un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Programul gROwth cont pentru Junior nu garantează că statul nu-ți va da țeapă la final

25 Oct 2018  ·

GÂNDURI  ·

55 comentarii

Am citit ordonanță de urgență privind programul gROwth – contul de economii Junior È™i, în timp ce pare o idee bună, mă uit că nu există nici un mecanism care să împiedice statul să-È›i dea È›eapă. Mai mult, totul pare bazat pe un sistem în care tu dai acum bani statului È™i peste mulÈ›i ani statul vede cum È›i-i dă înapoi, plus bonusul.

Programul este următorul:

  • statul deschide la Trezorerie un cont pe numele fiecărui copil cu vârsta sub 18 ani;
  • dacă părinÈ›ii pun într-un an minim 1.200 de lei în acel cont, statul pune È™i el 600 de lei în acel an;
  • suma totală poate fi retrasă abia când respectivul copil împlineÈ™te 18 ani.

Cum ar fi, este un fel de cont de economii, garantat de stat (și purtător inclusiv de dobândă fixată la 3%), unde părinții pot pune bani și mai dă și statul ceva, iar la suma totală se poate umbla abia când copilul devine major, moment când banii i-ar putea fi utili pentru facultate sau măcar o plecare la mare. Veniturile din dobânzi și prime pentru acest program sunt, în plus, neimpozabile.

Nu-i rea ideea. Este doar prost implementată.

În primul rând, observați o problemă de moralitate: statul îi ajută cu bani pe acei copii ai căror familii deja au suficienți bani încât să poată pune deoparte o anumită sumă minimă pe an. Copiii din familiile ce trăiesc de pe o zi pe alta, cele care au contul bancar pe zero la finalul lunii și așteaptă următorul salariu, că altfel nu au din ce plăti lumina și rata la bancă, nu primesc nimic.

Apoi, sunt capcanele din textul ordonanței. Oamenii practic creditează, împrumută, statul român cu minim 1.200 de lei pe an (limita superioară este de 100.000 de euro, apropo), pe o perioadă de mulți ani. Cum ar fi, momentan ai da acești bani lui Dragnea și Dăncilă, să facă ce vor cu ei. Statul nu pune în fiecare an câte 600 de lei în acel cont, ci face acest lucru doar în modul figurativ. În mod practic, când copilul împlinește 18 ani, la scadența depozitului, statul calculează pentru câți ani trebuie să contribuie cu partea sa și dă atunci banii, pe toți deodată.

Nu văd însă ce-i poate obliga să facă aceste plăți. Dacă sumele respective nu sunt prinse în buget, guvernul din acel an poate spune “nu avem de unde să plătim bani”. E un împrumut optimist în care tu dai statului bani, acesta îți promite o pseudo-dobândă de 50% (considerând că pui doar minimul de 1.200 lei anual pentru a primi bonusul de 600 de lei), dar nu se È™tie dacă va fi solvent la acea dată.

Cu un deficit bugetar în creștere, cu pensii în creștere, în timp ce simultan tinerii pleacă din țară și nu mai plătesc taxe, guvernul se angajează la alte plăți, acum pentru tineri, pe care nu știu dacă le va onora.

Dacă îi viitor programul este modificat prin altă ordonanță, nu poți face nimic. Nu poți cere banii strânși până în acel moment dacă statul decide în 2020, să zicem, să dea doar 100 de lei primă anuală. Nu-i poți cere nici dacă statul anulează complet programul; nu-i poți cere dacă ai nevoie urgentă de bani; îi poți lua doar la împlinirea vârstei de 18 ani (și oficial, atunci, sunt ai tânărului, nu ai părinților care i-au pus deoparte).

Să facem un calcul. Dacă un copil are acum 10 ani și părinții aleg să intre în acest program, sunt 8 ani în care vor depune 9.600 lei și la final vor lua înapoi 14.400 lei, plus ceva dobândă. Dacă un copil se naște acum, în cei 18 ani se va contribui cu 21.600 lei și la final statul le va da înapoi 32.400 lei.

Pare o afacere bună, pentru cei ce au banii necesari și acceptă riscurile sistemului. Atât doar că eu cred că statul ar trebui să facă mai multe pentru educația copiilor din familii fără resurse financiare, pentru cei din mediul rural, pentru cei cu un singur părinte, cei din orfelinate șamd.

asus s5507

    55 comentarii

  1. ca si cum ai avea o ruda proasta care iti toaca banii pe bautura si pacanele iar la un moment dat vine si zice, “Ba, uite, mai da-mi tu niste bani ca-ti dau eu o gramada de bani inapoi, da’ peste nustiucati ani.”

      (Citează)

    • E o schema Ponzi – doar ca dealerul in cazul de fata e Statul, Da-mi tu banii acum – si-ti dau eu de 5 ori mai mult peste niste ani – nu suna a Ponzi?

        (Citează)

  2. Pana mea, pana am stat eu sa ma gandesc la cum formulez ce am de zis… :)

    IAODI, poate pana devine lege, proiectul asta se mai modifica si include si domeniul privat. ceva in genul Prima Casa, intr-un fel. Daca deschizi depozit Junior la orice banca (inclusiv cu blocare pana la 18 ani etc), statul suplimenteaza depunerile cu suma X. Dar banii tai sunt la banca nu la ruda proasta si hoata.

    Also, observatia lui Radu nu e gresita, vizavi de “ban la ban trage”, dar 1. familiile sarace beneficiaza deja de diverse forme de ajutor (nu suficiente, clar, dar exista) si 2. bonusul ala e doar mascat ca sprijin social, de fapt e taxa de finantare, pentru faptul ca un cetatean alege sa blocheze niste bani in conditii favorabile statului.

      (Citează)

    • PKL: Daca deschizi depozit Junior la orice banca (inclusiv cu blocare pana la 18 ani etc), statul suplimenteaza depunerile cu suma X. Dar banii tai sunt la banca nu la ruda proasta si hoata.

      N-ar avea rost. Statul nu face programul din dragoste de copii, ci pentru a atrage bani la buget pe care să-i cheltuie pe alte lucruri. Este un scop declarat, au un target anual de a atrage bani din diverse astfel de proiecte, inclusiv din titluri de stat.

      Dacă îi pui la bancă, statul nu câștigă nimic.

        (Citează)

  3. care pseudo dobanda de 50% ?

    cei 600 de lei in a 10 an pentru cei 9.600 reprezinta fix 6%
    deci incepi cu 50% si diminueaza dupa 10 ani la 6% + 3%

    Nu mai du lumea in eroare

      (Citează)

    • “o prima de stat in valoare de 600 de lei anual”. La 1200 de lei depusi anual, statul iti da inca 600 de lei anual. Daca mai luam si cei 3% dobanda pe an, ar fi chiar 53% dobanda de an pentru o depunere de minim 1200 de lei. FNI. Macar sa se deruleze tot prin CEC, ca sa stim o treaba.

        (Citează)

    • Gica Contra: cei 600 de lei in a 10 an pentru cei 9.600 reprezinta fix 6%

      Scrie în articol “vor depune 9.600 lei È™i la final vor lua înapoi 14.400 lei”

      Pare destul de clar, zic eu. Nu văd cum ajungi la 6% sau restul calculului.

        (Citează)

  4. cica se pot scoate si in caz de urgente medicale ale copilului.

    dar scoti doar ce ai pus(ex: 2400) sau si dobanda aferenta(ex: 3600?) ? ei zic scadenta depozitului, dar cand ii scoti anticipat nu poti considera scadenta.

      (Citează)

    • Exact, dacă scoÈ›i anticipat nu-È›i mai dau nimic, indiferent câți ani ai È›inut banii acolo.

      Iar urgențe înseamnă chiar cazuri urgente, gen tratamente fără de care ar fi pusă viața în pericol.

        (Citează)

  5. Statul PNL-USR-Romania 100? Categoric da, ai dreptate, dar dupa ce vor scadea salariile la 50% din ceea ce avea populatia inainte sa vina ei la guvernare, dupa ce vor proclama ziua de lucru de 12 ore si dupa ce vor modifica Codul Muncii astfel incat concediul de odihna anual de 10 zile calendaristice va fi maximum permis.

      (Citează)

    • Ai greÈ™it articolul băiatu’ meu.

        (Citează)

    • Tu esti Marius M sau esti doar colegul lui ?

        (Citează)

    • IonP: dupa ce vor scadea salariile la 50% din ceea ce avea populatia inainte sa vina ei la guvernare

      Păi dacă PSD a stricat atât de tare țara în cei 23 de ani cât au stat în total la conducere sau câți au fost, probabil va fi nevoie și de astfel de măsuri pentru a reveni pe linia de plutire.

      În fond, dacă cheltui în neștire și arunci cu banii și te umpli de datorii, o vreme după aceea trăiești prost da. Să sperăm că nu va fi nevoie de astfel de măsuri, dar dacă se iau, tot vina PSD și PNL ar fi.

        (Citează)

  6. Doar daca am innebunit ma apuc acum sa bag bani de bunavoie in trezeorie, sub minunata administrare a banului public demonstrata de Dragnea si compania.

    Apropo, mai stie cineva ceva de Dracula parc?

      (Citează)

  7. Si daca copilul are 17 ani cand creezi contul asta, scoti 1800 de lei dupa un an?

      (Citează)

  8. Mi se pare ca e mai ok sa folosești banii aia acum decât sa-i pui in acel cont. 3% e sub inflatia anula, deci practic iesi pe minus la sfârșit. Sau poate nu inteleg eu lucrurile cum trebuie?

      (Citează)

    • Ca sa înÈ›elegi mai bine interesează-te cât e dobânda la un depozit la termen la orice banca din România. Dar nu asta e problema ci mai degrabă credibilitatea statului.

        (Citează)

    • Banii nu-i pui acolo pentru dobânda de 3%, ci pentru prima de 600 de lei.

      Altfel, cum zice și George, dobânda de 3% este foarte bună. La BT, de exemplu, dobânda la 12 luni este de 2,5%.

        (Citează)

  9. Fiica-mea a implinit duminica 4 ani, deci 14 ani pt a primi o dobanda de 50%, dar stai ca in 14 ani la o devalorizare de 5% pe an inseamna 70%… Sigur, media devalorizarii probabile e mai aproape de 35%, dar tot nu e prea interesanta afacerea…

      (Citează)

    • Nu poÈ›i face calculul aÈ™a.

      Ai 14 ani în față, nu poți presupune că inflația va fi mereu de 5%.
      Apoi, depozitul are o dobândă proprie de 3%, deci inflația este momentan compensată parțial și poate total în viitor.

      Dacă îți permiți să pui anual acolo 1.200 de lei si să-i ceri abia la final, mă îndoiesc că vei găsi vreodată în piață o soluție care să-ți dea mai mulți bani la scadență. Singura întrebare este dacă statul se va ține de cuvânt.

        (Citează)

  10. pentru toti astia care se plang ca inflatia e mai mare – bine ba, si ce solutie ai?
    depozitele normale sunt praf la dobanzi – 1-2%, si daca stii ca iei doar aia, nu ai nici o tragere de inima sa bagi 1200 ca sa ai bonus si 600.

    ii bagi banii copilului in obligatiuni? moartea pasiunii.

    si discutam concret de economii pt copii, nu ca faceti voi miticii combinatii si io fi bine la ala micu

      (Citează)

  11. Interesant cum absolut totul este legat de Dragnea si evident din start vorbim de ceva negativ, in cazul de fata un nou proiect in care ii dam bani lui Dragnea ca sa faca ce doreste el cu ei. Daca dai bani unei terte in baza unui contract ai probleme in a recupera banii doar daca acel contract este facut cu multe stelute sau respectiva terta da faliment. Cate state au dat faliment pana acum si cate firme private?

      (Citează)

    • Hai ca a venit postacu de serviciu :))) Chiar ma intrebam cand apare …

        (Citează)

    • Chiar am căutat direct comentariul. Știam că o să fie aici.

        (Citează)

    • Sa aveti vise romantice la noapte cu Dragnea va doresc.

        (Citează)

    • @Marius M, de ce pornesti de la premiza ca toata lumea impartaseste fanteziile tale ? :)))

        (Citează)

    • Despre ale vostre era vorba, sunteti cu Dragnea in gura de dimineata pana seara. Cum era reclama aia, “Eu asta visez… asta pictez”, asa si voi pe Dragnea il visati , pe Dragnea il pictati.

        (Citează)

    • Revino-ti bibicule, am zis eu ceva de dragnea? Pana una alta vad ca tu esti ala care il pomeneste pe dragnea indiferent de subiect, poate ar fi cazul sa iti pui niste intrebari vis a vis de orientarile tale :)

        (Citează)

    • De ce te bagi in discutie atunci? Ai dat macaro cautare ca sa vezi cati au pomenit de el pana sa scriu eu? Bineinteles ca nu ca doar te numeri printe aia care nu vad nimic si nu inteleg nimic. Iti spun eu, este pomenit si in inceputul articol, pe care cred ca nu l-ai citit, cat si in comentarii anterioare.

      Radu:
      Revino-ti bibicule, am zis eu ceva de dragnea? Pana una alta vad ca tu esti ala care il pomeneste pe dragnea indiferent de subiect, poate ar fi cazul sa iti pui niste intrebari vis a vis de orientarile tale :)

        (Citează)

    • Bibicule, vezi ca te-ai enervat si nu mai scrii bine romaneste :)
      Ma dezamagesti, un postac adevarat trebuie sa aiba nervii tari indiferent de situatie si sa imprastie noroi fie ploaie fie vant :)

      Sau faptul ca am mentionat ca ai fantezii cu stapanul tau dragnea te-a emotionat un pic si te-ai pierdut cu firea ? :)))

        (Citează)

    • Postacii bat campii, ca de aia sunt postaci, nu ca sa fie purtatori de cuvat al adevarului. Care bate campii dintre noi, eu care spun un fapt destul de simplu de verificat (CTRL + F dupa Dragnea), sau tu care ai 0 argumente, insa ai concluzii? Poate data viitoare pana sa vi cu concluziile cine este postac sau nu aduci si ceva argumente, macar asa pentru un minim rationament.

        (Citează)

    • Tembelica, o sa imi rapesc cateva minute din timpul meu pretios sa iti explic.
      La orice postare de natura politica apari si tu invariabil (la alea de gadget-uri etc am vazut ca nu prea te obosesti sa comentezi).
      Opiniile tale sunt pro-PSD si anti-opozitie invariabil. Vii fix cu aceleasi texte prezente si pe alte bloguri sau pe site-uri de stiri, sub diferite identitati (evident, e vorba de check-listul de la partid).
      Toate acestea ne fac sa concluzionam ca esti un postac de doi bani.
      Cand am subliniat acest aspect, la modul general atentie!!, adica prin prisma tuturor comentariilor tale de-a lungul timpului pe acest bloc, ai sarit imediat cu o replica de copil de doi ani, gen sa il visam pe dragnea. Ma rog, cu dragnea asta inca cred ca ai un fetis dar aici deja intram in domeniul patologicului si discutia este mai larga. :)

      In concluzie lasa-ne cu textele tale de doi bani ca nu te crede nimeni, Ti-am mai explicat o data, probabil ca autorul acestui blog te tolereaza pentru divertisment, ca sa vada lumea postacii ca la gradina zoologica. :))
      Ma rog, tu o poti tine pe a ta, ce nu realizezi in imensa ta prostie e ca obtii efectul contrar, adica o sa ii faci pe cititorii oarecum indiferenti sa il antipatizeze pe stapanul tau dragnea si dupa aia tot tu o sa iti iei bataita la partid. :)
      Asa ca bibicule, din partea mea discutia asta poate sa continue la nesfarsit… :))

        (Citează)

  12. Bun. Statul deschide contul. Tu pui banii acolo. Problema nu este dacă îți dă aia 600 de lei și/dobanda, problema este că fiind contul statului este posibil sa nu mai iei nimic. O sa fie de vina greaua moștenire.

      (Citează)

  13. Nu cred in sistemul asta daca vrei sa faci ceva pt juniorul tau sunt alte metode mult mai simple si amintesc ” pusul la saltea ” cat o sa creasca vezi in timp . Cu respect .

      (Citează)

    • Ce faci dupa ce se inmultesc prea mult la saltea, mai cumperi un pat?

        (Citează)

    • Nu există soluÈ›ii mai bănoase decât Junior. Să pui la saltea e inutil, inclusiv băncile îți dau o dobândă mult sub inflaÈ›ia curentă.

      Adică să zicem că după 10 ani i-ai putea da 9.600 de lei scoși de sub saltea. Dacă-i dai statului, i-ai da 14.400 lei plus dobândă, deci pusul la saltea este cea mai puțin eficientă metodă de economisire, câtă vreme nu vrei să umbli la acei bani.

        (Citează)

  14. @nwradu: nu prea văd unde este problema. Statul îți garantează acei bani depuși de tine, deci știi că nu ți-i va lua din cont. Banii tăi nu se pierd.
    Dacă următorul guvern elimină chestia asta, nu pierzi decît potențialele cadouri de 600 lei cum spui, nu banii tăi

    E ca și cum spui că e țeapă că acum programatorii sînt scutiți de taxe, mai tîrziu poate n-o să mai fie. Momentan, zi mersi, și profită, ce va fi la următorul guvern nu se știe și basta.

      (Citează)

    • Cred că ai dreptate doar parÈ›ial.

      Folosind exemplul tău, programatorii sunt scutiți de taxe acum, în fiecare lună, deci un beneficiu imediat. Nu știu cât va dura, dar acum beneficiezi de această inlesnire.

      Cu gROwth Junior, beneficiezi de ceva abia la scadență. Până atunci ai doar o promisiune și sperăm că peste 5 ani nu dă cineva o altă ordonanță care o distruge.

      Șansele să se întâmple asta sunt mari, vezi discuțiile actuale despre naționalizarea pilonului II.

      alias: Dacă următorul guvern elimină chestia asta, nu pierzi decît potențialele cadouri de 600 lei cum spui, nu banii tăi

      Corect, dar asta înseamnă că ai împrumutat statul cu bani și ți-a dat țeapă. Și apropo, un alt guvern ar putea elimina primele, dar să nu te lase să scoți pe loc banii, ci tot la 18 ani. Țeapă și mai mare.

        (Citează)

  15. Deci guvernul de acum spune (ca nu il doare gura) spune ca guvernul de peste 10-15-20 ani va da inapoi niste bani pe care ii va cheltui guvernul de acum. WHAT?!!!
    Pai sa dea bani bugetarii, postacii, patronii de firme capusa si altii care traiesc de pe urma guvernului si, dupa aceea, mai vorbim.
    Nu ca m-ar interesa: fie-mea a depasit de ceva vreme varsta si, evident, ca nu as face o prostie atat de monumentala cum ar fi sa dau bani guvernului

      (Citează)

  16. ma gandeam sa ma inscriu si eu in program, dar pe urma n-am mai ajuns intr-o joi la casino si deja facusem economii cat pentru un copil de 35 de ani.

      (Citează)

  17. nu prea văd unde este problema

    Problema e ca le-a spalat creierul propaganda alora care vor redevente de 50 de bani la 100 de tone de gaz natural extras din Marea Neagra, sau de petrol extras din acelasi loc si livrat in Austria, aia e problema.

      (Citează)

  18. Ideea e buna, numai ca rasfoind prin toate paginile nu vad urmatoarele cazuri:
    1.Sumele acelea sunt garantate de cine? Statul roman? Cat este plafonul maxim garantat?
    2.Ce inseamna boala grava a copilului si cine stabileste acest fapt?
    3.Ce se intampla cu banii, daca parintii au depus niste bani si au plecat din Romania alaturi de copil?
    4.Provenienta banilor este verificata de catre cine?
    5.In cazul trecerii la euro cum se face conversia?
    Ce mi se pare periculos este nationalizarea urmata apoi de clasica discutie stati ca nu avem plafon si trebuie sa mai asteptati. In acelasi timp vad o posibilitate interesanta de spalat bani…
    Ideea este foarte buna si ar fi fost si mai buna daca moneda de economisire ar fi fost euro si nu ron, dar totul ar putea fi perfectionat.

      (Citează)

    • Asdad2005: 1.Sumele acelea sunt garantate de cine? Statul roman? Cat este plafonul maxim garantat?

      Păi nu există un plafon maxim. Cum nu toți vor cere acei bani în același an, ci pe măsură ce copiii împlinesc 18 ani, statul teoretic poate ști dinainte câți bani va avea de plătit în fiecare an și va bugeta acei bani. Dar dacă nu are bani suficienți?

      2. Scrie în ordonanță “cu risc de deces”. Bănuiesc că va da medicul o adeverință sau un regulament suplimentar va zice ce comisie stabileÈ™te asta.

      3. Dacă nu-i cere nimeni după scadență, rămân ai statului. Altfel, dacă depui câțiva ani, apoi pleci din țară și nu mai depui, la scadență totuși te poți duce după bani și după primele meritate pentru anii de contribuție cu minim 1.200 lei.

      4. Nu este verificată. De fapt, scrie că oricine poate depune bani pe numele copilului tău. Una din temerile privind această ordonanță este și că s-ar putea spăla sau da bani cuiva prin această metodă, deși ar trebui să aibă un copil pentru asta și să aștepte să facă 18 ani. Există o prevedere care spune că se pot depune maxim 100.000 de euro per an, deci nu mi se pare totuși un instrument bun pentru luat șpagă legal.

      5. Asta probabil se va reglementa prin legi privind trecerea la euro, care vor spune cum se face conversia pentru multe active, nu doar pentru acest proiect.

        (Citează)

  19. Pare mai safe in crypto decat la stat :))

      (Citează)

  20. Mai bine cumpar aur. Si peste 18 ani i fac o salba. Auzi la ei. Afaceri cu statul.

      (Citează)

  21. Pardon, statul a deschis UN SINGUR CONT in care se vor strange toti banii avand pretentia ca la depunere/transfer sa completezi la “detalii” numele si cnp ul copilului. Daca nici acum nu v-ati prins ca e teapa, va detaliez eu.

    Imaginati-va ca ati cotizat constincios 15 ani sa zicem ptr plodul dvs si veniti ca o floare sa va luati banii. In sistemul informativ defectuos, ghinion, aveti doar 3 depuneri total 500 lei in 15 ani. Aduceti dvs de la banci, trezorerie, etc chitantele de depunere. Si extrase de cont. Si sa fie stampilate. Plus dosar cu sina. Si ne mai auzim noi.

    Plus nataraii care vor trece la detalii orice in afara de numele copilului si cnp.

      (Citează)

    • Foarte bine zis! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))

        (Citează)

    • @Cristi: asta nu e o problemă reală. Și plata taxelor È™i impozitelor se face într-un cont unic, iar la detaliile de plată scrii CIF-ul sau CNP-ul contribuabilului, iar statul È™tie cui să aloce plata.

      Anul 2019 deja. Există sisteme informatice, poți afla oricând cât crede statul că ai cotizat etc.

      Doi la mână, ce-ți pasă de nătărăii care vor trece la detalii orice altceva? Asta e treaba lor și a statului, care trebuie să facă acea corecție. Dacă depui banii numerar, n-ai cum să greșești. Dacă faci transfer online, îi primești inapoi după câteva zile, dacă statul nu știe pentru ce sunt.

        (Citează)

  22. Azi nu am reusit sa depun bani in mult trambitatul cont deschis la Trezoreria sectorului 1,nici prin intermediul vreunei banci,nici la posta,nici la CEC…pentru ca nu s-a trimis nicio instructiune in aceasta privinta,nu a auzit nimeni de aceasta aberatie enuntata de catre” d -l orlando”…
    Statul nu reuseste nici macar sa ia banii de la populatie,ma intreb cum ar fi in stare sa-i gestioneze dupa aceea?!…

      (Citează)

  23. Buna ziua,
    as vrea sa concretizez, numai copiii la majorat pot ridica banii sau si parintele care a infiintat depozitul?
    si ati mentionat ca prima in anul aniversarii nu se plateste, adica de fapt se plateste pe parcursul a 17 ani, da?

      (Citează)

  24. Adrian Surugiu

    21/01/2019 la 10:03 PM

    Eu îmi fac o altă socoteală, avocăţească şi jidănească.

    Cazul 1: am un copil de 8 ani şi economisesc pentru copil 10 ani x 1.200 lei = 12.000 lei. Pe fiecare an primesc 600 lei x 10 = 6.000 lei (de fapt mi se promite prima aia, căci în realitate nu este o dobândă care să se capitalizeze anual şi să producă la rândul ei dobândă în anul următor). Deci la sfârşitul celor 10 ani am adunat cu 50% mai mult, dar atenţie ! 50% este un cumul la sfârşitul celor 10 ani. Înseamnă că după 10 ani, la suma pe care am depus-o am un randament anual de 5%. Fără să iau în calcul inflaţia, pe care am s-o analizez la cazul 2.

    Cazul 2: copilul are 16 ani ÅŸi depun 2 ani x 1.200 lei, la sfârÅŸit iau 2.400 + 2×600 = 3.600 lei, adică banii blocaÅ£i de mine au un randament de 25% pe an. De ce? Acum este mai simplu de observat: pentru că cei 1.200 lei depuÅŸi în primul an nu mai generează primă ÅŸi în al doilea an, ci stau degeaba, adică adună doar dobânda oferită de stat 3% (care este mâncată lejer de inflaÅ£ie). ÃŽn acest al doilea an, doar cei 1.200 lei din a doua tranşă vor genera primă, ceilalÅ£i “se macină”. Cine este curios de indicele de inflaÅ£ie, ca să se convingă că dobânda de 3% e proastă rău, poate vedea aici că T1 ÅŸi T3 din 2018 au avut inflaÅ£ie 5,0% iar T2 a avut chiar 5,4%, conform http://www.bnr.ro/Proiectii-BNR-6152.aspx . Se observă că de fapt valoarea reală a banilor depuÅŸi în fiecare an se diminuează cu cca. 2% anual (dobândă 3% minus inflaÅ£ie 5-5,4%).

    Deci, judec jidăneşte: ce-mi iese dacă le dau ăstora banii propuşi? Trag concluzia că schema merită pe o perioadă scurtă de 2, 3 maxim 4 ani. Pe durate mai lungi randamentul este din ce în ce mai prost, nemaivorbind de aspectele nesiguranţei inflaţioniste sau de posiblitatea modificării / abrogării O.U.G. nr. 114/2018, un gest pe cât de imoral, pe atât de legal.

    Ca avocat, ÅŸi eu mi-am pus problema asta: ce siguranţă am eu că se Å£in guvernanÅ£ii de cuvânt? Nu am un contract personal cu statul, ca să-l pot da în judecată, eventual la CEDO. Eu sunt invitat să pun benevol niÅŸte bani într-un cont în niÅŸte condiÅ£ii la care doar cel mult pot să ader. CondiÅ£iile pot modificate / revocate unilateral de guvern pentru că – surpriză! – programul gROwth nu intră sub incidenÅ£a legislaÅ£iei privind protecÅ£ia consumatorilor sau a clauzelor abuzive. Pur ÅŸi simplu nu există un contract între depunători ÅŸi stat, există doar o lege pe care golanii ÅŸi-o pot lua înapoi. De fapt, nici măcar o lege, ci o OUG pe care Parlamentul o poate invalida, într-o altă coloratură politică ÅŸi mânat de alte interese. Nu mai continui, că-s prea multe incertitudini ÅŸi ne ia durerea de cap.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus