un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review: noile becuri Philips SceneSwitch cu mai multe moduri de iluminare

3 Sep 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Becurile Sceneswitch lansate recent de Philips se pot aprinde în mai multe moduri, schimbând intensitatea sau temperatura de culoare, dar fac toate acestea în mod analogic. Nu sunt inteligente, nu necesită comunicație, nici rețea, nici vreo unitate de control sau un bridge Hue. Funcționează pe orice sistem electric clasic, doar cu întrerupătorul de lumină tradițional aflat deja în perete.

Becurile –toate de tip LED– au două sau trei moduri de funcționare, de exemplu se pot aprinde în trei intensități diferite sau în două temperaturi de culoare diferite. În interior au un simplu automat care reține starea curentă. Dacă le aprinzi și le stingi rapid din întrerupător, trec în următorul mod de lucru. Adică, dacă becul e stins, apeși pe întrerupător și se aprinde. Observi că nu acesta este modul de iluminare dorit, faci un închis-deschis rapid din întrerupător și becul a comutat pe următorul mod de iluminare.

Dacă lași becul stins mai mult de 6 secunde, data viitoare se va aprinde în modul anterior. Dacă-l aprinzi după mai puțin de 6 secunde de la stingerea anterioară, schimbă modul. Simplu și rapid, din trei pac-pac-uri în întrerupătoare ai trecut prin toate modurile de lucru.

Sunt mai multe becuri în gamă, cu diverse socluri, diverse dimensiuni și puteri, dar cu două moduri diferite de funcționare:

  1. trei intensități diferite (100%, 40% și 10%) și temperaturi de culoare diferite (respectiv 2.700, 2.500 și 2.200 K), dar toate din zona caldă a spectrului.
  2. două temperaturi de culoare diferite (2.700 și 4.000 K), dar aceeași intensitate luminoasă.

Primul bec este cel mai interesant. Ca să fie clar, îl aprinzi și luminează la 100%; un pac-pac rapid din întrerupător și va lumina la 40% și lumină un pic mai caldă, încă un pac-pac și ajunge la 10%. Veți spune că unde este nevoie de așa ceva, dar mă gândesc la diverse posibile utilizări:

  • în veioze așezate strategic prin cameră și care-ți permit să alegi dacă vrei lumină puternică ziua sau o lumină slabă, ambientală, pentru seară.
  • în baie, când ziua vrei lumină puternică, dar când mergi noaptea la toaletă, cuprins de somn, probabil vei dori lumina la 40% sau la 10%. În două secunde, cu o mână rapidă pe întrerupătoare, ai ales lumina potrivită înainte de a intra.
  • reglarea intensității în mai mulți pași în lustre ample, cu multe becuri.
  • orice cameră cu roluri multiple în funcție de momentul zilei, dar mai ales dacă nu vrei să iei becuri dimmable și întrerupătoare cu potențiometru.

Iată un astfel de bec în acțiune, observați cum diferă lumina aruncată pe perete și culoarea ei:

Al doilea bec comută între două culori de alb, unul mai rece și altul mai cald, dar nu vă așteptați la schimbări majore. Philips pune pe cutia produsului termeni precum warm și cold white, dar în practică 4.000 K nu este cold, ci undeva la mijloc, să-i zicem neutru. Ca utilizare, Philips recomandă lumina mai rece ziua, când ai de muncă, și cea un pic mai caldă seara, că este mai plăcută ochilor în momente de relaxare.

Eu văd util acest bec și în altă situație: lămpi video pentru amatori, poate chiar și în softbox-uri, unde poți jongla cu temperatura de culoare în funcție de condiții.

Pe site-ul Philips (varianta de România, dar cea de SUA este mai cuprinzătoare) puteți vedea diverse variante ale becurilor, că sunt produse cu mai multe socluri și în diverse puteri. Eu am testat unul de 806 lumeni și altul de 1521 lumeni, dar sunt și alte variante pe site, deși nu știu câte sunt aduse în România. Nu mai intru în restul detaliilor pentru că am speranța că becurile LED nu mai sunt un mister pentru mine. Eu am numai becuri LED în casă, de 3 ani, iar până acum nu s-a ars niciunul, în schimb consumul de electricitate a scăzut foarte mult. În particular, cele SceneSwitch au o durată de viață de 15.000 de ore, adică 5.000 de zile dacă stau aprinse 3 ore în fiecare zi. Chiar și la 2.500 de zile x 6 ore per zi și tot înseamnă vreo 6-7 ani durată oficială de viață.

Are eMAG câteva modele în ofertă. Oricum, ca o scurtă concluzie, eu mi-aș pune astfel de becuri în casă, măcar în anumite puncte cheie. Mi se par o evoluție frumoasă a becului clasic și nici măcar nu necesită investiții sau complicații cu sisteme smart home.

Tablourile sunt pictate de Radu Macavei, în caz că vă întrebați, un pictor foarte talentat din Iași.

asus s5507

    14 comentarii

  1. Păcat că cei de la Hue nu au concurenta pe piata și asta duce la preturi extrem de mari pentru aceste produse.

      (Citează)

  2. Cand am trecut de la becurile fluorescente la astea cu led-uri a trebuit sa caut cu mare atentie valorile in lumeni, majoritatea produselor promovate sunt echivalentul a 60W si vreo 800lm. Singurele locuri unde vazut prin case becuri de 60-75W erau prin debarale, desi chiar si acolo ar trebui mai multa lumina sa gasesti rapid ce cauti.

    Cred ca moda e multe becuri slabe in multe aplice, ca la mine in living, desi nu e mare, s-a simtit trecerea de la 5x20W si 1500lm (fluorescente) la 5x echivalent 75W si mai putini lumeni.
    Am mers a doua zi si am luat de 1500lm si pe restul le-am imprastiat prin locuri mici, unde le inlocuiesc treptat si pe alea.

      (Citează)

    • Am sesizat că mai degrabă în România este moda becurilor foarte puternice. În afară, mai ales în Europa de nord, becurile au intensitate foarte slabă.

        (Citează)

    • Poate ca in alte tari se merge pe spatii diferite, lumini diferite. Gen veioze, aplice pe pereti mai jos etc. La noi e una puternica pe tavan, restul lasa.

        (Citează)

    • Da, păi tocmai ce sunt în renovări (sau încerc să fiu) și voi pune o lustră care să cadă peste masa din bucătărie, tocmai pe stil nordic. Mi se pare foarte practic dacă e să stai la o discuție, șamd când nu ai nevoie de lumină foarte puternică.
      La fel, un variator de tensiune mi s-ar părea util.

      Pe de altă parte, foarte interesante becurile astea, aș fi luat vreo două, dar sunt out of stock la eMAG.

        (Citează)

  3. Puteti sa le incercati si pe cele de la TP-Link. Eu am 3 becuri de la ei de aproape un an si nu am avut probleme cu ele. Nu ai nevoie de bridge deorece se conecteaza direct la routerul wireless.

      (Citează)

    • Și eu am 4 becuri din acestea de la TP-LINK, LB120.
      Sunt bune, îmi plac. Aveți grijă că nu se potrivesc cu toate lustrele, fiind un pic mai bombate.

        (Citează)

  4. GabrielG:
    Hue sunt tot Philips, iar daca vrei ceva mai ieftin, becurile aratate de Radu sunt pentru tine.

    Nu stiu cele de la Ikea cum functioneaza, in schimb.

    Hue sunt Signify, numele firmei. Eu voream de calitate pret.
    Daca te uiti pe orice review international toti zic acest lucru.

      (Citează)

  5. Din Philips n-au ramas decat becurile si muzeul lor din Eindhoven, in rest cred ca au vandut la altii tot ce le poarta numele.

      (Citează)

    • Din Philips nu va mai ramane decat divizia de Healthcare. Asta e strategia companiei, sa se concentreze pe activitatea cea mai profitabila.

        (Citează)

  6. Claudiu:
    Am sesizat că mai degrabă în România este moda becurilor foarte puternice. În afară, mai ales în Europa de nord, becurile au intensitate foarte slabă.

    Ține mai degrabă de lumina naturală primită de-a lungul anului în nord față de sud, cred.

      (Citează)

  7. Asa am si eu, deasupra locului de luat masa o lustra cu 3 becuri. Insa abajururile sunt destul de opace si au dulie E14. Dupa ce mi s-a ars unul dintre ele (fluorescente), am tot cautat becuri cu LED care sa aiba destui lumeni, dimensiune mica si dulie mica. Am gasit greu de tot, si foarte scumpe, asa ca am luat doar unul.
    Trebuie sa imi notez si sa mai iau cate o bucata cand ma mai duc prin Dedeman, ca altfel mai dau o data pretul lustrei pe becurile de schimb.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus