un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Nu vă ambalați, nu s-a schimbat nimic la adunările publice și nevoia de a le declara

16 Oct 2018  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Dintre toate modificările făcute ieri legilor, cea care spune că adunările publice trebuie declarate în prealabil este singura care, de fapt, nu contează și nu creează efecte pentru protestele din Piața Victoriei și din alte zone.

Explicația a dat-o cel mai bine judecătorul Cristi Danileț pe blogul său – citiți aici.

Explicația este un pic greoaie, în opinia mea, așa că încerc să o reformulez. Există o lege din 1991 care prevede că adunările publice (mitinguri, demonstrații, manifestații, sport etc) ce vor avea loc în piețe sau alte zone publice trebuie declarate întâi la primărie. Atenție, declarate, nu cerută aprobarea pentru ele. Este suficient să înștiințezi primăria că va avea loc un miting în Piața Victoriei, de exemplu, precizând data, ora și scopul.

Aceeași lege, dar în alt articol, spune că nu trebuie declarate în prealabil adunările publice ce au loc în interiorul sau exteriorul sediului unei persoane juridice de interes pentru respectiva adunare.

S-a pus problema, pe bună dreptate de altfel, dacă trebuie declarată sau nu o adunare ce are loc în fața sediului unei instituții, dacă în față acelui sediu este și piață, stradă sau altă zonă publică prevăzută de prima parte a legii.

După ceva judecăți la Curtea de Apel București, totul a fost trimis la ICCJ care a decis că da, trebuie declarate în prealabil.

Practic, nu s-a schimbat nimic. Protestele din Piața Victoriei oricum fuseseră declarate pe 25 ianuarie și perioada prevăzută în acea notificare este 1 februarie – 31 decembrie 2018. Cum ar fi, anul acesta este acoperit, protestele sunt legale din acest punct de vedere. Pentru anul următor probabil că cineva va trimite o notificare similară primăriei și asta este totul.


Să presupunem însă că protestele în fața Guvernului ar fi declarate ilegale. Ar opri asta pe cineva din a protesta?

Pe 10 august, jandarmii au bătut oameni nevinovați, care protestau pașnic, pentru că așa a venit ordinul de mai sus, sub pretextul că un meme văzut pe Facebook i-a speriat pe idioții care conduc țara și astfel a fost justificată o intervenție în forță. Cu câteva zile înainte, Poliția Română își dovedea servilismul politic ridicând abuziv plăcuțele de înmatriculare ce-au pornit un întreg scandal.

După 10 august, mai are cineva impresia că legile contează în astfel de proteste? Că, dacă ai legea de partea ta, va fi totul bine?

Personal sunt ușor dezamăgit că cineva a declarat aceste proteste pentru întreaga lume și pentru o perioadă lungă. Mi-ar fi plăcut ca, într-o zi de protest, fiecare protestatar să trimită un email primăriei, ministerului de interne sau altor instituții prin care să spună “declar că astăzi voi protesta în piața victoriei între orele 19 și 20:38”. Să primească așa… 100.000 de emailuri de acest tip.

asus s5507

    15 comentarii

  1. Nu fi atât de dezamăgit de faptul că protestul in PV a fost declarat pentru o perioadă lungă! Ar fi fost interzis ca alea din fața Primăriei, sediului PSD etc, unde asociații fantomă au declarat ele proteste iar un al doilea protest simultan este interzis.

      (Citează)

    • Pai asta se va intampla de la 1 ianuarie 2019.

      Plus ca ce se schimba este ca pana acuma te batea, ca pe 10 august, dar de-acum te va batea si te va si amenda.

      Eu zic ca e cazul sa ne ambalam.

        (Citează)

    • Si de unde stiu ei ca este vorba de al doilea protest si nu protestezi in contul declararii primului?

        (Citează)

    • pai cine a notificat primul protest trebuie sa fie acolo si daca nu e, se considera ca nu ala e protestul.

      bine, acum chestia e ca daca organizatorul fantoma nu e acolo, inseamna ca nu sunt 2 proteste in acelasi timp/loc, deci logic vorbind ar putea sa tina altcineva un protest.
      doar ca in practica sigur nu se va aplica logica asta,

      astea deja sunt detalii, ce e important si foarte grav e ca tendinta de a pune calus celor care vor sa protesteze este evidenta – pana la urma vor gasi o cale cu siguranta.

        (Citează)

    • Cred că nu contează.

        (Citează)

  2. “Să primească așa… 100.000 de emailuri de acest tip.”

    Da’ nu-i ca si cum faptul ca a declarat cineva ne impedica pe noi sa trimitem mailuri.
    Si partea faina e ca in afara de prima instiintare (care practic e facuta deja) primaria trebuie sa instiinteze pe fiecare in parte de la al2lea incolo ca nu se poate, ca e deja un protest declarat acolo. Sa-l numim DDOS civic :D. La care serverul (primaria) e obligata sa trimita cate un packet cu raspuns fiecaruia. Si putem sa trimitem cate o astfel de instiintare fiecare voluntar in fiecare zi, pentru ziua urmatoare. Si nici nu trebuie sa participam daca am declarat ca ne ducem. Dar ei sunt obligati sa ne anunte refuze. ZILNIC

      (Citează)

  3. Doar ca nu era o lege data ieri, ci o decizie a ICCJ. Chestie total diferita…

      (Citează)

    • Cum schimbă ceea ce am zis eu?

        (Citează)

    • Pai ai zis ca explici tu mai bine decat un judecator. Care nu face acea confuzie. Cand te apuci sa explici mai bine decat un profesionist intelegi ceea ce explici…

      Altfel e doar la stadiu de ne pricepem la orice…

        (Citează)

  4. “Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable.” – John F. Kennedy, 1962

    Marean: pana la urma vor gasi o cale cu siguranta.

      (Citează)

  5. pleci de la o ipoteza gresita:
    legea spune ca declararea se face in scris.
    cum faci dovada declararii fara un numar de inregistrare?
    de aici pica totul mai departe.

    cum a fost organizat mitingul psd daca notificarea asta a fost real inregistrata?
    dar cel al diasporei?

    apoi, declararea trebuie sa contina si numele persoanelor responsabile / care isi asuma organizarea si consecintele (lucru cu care au iesit sifonati organizatorii celebrului miting).
    sa vedem in situatia asta cate dintre cele 10.000 de mailuri mai au curaj sa apara.

    lucrurile nu sunt nici foarte negre, dar nici foarte albe.
    e normal sa isi asume cineva un miting planificat (ala care se programeaza pe facebook inainte nu se poate numi spontan).
    partea buna e cea pe care ai mentionat-o deja: cand e groasa.. nu mai conteaza forma.. importanta e revolutia.

      (Citează)

  6. Uitati-va in trecut sa vedeti ce explicatii a mai dat Danilet si nimic nu s-a adeverit. Omul este celebru si pentru niste zicale celebre precum “chiar daca judecatorul te declara nevinotat, asta nu inseamna ca esti nevinovat”, el fiind chiar judecator.

      (Citează)

  7. Ce a mai aberat Marius M? Ce am spus aici este tot aberatie? Faptul ca si fii-sa l-a dat in judecata este tot aberatie? Faptul ca e din gasca lui Macovei este tot aberatie?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus