►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Situație de urmărit în viitor: caravana de migranți ce se îndreaptă spre SUA
Cum sună 9 ani pentru un pod de 55 de kilometri peste mare? »
Personal sunt fan al SSD-urilor, dar acum mi-a picat în mână un hard-disk extern, rezistent la șocuri, și am rulat câteva teste pe el. Este vorba de modelul ADATA HD330, varianta de 1 TB și conectivitate USB 3.1
Specificații ADATA HD330:
Preț: 249 lei la eMAG și PC Garage.
Am găsit HDD-ul, un cablu de 30 de centimetri și o mic ghid Quick Start.
HD330 este negru și are întărituri groase din silicon moale, ceea ce îi asigură gradul de protecție la căzături sau șocuri despre care vorbește ADATA în specificații. Siliconul nu acoperă total unitatea, probabil și din nevoia de a permite răcirea carcasei de sub acesta. Carcasa despre care vorbesc pare a fi din plastic, negru pat pe spate, negru lucios pe față, unde se află sigla ADATA.
Sub siglă se află un mic LED multicolor. Clipește albastru când transferă date, roșu dacă are o problemă sau detectează șocuri.
HD330 include un senzor de șocuri și acesta, când se declanșează, oprește imediat funcționarea unității (adică ridică capul de citire de pe discurile magnetice din interior și îl “parchează”) și reia funcționarea atunci când dispare șocul respectiv. Asta înseamnă că HDD-ul acesta ar putea fi folosit, de exemplu, într-o mașină care merge pe un drum accidentat sau în alte situații în care nu stă pe loc.
Specificațiile legate de rezistența la intemperii se opresc aici. Observați că nu rezistă la imersiune accidentală în apă, poate nici la stropire dacă nimerești portul USB. HD330 este, de fapt, un model entry-level în gama hard-disk-urilor portabile și rezistente la intemperii, având doar această protecție de bază asigurată de silicon și de senzorul de șocuri intern. În funcție de nevoi, orientați-vă spre un model superior. Dau exemplu tot de la ADATA:
Adică există și modele mai bune decât HD330, dar desigur la alt preț.
În ce privește alimentarea, este gândit pentru porturi USB 3.0 deoarece necesită 0,9 amperi la 5 volți. În specificațiile oficiale scrie că, dacă îl conectați la USB 2.0, ar putea avea nevoie de un cablu dublu și un splitter Y care nu este inclus în pachet.
Am fost surprins că unitatea a venit formatată FAT32, adică poți scrie fișiere de maxim 4 GB. Am reformatat-o eu NTFS, pentru a elimina această limitare. Dacă deja ați scris date pe hard-disk și nu-l puteți formata NTFS, folosiți comanda convert pentru a transforma sistemul de fișiere fără a pierde nimic din datele deja scrise. Sintaxa este “convert X: /FS:NTFS”, unde X este litera alocată unității.
Fiind un hard-disk, nu un SSD, 80% dintre testele mele nu sunt aplicabile. Am făcut clasicul transfer de fișiere cu filme, fotografii și fișiere foarte mici. Rezultatele mi se par bune pentru o unitate externă:
Acestea sunt viteze maximale, obținute când unitatea este goală și scrierea se face în zona cea mai rapidă a platanului. Am testat și cu HD Tune și se vede cum, pe citire, viteza maximă scade treptat pe măsură ce se ajunge pe sectoarele exterioare ale discului, fenomen normal pentru HDD-uri.
Vitezele de scriere au variat mult în funcție de programul de testare utilizat. Totul variază în funcție de dimensiunea blocului de scriere și, cum rezultatele au variat mult, prefer să las în articol doar transferul de fișiere de mai sus, că în fond asta contează la o unitate externă.
ADATA pune la dispoziția clienților un software gratuit numit HDDtoGo pentru managementul unității. Puteți vedea aici toate funcțiile acestuia, dar cele mai importante sunt criptarea AES pe 256 biți și sincronizarea automată a unor foldere din PC în HDD extern. Funcționează doar pe Windows și este, desigur, opțional.
« Situație de urmărit în viitor: caravana de migranți ce se îndreaptă spre SUA
Cum sună 9 ani pentru un pod de 55 de kilometri peste mare? »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
31/10/2018 la 3:41 PM
Sunt si alti producatori care vin cu modele rezistente la socuri? N-am remarcat.
Te lasa sa-l calci cu masina? Acum cativa ani PCGarage a trecut cu Skoda-ul peste un ADATA HD710: https://www.youtube.com/watch?v=fvIVClpPzbY
Gaelex(Citează)
31/10/2018 la 5:03 PM
Conectoru ala trebuie sa moara, sa nu mai fie, sa nu mai existe, sa fie o pagina de istorie, nu mai avem ce face cu el. De ce nu are conector usb-c direct?? Ce-i cu mizeria aia de acu 10 ani? USB-C suporta viteze de transfer mult mai mari ca mizeria aia.
Ca sa intelegeti de unde am aceasta inversunare, acu vreo minim 7 ani am luat un hdd extern ADATA cu acest conector. I-am dat prietenei sa-l foloseasca la o zi dupa ce l-am luat, cand a trebuit sa introduca cablul in mufa aia infecta, probabil fortat un pic (dar ea a zis ca nu a fortat nimic), s-a rupt mufa din placa pcb. Take that! Dus cu el la garantie, intors asa cum era pe motiv ca am fost eu prost ca i-am dat hddu unui om care n-are doctorat in bagat mufe. De atunci nu mai cumpar produse ADATA si in niciun caz ceva care sa aiba mufa/conectorul micro-B (in afara de durata de viata, nu-i nimic micro la el, e cata pleoasca)
Plus ca ar trebui sa promovezi produse care sunt future-proof. Uite, de exemplu asta, cu conector USB-C:
https://www.emag.ro/rack-inter-tech-veloce-gd-25609-usb-3-0-red-compatibil-cu-hdd-2-5-sata-gd-25609-rd/pd/DXS1Q9BBM/ (sper ca ai plugin care iti modifica si in comentarii linkurile emag in linkuri profitshare)
Sau asta (care nu e vandut de emag):
https://www.emag.ro/rack-orico-2588c3-compatibil-hdd-ssd-2-5-sata-i-ii-iii-usb-3-0-type-c-black-2588c3-bk/pd/DPV252BBM/
Astea le poti folosi cu cablul telefonului tau care va avea mufa usb-c 10 ani de acum incolo, si deci cand pleci cu el iei doar un cablu!
Shumi(Citează)
31/10/2018 la 5:53 PM
Sau iei unul din cele mai misto rack-uri de hard/SSD extern pe USB 3.1:
https://www.emag.ro/rack-extern-2-5-adata-ex500-usb-3-1-aex500u3-crd/pd/DX1CFDBBM/
Am mai vazut mufe busite, nu trebuie neaparat forta, cat un unghi mai ticalos cand ii bagi mufa. Ca producator nu prea ai ce sa faci cand vine un produs cu ceva evident rupt in el.
Ai mutat hard-ul in in alt rack atunci?
Gaelex(Citează)
31/10/2018 la 5:48 PM
Ma mir ca nu ai pus la “Ce e rau” conectorul ala.
Nu are nimic mai bun decat USB-C, asa ca nu inteleg alegerea asta in 2018. Nici pretul nu cred ca e mai bun.
Ok, stiu ca nu ar fi ajutat cu viteza, ca limita e data de disc, dar ar fi ajutat cu interoperabilitatea. Asa trebuie sa ai un cablu separat doar pentru hard disk-ul asta (si eventual pentru Samsung Galaxy S5)
C(Citează)
02/11/2018 la 11:47 PM
Ne zici si noua ceva de mufa aia, sau ramane asa, in aer?
C(Citează)
31/10/2018 la 6:45 PM
Degeaba ai garantie 3 ani daca atunci cand il trimiti la garantie cauta motive sa nu il inlocuiasca. Am patit asta cu un HDD extern Maxtor cumparat de la Altex. Iar referitor la mufa pot spune ca nu este deloc buna. Am avut numeroase probleme.
Gabi(Citează)
01/11/2018 la 2:17 PM
Sa-mi fie cu pardon dar la emag s-a majoratat pretul cu 50 de lei. Se simte briza de black friday.
230v(Citează)