un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Unele locuri de pe Pământ ar trebui abandonate

9 Aug 2018  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Am văzut pe National Geographic un reportaj despre deșertul Danakil din Etiopia, un loc ce pare îngrozitor din toate punctele de vedere: temperaturi de 50 de grade ziua, pământul este copt de căldură, există izvoare sulfuroase și chiar și un mic vulcan ce-au creat în unele locuri un aspect aproape extraterestru. Iar în acest loc, în aceste temperaturi, sute de oameni vin zilnic pentru a colecta blocuri de sare pe care le vând apoi probabil pe bani de nimic.

Episodul era narat de un tip ce părea că stă să leșine la fiecare pas. La finalul zilei spunea că a băut 10 litri de apă și tot nu face față. Omul a stat și a filmat pe acolo, în timp ce etiopienii culegeau de pe jos blocuri mari de sare (cred că acolo întreaga scoarță este din sare) pe care le cioplesc cu un soi de topor, le taie la niște dimensiuni știute de ei, le leagă de cămilele din caravană și apoi le transportă, vreo 50 de kilometri prin deșert într-o călătorie de mai multe zile, până la un oraș apropiat.

Un miner taie cam 200 de blocuri de sare. Pentru fiecare bloc primește cam 5 cenți.

E greu de zis într-un text ce arăta acel episod și nici nu l-am găsit pe Internet. Am găsit câteva imagini:

Deșertul arată cam așa:

Iar minerii lucrează într-un astfel de mediu:

În unele zone, izvoarele sulfuroase și diversele substanțe din sol au creat un astfel de peisaj:

Uitați câteva articole bune aici, aici și aici și aici, cu mult mai multe fotografii.

Ce vreau să zic este că oamenii aceștia fac de multe generații acest minerit de sare. Pe vremuri o fi fost nevoie, că lipsea comerțul modern și fiecare regiune se descurca după cum putea. Dar în zilele noastre?! Atâta efort pentru sare?!

Și nu zic să le ducă cineva sare din altă parte și acei oameni să rămână fără unica lor sursă de venit. Aia nu e viață. Toată zona ar trebuia abandonată, oamenii mutați, cu cățel și purcel, și luați de acolo. Nu ai motive să trăiești acolo, nu când alte părți ale planetei sunt paradis tropical.

asus s5507

    24 comentarii

  1. Din fact: De unde crezi că vine cuvântul “salariu”?

      (Citează)

    • Solda soldatilor romani era platita in sare sau echivalent, daca tin minte corect.

      250$ pe luna nu e venit rau, mai ales pentru o tara ca Etiopia.

        (Citează)

  2. Lasă că încet și sigur sunt abandonate astfel de zone. Nu vezi că din ce în ce mai mulți se “refugiază” în Europa de la an la an?

      (Citează)

    • Parca vad ca si tu ai macar o ruda sau prieten plecata din tara pentru o viata mai buna dar te legi de unii ce fug de razboi si foamete.

        (Citează)

  3. Ăștia sunt ca elefantul acela care stă priponit cu un lanț legat de picior, deși ar putea oricând să-l rupă. De ce nu o face? Pt că e legat așa de mic. Și de atunci el știe că n-are cum să scape. Acum e resemnat și nu mai încearcă.
    Așa au apucat și oamenii ăștia vremurile. Se bucură că au sarea aia și cred că nu s-ar descurca fără.

      (Citează)

  4. mmnu. Oamenii merg dupa bani.

    Bourdain povesteste ca a lucrat intr-o bucatarie care era organizata asa – deoparte un sir lung de tigai pe foc puternic, de cealalta parte oale care fierbeau. Bucatarii in mijloc, pe un culoar subtire. Cand cate unul lesina, ca lesinau toti, era tras deoparte si altcineva intra in locul lui.

    https://roxanamchirila.com/2018/08/06/cartea-de-azi-editia-mac-gregor-kitchen-confidential-de-anthony-bourdain/

    America, anii 70.

      (Citează)

  5. Gaelex:

    250$ pe luna nu e venit rau, mai ales pentru o tara ca Etiopia.

    250$?!? Mai calculeaza o data si-o sa-ti dea “doar” 10$. Cum ziceai ca e venitul, multumitor?!?

      (Citează)

  6. Și unde exact ar trebui mutați toți acești oameni? Nu știu exact câți sunt, dar mutarea unei întregi comunități nu e chiar simplă, și cel mai probabil o parte din ei nici nu vor dori să plece.

    Da, viața lor e mai grea decât ne putem noi imagina, dar nici mutatul cu forța pentru că “așa e mai bine” nu e o soluție grozavă.

      (Citează)

    • Eeee, cum unde, nu auzi că sunt în lume gramada de paradisuri tropicale? Și toate sunt goale, neocupate de nimeni, așteptând să fie aduși acolo imigranți din alte zone. Plus că în Europa e răcoare, nu sunt decât vreo 550 de milioane de oameni, mai incap 2-300 de milioane lejer și am fi niste criminali egoiști daca nu i-am muta aici.

        (Citează)

  7. Salut Radu,

    Am un amic ce a fost in India unde se sclavagea la fel pentru o resursa de nimic . Oameni ce taiau lemne cu unelte improvizate / il ciopleau si il transportau 50km. Tipu a intrebat de ce nu aduc ceva modern ca in 3 zile iau lemn cat faceau aia in 5 ani. Raspunsul a fost : si ei ce fac dupaia ? le trebuie o ocupatie. La fel ca si mai sus. Daca nu mineaza sare si sunt dusi la oras incep sa le vina idei de jihad / cum nu mai respectam cuvantul lui Alah cum nush ce… si pac se strica pacea. Nu mai bine munceste toata ziua si e prea ocupat cu probleme meta-fizice?

      (Citează)

  8. Eu stiam ca sarea retine apă, dar nu vad nici o băltoacă pe acolo. Încă un mit spulberat….sau e fake?

      (Citează)

  9. Atat de amarati pe cat sunt tot au o nataliatate de 4.6 pe femeie. De notat ca IQ mediu de 69.

      (Citează)

  10. “Atâta efort pentru sare?!” – wait, what?
    Sau crezi ca sarea e buna numa in farfurie?

    confirm. in bucatarie e destul de greu. Cald. Stres. brrr

      (Citează)

  11. GabrielG:
    4, stai jos.

    4 e prea mult. 2 cu indulgenta!
    Cezar: vorba cu ”sarea reține apa” se refera la sarea și apa din organism, într-un corp viu. Daca de exemplu ai sa treci pe regim alimentar desodat ai sa constați că in 2-3 zile ai scazut in greutate semnificativ. E valabilă și reciproca: consumă sare in exces si ai sa cresti in greutate rapid, doar prin acumulare de apa in organism. Este un mecanism complex la nivel celular care nu are corespondent direct in mediu natural. Si nu confunda cu clorura de calciu care atrage apa din mediu pana de autodizolvă.

      (Citează)

  12. Gaelex:
    Solda soldatilor romani era platita in sare sau echivalent, daca tin minte corect.

    250$ pe luna nu e venit rau, mai ales pentru o tara ca Etiopia.

    250$ pe luna e venit bun si in multe tari din Estul Europei, nu doar in Etiop

      (Citează)

  13. Radu: ai o inteligentă peste medie, ai cunoștințe tehnice mult peste medie, scrii lejer, natural, esti ușor de citit (de aceea ai și mulți cititori) dar in continuare dovedesti mari lacune pe parte de sociologie, psihologie socială și individuală. Si in acest post și in altele (cu depresia, cu jocul care va vindeca dementa, cu alertele la cutremur) se observa o superficialitate în a judeca oamenii. Știi vorba aia celebră ”dacă nu au pâine să mănânce cozonac”, cam așa ai tras-o și tu aici.
    Pentru că îți place să citești ce-ar fi ca să mai reduci din beletristic (ca SF să zicem) și un timp să citești cărți de sociologie, psihologie și chiar psihiatrie. Ce zici?

      (Citează)

  14. teo:
    intamplator in etiopia sunt crestini…

    Informație greșită. În zona Dallol sunt musulmani în procent de 95%. Țara nu este exclusiv creștină, sunt zone și zone. Islamismul reprezinta cam o treime din țară.

      (Citează)

  15. Andrei Potorac

    11/08/2018 la 12:33 AM

    Astronauti si trimisi pe Marte. :)

      (Citează)

  16. Cum sa abandonezi bunatate de terenuri? Pacat de ele!
    Stiu eu un fost birtas teleormanean cu mustacioara care s-ar acomoda acolo de minune. Poate ar fi o idee sa fie ajutat (saracul!) sa se mute acolo.
    Numa zic!

      (Citează)

  17. Ce rude, ca e plecat chiar el! :))

    Iulian:
    Parca vad ca si tu ai macar o ruda sau prieten plecata din tara pentru o viata mai buna dar te legi de unii ce fug de razboi si foamete.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus