un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Noile lansări Google, Facebook, Intel, streaming de jocuri și închiderea Google+

10 Oct 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Ieri și astăzi au fost mai multe știri interesante despre tehnologie decât în toată luna anterioară și aș vrea să le discutăm mai în detaliu pe câteva dintre ele.

FACEBOOK LANSEAZĂ PORTAL

Portal este un videotelefon, dar nu peste o rețea de telefonie, ci utilizând tehnologia din Facebook Messenger.

Dispozitivele (sunt două, Portal și Portal+, care are ecran de 15 inchi) au cameră video, ecran, microfon și difuzor. Sunt gândite în primul rând pentru apeluri video, dar pot reda și muzică sau filme și integrează tehnologia Alexa, asistentul digital de la Amazon.

Prețurile sunt: 200 de dolari un Portal, 300 de dolari două Portal, 349 de dolari pentru un singur Portal+. Parcă pentru a preîntâmpina viitoare probleme, pagina de prezentare anunță clar că Facebook nu înregistrează apelurile, că nu folosește recunoaștere facială, că tehnologia AI și de securizare rulează local pe dispozitiv, nu pe serverele lor. E ca și cum ar da apă la moară celor care cred că în rest Facebook chiar le ascultă apelurile și dialogurile din casă.

Va avea succes Portal? Nu cred. Facebook a mai lansat dispozitive hardware și nici acelea n-au avut succes. Deși cu toții visam la un videotelefon atunci când eram mici și ne uitam la The Jetsons, adevărul este că în prezent orice telefon, orice tabletă și laptop pot face apeluri video. Avem deja tot ce-i nevoie pentru astfel de apeluri.

Cu ce vine Facebook în plus? Chiar nu știu. De ce aș vrea un dispozitiv fix, când o tabletă face același lucru din orice punct al casei?

Și mai este o chestie. Deși văd tot mai des oameni făcând videoapeluri de pe telefonul mobil, nu cred că mulți oameni își doresc să le facă de pe o cameră wide. Poate ți se vede prostituata leșinată de droguri pe canapeaua din spate sau poate maldărul de rufe nestrânse.

GOOGLE+ SE ÎNCHIDE

Că nu a prins rețeaua, știam cu toții. Inclusiv Google știa asta, dar o menținea din inerție.

Anunțul de închidere a venit odată cu descoperirea unei vulnerabilități semnificative ce ar fi putut dezvălui altora datele private ale utilizatorilor Google+. Nu le-a dezvăluit. Din ce am înțeles, nici un hacker nu a profitat de vulnerabilitatea respectivă, dar cei de la Google probabil și-au dat seama că nu vor să facă investițiile necesare pentru a corecta situația de acum și orice situație viitoare ar putea apărea.

Așa că se închide prin martie 2019 pentru consumatori. Nu cred că plânge cineva.

MICROSOFT ANUNȚĂ xCLOUD

xCloud este un serviciu de streaming de jocuri video. Atenție, nu gen Twitch, unde te uiți la alții care se joacă pe calculatorul lor, ci tu te vei juca jocurile, doar că direct pe serverele Microsoft. Tu vei transmite comenzi din controller sau tastatură, jocurile vor rula pe datacenter-uri de cine știe de unde și ți se transmite înapoi imaginea, acesta fiind streamingul la care se referă numele.

Ideea nu este nouă, ba chiar s-ar putea ca în viitor, pe termen mediu, aceasta să fie metoda prin care ne vom juca. De ce să mai plătești upgrade-uri la placa video și prețul jocurilor când poți plăti un abonament periodic la xCloud și să te joci ce au ei în ofertă? Așa cum achiziția de DVD-uri a fost înlocuită de platformele video-on-demand, la fel s-ar putea întâmpla și cu jocurile.

Microsoft nu sunt premii care anunță așa ceva. Google a prezentat acum câteva zile Project Stream, un serviciu asemănător în care momentan jocul Assassin’s Creed Odyssey poate fi jucat în browser, el rulând de fapt pe serverele Google.

Nu cred că orice joc se pretează la așa ceva pentru că s-ar putea să apară un lag un pic mai mare decât în situația curentă. 90% din jocuri ar putea rula fără probleme prin streaming, câtă vreme ai Internet de calitate. Unele shootere sau alte jocuri unde este nevoie de reacții foarte rapide, s-ar putea să nu fie chiar potrivite pentru acest sistem.

S-ar putea să mă înșel eu. Poate un sistem centralizat, cu un server care transmite simultan informația către mulți jucători și primește simultan comenzi de la aceștia, are de fapt lag mai mic decât unul în care serverul transmite simultan informații către jucători, dar aceștia trebuie întâi să o proceseze în propriul PC, să dea comenzi și acestea să se întoarcă înapoi la server, care va calcula al cui glonț a fost tras primul și dacă a lovit sau nu ținta.

INTEL LANSEAZĂ GENERAȚIA A 9-A DE PROCESOARE CORE

Am ajuns la a 9-a generație, huh? Intel a anunțat următoarele procesoare pentru desktop-uri:

  • Core i9-9900K: 8/16 nuclee, 16 MB cache L3, frecvențe 3,6/5 GHz, TDP 95 W
  • Core i7-9700K: 8/8 nuclee, 12 MB cache L3, frecvențe 3,6/4,9 GHz, TDP 95 W
  • Core i5-9600K: 6/6 nuclee, 9 MB cache L3, frecvențe 3,7/4,6 GHz, TDP 95 W

De remarcat că acel 5 GHz de pe procesorul de top este frecvență turbo pentru doar două nuclee, că nu toate pot ajunge acolo. Dacă vreți frecvența turbo pe toate nucleele simultan, este 4,7 GHz, oricum foarte mult. Grafica rămâne aceeași, UHD Graphics 630. Apar în magazine pe 19 octombrie.

Cele de mai sus sunt de fapt evoluții ale generației 8, dar cu mai multe nuclee. Se montează tot pe socketul LGA 1151 și necesită plăci cu chipset din seria 300. Mie mi-ar plăcea un upgrade de procesor (acum am Core i5-6600), dar nu va fi acesta. A 9-a generație este tot un Coffee Lake Refresh și sunt bazate tot pe tehnologia de 14 nm și arhitectura introdusă odată cu Skylake, adică la generația a 6-a.

Deși Intel a introdus tehnologia de 10 nm odată cu Cannon Lake acum aproximativ un an, încă nu pare sa o stăpânească, volumele de producție par mici, iar singurul model de procesor bazat pe această tehnologie probabil nu se mai produce.

Nu știu dacă 2019 va fi anul unei noi arhitecturi. Ice Lake, cum se spune că va fi numită, probabil va apărea pe final de 2019 sau în 2020 și ar putea fi bazată pe 10 nm. Probabil atunci voi face un upgrade.

GOOGLE ANUNȚĂ NOI DISPOZITIVE

Pixel 3 – par telefoane foarte bune. Arată bine, ceea ce nu puteam spune despre generația anterioară. Sunt performante, probabil au o cameră foto foarte bună, cei ce le-au văzut laudă calitatea ecranului.

Mi se pare interesantă funcția de call screening. Când nu știi cine te sună, apeși un buton și o voce robotică răspunde pentru tine și informează persoana care te sună că este un robot și îi cere să spună ce vrea. Tu primești o transcriere a răspunsului și decizi dacă preiei apelul sau nu. Inutil în România, dar bun per total.

Pixel Stand – încărcător wireless pentru telefoane. Poate băga 10 W în telefon, iar când acesta se află pe stand, devine o ramă foto sau o sursă de mai multe informații disponibile la o privire. Dacă aș avea Pixel 3, aș lua și un stand.

Pixel Slate – o tabletă concurentă cu iPad Pro, zice Google. Personal nu sunt interesat de ea.

Home Hub – un dispozitiv ce vine ca o evoluție normală a difuzoarelor inteligente Home și Home Mini. Practic, e un difuzor cu ecran, astfel încât informațiile pe care ți le aduce Google Assistant ca răspuns la întrebările tale să poate fi și afișate, nu doar vorbite. Amazon a prezentat recent ceva asemănător cu Alexa, dar JBL și Lenovo oferă deja dispozitive similare cu Google Assistant.

Chromecast – o nouă generație lansată pe furiș. Îmbunătățirile sunt că acum se poate face streaming la 1080p cu 60 fps, nu doar 30 fps, și că suportă audio multi-room; sunt dezamăgit că nu suportă 4K. În specificații scrie că funcționează cu 802.11ac, dar sper să suporte și 802.11n. Va fi haos în magazine pentru că nu are un nume clar și nu vei ști exact ce generație cumperi.

 

asus s5507

    10 comentarii

  1. “Va fi haos în magazine pentru că nu are un nume clar și nu vei ști exact ce generație cumperi.”

    Probabil de aia il vindeau magazinele de prin strainataturi inainte sa fie lansat oficial. Daca vrei 4k, iti iei Chromecast ultra, doar ca e mai scump.

      (Citează)

  2. unde au anuntat chromecast? ca in prezentare nu vad nimic.
    doar pe site dar nu scrie ce generatie.

    si chromecast ultra e tot acelasi??
    ce indieni lucreaza la marketing la gugal???

      (Citează)

    • Cred ca nu au vrut sa anunte ca nu prea au avut ce sa zica de el, e un upgrade destul de minor. Chiar si la ei pe site, scrie doar in titlul paginii “Chromecast – 3rd Generation”, in rest nu vad sa faca referinta la ce generatie e nicaieri.
      Si da, ultra e tot acelasi :)

        (Citează)

  3. Astept PSNow de o gramada de timp (e mai simplu si mai ieftin, daca ai pc, sa iti iei doar controllerul) si nu e disponibil la noi, oare cu xCloud fac la fel?

      (Citează)

  4. “E ca și cum ar da apă la moară celor care cred că în rest Facebook chiar le ascultă apelurile și dialogurile din casă”

    .. adică.. doar Google face asta?

      (Citează)

  5. În prezentarea de aseară, cei de la Google au spus ca progresele mari apar la intersectia dintre AI + software + hardware. Daca initial erau o companie de software , acum au recuperat mult si pe partea de hardware si sunt cot la cot cu Apple.

    Chiar dacă toată lumea consideră neatrăgător design-ul pentru Pixel, nu mi se pare un factor decisiv. Mai ales că după ce i-ai pus o husă nu mai vezi spatele ăla în două tonuri.

    Punctul forte al telefonului este camera foto . Apoi mai avem spațiu nelimitat în Google Photos + cea mai nouă versiune de Android . Sper că au îmbunătățit și display-ul față de versiunea anterioară. Au mai menționat și de Titan Security dat nu știu ce presupune încă.

    Am descoperit că au si ei Jony Ive-ul lor, pe care o cheamă Ivy Ross. Vorbește la fel de bine ca el….

    “Esthetics is about igniting our senses. What is the design language for Google? It’s optimistic, bold, human in our forms, in our colors, in our shape. As technology progresses, it needs to be closer to us. Soft circles and curves evoque something natural, and familiar. Technology will be eventually invisible. The design challenge is to make that transition smooth and beautiful.
    Our job is to figure out what it feels like to hold Google in your hand. ”

    Mie imi place că merg pe un design mai minimalist. Google Home se integrează bine în orice fel de casă.

    Home hub-ul nu îl văd o necesitate, dacă ai deja Google Home. Prezentatoarea a făcut la un moment dat o afirmație destul de forțată..”today all of us use display devices in our homes, like phones, laptops and even tablets..  but none of these were developed with the goal of helping you and your family in your home environment “. Deocamdată mi se pare că e doar o ramă foto digitală foarte scumpă.

    O să a jung într-o lună să le văd pe toate la Best buy. Poate se agață totuși ceva de mine .

      (Citează)

    • Un subiect bun pe care puteai sa il tratezi la tine pe blog, in loc sa il comentezi la altii…

        (Citează)

    • Adevărat grăiești. Dacă tot a deschis Radu discuția, nu am putut să ma abțin. Am primit critici privind tema aleasă și incerc să migrez spre altceva mai ok.

        (Citează)

    • Nu mi-am dat seama dacă ai zis-o ca o încurajare sau ceva de genul du-te bah la tine la scară :)

      Oricum, am luat-o ca pe o incurajare și am terminat articolul azi.

        (Citează)

  6. – pacat ca Project Stream e doar US only, m-as fi bagat la testare. Mie imi surade ideea unui abonament lunar, gen netflix, sa platesc si sa joc prin stream.

    – cine isi mai aduce aminte cat de trash-uit a fost iphone x, datorita notch-ului. acum e un “must” pe toate flagship-urile si nu numai. exemplu bun de “apple e copiat, nu doar apple copiaza”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus