►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Mate 20 Pro, telefonul de top al Huawei, este extraordinar. Huawei nu doar că a produs un telefon perfect în aproape toate aspectele, dar a egalat la toate aspectele calitatea și performanța pe care o aduce Samsung pe modelul lor de top, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru firma coreeană și un motiv de bucurie pentru noi: concurența aceasta nu poate decât să fie benefică pentru noi.
Specificații Huawei Mate 20 Pro:
Preț: 999 euro la Orange, la liber; mai ieftin în diverse variante cu abonament. Am primit telefonul prin programul Orange Smartphone Tester.
În cutie am găsit handsfree-ul cu căști uzuale și conector USB-C, încărcătorul, un cablu de date și agrafa pentru scos cartela SIM, plus un adaptor de la USB-C la jack audio.
Încărcătorul poate urca maxim la 10 volți cu 4 amperi. 4 amperi este mult, vă recomand să utilizați cablul original din cutie pentru încărcare sau alte cabluri de calitate.
Eu am avut varianta Twilight, care arată minunat și atrage toate privirile. Are trei culori pe spate, pleacă de la albastru intens în partea de sus, trece la violet/mov/să ne zică o femeie ce este pe la mijloc și ajunge la negru în partea de jos.
Arată extraordinar. Este primul telefon pe care cu mare regret l-aș introduce într-un husă care să ascundă aceste culori excelente.
Ecranul este mare cât aproape întreaga parte frontală. Cred că este telefonul cu cel mai mare raport ecran/carcasă pe care l-am ținut până acum în mână, iar senzația este excelentă; Mate 20 Pro chiar mi-a lăsat impresia că este doar un mare ecran. În partea de sus avem un notch, dar nu foarte mare și care poate fi disimulat software.
Pe partea din spate modulul foto ocupă o suprafață mai mare, că sunt trei camere și un LED flash.
Cititorul de amprente este, după cum vi-l arătam funcționând, integrat sub ecran, cam la 40% față de partea de jos. Portul USB-C este în partea de jos, împreună cu sertarul de SIM și card NM, butoanele sunt în dreapta. Cardul NM este mai mic decât un microSD, are dimensiunea unui nanoSIM și… este foarte dificil de găsit în acest moment, așa că nu sunt foarte fericit că Huawei a ales această soluție.
Calitatea construcției este excelentă. Îmbinări perfect, rigiditate excelentă, îmi place mult până și butonul on/off care-i de culoare roșiatică, un contrast ușor cu restul carcasei.
Cum spuneam încă din primul paragraf, totul este excelent pe Mate 20 Pro.
Ecranul este foarte luminos și afișează culori foarte plăcute. Huawei a introdus pe telefon o mulțime de wallpaper-uri foarte frumoase (ca de obicei, de altfel), care scot bine de tot în evidență aceste calități.
Procesorul este foarte puternic. Mate 20 Pro funcționează cu un Kirin 980, un chipset dezvoltate de Huawei și, ca și generația trecută, se dovedește foarte performant. În utilizarea zilnică, telefonul este foarte rapid, dar deja rar de tot mai poți găsi situații în care un telefon modern, mai ales cu 6 GB memorie RAM, să pară lent. Rezultatele testelor de benchmark creionează o imagine mai bună:
Diferența față de Samsung Note9 este foarte mare, cam +30% în 3DMark (accelerare grafică), aproape dublu în PCMark, care simulează o mulțime de scenarii diverse (office, foto, chat, prelucrare imagini). Rezultatele lui Kirin 980 sunt la același nivel ca și Qualcomm Snapdragon 845.
Bateria ține foarte mult, autonomia lui Mate 20 Pro este foarte bună. Într-o vreme, folosit doar pentru a face fotografii, m-a ținut 3 zile. Chiar și cu o utilizare mai intensă, cu ecranul aprins pentru mult timp, va ține probabil două zile sau, în fine, mai mult decât alte telefoane.
Localizarea GPS vine cu ceva mișto. Telefonul suportă și frecvența L5, nu doar cea L1, așa că precizia crește până la 30 de centimetri. Am explicat pe blog de ce sateliții GPS au început să emită și pe frecvența L5. Am făcut un test lângă fereastră și am obținut poziția folosind 28 de sateliți de pe 4 constelații diferite.
Sistemul de încărcare are o șmecherie pe care probabil nu va o utiliza nimeni. Telefonul poate încărca wireless alte dispozitive ce suportă wireless charging. Ar putea fi util pentru a încărca wireless un ceas sau niște căști, dar nu știu câte modele sunt compatibile.
NFC-ul poate fi utilizat pentru plăți. Conectivitatea la rețele de date nu mi-a făcut probleme, pe wireless telefonul este rapid, pe rețeaua mobilă a Orange am avut mereu semnal bun, chiar și pe coclauri pe lângă Urlați, unde am umblat într-un weekend.
Cititorul de amprente din ecran funcționează bine. Trebuie să te obișnuiești un pic cu ideea de a apăsa un pic mai puternic în acea zonă, probabil că degetul trebuie să se muleze pe sticla ecranului înainte de a fi citit. Citirea este însă bună, fals negativ sub 10% din citiri. Singura problemă este că trebuie să te uiți pe ecran ca să știi unde să pui degetul și nu poți debloca telefonul atunci când îl scoți din buzunar, fără să te uiți întâi la el.
Difuzorul extern este mediu spre bun. Am văzut și mai puternice pe alte telefoane.
Aici sunt multe de zis, Mate 20 Pro fiind primul telefon cu trei camere pe care pun mâna. Pentru mine, mi se pare o soluție excelentă deoarece are:
Huawei introduce direct și un zoom digital 5x pe care-l obține din camera de 3x, cu rezultate bune, așa că de obicei poți comuta între patru niveluri de zoom, dacă socotim camera ultra-wide ca un 0,6x.
Iată aceeași scenă fotografiată pe rând cu toate camerele. Observați cum cea wide poate înfățișa mai bine o scenă, iar zoom-ul 3x este util dacă te interesează anumite detalii de la distanță:
În lumină, fotografiile sunt foarte bune. Culorile sunt cele reale, nu am observat nici o suprasaturate, detaliile fine sunt bine surprinse, texturile la fel.
În lumină slabă, rezultatele sunt foarte bune, printre cele mai bune văzute vreodată. Mai jos le-am comparat cu Note9 și sunt aproape identice, cu o excepția în favoarea lui Huawei Mate 20 Pro. Având în vedere că telefonul nu include stabilizare optică, rezultatele sunt peste așteptări, iar fotografiile din noapte au blooming redus, culori bine surprinse, chiar și texturi.
Camera frontală face selfie-uri bune și include diverse funcții de cosmetică a feței.
Software-ul camerei, însă, nu este foarte intuitiv și ar putea fi îmbunătățit. În primul rând, sunt unele situații când Mate 20 Pro nu calculează bine expunerea, arzând anumite zone din imagine, iar alteori adaptează prea lent expunerea la trecerea de la întuneric la lumină sau invers. Asta ar fi problema cu dedesubturile camerei.
În ce privește chiar interfața cu utilizatorul, și acolo sunt probleme. Nu există un mod HDR automat, ci trebuie să activezi manual HDR tocmai din opțiunile More > HDR. Apoi, de câte ori îndrepți camera spre o persoană, aceasta trece automat în modul Portrait și defocalizează fundalul și nu te lasă să treci pe camera ultra-wide; funcția aceasta, parte din cea de “inteligență artificială”, poate fi dezactivată, dar trebuie să sapi prin meniuri după ea și majoritatea pun pariu că nu vor face asta.
Mai sunt și alte mici probleme, uneori imaginea fotografiată rămâne pe ecran, alteori nu. Poate că un patch ulterior va îmbunătăți aceste aspecte, cu siguranță pot fi corectate de la distanță.
Culmea, lipsa stabilizării optice nu este atât de sesizabilă. De multe ori, după fotografiere, telefonul îți zice să-l ții nemișcat pentru a aplica un sharpening; n-am făcut niciodată asta, iar fotografiile au ieșit oricum bine. Cu modul Pro și un trepied, cred că s-ar putea obține imagini chiar senzaționale.
Camera include și un mod macro pe care comută automat, ceea ce este un alt avantaj. Posibilitatea de a focaliza la distanță mică este, de multe ori, necesară. Filmează inclusiv slow-motion la 960 fps pentru 6 secunde, dar filmarea la rezoluție înaltă este limitată la 4K cu 30 fps, nu 60 fps ca la câteva alte telefoane. De ce contează 4K@60 fps? Pentru imagini mai clare, panning mai fluent, chiar dacă apoi faci downsampling la 30 fps.
Mate 20 Pro rulează Android 9 și, într-un meniu bine ascuns, poți alege între interfața clasică, cu butoane Home – Back – Recent Apps, sau cea cu gesturi introdusă în Android 9. Notch-ul poate fi disimulat prin colorarea tot în negru a pixelilor din jurul său (iar pictogramele vor fi albe, în acest caz), ceea ce-l face practic imposibil de văzut.
Peste Android 9, însă, rulează propria interfață Huawei, care este un mix bun. Are funcții interesante, dar nici nu te agasează cu bloatware sau prea multe opțiuni. Mi-a plăcut că există un grad ceva mai mare de particularizare în anumite aspecte (la ecran, de exemplu, poți regla temperatura de culoare), dar în altele nu excelează (la ecranul Always On, de exemplu).
Există posibilitatea de a te loga cu un Huawei ID pentru a-ți salva în cloud diverse date. Personal n-am făcut asta și nici nu cred că cineva are motiv să o facă, din moment ce Google oferă același serviciu prin propriile servere.
Sunt și lucruri interesante prin interfață, precum posibilitatea de a schimba zilnic wallpaper-ul, gesturi pe ecran șamd. Le puteți vedea prin screenshoturile de mai jos.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Am zis la alte review-uri că Huawei crește constant calitatea telefoanelor pe care le produce, iar cu Mate 20 Pro au mai făcut un pas mare în față. Telefonul este foarte bun la toate capitolele și în anumite aspecte chiar impresionează, precum la autonomie sau la modulul foto.
Preț: 999 euro la Orange, la liber; mai ieftin în diverse variante cu abonament.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
36 comentarii
30/10/2018 la 6:36 AM
Salut Radu,
Foarte convingător review-ul tău, mai ales că sunt în căutare de telefon nou. Cineva se plângea pe net că sunt probleme cu deblocarea facială. Ai încercat? Cum merge?
Glumetzu(Citează)
30/10/2018 la 6:47 AM
Intr-adevar, un review foarte bun.
Am auzit ca Huawei a trecut pe locul 2 la categoria de telefoane mobile, iar acum se bate cu Samsung pt locul 1, desi mai au mult pana sa reuseasca cei de la Huawei, dar este un rezultat mare, daca este adevarat.
Bogdan(Citează)
30/10/2018 la 8:13 AM
Faci post separat si cu cramele?
geretus(Citează)
01/11/2018 la 1:33 PM
Poate fac un video, că am filmat destul de mult cu GoPro, și zic și câteva cuvinte despre ele. Nu e un plan clar, sunt multe excursii despre care n-am scris nimic.
nwradu(Citează)
30/10/2018 la 8:21 AM
Frumos review. Din ce înțeleg, acesta ar fi cel mai bun telefon de pe piața la momentul actual, de vreme ce note 9 se situează cam pe aceeasi poziție cu iPhone X(conform tomsguide). E dificil sa înțeleg ceea ce vrei sa spui la partea cu fața și deblocarea cu amprenta. Zona în care trebuie sa apeși este evidențiată cumva? Este destul de mare încât sa nu conteze unde pui degetul? Eu mai am o problema: degetele mele lasă urme pe ecran. La alte telefoane cu senzor pe buton acest lucru contează. În sensul ca la un moment dat pur și simplu nu se mai deblochează pana nu șterg senzorul.
Intr-o alta ordine de idei, un alt telefon la care i-ai mai făcut review-uri și care s-a dovedit uimitor de bun este Asus zenfone. Eu folosesc de foarte mulți ani zenfone 2. Sticla aia de pe ecran pur și simplu nu se zgârie. Nu se sparge. Absolut toate Gorilla glass pe care le-am avut, se zgârie (puse împreună cu cheile în buzunar). Telefonul vine plin de bloatware. Puse în folder și ignorat. La modul ca nu le-am mai facut nici măcar update. Am facut update doar la ce folosesc. Poate asta a contribuit la faptul ca se mișcă excelent. Nu se blochează, nu are lag, nu e încetinit. Foarte tare.
eu din EU(Citează)
01/11/2018 la 1:36 PM
Da, se vede în poza pusă și în clipul video. Apare un simbol peste care trebuie să pui degetul.
Neavând degetele tale, nu știu ce să zic. Totuși, fiind cititor sub ecran, ecranul se șterge oarecum natural în timpul utilizării de după deblocare. Eu n-am fost nevoit să șterg întâi cititorul, dar n-am fost nevoit să-l șterg nici pe alte telefoane.
nwradu(Citează)
30/10/2018 la 9:40 AM
E absolut înfiorător de mare telefonu’ ăsta!
Giumbix(Citează)
30/10/2018 la 10:36 AM
Camera frontala are autofocus?
Cosminnn(Citează)
01/11/2018 la 1:37 PM
Nu pare să aibă. Tot ce fotografiază este în focus, doar compensează expunerea pe ce vrei tu sau pe ce detectează ea automat.
nwradu(Citează)
30/10/2018 la 10:53 AM
corectie la titlu:
Review: Huawei Mate 20 Pro este un telefon excelent cand ti-l da orange in teste pt ca esti blogger.
altfel nu ai da 1000 eur pe o chinezarie.
Mihai(Citează)
30/10/2018 la 11:38 AM
Raspuns corect!
GabrielG(Citează)
30/10/2018 la 11:44 AM
Lasa-ma sa ghicesc, fan Samsung sau Apple de-o viata?
Mihai(Citează)
01/11/2018 la 1:22 PM
Par cam acri strugurii ăia, nu?
nwradu(Citează)
30/10/2018 la 10:53 AM
Salut nwradu, am o intrebare un pic off-topic. Ai idee/poti sa afli care este politica Huawei fata de Mate 20? Adica va veni pe canale oficiale in Romania?
Pare si asta un telefon foarte OK si din punctul meu de vedere vine cu niste avantaje fata de modelul Pro, adica ecran mai mare, camera decenta, jack (!!), ecran plat (mult mai usor de gasit folii) si pret mai mic.
Nu de alta dar sa nu faca ca la Mate 10, unde am avut pe piata Mate 10 Lite si Mate 10 Pro, dar nu Mate 10.
Multumesc.
Radu(Citează)
30/10/2018 la 11:05 AM
Intrebare importanta: Pe Filmare 4k are stabilizare?
Alioja(Citează)
31/10/2018 la 8:55 AM
Da, are stabilizare. Din pacate filmeaza doar 4K la 30fps.
Alexandru(Citează)
01/11/2018 la 1:44 PM
Singura cameră cu stabilizare optică este cea 3x. În rest are un soi de stabilizare electronică ce funcționează destul de bine.
nwradu(Citează)
30/10/2018 la 11:07 AM
Întrebarea legată de ecranul ce vine peste margine: se întâmplă să se activeze singur când o porțiune a palmei /degetelor atinge marginea ecranului?
theSame(Citează)
01/11/2018 la 1:45 PM
Mie nu mi s-a întâmplat, dar cred că depinde cum ții telefonul și cât de multă piele intră peste ecran, în funcție de mâna fiecăruia.
nwradu(Citează)
30/10/2018 la 11:46 AM
Zici ca diferenta fata de Note9 e de 30% in favoarea chinezariei, iar apoi spui ca rezultatele sunt la acelasi nivel cu SD 845, care e pe Note9. Cum vine asta?
Nu are stabilizare optica la pretu asta? Meh!
Difuzorul – puteai sa specifici ca nu are grila separata, ci sunetul iese prin portul USB-C. Cum se aude difuzorul in timp ce se incarca?
GabrielG(Citează)
01/11/2018 la 1:27 PM
Note9 este pe Exynos.
Nu am simțit lipsa stabilizării. Am fost chiar uimit ulterior, când am citit că nu are.
Volumul total scade cam 10-20% când încarci. Sunetul nu iese doar prin portul USB, ci și prin difuzorul din partea superioară.
nwradu(Citează)
30/10/2018 la 12:00 PM
em eu un pitic pe creier cu telefoanele Huawei, majoritatea are probleme cu Android Auto si 0.1% din revieweri scru ceva despre asta. Asta poate insemna niste treburi:
– e fain de teste, dar toti revin la alt telefon ca si daily use
– nu doresc sa supere compania aratand ceva destul de grav
– nu au masini cu Android auto
– 90% din oameni nici nu observa aceasta scapare mare
monciu(Citează)
01/11/2018 la 2:00 PM
Mate 20 Pro a funcționat foarte bine pe Android Auto cu mașina mea.
nwradu(Citează)
30/10/2018 la 12:32 PM
absolut corect.
asa patesti daca te iei dupa review-uri scrise pe butuci.
si atunci regreti ca e cool cu telefoane de astea cu de toate si mai ieftine vs un telefon testat cum trebuie.
nu ca ar fi apple as la testat chestii, dar macar astea de baza sunt acolo
Mihai(Citează)
01/11/2018 la 2:02 PM
E ușor să te plângi, așa anonim pe net, mai greu este să și faci ceva.
De exemplu, n-am scris în review nici despre filtrele de la fotografiere, deși poate unii ar fi interesați de asta. Clar e un review scris pe butuci! (dar e o mică posibilitate să ai tu o problemă, de fapt…)
nwradu(Citează)
30/10/2018 la 12:47 PM
Eu ma intreb legat de insistenta compararii punctajelor 3D Mark, oare si cu Mate au facut la fel ca si cu P (adica au trisat, detectand 3D Mark dupa nume si permiteau hardware-ului sa performeze mai bine)? Nu cred ca sunt singurii (Samsung fusesera prinsi inca din 2013 cu S4), dar poate ar fi utila precizarea.
Chiar, pe Mate tu ai rulat cu acel Performance Mode activat sau inca nu l-au pus in setari?
cris(Citează)
01/11/2018 la 1:28 PM
Fără Performance Mode activat.
Majoritatea benchmark-urilor oricum au un grad mare de eroare pentru că diferă rezoluția ecranului și asta are un impact asupra unor rezultate.
Trebuie luate mai degrabă ca un indicator general al performanței. “Este asemănător cu modelul X”, dar nu “este cu 2,3% mai performant decât X”.
nwradu(Citează)
30/10/2018 la 1:43 PM
Senzorul de amprenta în ecran mi se pare un regres dpdv al ergonomie. E doar o demonstrație de tehnologie care în viata de zi cu zi îngreunează lucrurile în loc sa le ușureze. Îmi aduce aminte cum în urma cu câțiva ani mi-am cumpărat un televizor care avea senzori de atingere în loc de butoane fizice. Era horror când încercai sa schimbi postul sau volumul fără sa mai umbli după telecomanda.
EGO(Citează)
01/11/2018 la 1:30 PM
Acum depinde de mulți factori. Pe tine te deranjează aspectul acesta. Pe alții în deranjează că alte cititoare sunt lângă camera foto și pun degetul pe ea. Pe mine mă deranjează la cititoarele de pe spate că nu pot debloca telefonul în timp ce stă pe birou, ci trebuie să-l ridic în mână.
În practică, însă, sunt chestii minore. Am avut telefoane cu toate tipurile de cititoare până acum și m-am obișnuit rapid cu toate, iar problemele de mai sus au rămas unele minore de care nu mi-a păsat în utilizarea zilnică.
nwradu(Citează)
31/10/2018 la 12:46 AM
La ce îți mai trebuie aparat foto în ziua de azi? Să îl ții ca piesă de muzeu? Cam asta am ajuns eu să fac…și nu că aș avea cine știe ce telefon (Z5 Premium) dar nu prea mai văd rostul unui aparat foto în casă. Telefoanele au ajuns la un nivel foarte ridicat de performanță în privința fotografiei.
DAVKO(Citează)
01/11/2018 la 1:31 PM
Foarte mulți nu mai văd rostul unui aparat foto, de asta vânzările au scăzut mult pe categoria point and shoot. Eu am mers inclusiv prin vacanțe bazându-mă doar pe telefon, lăsând acasă mirrorless-ul.
nwradu(Citează)
31/10/2018 la 8:59 AM
Eu unul m-as feri de produsele Huawei. Interfata EMUI este destul de neplacuta, suportul software e slab.
Oversharpening cat incape, iar pozele in lumina slaba nu sunt asa reusite ca cele facute cu alte modele.
Sa nu mai vorbim de faptul ca sunt interzise in Australia si SUA pe motiv ca ar transmite diverse informatii (localizare, date identificare dispozitiv, informatii personale etc.) catre servere chinezesti.
Singurul avantaj este Night Mode, cu care poti realiza poze in intuneric, utilizabile doar daca nu sunt subiecti in miscare.
Alexandru(Citează)
31/10/2018 la 11:29 AM
Interfața pentru mine unul e mult mai plăcută ca cea de la Sony iar suportul software (dacă te referi la update) e peste ce oferă cei de la Sony,
DAVKO(Citează)
01/11/2018 la 1:32 PM
Care modele? Că în imaginea mea cu cărțile, făcută aproape în beznă, se vede că întrece Note9.
nwradu(Citează)
01/11/2018 la 11:56 PM
Ciudat, nu doar că n-ai folosit night mode-ul, dar nici n-ai amintit de el. E de departe cea mai mare inovație la capitolul foto din ultimii doi, ani de pe orice telefon. Prima dată introdus pe P20 PRO, îmbunătățit pe Mate 20 PRO. Ultima poză din low light, aia cu cărțile, ti-ar fi ieșit mult mai luminoasă.
Ionuț(Citează)
02/11/2018 la 1:35 PM
@davko “Interfața pentru mine unul e mult mai plăcută ca cea de la Sony iar suportul software (dacă te referi la update) e peste ce oferă cei de la Sony” asta este erezie, ai noroc ca traiesti in secolul asta
sony are cred cea mai curata interfata (cu exceptia pixel). la emui ai setari incredibil de cretine in meniuri care le-au convenit lor vs daca iei in mana orice sony si in prealabil ai folosit un pixel – > stii exact unde se gaseste tot
ps. folosite 3 emui-uri pentru diverse configurari, si personal vreo 5 sony-uri
Norbert Lars(Citează)