un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

IFA 2018: noutățile Panasonic și câteva produse istorice

3 Sep 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Cei de la Panasonic au început conferința de presă menționând că anul acesta împlinesc 100 de ani de la înființare. Cum arăta tehnologia acum un secol? Ce produceau, având în vedere că rețelele electrice abia începeau să se dezvolte?

Se pare că exact ceva pentru rețeaua electrică. Oamenii deșurubau becurile din soclu și conectau acolo pentru alimentare un fier de călcat sau alt aparat. Panasonic a scos pe piață un soi de splitter Y, astfel încât să poată fi păstrat și becul.

În prezent, Panasonic se întreabă cum va arăta tehnologia peste 100 de ani și cum pot veni în întâmpinarea ei. Au investit în cercetarea hyperloop, în mașini autonome, în smart city (vă zic altădată, că IFA este mai degrabă despre consumer electronics), iar unul dintre pariurile lor este pe dispozitive conectate, astfel încât să putem controla tehnologia într-un mod cât mai ușor și de oriunde.

În acest scop, au anunțat un parteneriat cu Vodafone pentru a testa integrarea aparatelor Panasonic în rețeaua NB-IoT (narrow band internet of things, o rețea mobilă de date) pe care operatorul o construiește.

Testele încep în curând, probabil în Germania. Panasonic își dorește ca electrocasnicele și gadgeturile să nu depindă de wireless sau Bluetooth, iar NB-IoT oferă asta. Primele aparate testate vor fi cele de aer condiționat, probabil pentru a comanda de la distanță răcirea casei.

Standul lor arata ca o casă de mari dimensiuni, fiecare tip de dispozitiv fiind prezentat într-un mediu cât mai natural. Modelul de top pentru televizoare din 2017, numit EZ1000, câștigător în diverse comparații făcute de publicații de specialitate, era prezentat alături de modelul de top din 2018, numit FZ800, și el la fel de lăudat.

Tot acolo, Panasonic a prezentat FZ950, modelul pentru 2019. Sincer să fiu, calitatea video mi s-a părut la fel de bună pe toate trei, chiar dacă știu că cel nou a venit cu mici îmbunătățiri tehnologice.

HDR10+, standard la care și Panasonic a contribuit substanțial, este adoptat de tot mai multi producători de televizoare și de producători de filme și seriale. HDR10+ îmbunătățește mult primul standard HDR10, introducând metadate despre cum trebuie afișate imaginile HDR în fiecare cadru în parte, nu global pentru întreg filmul. Asta îl apropie de Dolby Vision, dar cu diferența că HDR10+ este gratuit.

Având în vedere că este susținut de majoritatea producătorilor de televizoare și a generatorilor de conținut, mai mult ca sigur se va impune pe piață. Panasonic a obținut certificarea HDR10+ în urmă până la modelul FZ700, deci mai multe generații de televizoare sunt compatibile.

Pentru pasionații de sisteme home-cinema, a fost lansat aici un nou player Blu-Ray numit UB9000. Acesta suportă tehnoogiile HDR10+ și Dolby Vision, redă conținut 4K, este compatibil cu servicii video-on-demand și integrează chiar și control vocal cu Google Assistant și Amazon Alexa.

Există chiar și un motor avansat de interpolare cromatică pentru a transforma semnalele codate 4:2:0 în 4:4:4 prin estimarea culorilor nu doar de la pixelii adiacenți, ci de pe zone mai mari, obținând astfel o acuratețe mai mare a culorilor în acest proces. Funcționează și în sens invers, având algoritmi ce convertesc ceva mai bine un semnal HDR într-unul standard, pentru redarea pe un televizor ce nu este compatibil HDR.

Au lucrat chiar și la șasiul unității, aceasta având o placă grea de oțel în partea de jos, ceea ce-i coboară centrul de greutate și reduce vibrațiile, iar din același motiv panourile laterale și cel frontal sunt făcute din aluminiu.

Croustina (cod SD-ZP2000) este o mașină de făcut pâine ce promite rezultate foarte bine. Mai mulți senzori de temperatură monitorizează “cuva” pentru a asigura o dospire uniformă a aluatului, ajustând procesul inclusiv de temperatura și umiditatea camerei în care ții mașina de făcut pâine.

Croustina vine cu promisiunea unui cruste crocante, iar cele 18 programe automate și paleta de frământare permit diverse “creații” de brutar amator. Sincer să fiu, din tot ce a anunțat Panasonic de această mașină sunt cel mai interesat să o testez pentru că experiențele mele cu altă marcă de mașini de pâine au fost dezastruoase; pe scurt, nu mi-a ieșit niciodată pâine și am sfârșit prin a pune mașina pe scara blocului, cu tot cu manual și accesorii, ca să o ia cine o vrea.

Zona Technics arată foarte bine. Îmi plac aparatele lor, tot felul de pick-up-uri sau playere audio cu un finisaj din aluminiu, cu ceasuri analogice mari, frumos integrate, genul de aparate pentru care trebuie să ai și o casă mișto în care să le pui la loc de cinste.

La IFA 2018, Panasonic a extins gama boxelor wireless cu modelul Ottava S (cod SC-C50). Modelul inițial din gamă este Ottava f (cu f scris ca la portativul de muzică și se citește forte), iar S-ul modelului noi ei spun că vine de la style.


O veni, cu siguranță boxa arată bine de tot, cu o formă dublă de arc și 7 difuzoare interioare (3 medii, 3 tweetere și un subwoofer de 12 cm). Patru procesoare controlează boxa, iar un sistem numit Space Tune optimizează sunetul, inclusiv folosind un microfon pentru a detecta forma camerei în care este plasată, iar tehnologia Load adaptive Phase Calibration este integrată în boxă (reglează diverși parametri de amplificare în funcție de profilul sunetului redat, din câte am înțeles eu).

Ottava S integrează Google Assistant și are suport pentru Google Chromecast, Apple Airplay, Spotify și Tidal, pe lângă conectivitatea bluetooth și wireless la surse clasice. Am ascultat muzică pe ea, se aude excelent. Mi-a plăcut că nu s-au jucat, conectivitatea este inclusiv de tipul 802.11ac pe 5 GHz și boxa are și port RJ-45 de rețea, plus un USB, și poate reda inclusiv format lossless FLAC.

În zona de îngrijire personală am văzut o mulțime de aparate de toate tipurile pentru bărbați și femei, iar trei dintre ele sunt noi: două aparate de ras cu trei lame, modele ES-LL21 și LL41, plus un trimmer pentru barbă și păr nazal numit ER-GN300.

Diferența între cele două modele ES-LL este că 41 vine cu mai multe accesorii de tuns barba. Motorul este același, oferind până la 13.000 de cicluri pe minut, iar lamele sunt orientate pentru a urmări mai bine conturul feței, asigurând o tăiere de la rădăcina firului de păr.

Mie mi-au plăcut pentru că sunt aparate mărișoare, ce oferă o priză confortabilă în mână; par unelte serioase, nu jucării, iar performanță este ajutată de senzori ce detectează desimea bărbii și ajustează turația aparatului în funcție de aceasta.

Au mai fost multe electronice interesante la stand. Am rămas plăcut impresionat de căștile cu anulare de zgomot, care își fac foarte bine treaba (generau la stand un zgomot puternic și cu căștile pe urechi acesta dispărea ca prin magie – mi s-au părut un concurent serios de tot pentru cele Bose), iar la standul Technics am ascultat muzică pe o pereche de căști cod EAH-T700, cu un sunet extraordinar de bun.


Am văzut și camera Panasnic LX100 II, anunțată cu câteva zile înainte de IFA. Este o compactă cu senzor de 1,33 inchi, foarte mare, și obiectiv 10,9-34 mm cu F1.7 minim. Din specificații, pare cea mai bună compactă cu senzor mare în acest moment și probabil reprezintă și o soluție foarte bună pentru filmări/videoblogging.


Într-un colț, Panasonic expunea câteva produse istorice de-ale lor, precum primul televizor sau primul cuptor cu microunde sau primul aparat de aer condiționat de fereastră, ca să se vadă și mai clar evoluția tehnologiei.

asus s5507

    3 comentarii

  1. Am inteles ca si E-boda vrea sa faca ceva asemanator. Cu 50 lei intrarea.

      (Citează)

  2. Castile Technics infipte intr-un player Fiio X5 mk2.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus