un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Dubla măsură la români, exemplul cu declarațiile fiscale după nuntă

18 Oct 2018  ·

GÂNDURI  ·

60 comentarii

“Ce fac maneliștii? Câștigă zeci de mii de euro pe la nunți și nu plătesc deloc impozit pe asta? Huo!”

“Ce face statul acum? Îi întreabă pe tinerii căsătoriți cu cine au colaborat la nunți ca să vadă dacă respectivii colaboratori (fotografi, videografi, cântăreți și ce mai intră acolo) își plătesc impozitele? Huo!”

Păi… stați așa, nu era mare revoltă socială când se întâmpla doar primul punct? Nu suspinau toți oamenii despre cum ei își plătesc taxele și impozitele în timp ce mulți alții, deși fac un purcoi de bani, îi iau pe sub mână?

Eh, acum când se iau măsuri timide în acest sens, lumea din nou se revoltă. Nu înțeleg cum dorința statului de a se asigura că toți își plătesc taxele și impozitele poate fi un motiv de supărare.

Profit.ro a anunțat astăzi că ANAF a început să trimită tinerilor căsătoriți o declarație de completat prin care aceștia să precizeze cu ce firme, PFA-uri sau altele au colaborat pentru nuntă și botez. Conform codului de procedură fiscală, ești obligat să răspunzi unei astfel de cereri, altfel iei amendă.

Știu că mulți oameni au citit doar titlul știrii și l-au înțeles greșit chiar și pe acela, crezând că vor fi impozitate nunțile și botezurile în sine, adică darul primit de miri. Nu despre asta este vorba. Ca o paranteză, nici nu știu dacă ar putea fi impozitat vreodată.

Problema este și la ANAF. Dacă face acest lucru la o scară largă, ar fi trebui întâi să comunice mai bine acest proces și să spună de ce este important ca declarațiile să fie completate. Cel mai probabil au din nou o campanie țintită spre maneliști și alții care fac zeci de mii per nuntă, nu spre fotograful care a cerut 800 de euro, dar putea fi comunicată mai bine.

Update: mă sperie comentariile. Oamenii nu înțeleg rolul statului, care nu este să stea după fundul fiecăruia, ci se bazează pe ideea că majoritatea oamenilor sunt cinstiți și nu acceptă furtul în jurul lor, așa că statul (ANAF, poliție, whatever) se ocupă doar de acele puține cazuri extreme.

Cei care spun “să controleze ANAF totul” nu-și dau seama că nu e posibil, că ar fi nevoie de un milion de agenți ANAF, iar cheltuiala salarială cu aceștia n-ar fi justificată. ANAF (și alte agenții ale statului) trebuie să acționeze targetat și cu un număr mic de oameni, că altfel pierd mai mulți bani decât aduc la buget.

În plus, nu înțeleg de ce cineva care-și plătește taxele la timp n-ar vrea să-i vadă și pe cei din jur făcând la fel.

asus s5507

    60 comentarii

  1. Nu cred ca e dubla masura, insa cand ai pretentia sa imi pierd timpul completand declaratii in loc sa iti faci tu treaba, avem o problema.

    A doua problema ar fi ca atunci cand dai bani unora din munca ta, iar autostrazi, spitale, scoli nu exista, solutia simpla e sa nu ii mai dai bani. De ce sa se bucure PSD de bugetele alea, in loc sa stea banii respectivi la fotograf si la familia lui?

      (Citează)

    • Ești motivul pentru care România e așa cum e. Tu și ceilalți ca tine, leneși și tupeiști care nu vor să miște un deget și dau vina pe alții. Cine e la putere o să-și umple intotdeauna buzunarele, indiferent câți bani sunt la buget dar tu dacă nu plătești nu o să-i poți trage la răspundere niciodată.

        (Citează)

    • “in loc sa iti faci tu treaba” – tocmai acum isi face treaba (ANAF-ul)!!!

        (Citează)

    • @nea_caisa
      masura e aberanta chiar si luand in calcul intentiile ANAF-ului, pentru ca ea incurajeaza mirii sa declare preturi mai mici decat cele reale.

      asta deoarece daca declara suma reala, automat ei sunt cei care vor trebui sa suporte impozitul din buzunar, ca furnizorul le va cere pretul initial + impozit.

      deci in practica aceasta masura va avea efect neglijabil, mirii vor declara ca au platit 100 de euro per manelist si gata.

        (Citează)

    • Andrei: De ce sa se bucure PSD de bugetele alea, in loc sa stea banii respectivi la fotograf si la familia lui?

      Hai să nu vorbim de parcă toți banii încasați vreodată din taxe și impozite îi fură PSD-ul. Taxele și impozitele sunt cruciale pentru ca spitalele să meargă mai departe, școlile să aibă profesori șamd. Mulți bani, puțini bani, nu contează. Fără ei n-ar exista țara.

      Se fură mult, e incompetență, dar asta nu înseamnă că unele meserii nu trebuie taxate doar pentru că “se poate”. Să accepți ca unii să fure prin evaziune înseamnă să accepți ca toți să fure. Și Dragnea are familie, în fond.

        (Citează)

    • Păi fix cererea aia de informații este un instrument prin care ANAF își face treaba. Că tu te crezi special și nu ai timp de prostii d-astea, e altă discuție.

      Chiar sunt curios cât durează să completezi prostia aia de declarație, că ai de scris 10-15 chestii acolo…

        (Citează)

    • Baieti, hai sa le luam pe rand:

      Persoanele fizice nu au obligatia de a tine evidente contabile in raport cu firmele. De-aia scrie sa pastrezi bonul fiscal pana la iesirea din unitate si nu intr-o arhiva.

      A doua: Noi toti platim inspectori ANAF. A caror treaba este, printre altele, sa controleze firmele respecitve. Treaba mea de contribuabil e sa platesc ce am eu de platit, nu sa muncesc in locul celor care ar trebui sa faca asta.

      Altfel ar trebui sa avem toti case de marcat personale. Pentru ca e treaba mea ce fac cu banii mei de persoana fizica, atata vreme cat imi achit obligatiile.

      Cu alte cuvinte, eu vad asta ca pe o intruziune a statului in viata mea privata, care prefera varianta simpla in loc sa verifice activitatea contabila a celor care au obligatia de a pastra acele evidente.

        (Citează)

    • Salut Andrei!

      Cred ca treaba ta(a noastra) ar trebui sa se termine in momentul in care cerem fotografului, cameramanului, formatiei si restauranutlui factura pentru toti banii platiti. De aici in colo este doar treaba lor daca isi inregistreaza facturile sau nu, si treaba statului sa verifice daca au inregistrat facturile sau nu. Dar pentru ca toti cauta “mai ieftin”, nu toti cer factura de la prestratorii de servicii.

        (Citează)

    • Andrei, statul prin declarația aceea te întreabă strict „boss, unde ai făcut nunta, ce formație ai avut și ce fotograf?”. Atât. După asta își fac (sau nu) treaba.

        (Citează)

  2. Nu cred ca aia care cheama manelisti (“formatii”) la propria nunta sunt aceiasi cu cei care s-au exprmat vreodata impotriva evaziunii fiscale.
    Am facut “cununia” la restaurant, cu factura si banii virati prin banca. Fotograf a fost un prieten, muzica a fost din mp3-urile restaurantului (ORDA ar putea avea ceva de obiectat aici), cei mai multi bani nefiscalizati i-a dat nasul la biserica (nu stiu suma exacta). Am mai dat niste bacsis pentru ospatari, pe ala trebuie sa se hotarasca statul cum sa-l impoziteze, ca se suceste de la an la an.
    Deci se poate face legal (99%), trebuie doar sa vrei.

    PS: sunt curios daca primeste si Dragnea junior scrisorica de la ANAF.

      (Citează)

  3. De asta mi s-a aplecat de criticile anti-guvernare.

    Toata lumea e suparata de orice, dar daca ii intrebi de ce nu stie. Dar e la moda sa fii suparat.

    Si ca dovada ca e doar o moda, aia care par cei mai suparati fix in ziua votarii se duc la plaja.

    Deci mnu.

      (Citează)

  4. mie mi se pare ok intentia ANAF de a impozita corect castigurile furnizorilor de la nunti, dar nu mi se pare ok felul in care au ales sa o faca, adica sa-i intrebe pe miri, sub amenintarea amenzii.

    eu, persoana fizica Gigel, nu fac politie fiscala in numele statului, ca nu e treaba mea asta, e treaba statului.

    daca o luam pe drumul asta, in curand putem sa vedem situatia in care statul te obliga pe tine, persoana fizica, sa iti calculezi impozitele, si te amendeaza daca ai gresit la calcule.

    sincer, mi se pare revoltator sa obligi niste oameni care se casatoresc si numai la asta nu le sta capul, sa faca politie pentru tine.

      (Citează)

    • Sau ne poate obliga sa declaram tot ce am cumparat din piata sau dr la Mega ca sa verifice daca aia isi calculeaza corect impozitele, ca e fix acceasi situatie.

      Pe bune, e o chestie revoltatoare.

        (Citează)

    • daca o luam pe drumul asta, in curand putem sa vedem situatia in care statul te obliga pe tine, persoana fizica, sa iti calculezi impozitele, si te amendeaza daca ai gresit la calcule.

      Ghici ce ? In UK si US fix asa se intampla ;)

        (Citează)

    • da, pentru ca acolo ai deduceri, ceea ce nu e cazul la noi.
      si diferenta e ca la chestia cu mirii tu practic trebuie sa declari veniturile altora, nu pe ale tale.

      eu ziceam de situatia in care in Romania o sa ne puna Anaf-ul sa calculam noi impozit pe salarii, pe dobanzi si pe orice altceva, fara sa se schimbe filosofia de taxare a persoanelor fizice – adica doar sa facem treaba pe care o fac ei (prost) acum.

      dar ok, recunosc ca puteam sa aleg un exemplu mai bu,n de aia am revenit cu exemplul obligativitatii de a declara ce ai cumparat la piata, care este fix aceeasi situatie cu furnizorii de la nunta.

        (Citează)

    • Pai asta inseamna sa-si faca fiscul treaba, nu sa ma puna pe mine sa i-o fac.

      Ar trebui sa ia declaratii de avere de la manelistii care canta la nunti sau otice alte persoane despre care ei considera ca au risc de evaziune si sa le coroboreze cu declaratiile de venituri.

      Diferenta dintre avere si venituri se impoziteaza cu 16% + 1% amenda ca nu au declarat veniturile la timp si asta e.

      Dar asta ar fi mai greu, ca trebuie sa muncesti, sa cauti, sa faci evaluari de risc etc, asa ca e mai usor sa-i pui pe miri sa declare veniturile altora.

        (Citează)

  5. #gresealadecomunicare

      (Citează)

  6. ca tot se vorbeste de manelisti, acolo problema e alta: eu ca ginere platesc 100 de euro formatia dar cei care dau dedicatii cu bani? ii pun si pe ei pe lista aia de la anaf?
    am fost la o nunta unde nasu a aruncat pe lautar 8000 lei! doar el. in seara aia lautarul a strans mai mult decat mirii. la lautari se castiga mult din dedicatii nu din contractul standard.

      (Citează)

  7. Dar de unde stiu ei ca am organizat o nunta? Am semnat la primarie si am mers acasa sa bag un binging la game of thrones.
    Masura nu o consider ok pt ca nu eu trebuie sa fac treaba celor care sunt platiti sa o faca. Totul porneste de la veniturile si cheltuielile fiecaruia. Ii studiezi veniturile si cheltuielile si daca exista discrepante ii ceri lamuriri. Daca nu poate face dovada sursei de venit la achizitia casei, masinii sau altor bunuri costisitoare acestea se confisca si punct.
    Da ar fi ok ca toata lumea sa isi declare veniturile, dar sa fim seriosi, nu de aici vine marea evaziune. Noi toti platim oricum din veniturile nedeclarate o parte catre stat prin TVA-ul platit la achizitia produselor. In unele tari asta s-ar numi dubla impozitare.

      (Citează)

    • pai nu stiu ca ai organizat nunta, stiu doar ca te-ai casatorit si acest fapt este suficient ca sa iti ceara sa completezi declaratia pe care, bineinteles, poti sa o dai goala.
      dar de dat trebuie s-o dai, ca daca n-o dai, primesti amenda asta e problema.
      si daca o dai goala dar de fapt ar fi trebuit sa fie plina, este “fapta de fals în declarații, prevăzută de art 326 din Codul Penal”

        (Citează)

    • ovidiu: Dar de unde stiu ei ca am organizat o nunta? Am semnat la primarie si am mers acasa sa bag un binging la game of thrones.

      Atunci scrii asta în declarație. Ce-o fi așa dificil?

        (Citează)

  8. Azi se solicita declaratii despre nunta, maine pe acelasi principiu, se solicita declaratii pentru concendiu sau week-endul petrecut la munte si cine stie ce declaratii ti se mai solicita ulterior. Este sistemul aplicat in tarile conduse dictatorial. De ce nu aplicam ceea ce se practica deja in Euriopa? Daca sunt evazionisti sa-i prinda asa cum sunt prinsi peste tot in lume … de ce inventam noi roata? Da-mi 5-10% deduce din impozite si atunci iti trec in declaratie toate cheltuielile pe care le fac … altfel, NU, pentru ca nu sunt obligat sa fac ceva doar pentru comoditatea unor functionari care nu sunt instare sa gaseasca evazionistii.

      (Citează)

  9. Hai sa stabilim ceva, romanul in general are o oroare de tot ce inseamna institutii ale statului care ii iau banii, si-l umilesc stand pe la cozi. ANAF si o buna parte de directii de taxe si impozite locale sunt blocate la inceputul anilor 2000, iar reputatia le precede.
    Doi la mana, daca e vreo institutie care geme de incompetenta vizibila, dar cu puteri sporite este fix ANAF. Si fix in anul de gratie 2018, ANAF a realizat o chestie geniala noi in Romania avem evaziune fiscala, hai s-o combatem, cum? Simplu trimitem la toti care au facut nunti o scrisoare, in care spun cu cine au organizat evenimentul, astept sa se extinda si la botezuri si clasicele inmormantari. Trec peste ridicolul situatiei, dar de ce eu trebuie sa-i dau in scris statului roman, cu cine am organizat nunta, pentru ca el sa faca un control incrucisat? Dincolo de asta, hai sa luam partea interesanta, dat fiind ca e o declaratie scrisa, daca baetii cu care tu ai organizat evenimentul au dat-o intr-o mica evaziune, nu intri si tu la complicitate? Recititi ultima fraza si legati-o de ideea de la fraza de mai sus cu incompetenta si aveti tabloul intreg.
    Fix de aici revolta si nervozitatea cetatenilor. Problema ANAF nu e o problema doar de comunicare ci e una mai profunda de competenta. Da sunt de acord ca trebuiesc taxele platite, dar daca ANAF-ul si-ar fi facut treaba acele scrisori nici nu ar fi existat. Vrei sa combati pe bune evaziunea din acest domeniu de activitate, intri pe youtube cauti ultimele liveuri, de la ultimele evenimente si le faci o vizita oamenilor, dupa care il mai intrebi si pe Salam sau pe Minune de sanatate. Dar pentru asta, ANAF chiar trebuie sa vrea sa munceasca sa se duca in acele locuri, sa se documenteze, nu e mai simplu sa puna cetateanul sa-i faca o parte din munca?
    Si e trist pentru ca oamenii aia au ramas intr-o gandire invechita si vremurile se tot schimba, dar evaziunea a mai evoluat.

      (Citează)

  10. Tot văd că toată lumea zice să-și facă ANAF treaba. Un soi de să fie bine, să nu fie rău. În cazul de față, fără hârtie de la organizatori, cum ar putea să o facă ? Verifică ce ?

      (Citează)

    • ANAF ar trebui sa verifice de unde iti permiti BMW SERIA 7 si vila din salariu. Cum iti poti permite din salariu de 2000 euro sa ai o masina de 100.000 euro, vila si vacante in Brazilia….

        (Citează)

    • Combo, e tristă mentalitatea de securist care încă bântuie bine mersi românia.

      Fix aşa funcţiona securitatea în anii epocii de aur. Se baza pe informaţii de la terţi ca să construiască un caz, niciodată de la persoana în sine.

      Metode sunt extrem de simple, dar asta ar afecta pe cei cu adevărat şmecheri. S-ar putea face evaluarea averii. Boss ai investit sute de mii de euro în casă, şi tu n-ai nici un venit? L-a rezolvat. E simplu! Ai avere neacoperită cu venituri justificabile, şi gata. În SUA funcţionează de minune.

      Prima problemă a oricărui om care face bani cash într-o ţară civilizată e să facă banii să pară legali, şi să plătească impozite pe ei, că aşa îi găseşte cel mai simplu altfel.

      La noi, se merge pe mentalitate securistă în care oamenii se toarnă unul pe altul.

      Acuma dacă cineva declară la ANAF că tu ai filmat la o nuntă şi ai încasat 1000 eur, şi vine fiscul să-ţi ceară bani de impozit, cum vei demonstra că nu e aşa? Dacă sistemul se va baza pe cuvântul altora?

      În al doilea rând, declaraţia unei a 3-a părţi să aibă valoare legală e un precedent extrem de periculos. Păi mă supără vecinu, declar la fisc că i-am dat 5000 eur, şi l-a rezolvat. Somaţie, executare silită, poprire conturi şi gata.

      De-asta e revoltată lumea, că în loc să se facă o treabă, care ar deranja mulţi cu averi nejustificate, din nou s-au găsit metode creative de a lenevi prin birouri: trimit scrisori.

        (Citează)

    • @manu144
      Foarte corect ai zis, pentru ca treaba asta sa functioneze, mirii vor trebui sa primeasca si sa pastreze chitantele pentru bani, ca altfel e fix cum ai zis tu, pot sa declar ca i-am dat 1 milion unuia si el trebuie apoi sa plateasca impozit.

      Bineinteles, in practica toata lumea va declara ca a platit sume derizorii.

        (Citează)

  11. Nu stiu de ce, dar asta mi se pare cel mai explicit dar si amuzant articol despre problema raporturilor economice cu fotografi, formatie si restaurant.

      (Citează)

  12. Pai pe principiul asta ar urma scrisorile pentru botezuri, inmormantari, pomeni etc ca apoi sa trecem la urmatoarea etapa. In fiecare luna sa mergi la ANAF si sa declari tot ce ai cumparat/platit ca sa verifice ANAF-ul in sistem de sfanta cruce ce operatori economici au declarat si cat au declarat. Evident, totul nisat, categorie cu categorie, nu incurcam Kaufland-ul cu tanti Vasilica din piata.
    ANAF-ul sa mearga naibi sa faca controale cum trebuie si sa mai faca altcineva un control pe unde merg astia sa vada cati bani iau de la fiecare operator in parte ca sa-i lasa in pace. Hai ca se poate.
    PS Am factura de la restaurant, fotograf-video-muzician, aranjamente flori etc. De fel cer factura sau bonul chiar daca pentru asta platesc mai mult (aka se uita lumea ca la ultimul fraier) dar de la asta la sa ma ameninte ANAF-ul ca daca nu declar de la cine si ce am luat mi se pare o cale lunga si nu sunt de acord cu ea. Nu e treaba mea. Nu sunt la securitate sa torn pe unul si pe altul. Cat despre manelisti, o sa vada ANAF-ul bani precum Romania autostrazi si spitale.

      (Citează)

    • Lucrurile nu funcționează așa. ANAF nu are 13 milioane de lucrători, ca să facă astfel de verificări. Ei se bazează pe faptul că marea majoritate a oamenilor sunt cinstiți, că este în interestul tuturor să nu se fure și, dacă îți cer ajutorul ca să știe pe unde să “naibi să facă controale”, tu ai putea să-l dai.

      Completarea unei astfel de declarații ar dura, după estimarea mea, maxim un minut. Nu văd vreo problemă.

      Faptul că să-l reclami pe unul care fură sau care distruge sau care strică ceva este văzut ca pe “îl torn ca la securitate” este unul dintre motivele pentru care țara arată cum arată și toți așteaptă să apară un Mesia magic care să dea amenzi, să pedepsească, să facă controale. “Să se facă”, impersonal. Cineva, oricine, niciodată noi.

        (Citează)

  13. Cea mai simpla metoda e sa trimiti un formular si copie dupa chitante/facturi si sa primesti 5-10% inapoi de la stat.
    Iti renovezi casa completeaza formularul YYY, cat au fost materialele cat a fost mesterul , uite aici 10% inapoi in 10-15 de zile dupa ce a fost depus.
    Ai fost in vancanta completeaza formularul ZZZ, iti dam 5% inapoi in 10 zile.
    Nu umblii cu scrisori, amenitatrii si blocare de conturi.

      (Citează)

    • Și statul de unde să dea 10% înapoi, din moment ce oricum e pe deficit bugetar?

      Ce idee este asta? Tu trimiți o hârtie, statul îți dă bani pe ea? Au fost în vacanță și statul îți dă 5% înapoi? Pentru ce? Hai să vorbim pe scenarii ce se potrivesc lumii reale în care trăim, nu pe fantezii.

        (Citează)

    • E vorba de deducere din impozitul anual nu din cat ai dat pe materiale

        (Citează)

    • Deducere din TVA şi impozit. Ar fi absolut cea mai bună idee.

      Problema e executarea. Ne umplem iar de hârtii. Eu aş face să fie valabil doar la plăţile cu cardul şi atunci s-ar putea digitaliza uşor.

      Se trimite automat extrasul semnat digital de bancă, deci rezolvi problema autentificării uşor, pe extras apare srl-ul la care ai plătit prin POS, şi primeşti procent din TVA sau deducere la impozitul pe salar/venit.

      Problema e că ar funcţiona muuuult prea bine şi nu s-ar putea face şmecherii.

      Să avem tva de 21% şi primeşti 2% înapoi deci în realitate ar fi 19% dacă toţi şi-ar cere 100% din deduceri, ceea ce nu se va întâmpla oricum. Şi se poate face şi fără cash, cu scăderea din impozitul datorat pe salar sau alte venituri.

      Pe lângă faptul că ar încuraja plăţile cu cardul ar elimina din start mult cash la negru. În SUA există sistem de deduceri din impozit de zeci de ani şi funcţionează bine.

        (Citează)

  14. Popescu:
    ANAF ar trebui sa verifice de unde iti permiti BMW SERIA 7 si vila din salariu. Cum iti poti permite din salariu de 2000 euro sa ai o masina de 100.000 euro, vila si vacante in Brazilia….

    Deci propunerea ta ar fi să vină ANAF la fiecare cetățean în parte , să vadă cam ce cheltuieli are, ce bani în cont, ce bijuterii poarta nevasta, de câte ori merge la spa și în vacanță, să facă o sumă și apoi să vadă ce venituri are Gigel și daca dă socoteala. Și asta la câte milioane de familii există în România. Și asta e cumva cu mult mai simplu decât o cerere de informații despre un eveniment care se întâmplă odată în viață.

      (Citează)

    • Nu man, e suficient sa faca prin sondaj, nu trebuie sa vina la fiecare in parte. Simplul fapt ca te poti nimeri tu e suficient sa te determine sa fii corect, nu vrei sa te bazezi pe noroc cand e vorba de amenzi sau mai rau.
      Sau e suficient sa-i ia pe aia mari si va da un semnal si celorlalti.

      Repet, ce se va intampla in practica e ca toata lumea va declara minimul. Si in felul asta practic legalizam evaziunea, pentru ca toti aia care fac acest fel de venituri vor putea sa spuna ca totul e legal si ei chiar atat castiga, cat au declarat mirii. O superba frectie la piciorul de lemn.

        (Citează)

    • Marean: Nu man, e suficient sa faca prin sondaj

      Ce înseamnă prin sondaj? La câți crezi că ar trebui să meargă? Zi un număr ca să calculăm câți angajați ar fi necesari și cât ar costa ei.

      Sistemul trebuie să includă un număr mic de angajați care se duc targetat acolo unde sunt probleme și le corectează, nu foarte mulți angajați care poate pescuiesc ceva, poate nu. Tu așa ai cheltui banii de la buget, dacă ai fi la conducerea ANAF?

        (Citează)

    • Se calculeaza dimensiunea sondajului ca sa fie relevanta statistic, exact ca la sondajul de opinie. Nu stiu cum anume ca nu-s statistician, dar stiu ca metodologie exista cu siguranta.

      Inspectia prin sondaj e folosita si in prezent, de altfel, cand se face inspectia la o anumita firma – nu intotdeauna se verifica absolut toate documentele, ci se pot verifica prin sondaj.

      Poti sa faci o vizita la ANAF si sa faci un articol in care explici cum calculeaza in prezent sondajele, ca sa te lamuresti si tu si cititorii. A, stai, am uitat, e putin probabil pt ca ANAFul nu plateste reclama.

      https://www.avocatnet.ro/articol_47438/Etapele-inspecției-fiscale-in-2018-Cum-iți-este-verificată-firma-in-acest-an.html

        (Citează)

    • PS
      Am scris o rautate gratuita in raspunsul de mai sus si-acum imi pare rau.
      Cer scuze.

        (Citează)

    • Poftim, chiar si ANAF-ul zice ca nu si-au propus sa verifice toate nuntile, ci doat cele im care exista suspiciuni
      http://m.hotnews.ro/stire/22766035

        (Citează)

  15. 1) ANAF in loc sa munceasca si sa dovedeasca ca aia nu si-au platit taxele, se duce sa frece la cap oamenii sa dea in gat pe unul si pe altul. Mai ales dupa 5 ani.
    2) Daca tot se pare ca e oarecum legal sa fortezi pe cineva sa spuna cat a platit pe un serviciu, sa o faca de acum inainte, nu retroactiv ca asa li s-a nazarit unor cretini.

      (Citează)

  16. Problema e complexa si are multe aspecte :) eu cred ca ar trebui sa fim mai constienti (sa ne educam) cu privire la evaziunea fiscala si implicatiile ce deriva. Nu stiu cati dintre cei ce discuta aici sunt antreprenori. Eu sunt unul dintre furnizorii care sunt afectati de tampenia despre care discutam. Nu, nu ne ocupam cu manelele:))
    Ma intreb ce se intampla daca clientii gresesc declaratia sufletului? Unii poate fara intentie, unii cu intentie (sunt multi dubiosi pe lumea asta, cine nu a lucrat in comert nu cred ca intelege). Ce ma fac eu atunci? Nu imi nenorocesc pravalia cu controale pentru 100 de lei discrepanta?
    Cum facem daca a platit nasu sau socru mare?
    Nu stiu,mie mi se pare ca sunt niste incompetenti si dau legi aiurea fara sa gandeasca un pic. Acum vreo doi ani au dat un cacat de lege a bacsisurilor. Stai si pierde timp, depune nustiuce rahat de declaratii, pierde alt timp, fa modificari la sistemul informatic, numara banii din buzunar al angajatilor, fa liste in foecar zi cu ce bani inta oamenii in firma, etc etc alte cacaturi care inseamna timp=bani si peste 2-3 saptamani si-au dat seama ca n-au gandit-o bine si au anulat tampenia.
    Nici nu ma mai agit, ca si asta imi miroase la fel ca cea de mai sus. Disperare sa stranga bani repede la buget, ca de unde sa plateasca pomenile electorale, tot pe timpul si banii fraierilor.

      (Citează)

  17. Anaf este subdimensionat ca nr de oameni. La ce evaziune este in romania le.ar trebui mult mai multi oameni. Apoi mai e chestia ca si aia putini care sint, sint in majoritate niste spagari. Si restu care nu.s, asculta ordinele sefilor de frica sa nu ramana fara servici sau isi fac treaba in sila ptr ca n.au nici o motivare. Si asta e in toate institutiile cu atributii de control. Oameni putini si in majoritate spagari sau dezinteresati. Asa ca cine sa faca treaba? Nimeni. Obisnuiti.va cu idea ptr ca n.o sa se schimbe nimic. Apropo de traznaia asta cu nuntile, au mai fost chestii similare si nu s.a intamplat nimic. Iar noi, romanii cinstiti si onesti, vrem sa se faca si sa fie legal, da’ nu in curtea noastra. Natie de ipocriti.

      (Citează)

    • Eh sunt subdimensionați… n-auzi că ar trebui să meargă la întâmplare, prin sondaj, și să găsească evazioniști. Ar trebui să mai angajeze de 10 ori mai mulți oameni și sigur va deveni un sistem rentabil după ce fac investigațiile alea prin sondaj și fiecare durează minim un an de zile.

        (Citează)

  18. Evaziunea este furt.

    Dacă-l vezi pe unul furând sistematic, înțeleg că nu l-ar reclama nimeni? Dă-l în mă-sa, să fure până când o veni cineva de la poliție pe aici să-l prindă…

      (Citează)

    • Evaziunea nu.i ca furtu de portofele in autobuz. Evaziunea o face si stie de ea doar patronu. Si contabilu. Nici macar salariatii n.au habar. Aia vin la munca, isi iau leafa si.s multumiti.
      Treburile sint mult mult mai complicate. Si n.or sa se descurce deloc la cum arata situatia acum. Repet: sistem subdimensionat, legi neclare si interpretabile, sefi de institutii pusi exclusiv pe simpatii, angajati nemotivati (cu exceptia spagarilor) si sictiriti de tot ce vad in jur, bossii de la ministere pusi pe aceleasi criterii de simpatii, insusi ministrul pus acolo ca sa deserveasca in primul rand prietenii si pilele de partid. Si alaturi de astia de mai sus sint majoritatea celor care au un bisnis si fac tot ce pot sa pacaleasca statul. E un fel de pacaleala reciproca. Ne furam unu altuia caciula. Asta facem de dupa 90 incoa.

        (Citează)

    • la momentul in care se da declaratia, nu s-a comis nici o evaziune iar mirii nu au de unde sa stie daca cei carora le dau banii o sa comita sau nu evaziune in viitor.

      deci aici e vorba de o masura securistica de prevenire a evaziunii, nici macar de combatere a ei.
      si-mi pare rau, dar persoanele fizice nu au de ce sa faca treaba de prevenire a evaziunii fiscale.

      ca sa vezi de ce masura e securistica, hai sa ne gandim ca nu exista nici un motiv ca acest gen de raportare sa nu fie extinsa si la alte infractiuni, nu doar la evaziunea fiscala.

      de ce nu ne-ar cere statul sa raportam tot ce ne pare suspicios in legatura cu vecinii nostri de exemplu, tot in scopul preventiei infractiunilor?

      ca poate vecinii o sa faca infractiuni, la fel cum poate furnizorii de la nunti o sa faca evaziune, deci trebuie sa raportam din timp.
      si ei pe noi.

        (Citează)

    • Corect ar fi sa spui ca taxarea este furt ;)

      Evaziunea apare atunci cand castigul din a nu declara ceva spre impozitare este mult mai mare decat riscul la care te supui.

      Cel mai bun exemplu sunt aia fac combinatii cu TVA de zeci de milioane de EUR, fac 1-2 ani de inchisoare (daca ii fac si pe aia) si dupa aia raman cu banii si ii doare la bascheti toata viata.

        (Citează)

  19. nwradu:
    Se vede că nu ești la curent cu felul în care lucrează fiscul în țările democratice.

    In tarile democratice fiscul e legat la sistemul bancar si vede toti banii care circula prin conturi. Cand iti bate la usa iti bate pt ca ai cumparat o masina de 50.000 euro care nu prea are acoperire fata de veniturile pe care le-ai avut. Nu suna la mine sa ma intrebe de unde a avut vecinul bani de lamborghini Asa se face treaba in afara. Sa mearga la dragnea sa il intrebe de unde a avut bani de palatul din snagov. Nu la mine ca am luat 800 de ron pt a face poze la o nunta ca nu imi iau ferrari din banii astia, doar supravietuiesc.
    Sa mearga la copilu minunat si sa il intrebe de unde a avut bani de masini ca are cateva modele de peste 100.000 E. A platit taxe pt ele?
    Cand o sa rezolve toate aceste probleme atunci voi intra si eu in acea “legalitate” pentru ca nu va mai fi nevoie sa platesc atatea impozite, taxe, si alte servicii catre un stat incompetent. Cand banii pe care ii dam statului se intorc la noi prin diverse beneficii, gen un sistem sanitar bun, un sistem de educatie eficient, etc. Da o sa spuneti ca nu se poate face asta fara taxele platitie de mine. Serios ? din cei 800 RON eu scot sistemul de sanatate din rahat? sau aia care fura milioane in voie? Pana atunci fiecare supravietuieste cum poate. Ala da ordonanta sa scape de procurorii care il ancheteaza si eu sa fiu cuminte sa ii dau banii mei munciti de mine? Nu mai vorbiti de tari civilizate cand noi stam cocotati in pom. E ca aia cu daca primesti o palma, sa intorci si celalat obraz.

      (Citează)

  20. nwradu:
    Se vede că nu ești la curent cu felul în care lucrează fiscul în țările democratice.

    Dupa articolul asta as putea sa spun acelasi lucru si despre Radule.

      (Citează)

  21. ovidiu: Asa se face treaba in afara. Sa mearga la dragnea sa il intrebe de unde a avut bani de palatul din snagov. Nu la mine ca am luat 800 de ron pt a face poze la o nunta ca nu imi iau ferrari din banii astia, doar supravietuiesc.

    Si uite asa gandim noi cu dubla masura. Sa mearga garda la ala, nu la mine. Ala a pacalit statu cu milioane de euro. Eu doar cu cateva sute de lei. Io o fac doar ptr supravietuire. Pai si dragnea tot ptr supravietuire o face. Doar ca supravietuirea lui e mai scumpa.
    Ca e vorba de milioane de euro nedeclarate sau de sute de lei, legea e aceiasi. Fapta e aceiasi. Ca instanta poate decide ca tu iei cu suspendare sau primesti NUP iar dragnea face parnaie, e altceva. Fapta este identica. Evaziune.
    Ca sansele ca tu sa fi fwtut si dragnea sa scape… e altceva. Asta e sistemu bolnav si protector care face regulile.
    Da si noi ca natie sintem pusi numai pa jmecherii si pe ciupit de unde se poate. Majoritatea asa sintem. Asta e mentalitatea. Sa facem cumva sa pacalim si sa ciupim 3 lei de unde s o putea. In tarile cu apa calda aia nu concep sa nu fie corecti. Majoritatea. Ca au si ei uscaturile lor. Doar ca procentul e invers fata de la noi.

      (Citează)

    • fapta este identica doar din punct de vedere moral.

      dar, altfel, investirea de resurse ale statului pentru a investiga un evazionist de 800 de lei versus unul de 80 milioane de euro conduce la rezultate complet diferite, respectiv prima situatie are un return probabil negativ (cheltuiesti mai mult decat recuperezi) in timp ce a doua are un return foarte mare, de ordinul miilor la suta sau mai mult

      e complicata viata cand nu intelegem de ce exista legile si statul

      (hint: ele nu exista pentru ca oamenii sa fie morali, ci pentru ca ei sa poata trai cat mai lipsit de frictiuni impreuna;
      de aia e complet absurd sa investighezi un evazionist de 800 de lei cand tu ai unul de 80 de milioane despre care stie toata lumea ce avere are, adica nici macar nu trebuie sa faci cercetari, ci doar sa aplici legea)

        (Citează)

  22. cum ar fi maine sa primesti o foaie pe care sa notezi ce ai cumparat de la mega? Nu e acelasi lucru?
    Ai vreo banuiala ca la un restaurant se fac nunti si nu se factureaza? mergi in seara nuntii si cere factura/contractul.
    nu ma intreba pe mine la 2 ani ce si cum.

    *eu nu am platit cu factura djul. In rest totul a fost cu contract si factura, ca totusi vorbim de multe sume de bani.

      (Citează)

    • Pentru Radu
      iote ca ANAF-ul chiar prin sondaj lucreaza, ce sa vezi

      “Potrivit procesului verbal, controlul a fost operativ şi inopinat, făcut prin sondaj în data de 19 octombrie la persoana fizică Florea Constantin.”

      altfel, e sinistru ce se intampla
      “Au venit la mine acasă din relatările unor , care m-au reclamat. ”

      incepem sa ne spionam cunoscutii si sa-i raportam autoritatilor, ca in anii ’50.
      scarboase vremuri traim.

        (Citează)

  23. Un exemplu de dublă măsură ar putea fi și metoda de aprobare a comentariilor de pe acest blog.

      (Citează)

  24. nwradu:
    Lucrurile nu funcționează așa. ANAF nu are 13 milioane de lucrători, ca să facă astfel de verificări. Ei se bazează pe faptul că marea majoritate a oamenilor sunt cinstiți, că este în interestul tuturor să nu se fure și, dacă îți cer ajutorul ca să știe pe unde să “naibi să facă controale”, tu ai putea să-l dai.

    Completarea unei astfel de declarații ar dura, după estimarea mea, maxim un minut. Nu văd vreo problemă.

    Faptul că să-l reclami pe unul care fură sau care distruge sau care strică ceva este văzut ca pe “îl torn ca la securitate” este unul dintre motivele pentru care țara arată cum arată și toți așteaptă să apară un Mesia magic care să dea amenzi, să pedepsească, să facă controale. “Să se facă”, impersonal. Cineva, oricine, niciodată noi.

    Radu, ai sarit partea cu altii care sa-i controleze si pe astia. De cele mai multe ori cand am auzit ceva legat de ANAF + control = spaga. Am fost si de fata cand se dadea spaga, eram tanar si proaspat angajat la un magazin de IT. Se vindeau ieftini. O sticla de J&B, un lichior ceva cu cirese parca si un carton de tigari. Nu cred ca s-au schimbat prea multe, probabil ca acum nu mai merge cu bautura si tigari, doar cash. Gen, anul trecut in Costinesti cand dupa o baie in mare agentii ANAF antifrauda au venit in slip, slapi si cu tricoul ud sa intrebe de sanatate cateva magazine, unul era in curtea vilei unde eram cazati. 6000 de lei amenda doar ca duamna “a rezolvat” cu 2000 de lei pe loc din ce mi-a spus. Au venit baietii in vacanta. Si acum sa revenim la subiectul principal ca sa fac si legatura. De ce sa completez scrisoarea de la ANAF? Ca sa stie astia de la cine sa ceara spaga? Sa ai incredere in ANAF e ca si cum ai avea incredere in camatari si hoti.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus