►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
Dacă vă doriți un telefon bine făcut, cu hardware bun și pe care rulează Android pur, uitați-vă pe modelele Nokia, că asta oferă. Nokia 8 Sirocco este vârful lor de gamă și l-am utilizat câteva zile.
Specificații Nokia 8 Sirocco:
Preț: 3.499 lei la eMAG. PC Garage momentan listează doar varianta Nokia 8 standard.
Cutia include telefonul, o husă pentru partea din spate, din plastic transparent, încărcătorul de priză, căști handsfree și adaptor de la jack audio la USB-C.
Încărcătorul este rapid, mergând până la 12 volți tensiune de încărcare. Protecția de plastic este binevenită, cred că orice producător ar trebui să includă una în pachet, chiar dacă ulterior utilizatorul va prefera să cumpere o husă mai rezistentă sau de alt tip.
Cu un ecran de 5,5 inchi mare cât aproape întreaga parte frontală, telefonul intră, culmea, între cele de dimensiuni medie în perioada aceasta.
Telefonul este bine construit, senzorul de amprentă poziționat unde trebuie, cu cele două camere deasupra sa. Un difuzor puternic se află în partea de jos, lângă portul USB-C, iar butoanele pe partea dreapta.
Nu sunt multe de zis aici, fotografiile spun tot. M-au deranjat totuși două lucruri ce nu prea se potrivesc cu prețul telefonului: modulul foto este cam mult ieșit în afara carcasei, iar cele două butoane de pe lateral sunt puse la nivel cu muchia telefonului și asta le face greu de găsit cu degetul, fără să te uiți, și dificil de apăsat. Nu m-am putut obișnui cu ele.
Mi-ar fi plăcut ca muchia să fie mai rotunjită, nu aproape ascuțită, dar asta este chestiune subiectivă.
Ecranul este de calitate, iar tehnologia OLED vine cu culori vii și negru intens. Rezoluția este de 1440 x 2560 pixeli, ca la un flagship modern. Luminozitatea maximă nu este excelentă, dar nu contează așa mult.
N-am văzut probleme cu sunetul, nici cu conectivitatea. Cititorul de amprente a mers perfect de fiecare dată.
Chipsetul este un Snapdragon 835 octa-core, modelul de top al anului trecut. Cum Nokia 8 Sirocco a fost anunțat la începutul anului, nu era timp să iasă cu Snapdragon 845 pe piață. N-aș spune că este o problemă pentru performanță, ci doar pentru autonomia bateriei – 845 ar fi fost ceva mai eficient energetic. În testul de baterie, Sirocco a scos sub 9 ore în PCMark Work 2.0 Battery, care rulează în continuu un test ce simulează diverse sarcini cu ecranul mereu aprins.
Cei 6 GB de memorie RAM sunt bineveniți și asigură faptul că veți putea rula fără probleme multe versiuni viitoare de Android (telefonul face parte din programul Android One și va beneficia de update-uri o perioadă lungă de timp). Spațiul intern de stocare este de 128 GB, de tip rapid UFS 2.1, dar fără slot de card microSD. Nu văd asta ca pe o problemă majoră.
În testele mele, rezultatele au fost:
Rezultate bune, dar nu peste flagship-urile mai noi.
Aici mă așteptam la rezultate bune, având în vedere că Nokia are o tradiție bună în domeniul fotografierii pe mobil, iar camera include tehnologie Zeiss. Am fost ușor dezamăgit.
Fotografiile în lumina zilei sunt bune, dar culorile sunt un pic șterse, nesaturate. Detaliile fine și texturile sunt bine capturate, dar performanța în situații complexe, cu umbre, dar și lumini puternice, nu este una de top.
Ca idee, uitați o comparație între Nokia 8 Sirocco și Samsung Note9:
În condiții slabe de iluminare, Nokia 8 Sirocco pierde o mare parte din texturi și detalii în favoarea zgomotului. Camera cu zoom, având o diafragmă mai mică, suferă și mai tare la acest capitol. Per total fotografiile nu sunt rele, doar că am văzut și mai bune.
Iată comparații cu Note9:
Android One este un program al Google în care intră telefoane ce rulează Android-ul nemodificat, pur. Telefoanele Nokia de obicei așa sunt, iar 8 Sirocco nu face excepție.
Avantajul este o amprentă mai mică a sistemului de operare în memoria internă, deși 13 GB nu este chiar “mică”, plus update-uri mai rapide. Nu vă așteptați la update imediat de Android (dovadă că telefonul testat de mine rulează Android 8.1, nu 9) pentru că producătorul oricum trebuie să configureze propriile drivere și să testeze firmware-ul înainte de a trimite update-urile, dar sunt mai rapide decât la alți producători.
Update-urile oficiale de securitate de la Android vin însă foarte rapid, de exemplu cel pentru septembrie a intrat cam pe 8 sau 9 septembrie. Mai mulți producători fac asta, mai nou (și Samsung-ul meu a primit update-ul în aceeași zi cu Nokia), dar este oricum un punct forte.
Mi-a plăcut și că, la inițializarea telefonului, pot alege dacă să fie instalate anumite aplicații pe care poate nu le vreau. Am vrut Google Duo și Play Music, dar nu Play Books și Play Games, de exemplu. Altele nu sunt, că vorbim de Android simplu, nu găsiți preinstalat nici măcar Facebook sau altceva foarte popular.
Mie personal nu-mi place foarte mult Android-ul chior, mi se pare prea simplu, lipsit de anumite optimizări, scurtături și feature-uri pe care le-au introdus de-a lungul timpului alți producători în interfețele lor și pe care abia acum le introduce și Android în sistemul de operare sau le va introduce în viitor.
Știu însă că asta este o chestiune de preferință personală și nu o contorizez ca pe ceva negativ, dar mie interfața mi s-a părut prea simplă, uneori neoptimizată (prea multe clickuri pentru a ajunge unde vrei prin Settings, de exemplu), iar cele mai recente versiuni de Android n-au adus nimic atât de important pentru mine încât să aștept cu mare interes update-ul.
La polul extrem vine interfața camerei foto, care se bazează pe swipe-uri în diverse direcții pentru a accesa anumite opțiuni, ceea ce nu mi s-a părut niciodată foarte intuitiv.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Nokia 8 este bine făcut (cu excepția acelor butoane nefericite), are hardware bun și, cu ecran de 5,5 inchi, este printre telefoanele ceva mai mici ca dimensiune de pe piață. Dacă Android-ul nemodificat vă interesează, atunci acest telefon (și seria Nokia în general) nu vă va dezamăgi.
Problema lui principală este prețul parcă prea mare pentru ceea ce oferă. Costă 3.499 lei în acest moment la eMAG, la fel de mult cât Samsung S9 Plus și Huawei P20 Pro, care în opinia mea sunt mai bune la mai multe capitole, iar un S9 costă 3.000 de lei. Pare scump pentru hardware-ul anului trecut. Plătiți prețul doar dacă vreți musai Android-ul nemodificat sau dacă-l găsiți la o ofertă bună pe la operatori.
Preț: 3.499 lei la eMAG.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
26/09/2018 la 2:23 PM
mai astepti putin si iti iei Note 9 la banii astia. comparatia e de prisos.
Giovani(Citează)
26/09/2018 la 2:31 PM
Note 9 ala al tau are Android Stock? Si update-uri de securitate lunare la zi? Aham. Sigur. Prioritati :)
Sergiu(Citează)
26/09/2018 la 3:52 PM
Update-uri de securitate are.
nwradu(Citează)
27/09/2018 la 8:07 AM
Sergiu, nu are mai nimic pe el, e aproape chel. Il iau pentru casti.
Giovani(Citează)
26/09/2018 la 2:41 PM
Referitor la ce ai zis cu carcasa de plastic – am luat 3 telefoane in ultimele cateva luni (Xiaomi Redmi 5 Plus, Huawei P20 si un Samsung A8) – toate au avut husa de plastic transparenta inclusa in pachet. Cred ca e un nou trend.
Fuzz(Citează)
26/09/2018 la 3:52 PM
Și Zenfone 5, da.
nwradu(Citează)
27/09/2018 la 10:38 PM
OnePlus style :)
ionică(Citează)
26/09/2018 la 3:55 PM
Nokia 7+ sau 6.1 sunt mult mai ok ca value for money.
Sol(Citează)
26/09/2018 la 4:27 PM
De acord. Avem șanse la un review de Nokia 7?
Em(Citează)
26/09/2018 la 4:17 PM
Pret la emag 2.499,99 lei.
call(Citează)
27/09/2018 la 2:53 PM
Ce oameni! Chiar înainte de publicare am trecut prețul și ei apoi au băgat reducere.
nwradu(Citează)
26/09/2018 la 5:37 PM
https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=8630&idPhone2=9087
HTC11 vs Nokia 8 Sirocco
Concluzia mea subiectiva: un telefon iesit prea tarziu, cu specificatii de 2017, prea scump. Oled si update-uri regulate pentru un utilizator obisnuit nu justifica diferenta de pret.
HTC U 11:1999..a fost si 1850.
Nokia 8 Sirocco: 2499 acum.
Incearca sa capitalizeze pe legenda vechiului Sirocco care a fost o bijuterie pentru acea vreme (2006) insa nu are nimic deosebit care sa il scoata in evidenta.
Sper sa vad cat mai multe terminale inrolate in Android One si pe viitor.
Lucian(Citează)
26/09/2018 la 6:30 PM
Eu am 7 plus și sunt foarte ok cu el.
Cât despre camera, are aceeași problema, dar am instalat Gcam (aplicația de camera de pe Pixel) și diferența este de la cer la pământ!
Valabil la toate telefoanele Nokia
Catalin Tanase(Citează)
26/09/2018 la 8:33 PM
La capitolul accesorii ai scris așa : Cutia include telefonul..”. Mi se pare greșită formularea. Ori vorbim de accesorii, ori de telefon.
Cristi P(Citează)
27/09/2018 la 12:38 AM
Foarte scump pentru ce ofera si ma mira ca pe partea foro se descurca atat de slab. Viedo nu ai facut sau era prea slab calitativ?
Kopa_Kopan(Citează)
27/09/2018 la 6:02 AM
Are jocul șarpe?
Cezar(Citează)
28/09/2018 la 3:08 PM
E exagerat – pare articol promotional . Auzi … daca vrei un telefon bine facut ? Pai orice este peste 2000LEI este construit bine , ca se considera premium. La banii aia iti iei doua telefoane de varf cu SD835 . O forteaza si noul Nokia doar asa ca poate pica fraierii in plasa, dar telefonul ala mai mult de 2000lei nu merita.
Liviu Tanase(Citează)