un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review: Xperia XZ3 aduce Sony în lumea flagship-urilor moderne

11 Oct 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Cu Xperia XZ3, Sony a intrat din nou în rândul fabricanților de telefoane excelente, cărora nu ai ce să le reproșezi. Veți spune că mulți nu aveau ce să le reproșeze încă de acum câteva generații, dar mie nu-mi plăcea design-ul lor. Acum, însă, noul XZ3 mi-a îndepărtat și acest reproș, plus că vine cu diverse avantaje precum Android 9 preinstalat.

Specificații Sony Xperia XZ3:

  • ecran 6 inchi, OLED, rezoluție 1440 x 2880px, afișaj Triluminos, diverse funcții de îmbunătățire a imaginii, Gorilla Glass 5
  • chipset Qualcomm Snapdragon 845 octa-core, 4 GB memorie RAM, stocare internă 64 GB tip UFS, slot card microSD max 512 GB
  • cameră foto 19 megapixeli, senzor 1/2,3″ Exmor RS, pixeli 1,22 micrometri, stabilizare pe 5 axe Steadyshot, obiectiv F2, focalizare hibridă, filmare 4K HDR și slow motion 960 fps; cameră frontală 13 megapixeli
  • sunet de înaltă fidelitate Hi-Res Audio, aptX, DSEE HX, LDAC și alte tehnologii, difuzoare stereo
  • cititor de amprente, NFC, Bluetooth 5, USB-C, LTE Cat18
  • baterie 3.300 mAh, încărcare rapidă, încărcare wireless Qi, mod protecție baterie
  • Android 9 Pie
  • dimensiuni 158 x 73 x 9,9 mm, greutate 193 grame, rezistență IP65

Preț: 3.499 lei la eMAG, Orange, Altex.

Este disponibil în patru culori: negru, argintiu, verde închis și roșu rubiniu.

CUM ARATĂ

Flagship-ul Sony arată ca un flagship de ultimă generație, cu un design modern, frumos rotunjit pe laterale unde sticla se îmbină bine cu rama din aluminiu foarte dur.

Încă de la Xperia XZ2 Sony a renunțat la aspectul prea colțuros, prea “lingou” pe care-l abordase în ultimii ani, dar XZ2 era prea gros, undeva spre 12 mm. XZ3 continuă acest nou design Ambient Flow (așa îi spune Sony) și scade grosimea la 9,9 mm, ceea ce-l face un telefon căruia nu-i pot reproșa nimic.

Îmbunătățirile nu se opresc aici, de fapt. Cititorul de amprente este amplasat mai jos pe spatele telefonului, fiind mai confortabil de găsit cu degetul (poate e prea jos, chiar), grosimea ramei de aluminiu de pe lateral scade de la 6 la 3 mm, contribuind mult la design-ul mai plăcut și la senzația că telefonul este mai subțire, iar culorile sunt foarte plăcute, atât roșul închis, cât și verdele dând niște ape foarte frumoase în lumina potrivită.


Nu sunt multe alte detalii de raportat la design. Observați că Sony păstrează și butonul fizic de declanșare a camerei foto, pe partea dreaptă având butoanele de volum, cel on/off și cel shutter. Nu avem jack audio, dar un convertor de la USB-C este inclus în pachetul telefonului.

Mi-a plăcut și că sertarul pentru SIM și microSD este bine integrat în carcasă, dar poate fi extras cu unghia, nu necesită un ac sau o agrafă pentru asta.

Per total, orice aveam de reproșat anterior design-ului Sony a dispărut acum, ceea ce mă face fericit pentru că avem nevoie de concurență în domeniul smartphone-urilor de top, iar Xperia XZ3 este un concurent puternic.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

XZ3 excelează și la acest capitol, unde vine cu un hardware puternic și (poate prea multe) tehnologii Sony ce îmbunătățesc sau tunează diverse aspecte ale componentelor.

Una dintre diferențele tehnologice față de generația anterioară este trecerea de la LCD la ecranul OLED. Ecranul ocupă o suprafață mai mare din partea frontală, așa că diagonala acestuia a crescut de la 5,7 la 6 inchi, iar în plus rezoluția este de 1440 x 2880 px (față de 1080 x 2160 px pe XZ2). Gorilla Glass 5 îl protejează de zgârieturi.

Culorile sunt excelente, luminozitatea foarte bună. Sony include tot felul de tehnologii precum Triluminos și X-Reality Engine și îi compară calitatea cu a televizoarelor Bravia. O tehnologie de conversie transformă și filmele normale într-unele aproape HDR, procesarea video analizând în timp real cadrele și îmbunătățind contrastul acolo unde este posibil.

L-am văzut comparat cu un Note9 pe un clip YouTube și da, parcă să spun că Sony oferea o imagine un pic mai bună. Dacă asta este senzația când îl comparăm cu unul dintre cele mai bune ecrane de pe piață, vă dați seama că stă bine față de foarte multe telefoane.

XZ3 dispune și de o funcție Always On destul de complex. La modul de bază, afișează ceasul și câteva notificări, dar o puteți configura să arate și fotografii și, în general, să ofere un spectacol mai complex.

Sony are o tradiție lungă de a oferi sunet de calitate și tehnologii avansate de redare a sa pe telefoanele lor, iar XZ3 nu face excepție. În primul rând vorbim de difuzoare stereo cu 20% mai puternice decât pe generația anterioară, ceea ce este o veste bună pentru cei ce urmăresc multe filme sau se joacă pe mobil.

Apoi, există acel Dynamic Vibration System ce analizează sunetul și îl complementează cu vibrație introdusă printr-un vibrator mai mare decât cele uzuale de pe telefoane. Asta se întâmplă inclusiv pe YouTube și în jocuri, iar dacă vă deranjează sistemul, nu e bai – intensitatea poate fi reglată (și chiar dezactivat total) din meniul ce apare apăsând butoanele de volum.

Multe alte acronime vorbesc despre tehnologii de îmbunătățire a redării sunetului: Hi-Res Audio cu LDAC pentru sunet de calitate prin Bluetooth, DSEE HX pentru îmbunătățirea calității fișierelor comprimate, egalizator pentru reglaje, ClearAudio+ și Clear Bass pentru alte tipuri de îmbunătățiri șamd. Dacă-l împerecheați și cu căști cu anulare de zgomot ambiental (au și cei de la Sony unele bune), nu cred că se poate găsi ceva de reproșat aici.

Chipsetul este un Snapdragon 845, probabil cel mai performant în acest moment, și folosește 4 GB memorie RAM. Stocarea internă este de 64 GB. Rezultatele din teste sunt foarte bune:

Bateria este de 3.300 mAh și este gestionată de un sistem complex. Lăsând la o parte modul Stamina, care reduce consumul, dar nu este ceva nemaivăzut, mie mi-a plăcut că un sistem inteligent îți învață obiceiurile de consum și, dacă pui telefonul la încărcat noaptea, nu-l încarcă permanent în toate acele ore, ci doar până la 90%, iar la 100% îl duce abia dimineață, cu vreo oră înainte să te trezești tu. Asta lungește viața bateriei, pe termen lung.

Camera este de 19 megapixeli, dar cel puțin ca specificații nu este pe măsura altor flagship-uri. Are obiectiv F2.0, în timp ce Samsung a ajuns la F1.5, pixelii sunt de 1,22 micrometri în timp ce alții au și de 1,4 micrometri șamd.

În practică, rezultatele sunt bune și cred că ar mai putea fi îmbunătățite printr-un update viitor, prin tuning-ul software-ului de compresie a imaginii. Culorile sunt bine surprinse, detaliile fine la fel. Reproșez telefonului că imaginile sunt mai întunecate decât ar fi cazul, reglajul expunerii automate fiind un pic nefericit în scene complexe, și că sunt un pic cam “șterse”.

Camera include câteva moduri suplimentare de lucru precum Bokeh. În lumină slabă mă declar încântat de fotografiile obținute, stabilizarea fiind excelentă și asigurând imagini clare, ce păstrează texturi și detalii fine.

Sony au fost primii care au introdus filmarea slow motion la 960 fps pe telefoanele lor și o găsiți și pe XZ3, chiar dacă funcționează tot pentru perioade foarte scurte de captură.

INTERFAȚĂ

În primul rând, Sony Xperia XZ3 vine din start cu Android 9, unul dintre puținele telefoane ce oferă această versiune de sistem de operare și cred că singurul în acest moment care-l oferă încă din cutie.

Între noi fie vorba, îmbunătățirile din Android 9 nu sunt cruciale, Google introducând multe elemente pe care anterior le făceau oricum diverse interfețe de producător, așa că mi-e dificil să zic unde se oprește interfața suplimentară Sony și începe Android. Important este că, dacă acum are Android 9, probabil vor apărea update-uri în viitor pentru mai multe versiuni de Android.

Sony a venit cu câteva modificări plăcute ale interfeței. Un dublu tap (gândit pentru degetul gros) pe lateral, acolo unde ecranul este rotunjit, deschide un meniu rapid în care puteți pune diverse shortcut-uri către aplicații.

Similar, un slide pe acea zonă funcționează ca Back. În diverse aplicații, această metodă suplimentară de control are diverse shortcut-uri și există un grad de customizare a lor.

Interfața camerei foto a fost și ea schimbată, deși în continuare nu există un buton ce pornește înregistrarea video, ci întâi trebuie să apeși pentru comutarea în mod video și apoi pe Record. Camera foto anticipează dorința ta de a o deschide (și dă seama când ridici telefonul în poziția de fotografiere) și se pregătește de asta, iar în plus un buffer de fotografiere reține mai multe fotografii și poate ajuta la obținerea uneia perfecte.

Pentru ce-i ce-și doresc și alte funcții, camera frontală poate fi utilizată pentru a transforma fața ta într-un emoji animat pe care-l puteți salva și utiliza după aceea în diverse programe. Puteți transmite un sad face cu propria voastră față întristată.

Mi-a plăcut și că, la inițializarea telefonului, ți se dă ocazia să refuzi diverse programe de la instalare. Numărul programelor preinstalate este oricum minim. În alte aspecte interfață s-a dus chiar prea departe: sunt 5 animații diferite din care poți alege pentru tranziția de la un ecran la altul!

CE E BINE

CE E RĂU

  • Design plăcut.
  • Sunt de calitate.
  • Android 9 preinstalat.
  • Buton fizic pentru fotografiere.
  • Camera foto ar putea fi îmbunătățită.

CONCLUZIE

A durat ceva timp, dar pentru mine Sony și-a câștigat locul între producătorii de top de telefoane cu acest model Xperia XZ3.

Preț: 3.499 lei la eMAG, Orange, Altex.

asus s5507

    13 comentarii

  1. Apropo de diferente intre Android 9 si cele mai vechi: Google vrea sa ne bage pe gat navigarea cu gesturi (vezi telefoanele Pixel 3 unde e obligatorie), asa ca faptul ca Sony a lasat butoanele clasice mi se pare o treaba buna.

      (Citează)

  2. Nu imi place pentru ca este prea rotunjit. Iar difuzoare mai puternice inseamna mai mult deranj pentru cei din jur. Din fericire, posesorii de SONY sunt ceva mai educati decat cei de BMW, de exemplu.

      (Citează)

  3. 193 de grame… anii 2000 isi vor specificatiile inapoi…

      (Citează)

    • Iphone XS Max = 208 g
      Iphone XR = 194 g
      Galaxy Note9 = 201 g
      Mai povesteste-ne cum e cu anii 2000.
      Vrei diagonala mare, baterie mare, constructie din metal si sticla, dar vrei sa fie usor. Well, nu se poate.

        (Citează)

    • Ba se poate:

      LG V40 ThinQ – 169 grame
      Pixel 2 XL – 175 grame
      OnePlus 6 – 177 grame
      Huawei P20 – 165 grame

        (Citează)

    • Sticla atârnă mai greu. Personal nu cred că 20 de grame în plus mai contează.

        (Citează)

  4. Poti sa tastezi pe telefon atunci cand e pus pe masa? Se misca? Bălăngăne?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus