un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Ce-i de vizitat prin Berlin

24 Sep 2018  ·

TURISM  ·

10 comentarii

Am stat câteva zile în Berlin și, pentru că m-au întrebat destul de mulți ce-i de văzut pe acolo, iată un scurt ghid făcut după priceperea noastră.

Berlinul este un oraș mare și aveți nevoie de ceva energie și timp pentru a bate la pas zonele importante. Eu le-am grupat în două, puse pe harta de mai jos, și o zi pentru fiecare dintre ele ar trebui să fie suficientă.

În zona albastră vă puteți plimba pe Friedrichstrasse și nu ratați să vă abateți prin Piața Jandarmeriei, care mie mi se pare cel mai frumos loc din Berlin cu cele două domuri gemene, liniștea ei și terasele frumoase din zonă.

Continuați apoi spre sud și treceți de Checkpoint Charlie (nu uitați să intrați în curtea de acolo pentru a vedea fotografii despre cum arăta acest punct de trecere între cele două Germanii. Puteți citi despre cazuri de oameni ce-au trecut cu succes granița acolo, dar și despre cei ce n-au reușit acest lucru).

Tot în jos puteți ajunge până în Piața Potsdam, oprind pe parcurs unde doriți, că sunt diverse muzee și malluri și în general arhitectură germană de toate tipurile și din mai multe decenii.

Din Piața Potsdam mergeți spre nord, spre Poarta Brandenburg. Monumentul Holocaustului sigur l-ați văzut în filme, dar abia ajungând acolo veți vedea că le-a ieșit bine de tot.

Din stradă pare un cimitir, o mulțime de sicrie de beton printre care poți merge ca într-un labirint. Când intri între ele și pământul coboară, simți că și tu cobori printre ele, în pământ. Este o atmosferă ciudată.

Berlinezilor, de fapt, li se amintește constant de Holocaust. Pe lângă diverse monumente, în pavaj, în față unor clădiri, puteți vedea niște mici plăcuțe aurii, cât o bucată de piatră cubică, pe care scrie numele unei persoane ce a locuit acolo, când a fost ridicată de naziști și în ce lagăr a murit. Creepy.

Dincolo de Poarta Brandenburg puteți vedea Parlamentul. Dacă vreți să-l vizitați (cupola de sticlă oferă o priveliște plăcută), trebuie să faceți programare din timp și să aduceți un act de identitate la ora programată. Dacă v-a plăcut istoria (sau Call of Duty/Medal of Honor), puteți vedea unde s-au purtat ultimele bătălii din Berlin și unde soldații ruși au înfipt steagul pe clădirea Reichstag-ului nazist.

Sunt o mulțime de clădiri interesante în zonă, așa că dați un tur mai mare. Dacă vreți să ajungeți și la Columna Victoriei, îngerul auriu ce se vede în mijlocul intersecției din parcul vecin, mai bine închiriați o bicicletă, că e mult de mers. În Berlin sunt vreo 4 sau 5 servicii de închiriat biciclete folosind o aplicație de mobil, cel mai mare fiind Mobike.

Zona portocalie include insula de pe rău, unde se află 5 muzee. Uitați-vă din timp și alegeți ce-ați vrea să vizitați. Continuați apoi spre catedrala din Berlin, care arată bine în interior și unde, dacă urcați vreo 250 de trepte, puteți ajunge până pe cupola ei, de unde se vede frumos orașul 360 de grade în jurul edificiului.

Vizavi se afla Palatul Berlinului, demolat de sovietici prin ’56. În locul său au construit o clădire tipic comunistă, pe care după reunificarea Germaniilor au demolat-o și acum reconstruiesc un palat ceva mai asemănător cu cel vechi. În fața lui se află o clădire temporară, un muzeu de fapt, dar cu un skybar la ultimul etaj, bun pentru un loc de popas.

Finalul călătoriei ar putea fi Alexanderplatz, zonă unde se află turnul de televiziune înalt de 368 de metri cu tot cu antena sa. Puteți lua liftul până la nivelul turistic. Tot în zona se află și hotelul Radisson, în holul căruia a fost construit un acvariu înalt cât întreg hotelul, așa că intrați pentru o privire.

Mai sunt și alte locuri de văzut prin oraș: East Gallery păstrează o parte din zidul Berlinului, deși bucăți din acesta puteți vedea în diverse locuri. Eu am vrut să merg și la Muzeul de Istorie Naturală, unde se află scheletele celor mai mari dinozauri din Europa, dar l-am găsit închis în acea zi. Uitați-vă pe orar și planificați dinainte.

Puteți merge și în zona Grădinii Zoologice, de unde pornesc câteva bulevarde aglomerate, dar frumoase. Am văzut și piața unde în decembrie 2016 a avut loc atentatul terorist în care un camion a intrat în mulțimea strânsă în târgul de Crăciun de acolo. Nemții nu par foarte afectați de asta, în piața respectivă se poate intra în continuare cu mașina, iar la terasele din zonă (e un fel de street food permanent acolo) era plin după-amiaza.

Dacă mergeți pentru viața de noapte și cluburi celebre, uitați-vă pe program și adrese încă de acasă.


Dacă ajungeți în Berlin, mergeți o zi în orășelul Potsdam, aflat la 20 de minute distanță cu trenul. Este un fel de Sibiu, cu străzi pietonale liniștite și o atmosferă ceva mai plăcută decât cea prea “business” din Berlin.

În Potsdam se află palatul Sanssouci, un fel de Versailles al nemților. În oraș se află palatul cu același nume, dar de fapt în acel complex se află un parc de mari dimensiuni și 3 sau 4 palate, toate vizitabile.

Potsdam este ușor de vizitat. Abonamentul de o zi din Berlin (zonele ABC) vă permite să ajungeți aici, ba chiar puteți folosi și transportul lor în comun. E un sistem foarte bine pus la punct. Uitați-vă pe Tripadvisor după localuri bune prin Potsdam.

În Berlin se află Palatul Charlottenburg. Mergeți acolo doar dacă nu puteți să le vizitați pe cele din Potsdam, care sunt mai frumoase. La Charlottenburg nu ratați aripa nouă, este mai spectaculoasă.


Deplasarea prin Berlin este simplă. Au o rețea amplă de metrou (U-Bahn), au trenuri ușoare ce duc până în periferii (S-Bahn), trenuri regionale (RE) și o rețea mare de autobuze, plus că puteți închiria biciclete sau scutere electrice. Uber funcționează în Berlin.

Sistemul de taxare este foarte simplu. Cumpărați abonament de o zi (zona AB – 7 euro, zona ABC ce include aeroporturile – 7,7 euro), validați-l în taxatorul montat de obicei lângă vendomat și intrați în orice mijloc de transport doriți. Nu au turnicheți de control în metrou sau tren sau autobuz, trebuie doar să aveți bilet valabil și validat în caz că apare un controlor.

Este un pic uimitor să cobori câteva trepte din stradă și să intri direct în metrou fără să treci prin nici un punct de taxare.

Utilizați din plin Google Maps, este conectat cu sistemul lor de transport și vă indică cele mai bune rute, când apare autobuzul sau eventuala întârziere a trenurilor.


Cafea bună: The Barn, au trei localuri în oraș. Brunch bun: Father Carpenter și Factory Girl, am mâncat bine în ambele locuri. Restaurant german bun: Augustiner, chiar în Piața Jandarmeriei, unde am mâncat un ciolan foarte bun.

Despre shaorma de la Mustafa’s am scris deja, iar lângă ei se află Curry 36, unde puteți mânca currywurst bun și ieftin (5,2 euro două bucăți, cu tot cu cartofi). Mustafa’s este atât de celebru încât are propria colecție de haine făcută în colaborare cu Diesel.


Orașul mi s-a părut rece. Sunt foarte multe sedii de firmă, toți nemții aleagă spre muncă, majoritatea clădirilor sunt birouri și majoritatea sunt construite recent, după căderea zidului. Berlin arată ca o mașinărie ce funcționează bine, dar mi s-a părut că îi lipsește o căldură pe care am regăsit-o în alte zone (chiar și din Germania), un farmec al său care să te facă să îl reții și să vrei să te întorci acolo.

N-am simțit că vreau să mă reîntorc. Sunt multe de văzut prin Berlin, dar le-am văzut și nu simt că am de ce să mă întorc. Germania are multe alte locuri pitorești de oferit, acum că l-am bifat pe acesta.


Ryanair zboară direct acolo. Noi am mers cu Lufthansa pentru că mă temeam de cine știe ce anulări sau modificări de program. Zborul a fost cu escală în Munchen la dus și în Frankfurt la întors, că așa era cea mai ieftină combinație.

Vă recomand să găsiți hotel undeva pe lângă o stație de metrou. Noi am stat în zona Oranienburger, la cel mai ieftin hotel găsit.

asus s5507

    10 comentarii

  1. Pentru ca aveam vreo 5 zile in Berlin, am decis ca intr-una din ele sa luam un Flix Bus pana in Hamburg, desi il mai vazusem o data. Mult mai frumos orasul decat Berlin. Are acel ceva care il face sa nu fie industrial.

      (Citează)

  2. Berlinul e pe lista (f scurta) de orașe unde mi-ar placea să mă mut dacă as pleca vreodată de pe unde sunt acum. E exact cum imi place mie: dinamic, modern și cu multe parcuri. Și dacă aparent e rece, oamenii compensează la greu.

    Singura problemă ar fi clima, și mai ales lipsa de lumină iarna.

      (Citează)

  3. E bine de vizitat si muzeul zidului: Berlin Wall Memorial, Bernauer Straße, Berlin, Germany.
    Cel putin berlinezi, cu care am discutat, considera ca orice tur al Berlinului ar trebui sa inceapa cu Berlin Wall Memorial.

      (Citează)

  4. Am fost in martie, pentru 5 zile si nu mi-au ajuns :))

    Planul meu era sa fac ture cu bicicleta dar era extrem de frig pentru asta. Vineri la intoarcere, chiar a nins, avionul avand si 2 ore intarziere la decolare.

    Ce am facut a fost asa: o zi turul de autobuz pentru Berlinul de West, cealalta zi turul de autobuz pentru partea de Est. Notat ce mi-a atras atentia si apoi venit pe cont propriu pentru aprofundare. Turul este hop in /hop out, poti cobori si ramane pana la urmatorul autobuz, pentru a continua turul.

    Sunt extrem de multe muzee. Extrem. Am ajuns la muzeul Berlinului de Est, la ceva muzeu in singurul buncar ramas intact (super creepy), la muzeul de la Checkpoint Charlie, la muzeul zidului (nu east side gallery – ceva mai in NE, unde au pastrat o parte mare din zid cu turnul de control)

    Foarte mare discrepanta intre est si west, vizibila dupa atatia ani.
    Foarte multe bicicilete, foarte multe masini electrice pe strada, foarte multi imigranti.

    Mi-a placut mult faptul ca te descurci cu transportul in comun foarte usor, cum ai zis si tu, un abonament si google maps si ajungi unde vrei.

      (Citează)

  5. De vizitat, cum a zis si Kendo mai sus, as adauga Berlin Wall Memorial si strada Bernauer, plus tur cu vaporasul de la Dom pana la casa lu’ madam’ Mekel.

    Restaurant testat: Restaurant Maximilians (in zona Gendarmenmarkt platz).
    Terase misto, mai ales seara: zona Hackescher Markt (de gustat Berea verde Berliner Kindl).

    Alta zona misto de restaurante si terase: Oderberger Straße.

      (Citează)

  6. Ce bine arata carnatii aia grosi. Ati luat?

    De obicei, carnatii grosi nu sunt prea apetisanti, dar cei din poza arata foarte bine.

      (Citează)

  7. Muzeul Tehnica fost foarte misto. Aveau inclusiv o sectiune destul de mare unde erau foarte multe locomotive vechi, inclusiv una cu aburi sectionata pe lungime astfel incat sa-i vezi mecanismele din interior.

      (Citează)

  8. Un review mult mai bun ca discutia din video, care mi s-a parut f. superficiala. Orasul poate parea rece, mai ales cand e innorat afara. Pentru mine e un alt oras cand cerul este albastru fata de un cer gri.

    Eu locuiesc de aproape 4 ani si imi place f. mult orasul, ofera de toate pentru toti, iar farmecul lui este dat de cartiere si strazile pline de copaci si cafenele dragute la parterul blocurilor (cartierul Prenzlauer Berg este un exemplu).

    Sunt foarte multe sedii de firmă, toți nemții aleagă spre muncă, majoritatea clădirilor sunt birouri și majoritatea sunt construite recent, după căderea zidului. Berlin arată ca o mașinărie ce funcționează bine…

    Funny pasajul asta, Berlinul este cunoscut ca orasul unde nu prea gasesti companii mari, mai mult start-upuri si in care lucurile nu merg “nemteste”. E drept ca in zonele bine conectate (centru, pe langa statiile de metrou) sunt mai mult cladiri de birouri si pare ca numai asta vezi, dar birourile sunt raspandite uniform prin oras si nu concentrate doar intr-o Pipera.

    Cum ziceam, mie imi place foarte mult orasul si ma bucur ca traiesc aici, m-a facut sa vad cu alti ochi unele locuri pe care inainte le consideram “wow”, la modul “e dragut aici, dar in Berlin este X,Y,Z si aici nu”. De ex., Barcelona, care pana acum cativa ani era pe lista oraselor unde m-as muta, acum este pe lista “poate, ma mai gandesc”.

      (Citează)

  9. Ce dor mi s-a facut de Berlin dupa reviewul tau :) Merg in Berlin an de an de prin 2011 si nu m-am saturat de el, este orasul meu de suflet.

    Eu de exemplu am optat sa stau mai mereu in cartierul Charlottenburg – pentru arhitectura si strazile mai curate – implicit locuitori. Zona de Est din pacate inca are un aer sovietic. Sau chiar si in zona turceasca (fost cartier din zona franceza – Wedding ).

    De vizitat dupa parerea mea mai merita: memorialul zidului, aeroportul Tempelhof – respective parcul dintre piste, Kreuzberg, cel mai vechi cartier – Nikolaiviertel, pietele de vechituri si nu numai – Mauerpark spre exemplu, plimbare pe Ku`damm obligatorie atat noaptea cat si ziua – cu o oprirea la cea mai veche cafenea a Berlinului – Reinhard`s, pentru petrecareti puteti opta fie pentru cluburile de gen ( all you can drink and fuck for 100E :) ), tot pentru petrecareti o plimbare seara pe Oraninenburger strasse :D , puteti sa descoperiti cladirile construite pe arhitectura National Socialista (nazista) care au mai ramas in picioare, respectiv cladirile din Berlin care inca mai ascund semnele naziste – vulturul de exemplu, iar daca aveti chef de relaxare – neaparat o zi sa o petreceti la Tropical Island :) Therme o sa vi se para o gluma est-europeana :)

    Hai ca eu deja ma uit de bilete de avion :)))

      (Citează)

  10. Scriu asta din Berlin unde sunt pentru… drace, nu mai stau sa numar, a nu stiu cata oara. Am fost prin atatea locuri, dar asta e orasul in care revin mereu. Si nu sunt oarba. Am vazut mizeria, sunt deja obisnuita ca mereu sa fie ceva defect (okay, multe chestii defecte, dar na, e un oras mare si macar e bine ca nemtii recunosc cand crapa ceva, la noi e tot cu “las-o, ba, ca merge si-asa”), dar… mereu descopar ceva nou care ma surprinde placut.

    Uitandu-ma la harta ta, primul meu gand e ca nici eu n-as reveni pentru ce e in zonele alea pe care le-ai incercuit pe harta. Poate doar in zona Hackescher Markt, mentionata de cineva mai sus.

    Disclaimer: nu sunt genul care sa vrea sa vada atractiile turistice, ba chiar in general le evit ca pe ciuma. E posibil sa ma impiedic de ceva si sa intru, uneori chiar daca e pe bani (zoo, citadela Spandau), dar nu caut in mod expres asta. De deplasat ma deplasez pentru munca si concerte cu ceva distanta fata de partile… sa le zicem administrative ale vietii. Serios, nu e bine sa te cari dracului pentru vreo patru saptamani de cateva ori pe an si sa scapi de sters praful, de asteptat la cozi si alte chestii de gen?

    In fine. Ce mi-a placut mie pana acum la orasul asta.

    E ieftin. In comparatie cu mare parte din restul Germaniei, Berlinul e ieftin. M-am carat rapid din Hamburg fix din motivul asta. Plus ca Hamburg mi s-a parut mizerabil si creepy, cel putin in zona in care am fost eu (St. Pauli/ Reeperbahn/ centru) – plin de oameni ai strazii, plin de cersetori insistenti (macar bine ca nu si agresivi).

    Concertele. Berlinul are o oferta atat de bogata incat mereu regret ca n-am mai stat cateva zile in plus ca sa mai strecor un concert sau doua.

    Transportul de noapte. Nu e fain sa nu-ti faci griji pentru ora ultimului autobuz?

    Sunt unele zone chiar foarte placute pentru plimbari de seara/ noapte.

    Dupa cum mentioneaza Nick mai sus, Charlottenburg, acolo am stat mai mereu pana in vara asta si m-am simtit mereu excelent (ma rog, exceptand faptul ca am stat in apropierea Upper West fix cand era construita monstruozitatea, asa ca imagineaza-ti taraboiul si praful). Plumbari pe Ku’damm (unde poti sa gasesti de exemplu un magazin cu ciocolata, Leysieffer, in care am intrat pentru prima data pentru ca mi s-a parut ca numele aduce putin a Lucifer si de ce sa nu vedem cum e ciocolata dracului), la zoo…

    Daca vrei sa vizitezi ceva interesant in zona, poti incerca Glockenturm. Mai la vest, ai citadela Spandau, care chiar merita vizitata.

    In vara asta am ajuns pentru prima data in Reinickendorf, mai precis Tegelort. Si mi-a placut la nebunie. Zona e absolut superba (asta e vederea din statia de autobuz aflata la 160 de metri de hotelul in care am stat) si am iesit la plimbare pe malul lacului in fiecare seara in care n-am fost la vreun concert.

    Acum stau in Kreuzberg, pe langa Viktoriapark, iar vederea de la cascada chiar arata bestial!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus