Mă uitam pe un sumar scurt al carierei lui Evan Williams, un antreprenor de Internet din SUA.
În 1999, pe când lucra ca programator freelancer pentru diverse companii, a fondat Pyra Labs, o companie care dezvolta un software de management de contacte și notițe. Partea de notițe a devenit în același an o platformă independentă numită Blogger, cunoscută și ca Blogspot.com, un site pe care oricine își poate face rapid un blog.
Williams este considerat și omul care a popularizat termenul blog. N-a fost inventat de el, ci altcineva a utilizat pentru prima oară contracția de la weblog, dar Blogger a popularizat termenul în întreaga lume.
Google a cumpărat Pyra Labs în 2003 și acum deține serviciul Blogger. WordPress urma să fie lansat tot în 2003. Nu știu dacă mai țineți minte, dar și acest blog a fost în primii săi ani găzduit pe Blogger/Blogspot, că acolo l-am deschis.
Prin 2007, Williams fondează Twitter, alături de alți oameni. Twitter este o platformă de micro… hai că știe toată lumea ce este, nu mai zic.
În 2012, Williams lansează site-ul Medium.com, care-i tot un fel de platformă de blogging, dar pentru cei ce nu vor să facă asta prea des. Medium a prins bine în rândul oamenilor care au ceva de zis și în rândul companiilor care și-au făcut bloguri acolo în loc să folosească o platformă dedicată, hostată local.
Eu citeam destul de des Medium pentru articolele de duminică. În ultima vreme nu am mai făcut-o pentru că au băgat un paywall și nu era nimic atât de crucial acolo încât să plătesc pentru asta.
Per total, nu-i rău să lansezi două platforme care schimbă semnificativ Internetul și o a treia care momentan este “doar” de succes, nu? Adică sunt o mulțime de milionari și chiar miliardari de pe urma Internetului, dar puțini se pot lăuda că l-au schimbat fundamental.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
23/10/2018 la 2:17 PM
Pot sa ma laud si eu ca prin 2008 dupa ce lansasem un site de teme pentru twitter, twittergallery.com ,primul de genul asta, tipul m-a contactat sa-mi spuna ca ideea e cool dar ca sa fac niste schimbari de identitate ca sa nu duc oamenii in eroare si sa creadca ca site-ul apartine twitter :)
Ciprian(Citează)
23/10/2018 la 6:51 PM
Da, un om important dar fara notorietate, e prima data cand aud de el,
JeanValjean(Citează)
23/10/2018 la 9:14 PM
si notorietatea se stie ca-ti tine mai bine de cald decat banii.
irina(Citează)
24/10/2018 la 11:01 AM
Nici el n-a auzit de tine.
alunelu(Citează)
24/10/2018 la 11:04 AM
Si apropo de bani vs. notorietate, wikipedia zice ca are “net worth higher than USD $1B “. Isi poate plati articole pe toate blogurile din .ro ca sa devina notoriu :)
alunelu(Citează)
23/10/2018 la 8:57 PM
Google nu a mai investit in Blogger de ani buni, le-a luat fața WordPress.
george(Citează)
24/10/2018 la 10:05 AM
Web Log – ca sa se inteleaga.
Medium – nu e pentru cei care scriu mai rar. E pentru cei care nu vor un blog free, fără a fi necesar sa aibă cunoștințe tehnice, care vor sa profite de pe urma network-ului de scriitori și cititori. Cele mai bune articole le găsești in primul rand pe Medium – atât long form cât și articole de specialitate.
Nu exista zi in care sa nu ajung pe Medium. :)
Ce e interesant despre Ev este ca s-a focusat in zona de publishing. Pe viitor mi-ar face plăcere sa văd o abordare unica a acestuia in privința newsrooms.
Andu Potorac(Citează)
24/10/2018 la 10:06 AM
* care vor blog free.
BTW, dacă nici tu nu plătești pentru conținut…
Andu(Citează)
26/10/2018 la 4:35 PM
Dacă te referi la mine, sunt două probleme:
1. sunt pentru susținerea conținutului, dar nu pentru taxarea directă a accesului la acesta.
2. aș susține, dar Medium nu-mi dă ocazia să văd dacă am de ce. Mai nou, de câte ori intru pe un articol, îmi spune că am depășit numărul de articole pe care le pot citi gratuit per lună. Habar n-am când am citit ultima oară un articol acolo.
nwradu(Citează)