►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Parlamentul European a aprobat un nou set de reguli pentru serviciile video-on-demand: Netflix, Amazon Video, chiar și YouTube vor trebui să ofere minim 30% conținut european, adică filme sau seriale produse în țările Uniunii Europene.
Mie mi se pare o prostie. Platformele video-on-demand au crescut pentru că oamenii se săturaseră de sistemul clasic de televiziune, în care altcineva programează orele de difuzare, și preferam să privească ce vor ei la ora la care vor ei. Vrei să te uiți la același serial întreaga zi sau să faci un maraton Lord of the Rings? Netflix îți permite să faci asta!
Faptul că Netflix va include în catalog minim 30% filme sau seriale europene nu mă va face să le urmăresc. Doar calitatea lor mă va determina să dau Play, iar la acest aspect încă trebuie lucrat. Uitați-vă la cinematografia românească, unde mie mi se pare că toți încearcă să realizeze marele film dramatic al poporului român, bun de Oscar, dar lipsesc filmele de entertainment, cele relaxante, cele amuzante, cele de acțiune.
Nici nu mai introduc în ecuație faptul că pe Netflix, în ultimul an, m-am uitat la o mulțime de documentare bune. Sper că europenii fac cu succes și astfel de producții.
O altă prevedere este că serviciile VoD vor trebui să finanțeze producții proprii în țările europene sau să contribuie cu bani la organizațiile naționale ce finanțează așa ceva. Sper să aleagă prima variantă, o firmă privată are interesul ca, dacă tot bagă bani, să creeze și ceva de calitate. Dacă doar ar da banii Uniunii Artiștilor sau cui se ocupă la noi de finanțarea filmelor, probabil se vor finanța și mai multe producții despre cum se mănâncă ciorba.
Oricum mă tem că, într-o primă fază, serviciile VoD vor elimina din conținutul non-european pentru a crește ponderea acestuia în catalogul total. Hai că v-ați uitat destul al Lord of the Rings, le scoatem din listă!
Noile reguli cer și platformelor de video sharing să reacționeze rapid la noi upload-uri pentru a le verifica și elimina dacă includ conținut ilegal sau interzis, iar pentru televiziuni s-a stabilit că publicitatea poate reprezenta maxim 20% din timpul de emisie. În medie, asta înseamnă 12 minute de publicitate și 48 de minute de conținut per oră, dar televiziunilor pot modifica proporțiile în fiecare oră câtă vreme nu depășesc 20% per zi.
Găsiți mai multe detalii în comunicatul oficial. După aprobarea finală, țările membre au 21 de luni la dispoziție să transpună această decizie în legile proprii, așa că mai avem până atunci.
20 comentarii
09/10/2018 la 7:38 AM
Eu cred că e un lucru bun. Poate vedem mai multe seriale de tip “umbre” care, deși a avut succes, se tot chinuie ani de zile să mai bage câte un sezon
Răzvan(Citează)
09/10/2018 la 11:05 AM
Umbre chiar a fost bun, am inteles ca vine si Hackerville, ambele pe HBO GO.
Deocamdata pe Netflix nimic romanesc.
JeanValjean(Citează)
09/10/2018 la 7:52 AM
Niciodata, nicaieri in istoria omenirii protectionismul nu a dus la concurenta si produse de calitate.
Mare Britanie iese din UE, se mai considera ca Mr. Bean si Dr. Who sunt continut european? Cum decizi de altfel ca este o productie “continut european”?
Eu in locul Netflix as pune toata pornografia europeana si le-as inchide gura instant cu 30%-ul lor.
Gaelex(Citează)
09/10/2018 la 8:23 AM
Gaelex, asta cred ca e cel mai bun comentariu al tau. Felicitari!
Marean(Citează)
09/10/2018 la 9:51 AM
Amin brother!
Nico(Citează)
09/10/2018 la 10:27 AM
czech casting couch – cred ca are ceva sezoane.. :)) si e european 100%
gabi(Citează)
09/10/2018 la 10:53 AM
A Serbian Movie intra la continut european.
maddy(Citează)
09/10/2018 la 8:35 AM
UE reconfirmă faptul că e dominată de o gașcă de comuniști cu gândire retrogradă.
Nu face nimeni conținut de calitate în UE pe banii săi ci doar cu subvenții masive de la stat.
Problema e că în 99% din cazuri, cam 90% din producții sunt mizerabile și nu aduc niciun ban înapoi. Dar, în spiritul comunist, lasă să fie acolo. Mult și prost.
Mălin(Citează)
09/10/2018 la 9:53 AM
Si totusi care este scopul acestor reglementari ?
eBogdan(Citează)
09/10/2018 la 10:15 AM
Am impresia ca în Franța s-a introdus cu succes o lege similara la sfârșitul anilor ’90, și vânzările de muzica și filme franțuzești au crescut în urma respectivei legi.
Oamenii, în general, vor sa vadă conținut local, dar nu știu dacă obligativitatea asta va avea efectul scontat, after all, si ca va merge pe toate piețele.
Silas(Citează)
09/10/2018 la 10:28 AM
Si noi am avut o inițiativă cu filme românești la TV sau cu produse RO in supermarket dar nu au prins.
Eu recunosc ca de când a fost introdus postul TV Cinemaraton, m-am uitat la câteva filme românești bune. Poate ca aceasta lege ii va determina pe cei de la Netflix sa investească in filme europene la fel cum face uneori HBO.
Era o vreme când cautam pe cpasbien filme spaniole si franțuzești, deși pe imdb aveau puține voturi, multe mi s-au părut foarte bune.
Apropo de filme, pe AXN Black se difuzează filme vechi cu Karate, gen ce vedeam pe VHS in anii ’90 ca Hong Gil Dong (Luptatorul cu flautul) (1990) sau Li ti Shi san mei (Sora 13) (1986) .
george(Citează)
09/10/2018 la 11:31 AM
Nu e o idee rea, dar 30% mi se pare mult. Totuși, alte țări europene produc filme și seriale destul de interesante, chiar și cei de la AXN mai dau din ele, deci nu cred că va fi o problemă așa de mare. E probabil ideea Franței, ei sunt și cei cu link-taxul (care e o prostie nemărginită). Netflix are deja niște filme și seriale produse in Ro.
Em(Citează)
09/10/2018 la 11:34 AM
Protectionism? Haha!
Mi se pare o idee buna, cu ocazia asta poate mai creste si calitatea productiilor europene, studiourile/companiile fiind si mai motivate sa produca ceva memorabil.
E, daca vreti, comparabila cu regula federatiei de fotbal care a impus echipelor de prima liga prezenta in teren a unui jucator eligibil pentru nationala U21 si uite ca (se pare) se culeg roadele acum.
“Ai dreacu astia de la UE, comumisti, bolsevici”, dar cand au taiat tarifele de roaming v-a placut.
GabrielG(Citează)
09/10/2018 la 1:10 PM
Dar documentarele BBC? Probabil că nu vor mai intra la “conținut european”.
cata(Citează)
09/10/2018 la 5:48 PM
Băi frate, ce-aveți? Nu pleacă din Europa, doar din UE…
Emil C(Citează)
09/10/2018 la 1:40 PM
Dark nemtesc: excelent
The bridge suedezo-danez : excelent
etc etc etc
poate mai iesiti din “numa americanii fac treaba”
animaloo(Citează)
09/10/2018 la 4:12 PM
HBO a facut in ultimi ani site seriale bine/foarte bune in europa de est… poate cu acesta ocazie Netflix/Amazon, etc fac si ei niste seriale locale de succes
Nexxus(Citează)
09/10/2018 la 8:04 PM
Mie mi se pare extrem de simplu– ii obliga sa mute niste bani in productiile realizate in Europa. Adica, in loc sa faca un film sau un serial in Canada, sa-l filmeze in Cehia, Romania sau oriunde au chef in Europa. Deja multe productii sunt realizate in UK, probabil tot astia vor culege partea leului din cele 30% obligatorii.
Nu vad niciun inconvenient, ba chiar industria cinematografica din Europa ca avea de castigat de pe urma acestei masuri.
Kopa_Kopan(Citează)
09/10/2018 la 8:13 PM
Dacă azi cineva reglementează ce trebuie să îmi ofere Netflix, parcă văd că mâine se hotărăște și la ce vreau eu să mă uit.
Ipo(Citează)
11/10/2018 la 10:26 AM
Prezenta europeana pe Netflix cu 30% va lovi în conținutul asiatic mai mult impus și el de o constrângere similara..
Franța a revigorat oferta media de producții autohtone tot asa..
Oricum și Italienii ii constrâng de mult, vedeți oferta lor localizata multe filme care nu sunt oferite pentru est europeni (La Belle eu la Bete de ex.)
Cine nu a deschis niciodată canalul Arte sau răsfoit producțiile cinematografice Rai/Mediaset și TF1/Canal + nu are cum sa agreseze acest 30%..
UK cu BBC /ITV sta bine..doar datorita limbii comune a consumerismului mondial..
Petronius(Citează)