un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Brico Depot lansează un catalog special cu produse de încălzire (și câteva sfaturi despre asta) (p)

10 Sep 2018  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

9 comentarii

Știi că vine vremea rece nu pentru că a început oficial toamna, ci pentru că nimeni nu mai vorbește despre aer condiționat, ci despre centrale termice. Pe principiul “fă-ți vara sanie”, ar trebui să vă grăbiți dacă intenționați să vă montați o centrală sau să schimbați caloriferele prin casă.

Pentru cei care au nevoie de ajutor, Brico Depot a lansat un catalog special numit #AdioFrig (îl găsiți aici), cu o gamă de produse pentru încălzirea oricărui tip de locuință. Au acolo centrale termice, calorifere și toate accesoriile necesare instalării lor, boilere, radiatoare, aeroterme, șemineuri și alte produse necesare păstrării unei temperaturi confortabile în casă.

Ca de obicei în astfel de articole, prefer să vă spun ce-am învățat din experiența proprie sau ce-aș face eu dacă aș plănui o îmbunătățire de acest gen a casei.

Centrala termică: pe gaz, nu electrică. De bine, de rău, prețul gazului este la un nivel mai jos decât al energiei electrice și probabil așa va rămâne încă o vreme. Luați un model cât mai eficient dpdv consum. Ferroli Divacondens E este un punct bun de pornire, dar gândiți-vă și dacă nu vă atrage o centrală “smart”, pe care să o puteți controla din telefon astfel încât să porniți încălzirea când sunteți în drum spre casă. Sună bine tehnologia asta, dar se potrivește doar anumitor tipuri de clienți.

Caloriferele: eu am mers pe unele din aluminiu când am înlocuit anul trecut în toată casa instalațiile. Motivul? Arată mai bine decât cele de oțel și sunt mai rezistente în timp. Mulți vă vor spune că fonta este cea mai bună soluție pentru încălzire, dar nu sunt de acord: fonta se răcește mai greu, dar se și încălzește mai greu, sunt scumpe și foarte grele.

În general, orice tip de calorifer va încălzi bine casa, așa că vă recomand să le alegeți în funcție de aspect (pentru că sunt foarte vizibile în orice cameră), garanție, grosimea materialului și astfel de lucruri, lăsând în urmă sfatul din popor “fonta e sfântă”. Mai important este să nu vă zgârciți la accesorii: cumpărați cele mai bune robinete (și faceți-vă un obicei să le închideți și deschideți o dată pe lună – eu am un reminder setat în telefon cu asta), puneți câte unul pe tur și pe retur și montați aerisitoare.

Mulți oameni vor o soluție simplă și rapidă pentru încălzirea casei și apelează la radiatoare electrice sau aeroterme. Iată părerea mea și despre acestea, dar cu următoarea mențiune: toate încălzesc la fel de bine, transformând cam toată puterea electrică în termică, dar diferă mult modul în care transferă “căldura” și au diverse avantaje și dezavantaje.

Radiatoare cu halogen:

  • Avantaje: sunt portabile, ușor de mutat dintr-o cameră în alta, transferă rapid căldura spre “țintă”.
  • Dezavantaje: nu încălzesc aerul din cameră, ci mai degrabă direct obiectul spre care sunt ațintite (persoana de pe canapea, de exemplu).

Aeroterme:

  • Avantaje: sunt portabile, ventilatorul mișcă aerul cald prin cameră.
  • Dezavantaje: pot ridica praful, ventilatorul face un mic zumzet.

Calorifere electrice:

  • Avantaje: au termostat reglabil și pot funcționa singure inclusiv noaptea, rămân calde multă vreme după oprire.
  • Dezavantaje: sunt grele și dificil de mutat, că nu prea au mânere (deși cel de mai jos pare să aibă); nu vrei să le atingi când sunt fierbinți.

 

Noi am avut de toate și am păstrat caloriferul, că mi s-a părut soluția cea mai bună. Indiferent ce alegeți, luați o unitate cât mai puternică și cu suport sau roți solide.

Visul meu este să am un șemineu. Probabil sună ciudat, dar de câte ori am stat în preajma unuia mi-a plăcut foarte mult dansul luminii calde pe care o degajă focul, jarul roșiatic și zgomotul lemnelor ce ard în interior.

Nu vreau musai unul integrat în perete (că nu am portret de familie de pus deasupra), accept și din acela metalic (cum se numește acest tip?), câtă vreme se integrează bine în design-ul camerei (de asta e încă un vis, probabil la casă am putea pune așa ceva, la apartament nu).

 

Momentan mă preocupă alt proiect. Aș vrea un calorifer în baie, că nu avem pentru prosoape, și sper să găsesc unul mic și electric (cele de aici sunt cam mari, eu vreau doar să usuc prosoapele, nu să încălzesc musai și baia). N-am priză în baie, dar să presupunem că aș putea trage un fir prin tocul ușii până la cea de pe hol.

Aș căuta și un soi de convector pentru prosoape, așa cum sunt acele instalații de la Therme ce suflă aer cald spre prosoapele ce stau deasupra lor pe suportul standard. Mă voi duce cândva în cercetare prin magazine.

Catalogul Brico Depot este disponibil și în aplicațiile lor de iOS şi Android, apropo, în care sunt incluse și tot felul de unelte și utilitare pentru meșterii amatori (calcul suprafețe, convertor unități șamd).

    9 comentarii

  1. Deci cu tehnologia la încălzire tot ca pe vremuri suntem.
    Exista centrale electrice dar sunt scumpe și curentul te îndoaie.
    Orice altceva are dezavantaje multe.

    Dar am făcut dload la app, sa fie fericiti cei de la PR

      (Citează)

  2. Cel din foto nu e șemineu, e o sobă cu geam și atât. :)

      (Citează)

  3. merge si centrala dumb cu termostat destept. eu am un tado si cand vede ca toate telefoanele inregistrate s-au indepartat de casa ucide centrala.
    seara, cat stau in trafic se apuca cu juma de ora inainte sa ajung si incalzeste casa. cand plec peste weekend nu mai am grija ei, desi o pot controla si de la distanta.

    Anul asta vreau sa-mi iau si capete termostatice pt fiecare calorifer, sa pot seta temperaturi diferite pe zone (camere). E un pic de investitie, dar confortul e mult mai mare.

      (Citează)

    • eu inca nu sunt lamurit cu utilitatea unui termostat smart, desi am un sistem smarthome acasa, adica sunt interesat de problema.

      mai precis, atat timp cat programul zilnic al familiei este relativ stabil, nu e nevoie de un termostat smart ca sa opresti/pornesti centrala, ca asta face orice termostat.
      faptul ca il poti controla de la distanta daca ai uitat sa-l setezi pe temperatura mica inainte sa pleci pentru mai mult timp e simpatic, dar nu merita banii.

      mai are si alte avantaje? ca poate nu stiu eu.

      in schimb, capetele termostatice la fiecare calorifer sunt intr-adevar foarte folositoare, eu de exemplu am camere care se incalzesc diferit si in unele era prea cald, asa ca am rezolvat aceasta problema; sigura chestie e ca am luat unele programabile/ complicate si fac zgomot cand inchid/ deschid, iar unii ar putea fi deranjati, deci cautati un model silentios.

      de asemenea am mai facut o automatizare, in sensul ca am mai instalat inca un termostat la centrala, asa ca acum am doua – unul e in living si controleaza temperatura ziua, celalalt e in cel mai friguros dormitor si controleaza temperatura noaptea – works like a charm si am redus si factura cu vreo 20%, pentru ca nu mai incalzesc dormitoarele pe baza temperaturii din living.

      cele 2 termostate sunt instalate in paralel, daca va intrebati cum am facut;
      cel din living e setat pe 23 de grade ziua si 5 grade noaptea iar cel din dormitor invers.

        (Citează)

    • well, ai zice ca programul e fix si n-ai nevoie, dar nu prea e asa. sunt zile in care careva ramane acasa, bolnav sau cu copilul bolnav. alteori ajungem toti tarziu. in weekend pleci sau nu pleci. chiar daca poti prevedea in mare programul, finetuningul ajuta binisor la economie. Eu platesc la casa gazul mai putin decat ai mei la apartament, si centrala mea e de 35kW, ei au de 24.

        (Citează)

  4. Exista vreo solutie de control a centralei astfel incat capetele termostatice sa comande oprirea centralei atunci cand toate capetele instalate ajung la temperatura setata individual ?

      (Citează)

    • cu siguranta exista, dar daca instalatia termica exista deja, poate fi complicat sa instalezi o asemenea solutie, adica cel mai bine e sa gandesti instalatia de la inceput.

      insa nu cred ca ai nevoie de o solutie integrata, pentru ca poti obtine cam acelasi rezultat daca pui termostatul in camera cea mai friguroase si daca ai capete termostatice la fiecare calorifer.

        (Citează)

  5. temperatura in camere se regleaza din retur, aruncati termostatatele, in apartament is inutile

      (Citează)

  6. Poți pune in baie calorifer obișnuit pentru prosoape, cu apa, și îi montezi rezistenta electrica. Avea Romstal, se înșurubează in locul unui “dop” al caloriferului.

    https://www.romstal.ro/kit-rezistenta-electrica-cu-supapa-si-teu-pt-calorifere-putere-variabila-300w-p35338.html

    Dacă vrei șemineu, la apartament merge unul cu bioetanol. Nu se compară cu focul de lemne dar e cu flacără. Bioetanolul a ajuns 12 lei litrul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus