un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Să fii părinte cu normă întreagă chiar dacă ești tată

4 Oct 2018  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Reclama aceasta de mai jos mi se pare foarte neinspirată. Nu am copii, dar când voi avea să înțeleg că nu se așteaptă nimeni să fiu tată cu normă întreagă? Pot să arunc copilul în brațele Matildei și să zic “ia, descurcă-te, că e treaba mamei să-l crească, eu mă ocup doar din când în când”? Un fel de “mă chemi dacă trebuie să-l dau jos de unde nu ajungi tu sau ceva așa”?

Pare foarte “nemodern”. Știu că trăim vremurile în care se încurajează familia tradițională, dar eu speram să vedem familia modernă în care tatăl și mama sunt la fel de implicați, nu pe cea în care bărbatul duce vaporul în port și apoi devine sarcina femeii să-l facă și să-l crească.

Cineva mi-a spus de ieri pe Facebook că face parte dintr-o campanie mai mare și că mesajul acesta în particular a ieșit mai dubios exprimat în acel outdoor, că nu interpretarea mea este ideea de la care s-a pornit. Campania este în întregime în clipul de mai jos și mi se pare că nu-mi schimbă cu nimic impresia de mai sus.

Ca și cea BCR (parcă) de acum ceva timp, pe principiul “farmacist, dar și pictoriță și mamă”, cea de la Mega Image pare construită pe o idee asemănătoare de a trăi după cum vrei: “dai attend, dar nu te duci”, “ai npoți, dar nu știi vreo rețetă secretă de cozonac”. Și, desigur, să ai copil și totuși să îi fii tată cu normă întreagă.

E ok, Mega Image nu are ceva doar cu bărbații. În clipul de mai sus, despre o femeie se spune “să fii toată ziua la job… și seara să nu devii o gospodină”. Eu de aici înțeleg că majoritatea femeilor TREBUIE să fie și gospodine indiferent cât muncesc ziua și noroc cu Mega Image care le spune că ar putea trăi și altfel.

Poate interpretez eu greșit lucrurile, dar câtă vreme este ceva interpretabil, reclama n-ar fi trebuit să existe. Nu știu, cei care le crează nu au la final și vreun grup de 10 oameni cărora să le-o arate și să-i întrebe “băi, fără să știi despre ce-i vorba, ți se pare ceva controversat aici?”?

asus s5507

    24 comentarii

  1. noroc cu Mega Image care le spune că ar putea trăi și altfel.

    Aiureli corporatriste in care nu mai crede nimeni, sigur nici macar cei care au finantat campania, necum cei care au gandit-o. Sa bifam actiunea, sa apara in Excel sumele cheltuite, banii sa intre in cont ca altceva nu mai conteaza.

      (Citează)

  2. Daca au avut un comitet de 10 persoane care au spus ca e ok si pot sa o publice? :)
    Suntem diferiti si fiecare are interpretarea lui si gandirea lui. Daca tot se discuta de referendum: unii sunt pro, altii sunt contra. Asta e. Suntem diferiti si fiecare gandim in total alt fel. Dar revenind la reclama.
    Nici mie nu mie se pare nimic neinregula cu reclama. Eu o vad asa:
    “In lume” de cele mai multe ori tatal nu se prea ocupa “full time” de copil. El merge la lucru zi de zi iar mama, de obicei, sta acasa 1 sau 2 ani pentru a creste copilul. Stiu si cazuri in care tatal sta acasa si mama lucreaza. De aici poate si ideea lor. Ca poti sa fii parinte cu norma intreaga, chiar daca esti tatal.
    Nu vad nimic neinregula cu asta.

      (Citează)

  3. Sunt sigur ca se refera la o majoritate, nu neaparat la Radu Dumitru – blogger. Asa cum zice si DTC mai sus, de cele mai multe ori mama sta cu copilul in primii ani de viata, iar tatal merge la munca. Tot tatal merge iarna pe viscol, ger sa ia scutece sau mai stiu eu ce ii trebuie bebelusului.
    Dar tu, Radu, o vei trimite pe Matilda sa ia scutece in frig? Veti face cu randul?
    De aia copiii mici sunt mai atasati de mama decat de tata, pentru ca petrec mai mult timp cu cea dintai.

      (Citează)

  4. radu se simte lezat ca el va fi probabil in concediu paternal, daca se poate spune concediu :) ca el oricum sta acasa

      (Citează)

    • De ce aș fi eu în concediu? Nu e mai simplu să fie Matilda în concediu maternal, iar întrucât eu lucrez oricum de acasă, să creștem împreună copilul? Mie mi se pare că acesta ar fi un plan mult mai bun, nu?

        (Citează)

    • also, ea are si salariu. din care sa-ti dea statul un 80% pe luna.

        (Citează)

  5. Cand o sa ai copil vei vedea la ce se refera. :D

      (Citează)

  6. credeam ca eu sunt campionul corectitudinii politice aici pe blog, dar vad ca m-ai depasit la faza asta. :))

    habar n-am ce vrea sa spuna reclama, sincer mi se pare ambiguu sau poate nu am eu rabdare acum, asa ca eu vreau sa comentez la afirmatia ta de mai jos, nu la reclama:

    “speram să vedem familia modernă în care tatăl și mama sunt la fel de implicați”

    exista 2 feluri de situatii
    1. tatal este mai putin implicat in mod programatic, pentru ca asa considera el, ca mama trebuie sa se ocupe de copii – si asta e majoritara, cel putin in Romania, ca asa considera barbatul ca trebuie sa functioneze familia: el pe canapea la TV sau la calculator la jocuri, nevasta facand mancare, curat si avand grija de copii

    2. chiar si in cazurile alea putine cand tatal nu crede ca crescutul copiilor e doar treaba nevestei, descopera rapid ca nu poate sa fie atat de implicat pe cat si-ar dori, pentru ca pur si simplu cat sunt mici este inevitabil ca copiii sa petreaca mai mult timp cu mama decat cu tata si ajung inevitabil sa fie mai atasati de mama decat de tata

      (Citează)

  7. iar imi intra comentarii in spam…

    ce ziceam e ca nu stiu de reclama, dar pe de o parte majoritatea barbatilor din RO chiar asa considera, ca copiii sunt treaba nevestei, iar minoritatea care nu considera asa descopera ca in primii ani de viata, este inevitabil ca copiii sa petreaca mai mult timp cu mama si deci sa fie mai atasati de ea.

      (Citează)

  8. Poate doar e o reclama neinspirata si atat. N-o sa ramana in memoria nimanui, ca cea cu “ala micu’ care respira greu”.

      (Citează)

  9. Lasa Mega Image, ca stim cine e. Dar cine plm e George?

      (Citează)

  10. 1) dacă tu lucrezi de acasă ești diferit de 95% sau mai mulți din tații din Ro, care trebuie să meargă la servici pt a aduce bani. Deci, opinia ta este “din exterior”

    2) tocmai tu spui de campanii comerciale, după ce ne povesteai cum ai participat la o campanie pt Carrefour sau alt magazin mare, cu filmări și altele ? campaniile astea sînt importante pt cei care le fac și le plătesc, dar clientul obișnuit le privește cel mult cu coada ochiului și trece mai departe. Cui îi pasă de “inspirația mega image” ?

      (Citează)

  11. Reclame făcute de FEMEI!

      (Citează)

  12. Mi se pare dimpotriva, o reclama fix impotriva traditionalismului si normelor sociale atat de impamantenite. Inclusiv in segmentul meu de varsta (28-32 grupul de prieteni) vad mai mult traditionalism decat te-ai astepta.

    Exact asta zice: e ok sa nu te supui normelor sociale. Nu trebuie sa te simti vinovat, sa-ti fie rusine etc (CPF, anyone?). E ok sa muncesti la corporatie 9 ore si dupa sa iei ceva de la mega *wink wink*, pentru ca esti prea obosita SI sa nu te simti vinovata ca ai facut asta (o chestie pe care o simt multe femei pe care le cunosc). Am tangente cu HR-ul la o corporatie (2000 de oameni, majoritatea tineri): sub 1% din cei care isi iau concediu pentru crestere copil sunt barbati (“e ok sa fii parinte cu norma intreaga, chiar daca esti barbat”). Stiu multi barbati tineri care gatesc, au grija de ei si de iubite/familii lor, sunt foarte responsabili (ca si tine), dar si multi (tot tineri) care mereu au avut pe cate cineva: mama, iubita, colegi de apartament binevoitori, care nu stiu chestii elementare despre viata de zi cu zi (chestii legate de intretinere, facturi, reparatii) si nu stiu sa isi prajeasca un ou. Tin minte ca si tu ziceai intr-un articol sau clip ca cand ai inceput sa vrei sa intri in bucatarie Matildei ii era ciudat si te tot alunga ca o incurcai :) (nu stiu daca am retinut bine).

    Iar de presiunea sociala pe care o simt femeile de peste 50-60 de ani (bunicile care nu stiu sa faca cozonac si il cumpara), nici nu mai vorbesc, ele fiind din generatia care a crescut cu traditionalismul.

    Bula ta e mult mai moderna decat e Romania day by day :). Ideea e ca si daca sunt de acord (unii tineri nu sunt, am intalnit), cu principiile astea, unii inca se lupta cu vinovatia ca actioneaza impotriva principiilor cu care au fost crescuti, e greu sa stergi atat de usor din tine normele culturale. Asa ca dupa mine, reclama e foarte buna si foarte binevenita.

      (Citează)

  13. fix impotriva traditionalismului si normelor sociale atat de impamantenite. Inclusiv in segmentul meu de varsta (28-32 grupul de prieteni) vad mai mult traditionalism decat te-ai astepta.

    Asta va baga in cap la cursul scurt de valorile companiei aia multinationala? Sa va uitat si negati traditiile? Sa imprumutati toate aiurelile venite pe feisbuci de nu stiu unde? Sa va bagati piciorul in ele de norme sociale impamantenite?

    sa nu te simti vinovata ca ai facut asta

    Categoric, sa nu te simti vinovata ca ai cumparat de la cel mai scump supermarket de pe piata si sa repeti gestul. Adica sa le mai lasi o runda de bani multi pentru produse foarte scumpe. Nejustificat de scumpe.

      (Citează)

  14. IonP: Asta va baga in cap la cursul scurt de valorile companiei aia multinationala? Sa va uitat si negati traditiile? Sa imprumutati toate aiurelile venite pe feisbuci de nu stiu unde?Sa va bagati piciorul in ele de norme sociale impamantenite?

    Pai, sunt niste traditii de rahat, e si normal sa renuntam la ele.
    Numai un bou apara traditiile doar pentru ca sunt traditii, fara sa-l intereseze daca sunt sau nu de rahat.

      (Citează)

  15. Stii anuntul de la radio/tv cu recomandarea ca bebelusii sa fie exclusiv alaptati la san pana la 6 luni? Crezi ca poti sa faci acest lucru daca vei avea un copil? Stii vorba lui Basescu, mama nu e ca tata, fiecare cu rolul lui. Cum spunea cine mai sus, atata political corectness nu am mai vazut de mult.

      (Citează)

  16. Păi cred că e o treabă de dacă îți plac copiii sau nu și în ce măsură.
    Că e o diferență între “dragă, îmi doresc un copil și o să facem unul chiar acum” și “bine, am înțeles, vrei un copil. De acord, cred că te iubesc destul de mult încât să te ajut să îl crești, nu fug când ajungi în luna a 7a”.

    În primul caz s-ar putea să ți se facă un favor și chiar ar fi cazul să fii părinte cu normă întreagă și să nu strâmbi din nas dacă îți afectează cariera și timpul liber mai mult decât ți-ar conveni. L-ai comandat, l-ai primit, spui mulțumesc și te ocupi, că e mai greu de dat înapoi. Și ar fi de bun simț să nu deranjezi soția mai mult decât e cazul, că oricum e obligată să piardă niște ore zilnic cu alăptarea, ca să îți facă ție pe plac.

    În al doilea tre’ să ai grijă de soție să o ajuți să te descurce cu copiii undeva la nivelul ăla la care apreciază că ești lângă ea și nu creste copilul singură, suficient de mult încât să te iubească măcar de câteva ori pe săptămână, dar îi rămâne destul timp să se bucure de copilul pe care și l-au dorit atât de mult și acum se dedică responsabil creșterii lui.
    Mai ales, să nu aibă impresia falsă că e prea ușor să crești un copil că pe urmă mai vrea și alții.

      (Citează)

  17. Pai, sunt niste traditii de rahat, e si normal sa renuntam la ele.
    Numai un bou apara traditiile doar pentru ca sunt traditii, fara sa-l intereseze daca sunt sau nu de rahat.

    Sigur, a decretat Marean de pe internet ca trebuie sa renuntam la traditiile care in mintea lui sunt “de rahat”. Si cu ce le inlocuiesti bre? Cu traditiile de la Digi24 si de la alte televiziuni la fel de orientate spre interesul national? Cu traditia si cultura muncii peste program, a targheturilor din ce in ce mai mari luna de luna, in timp ce salariul ramane la fel? Cu traditia cititului corespondetei de la birou pe drum, in metrou, pana ajungi la serviciu, ca sa fii mai “eficient” si sa pregatesti terenul pentru un frumos burnout ? Cu traditia lucratului sistematic peste program? Cu traditia renuntarii la traditii, cum oribil scria tefelista de mai sus? Ce pui in loc, pentru ca nu ai ce pune in loc ?
    E o intrebare retorica, nu te chinui sa raspunzi.

      (Citează)

    • Vad ca esti atat de suparat pe viata incat doar o victorie la referendum te-ar mai consola :-)
      Ce ai scris tu sunt lucruri nasoale, dar nu sunt in nici un fel de contradictie cu traditiile, care sunt si ele nasoale in marea lor majoritate.

      Sunt pregatit sa apar cu argumente afirmatia ca toate traditiile si cutumele sociale legate de relatia dintre sexe din Romania sunt de rahat.

      Zi-mi tu una si eu iti zic cum e de rahat.

        (Citează)

  18. Nwradu, n-am io timp ca sa te contrazic, dar considera ca ti-am scris 2 pagini ca te inseli.

      (Citează)

  19. IonP: Sigur, a decretat Marean de pe internet ca trebuie sa renuntam la traditiile care in mintea lui sunt “de rahat”. Si cu ce le inlocuiesti bre? Cu traditiile de la Digi24 si de la alte televiziuni la fel de orientate spre interesul national? Cu traditia si cultura muncii peste program, a targheturilor din ce in ce mai mari luna de luna, in timp ce salariul ramane la fel? Cu traditia cititului corespondetei de la birou pe drum, in metrou, pana ajungi la serviciu, ca sa fii mai “eficient” si sa pregatesti terenul pentru un frumos burnout ? Cu traditia lucratului sistematic peste program? Cu traditia renuntarii la traditii, cum oribil scria tefelista de mai sus? Ce pui in loc, pentru ca nu ai ce pune in loc ?
    E o intrebare retorica, nu te chinui sa raspunzi.

    “Problema” este ca societatea in general evolueaza si este nevoie sa te schimbi, sa renunti la anumite traditii care nu se mai potrivesc in contexul social actual.
    Toti cei care sunteti pro traditii ar trebui sa va ganditi ca mereu au existat schimbari.
    Uite un exemplu simplu: pana la mijlocul secolului 20 familia era condusa de cel mai batran membru si toti ceilalti il ascultau. Acum sunt ferm convins ca atunci cand pornesti o afacere sau te duci la un interviu nu te duci sa iti intrebi bunicul care ar fi cea mai buna metoda de abordare.

    Pe scurt: traditiile sunt in continua schimbare, chiar daca ne convine sau nu.

      (Citează)

  20. Cine are copil stie ca acel banner este o cel mult o secventa dintr-o telenovela proasta. Viata e mult mai complexa, ambii parinti trebuie sa se organizeze atat pentru cresterea copilului cat si pentru rezolvarea zecilor de probleme ale vietii. Ideal ar fi ca ambii parinti sa stea acasa cu copilul si sa se ocupe de el, in realitate asa ceva nu se intampla in 99% dintre cazuri. Din propria experienta copiii sunt dependenti de mama, insa habarnistii cred ca asta e o chestie ce tine de traditia romaneasca.

      (Citează)

  21. este nevoie sa te schimbi, sa renunti la anumite traditii care nu se mai potrivesc in contexul social actual.

    Sigur ca totul este intr-o continua schimbare, dar graduala, lina, nu cum ar vrea adeptii neoliberalismului sclavagizant. Care sunt, in opinia ta, acele traditii care acum nu se mai potrivesc in contextul social actual?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus