un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

IFA 2018: LG a prezentat primul televizor 8K OLED și alte tehnologii

6 Sep 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

2018, IFA Berlin – momentul când televizoarele 8K au fost oficial introduse pe piață în Europa, gata de a fi vândute clienților, iar LG sunt cei care au prezentat primul televizor 8K construit pe tehnologie OLED.

8K = rezoluție 7680 x 4320 pixeli, de patru ori mai mare decât 4K (se dublează atât pe lungime, cât și pe înălțime) și de 16 ori mai mare decât Full HD!


Este nevoie de televizoare 8K? Nu știu, dar dacă vă gândiți la lipsa conținutului dedicat sau la alte probleme, să nu uităm că și despre cele 4K s-a spus același lucru acum câțiva ani, iar în prezent se vând foarte bine și avem destule surse și camere video compatibile. O tehnologie o trage în sus pe cealaltă.

Așa că să vedem mai degrabă tehnologia. Televizorul LG folosește un panel OLED, adică unul cu pixeli făcuți din LED-uri fabricate din materiale organice, venind cu avantajele uzuale ale acestei tehnologii: negru foarte intens (cel mai, de fapt, având în vedere că poate stinge pixelii) și culori foarte vii.

Modelul prezentat a fost cel de 88 de inchi și cele de mai sus sunt perfect adevărate. În plus, pe o asemenea diagonală se vede avantajul rezoluției superioare, imaginea fiind foarte fină și plăcută ochiului, mai ales pe clipurile randate la calitate înaltă pe care le prezenta televizorul.

Aș spune chiar că, neștiind că treci pe lângă televizorul 8K, tot ți s-ar părea că imaginea este prea bună pentru un 4K pe acea diagonală. Nu mă așteptam ca diferența să fie așa ușor de intuit.

Mai mult de jumătate din standul LG era dedicat televizoarelor, așa că prezentau acolo multe îmbunătățiri și pentru cele 4K. Cea mai interesantă mi s-a părut demonstrarea avantajelor tehnologiei Nano Cell utilizată în panelurile Super UHD de top.

Nano Cell presupune introducerea de nano-particule într-unul dintre straturile ce alcătuiesc ecranul, particule ce au un rol dublu:

  • cresc unghiul de vizualizare în care culorile rămân constante;
  • îmbunătățesc culorile, în special roșul și verdele, mărind gamutul de culoare.

Treaba asta se realizează prin introducerea unor particule (LG spune că au 1-2 nanometri, de unde termenul de nano-particule) în straturile ecranului, particule ce au rolul unui filtru de lumină.

Particularitatea lor este că blochează un spectru foarte limitat de lumină, undeva în jur de 580-610 nm, adică frecvențele pe care apare o refracție a luminii prin filtrele tradiționale ale ecranului. Acea lumină refractată duce la desaturarea culorilor prin bleeding între subpixeli și la micșorarea unghiului de vizualizare perfectă.

Cu tehnologia Nano Cell și respectivele particule ce absorb această lumină nedorită, LG rezolvă dintr-un foc cele două probleme, iar în combinație cu iluminarea full array se obține o imagine mult mai bună. Am citit un articol lung ce analiza în laborator aceste paneluri și concluzia lor este că, cel mai probabil, se folosește un compus dezvoltat de compania soră LG Chemical ce oferă aceste proprietăți absorbante.

În altă zonă era prezentat noul procesor Alpha 9 și, dacă performanța reală este la fel de bună precum în demo-urile ce rulau la stand, putem spune că în sfârșit puterea de procesare este utilizată pentru a îmbunătăți substanțial imaginile.

Alpha 9 operează pe patru mari direcții:

  • reducerea zgomotului printr-un proces cu patru etape;
  • îmbunătățirea detaliilor fine și accentuarea contururilor;
  • reproducerea mai bună a culorilor;
  • high frame rate până la 120 fps.

Primele sunt cele mai importante. Prin recunoașterea texturilor și a contururilor, televizorul elimină zgomot sau artefacte deranjante (mai ales din imagini și clipuri video de amatori) și ridică sharpness-ul imaginii.

Și frame rate-ul crescut este un avantaj. Cum majoritatea camerelor de acțiune și chiar a telefoanelor de top pot filma până la Full HD 120 fps, contează ca televizorul să fie dotat cu un procesor ce randează corect un astfel de flux video.

O altă parte a standului arăta integrarea Google Assistant pe televizoare și modul în care acestea devin un spațiu complex de afișare, asistentul Google putând aduce pe ecran informații utile într-un mod vizual.

Dacă folosiți Google Assistant pe telefon, știți ce poate face; integrat cu tot felul de alte servicii și sisteme smart home și folosind televizorul ca afișaj… mai facem un pas spre filmele SF. Mie mi-a plăcut altceva: deși era o gălăgie mare la stand, Google Assistant putea fi utilizat foarte bine pentru că și telecomanda televizorului include un microfon și poți da comenzi vocale vorbind discret în acesta.

Practic, presupunând că ai televizorul acasă și câteva persoane vorbesc în jur, tu nu vei fi cel care urlă “OK Google, show me the pictures from Berlin” spre televizor, ci vei putea comanda discret acest lucru.

Am văzut și televizorul LG construit în tehnologie Micro LED. Fotografierea acolo nu era permisă, nu știu de ce, dar vorbim de un ecran de dimensiuni foarte mari ce oferea o imagine senzațională, cu luminozitatea și culori mai vii decât am văzut de multă vreme încoace.

Micro LED ar putea fi viitorul televizoarelor. După cum vă spuneam la prima prezentare pe piață, la început de an, tehnologia Micro LED este foarte similară cu cea OLED, adică subpixelii ecranului sunt de fapt LED-uri foarte mici ce se pot aprinde și stinge individual.

Dacă cei OLED sunt făcuți din compuși aparținând chimiei organice, Micro LED folosește substanțe considerate “anorganice”, iar acestea vin cu avantajul unei luminozități mai mari și a unei durate de viață mai lungi. Cum bine a spus cineva, toate avantajele OLED-urilor și nici un dezavantaj.

Televizoarele Micro LED mai au un avantaj: rețeaua de LED-uri poate avea cam orice formă și dimensiune, ceea ce poate ajuta la construirea unor ecrane foarte mari (cel de la IFA avea 173 de inchi, adică 4,4 metri în diagonală) sau în formate atipice, treabă utilă aplicațiilor de afișaje publice/signage.

Și ca să închei cu televizoarele, LG avea la stand un “canion” făcut din ecrane curbate, prin care mergeai și vedeai tot felul de imagini superbe din natură, alături de sunet pe măsură. Interesantă realizarea, aștept să văd tehnologia integrată pe aceeași scară în tot felul de sisteme publice de afișaj, fiind foarte spectaculoasă.

Dincolo de televizoare, LG venise și cu electrocasnice de top, în special gamele lor de mașini de spălat și frigiderele side-by-side cu ecran integrat și alte funcții. Cele cu o mică ușă frontală prin care poți băga mâna în frigider pentru acces rapid la câteva sticle de apă, bere sau suc mi se par în continuare o idee foarte bună.

Pe mine m-au atras mai mult roboții CLOi de mai jos, o dovadă suplimentară că anumite joburi vor fi înlocuite de roboți ce le vor efectua cu zâmbetul pe ecran.

CleanBot este un robot mărișor ce arată de parcă a ieșit din Doctor Who și poate face curat în spații largi, GuideBot înțelege întrebări în limbaj natural și oferă informații pe ecran, alt robot cară produse într-un coș. Asemănător cu el este ServeBot, care incorporează un frigider și-ți poate aduce o băutură rece, iar PorterBot transportă o valiză acolo unde îi spui tu. Există chiar și un fel de exoschelet numit SuitBot pentru persoane cu deficiențe de mișcare.

Nu că le-ați putea vedea pe toate integrate în aeroporturi, centre comerciale sau alte asemenea spații?

asus s5507

    6 comentarii

  1. Tehnologia OLED imi place, culorile sunt foarte frumoase, naturale si calde. Cred ca daca aveam loc in coltul ala de camera imi luam LG cu OLED, aruncam cu tona de bani intr-un cel mai ieftin model de la ei. Dar incep de pe la 55″ si spatiul disponibil imi este OK pentru 43″, iar distanta de la care ma uit eu este prea mica pentru asa diagonala.

    Singura chestie buna la 8K este ca va impinge pretul in jos pentru 4K, si se vor da “sa ajunga pana in fund la taxatoare”. Acum daca LG le-ar face 4K si de 40″~43″, cu OLED si toate fitzele de rigoare mi-as sparge pusculita si as lua unul pentru mine, 43UJ701V-ul meu ar ajunge la maica’mea. Iar 43UJ701V-ul ei care are un bleeding mai notabil, ar ajunge la mine pe birou ca ecran de PC.

      (Citează)

    • Ai încercat să-l pui pe perete? De obicei e mai mult loc când elimini standul din ecuație. Și mie mi-ar plăcea un 55 de inchi

        (Citează)

    • Ar trebui sa desfiintez Modigliani-ul, sa mut PC-ul sau sa ma uit ca la cinema din primele 3 randuri. Ar fi mult prea sus fata de nivelul patului.

      Eventual as putea sa il pun pe perete, sa il folosesc ca ecran de PC, dar atunci nu pot sa il folosesc si ca TV in acelasi timp. Ideea fiind sa pot sta la PC si sa pot arunca si o privire la stiri sau netflix.

        (Citează)

  2. Eu ma bucur ca au scos 8k, pentru ca or sa fie 4k-urile mai ieftine. Si asa imi doream un 4k Oled de ceva timp, dar pretul m-a tinut departe… Canalele tv nu prea le mai urmaresc, le tin cel mult de fundal. Dar pentru filme si jocuri, cam incepe sa fie necesar un 4K, pentru ca e alta experienta. Am o cunostinta care are asa ceva+ consola PS4 Pro. N-are rost sa zic ce diferenta e intre junghiul meu de PS3+ TV simplu, smart Full HD bla bla.

    E funny cum, Sony Bravia al meu, cu diagonala de 80 cm, mi se pare acum minuscul si bun de pus in dormitor, lol. Desi n-am un apartament mare, dar cand ma joc, ma cam chiorasc la subtitrarile de la jocuri lol.
    Cand am upgradat de la Tv-ul cu tub, acum 5 ani, mi se parea imens :)).

      (Citează)

  3. Mi-am cumparat televizor anul trecut si am cautat FullHD, nu am gasit decat gama entry level si cumva am fost obligat sa iau 4k ca sa am imagine mai buna. Pot sa zic ca diferenta de imagine intre 4k si fullhd este mica de la distanta la care ma uit la tv-ul de 55 inchi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus