►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
20 Sep 2018 ·
GÂNDURI ·
Un articol din Ziarul Financiar vorbește despre noile salarii ale personalului medical:
Un medic primar din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a ajuns să câştige 11.600 de lei net în luna aprilie, dublu faţă de luna februarie, când avea puţin sub 6.000 de lei. Şi la asistentele medicale se vede o creştere la salariu de 40% în perioada menţionată, până la 4.700 de lei net, după cum reiese din calculele ZF pe baza datelor furnizate de reprezentanţii spitalului din Sibiu.
media salariilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a ajuns la 8.500 de lei net pentru un medic şi 5.000 de lei pentru asistentă
Cel mai mare salariu în luna aprilie în spitalul Clinic Judeţean din Mureş a fost de 16.600 de lei net pentru un medic primar, iar cel mai mic salariu a fost de 2.500 lei net pentru un asistent medical debutant
Sună bine, mă bucur că au apărut aceste creșteri salariale, chiar dacă știu că economia ne le poate susține în mod real, ci s-au luat bani din alte părți. Asta nu contează așa mult în acest caz, sistemul medical fiind unul ce trebuie bine finanțat deși nu aduce profit, nici măcar nu se poate susține singur.
Presupunând că cei din ZF nu mint (are they?), întrebarea mea este alta. Acum că vorbim de salarii nete de mii de lei, s-a terminat și cu șpaga din sistem, nu? Pacienții nu mai au motive să o dea, medicii și asistentele nu mai au motive să o ceară sau chiar să condiționeze actul medicale de banii băgați la halat, nu?
Sau lucrurile vor merge tot ca până acum pentru că pacienții s-au obișnuit că “așa se dă” și personalul medical pentru că niște bani în plus nu strică și mulți au ajuns să considere că șpaga este chiar meritată?
Altă știre:
“Un angajat de la stat a ajuns, ca urmare a masurilor adoptate de guvernanti in ultimii trei ani, sa castige cu circa 60% mai mult decat un angajat din mediul privat, in medie, arata statisticile oficiale, iar prognozele indica o crestere a diferentei in urmatorii ani.”
Diferența pare a fi între 4.200 de lei media la stat și 2.600 de lei media la privat, conform unui analize ProTV. Sună ciudat, dar așa o fi.
S-a terminat și aici cu șpaga din sistem? Cu lipsa de politețe, ba chiar mârlănia unor angajați în relația cu cetățeanul? Sau se va găsi un alt motiv, ceva de genul “o să-mi fac treaba cu zâmbetul pe buze când vom avea și
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
33 comentarii
20/09/2018 la 2:32 PM
Ca sa se termina cu spaga – tre sa-i dai afara pe toti si sa angajezi altii. :)
Sigur ca nu ai de unde sa iei altii – deci mergi inainte cu astia…
E la fel ca la profesori – daca le-a marit salariile sunt mai buni? Aiurea…
Altii – de unde?
Asta e rezultatul zecilor de ani de nepasare – nu poti rezolva totul cu mariri de salarii din condei.
geretus(Citează)
20/09/2018 la 2:32 PM
s-a terminat o laie.
basca au ramas pe salariile astea mari in majoritate numai incompetenti, repetentii din facultate.
add(Citează)
20/09/2018 la 2:35 PM
Nu. Un chirurg primeste spaga 50-60 mil pe zi, in medie. Depinde de cazuri, gravitate, complexitate. O asistenta isi dubleaza lejer salariul din spaga. Cum te astepti tu sa refuze spaga? In ultimul timp am fost de mai multe ori in spitale, din pacate, nevoit, fara bani dati si bagati mori linistit. La urgenta au trimis o pe maica mea acasa desi urla literalmente de durere ptr ca “nu au ce sa ii faca”, analiza dureaza x zile si nu au locuri in spital. Brusc, situatia s a rezolvat cu analiza in dimineata urmatoare, operatia dupa 2 zile si locuri in spital suficiente. 3 mil spaga la urgenta pentru internare, 2 mil sa aiba loc la analiza, 15 mil chirurg, 3 mil anestezist. Vreo 2 mil imprastiate pe la asistente gen.
TI am “zugravit” o situatie punctuala. Si mai trec in vedere una ff pe scurt, ajung cu pitica de 3 ani la urgenta, probleme cu burtica, la camera de garda a spitalului a urlat efectiv sa ramana doar mama cu fetita si bunica sa iasa afara. Mama vizibil insarcinata in 8 luni avea temeri ca ar fi putut sa o tina pe pitica in anume cazuri. Cu 50 lei strecurati in buzunarul doctoritei de garda s a rezolvat o situatie ce tinea de bun simt.
cristi(Citează)
21/09/2018 la 7:43 AM
Si plangere la DNA, inregistrat datu de spaga, filaj…ai facut ?Asa se face lupta anti coruptie nu cu plimbari duminica seara la guvern
Cata(Citează)
20/09/2018 la 2:47 PM
Doar 2600 media la privat? Cu toate profiturile imense ale sectorului privat? Bai, chiar nu le e rusine? Asta arata societatea neosclavagista spre care ne indreptam – lucrat 10-12 ore pe zi pe salariu minim pe economie, fara sporuri si alte beneficii, in mod special fara recunoscut sporul de vechime desi el exista inca in Codul Muncii, muncit si sambata ca intr-o zi normala desi Codul Muncii spune altceva, 20 de zile de concediu anual la 45 de ani, cand de fapt ai alte cerinte, si asa mai departe. Rusine.
IonP(Citează)
20/09/2018 la 3:00 PM
jesus christ…ma gandesc daca merita sa raspund acestui comentariu efectiv oligofren. Inteleg ca vii dintr-o perioada in care statul te rezolva complet, dar realitatea pietei economice e complet alta. nu am nimic impotriva salariilor mari din sectorul public, daca acestea ar fi legate cumva de o crestere a calitatilor serviciilor. Traiesc in Danemarca de aproape un an si aici n-am impresia ca sunt scuipat si ca primesc urarea traditionala pentru psd de fiecare data cand interactionez cu autoritatile publice. mi-e scarba de tara aia si de de idiotii ca tine.
leon(Citează)
20/09/2018 la 4:02 PM
Băi leon, tu chiar ești un mîrlan. Stai dracu’ acolo și plătește taxe statului danez și fii mulțumit, din partea mea poți să uiți și limba română, dacă tot ți-e scîrbă. IonP are dreptate, dar tu n-ai înțeles și nu vei înțelege nimic.
Emil C(Citează)
20/09/2018 la 4:07 PM
Tu ai ce ai în Danemarca din cauza oamenilor de acolo care nu au plecat ca tine (și ca mine) și au construit un sistem corect.
nea_caisă(Citează)
20/09/2018 la 4:28 PM
@IonP
care sunt calculele pe baza carora ti-a iesit ca salariile la privat sunt prea mici fata de profituri?
ca poate explicatia este ca sunt prea mari alea de la stat, nu ca sunt prea mici alea de la privat.
fara sa faci niste calcule pe care sunt convins ca nu le-ai facut, nu poti spune ca 2600 la privat este prea putin fata de profiturile sectorului privat.
in plus, discrepanta aia dintre 4200 la stat si 2600 la privat sigur nu este corecta, pentru ca salariul mediu net pe total este 2700, in conditiile in care angajatii la stat sunt cam 30% din total, deci media ar trebui sa fie
0.3*4200 + 0.7*2600 = 3080
or, ea este 2700 (sursa http://www.insse.ro/cms/ro/content/ca%C8%99tigul-salarial-mediu-lunar-45)
nu stiu ce intelege PROTV-ul prin “stat”, dar ma indoiesc ca media e 4200 calculata pe tot ce inseamna “stat”; in anumite sectoare de stat da, poate fi pe acolo
Marean(Citează)
20/09/2018 la 4:29 PM
@leon, din comentariul tau trag concluzia ca ai devenit si mai frustrat de cand te-ai mutat in Danemarca. Pana la urma te inteleg, dincolo de nivelul de trai, tarile scandinave sunt destul de triste, uneori chiar deprimante. Cunosc un danez care s-a stabilit in Romania de cativa ani si mi-a povestit cate ceva despre oamenii de acolo – calzi ca ghiata.
gigi(Citează)
20/09/2018 la 4:52 PM
Cum ar putea exista profituri mari la privat atat timp cat romanii se uita in primul rand la pret atunci cand cumpara ceva? De unde produse sau servicii cu adaos ridicat care sa genereze profituri mari? Prin comentarii pe aici vezi oameni care se plang zilnic ca burgerul ala e prea scump, ca de banii aia iei un fel 1 + fel 2 la “impnge tava”, ca iphone-ul ar fi trebuit sa coste X EUR, ca..
nashu_mare(Citează)
20/09/2018 la 5:27 PM
@leon iti explic eu ca tu nu ai prins ideea omului: 2600 lei sunt cam 560 EUR. Cam ce faci cu banii astia in Danemarca? Pai nimic, de aceea deschizi filiala cu sclavi in Romania (gen Renault) ca sa intretina salariul unuia care munceste acolo. Dar sclavul roman e multumit ca are un birou curat, ca are cafea la dozator, ca e inconjurat de tineri. OK, mai incolo isi va da seama ca viata personala si sanatate nu mai exista dar, per ansamblu, acum e OK. Cand se duce la ANAF (de exemplu) vede cocina in care sta tanti aia sictirita de la ghiseu si i se face scarba. Tanti aia sictirita de la ghiseu vede cocina in care traieste si ii este scarba de mult. Stie ca iti e scarba de ea si ai vrea sa o scuipi de aceea reactioneaza cum poate. Ca orice animal intr-o cocina. La un moment dat i se mareste si ei salariul si e mai mare ca al sclavului dar ea tot intr-o cocina traieste ca asa a trait toata viata si tot asa se va comporta si de aici inainte, ca altfel nu stie cum. Pentru ca in cocina ei nu au venit sclavii de la multinationala, pentru ca salariile erau mult prea mici. Singura ei satisfactie, acum cu salariul marit, dar din aceeasi cocina, este sa rada efectiv de sclav. Singura. Ai prins ideeea?
eu din EU(Citează)
21/09/2018 la 10:34 AM
Ioane, hai sa facem un calcul simplu. Fa o spalatorie auto, plateste salariatul un salariu de 2600 de lei, adica un brut de 4000 de lei (media in mediul privat). Un spalat auto (interior/exterior) e in medie 25 de lei, in Bucuresti si dureaza o ora, daca lucreaza un singur om, temeinic.
Acum fa calculul si vezi daca iti mai da tie vreun profit sau vii cu banii de acasa.
Nu poti sa pacalesti economia, asa cum incearca guvernarea asta pompand dement in salariile bugetarilor.
In cazul firmelor care lucreaza strict pentru piata romaneasca, situatia e deja albastra, si nu din cauza profiturilor uriase: preturile trebuie tinute ca pentru Romania (nu poti sa vinzi ca in Austria sau Germania), dar salariile sunt presate in sus, de concurenta cu bugetarii si de concurenta cu piata straina (angajatul se uita mereu la ce ar putea castiga sin Spania, Italia si Germania si de multe ori o si taie acolo)
Tu poti sa crezi ca mai toate firmele pot sa plateasca 1000 de euro net salariu, dar nu vor. Realitatea economica e ca cele mai multe au nevoie disperata de oameni, ca sa functioneze, dar le e imposibil sa plateasca salariile aste. Or sa se inchida si asta este. In cel mai bun caz, nu or sa mai creasca, or sa ramana o firma de familie cu 2 angajati.
silicon_v(Citează)
21/09/2018 la 10:39 AM
vladutz(Citează)
20/09/2018 la 2:50 PM
Se ia spaga in continuare. Singurul lucru care se intampla acum este ca nu se mai cere inainte de operatie ci dupa daca operatia a fost cu succes.
Adrian(Citează)
20/09/2018 la 3:08 PM
S-au schimbat oamenii ? Regulile sunt la fel ? Amenzile sunt mai mari ?
Sau regulile exista dar nimeni nu le respecta ?
Nu s-a schimbat absolut nimic. Dar…..si aici este un mare dar….salariile astea sunt mentinute pe o perioada lunga de timp exista o sansa mica ca unii doctori sa nu mai accepte spaga.
azorel(Citează)
20/09/2018 la 3:40 PM
11600 de lei? Sunt doctori care fac (pardon, “ar putea face :P ) banii ăștia într-o zi. Cum să se termine cu…atențiile? Vilele de milioane de euro nu se ridică din salarii de 2000-3000.
cata(Citează)
20/09/2018 la 6:27 PM
Eu as tortura cumva fiecare student de la medicină care cand s-a dus la medicina stia salariile din domeniu dar a zis ca no problem oricum o sa imi suplimentez veniturile cu mita primită.
Tom(Citează)
20/09/2018 la 3:52 PM
Cred ca e ceva impamantenit la unii dintre ei , si poate ca acum nu mai cer asa pe fata , dar nici nu refuza , nu generalizez am intalnit si astia care au cerut in avans cu subiect si predicat , unii care nu ziceau dar primeau si altii care nu au vrut de nicio culoare.
Daca raman cu salariile asa , poate sa se autoregleze un pic situatia in cativa ani insa eu cred ca ajung astia la fundul sacului pana atunci sau mai vine o criza si atunci sa te tii.
Asta cu nu sunt bani in Romania e o propaganda proasta , bani au fost, sunt si vor mai fi doar ca sistemul sangereaza bani prin toate gaurile si pe toate partile. Cand rezolvi asta si intra la puscarie astia care sug de pe unde pot o sa avem si medicamente si spitale si conditii.
Obiectivul principal e sa le fie lor bine , dupa noi potopul
Silvanus(Citează)
20/09/2018 la 3:57 PM
Șpaga o să rămână pentru că așa e cultura în România. Medicii captivi într-un sistem subfinanțat ori iau șpagă ori pleacă în afară. Șpaga nu ar exista dacă nu ar fi cetățeni dispuși să o dea și cetățenii dau pentru că fiind ei înșiși evazioniști nu pot să-și ceară dreptul de asigurat. Mai pui peste asta furtul masiv prin contracte cu dedicație care e la fel ignorat pentru că asigurații nu pot să le ceară socoteală ei fiind înșiși evazioniști și ai tabloul complet.
nea_caisă(Citează)
20/09/2018 la 4:00 PM
Am un prieten in Romania, kinetoterapeut; deși este mare nevoie de kineto in spital și exista și post liber, nimeni nu îl angajează; nu fără șpagă. This is normal?
Kllaus(Citează)
20/09/2018 la 5:03 PM
sa vezi spital nou, super modern si inchis pentru ca nu exista medici. Intre timp medicii care au terminat rezidentiatul freaca…
Si sa vezi cum de acum oamenii or sa inceapa cu “dar v-au crescut salariile, de ce nu….” in conditiile in care restul variabilelor din sistem au ramas identice. Frumos, elegant,
animaloo(Citează)
20/09/2018 la 4:24 PM
Nuu, in mod sigur se va mari si spaga corespunzator !
JeanValjean(Citează)
20/09/2018 la 4:26 PM
Nuu, in mod sigur se va mari si spaga corespunzator !
Pe bune? Nici nu te baga in operatie daca n-ai dat spaga, inclusiv la anestezist.
JeanValjean(Citează)
20/09/2018 la 5:03 PM
Am fost eu azi la un spital din Bucuresti, pentru inca o parere. Doctorul pe care l-am vazut nu primeste salariu de la spital, s-a angajat la o clinica privata sa aiba un venit stabil. I-am dat un plic, nu era gol. Marti cand am fost la urgenta, am dat un plic, nu l-a vrut, l-am lasat eu pe acolo.
Pare aproximativ competent, matusa’mea isi poate folosi mana pe care i-a pus-o la loc acum 2 ani. Si cred ca are pe langa 70 de ani acum. L-am sacait cu nozocomiale, ca nu as vrea sa imi fac operatie, a rezistat fara sa se enerveze.
Lovitura de teatru: nu au voie sa faca imobilizare cu materiale rezistente la apa, nu au voie sa spuna ca se poate face asa ceva, daca vine clientul cu ele de acasa tot nu au voie sa faca. Este aberant sa folosesti inca gips mizerabil cand poti sa faci cu fasa din fibra de sticla cu rasina un bandaj mai solid, mai usor si cu care te poti spala fara grija.
Gaelex(Citează)
20/09/2018 la 5:10 PM
S-a terminat cu spaga o soola. Nu s-a schimbat absolut nimic. Medicii care erau sufletisti au ramas sufletisti, cei care erau aroganti si spagatisti au ramas la fel.
De conditiile din spitale si lipsa celor elementare n-are sens sa mai discutam. E si mai rau. Acum nu mai sunt bani de nicio reparatie, nimic; toti banii se duc in salarii.
corny(Citează)
20/09/2018 la 5:49 PM
Provincie. Nu luam șpagă nici înainte. Iar acum chiar e ridicol sa iei.
conspicuous(Citează)
20/09/2018 la 6:12 PM
Spaga e ca drogu’. Iei o data, iei de doua ori si……pac se instaleaza dependenta.
Aveti grija dă sanatatea voastra c-ati belit belengheru daca ajungeti prin spitalele statului.
Jderu’ Opărit(Citează)
20/09/2018 la 6:37 PM
Ce vad in jurul meu, oamenii traiesc la fel ,doar ca strang mai multi bani!
conspicuous(Citează)
20/09/2018 la 6:42 PM
Bă băeț, da’ salariile au crescut nu ca sa nu mai ia medicii șpagă, ci ca sa nu mai plece afara. Problema e că ei nu pleacă doar pe considerente salariale. Mai contează și mediul de lucru, dotările, curățenia…etc
Catalin Tanase(Citează)
21/09/2018 la 10:03 AM
Poate n-ai să crezi, dar eu știu cîteva persoane din sistemul medical care au renunțat la plecare afară (cu contract, deja aranjată) datorită acestor majorări de salarii. Nu toate spitalele sînt cocini așa cum vreți să credeți unii dintre voi.
Emil C(Citează)
21/09/2018 la 8:52 AM
Eu cred ca mai trebuie inca o generatie pana se schimba ceva. Am citit aici diversi care au spus ca au dat plicul inainte chiar daca nu le-a cerut nimeni. De ce? De ce ai dat plicul daca nu ti-a cerut?.
Pana nu o sa ne iasa din reflex acest gest tampit nu ne facem bine. Sunt medici care cer dar majoritatea nu o mai fac, hai sa nu ii invatam si pe cei din urma sa se obisnuiasca cu spaga, tot noi avem de suferit.
ovidiu(Citează)
21/09/2018 la 11:48 AM
Eu as reglementa aceasta practica, ca la bacsis: esti multumit de serviciul prestat si vrei tu din propria initiativa sa lasi un bonus medicului, foarte bine, baga-l in acel aparat si va iesi bonul fiscal.
Vrei sa nu mai stai la coada la medicul de familie? Perfect, baga aici banul si va iesi bon fiscal cu numar de ordine (asta daca si altii au cotizat la “fast-forward”).
Da, ei sunt platiti din bani publici, dar asa vreau eu din propriul buzunar sa ii las un bonus, care e problema? Sigur, cine cere inainte sa presteze ori comportamentul e diferit functie de existenta plicului sau nu, asa este, foarte grava aceasta practica si ar trebui reintrodus sistemul de “turnare”, dar insotit de dovezi.
Si eu am lasat la medic dupa ce m-am operat, avea cel putin 20 de ani experienta dupa cum parea, stia sa vorbeasca si cu pacientii, ca medici pot fi multi si foarte buni in treaba lor strict medicala, dar trebuie sa nu ii trantesti pacientului in cap ca el de fapt are 5% sanse de vindecare. Sigur, ii spui adevarul, dar totusi. Ma rog, intelegeti voi.
Ieri am fost la o policlinica particulara (nici macar etaj nu are), cateva camere, vreti sa va spun cat am stat pentru adeverinta (apt pentru sofat)? Nici 30 de minute. Evident, n-a fost gratis, nici bon fiscal n-am primit, ce sa mai spun. Bine, la mine nu e cazul ca eu ma intretin, dar cine stie la altii…
Cam asta e Romania reala.
Vlad(Citează)