un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Threadripper 2990wx este disponibil la precomandă pentru cei ce-au câștigat la Loto

20 Aug 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

A doua generație a procesoarelor AMD Threadripper a apărut la precomandă, iar prețurile sunt ușor surprinzătoare pentru cei ce aveau impresia că produsele AMD sunt mai ieftine: procesorul 2990wx costă 8.499 lei. Mai ieftin decât concurența, dar nu ieftin.

Este fabricat în tehnologie de 12 nm, are 32 de nuclee fizice și în total 64 de threaduri, rulează la 3 GHz și urcă în turbo până la 4,2 GHz. Este primul procesor de desktop-uri cu 32 de nuclee, apropo, recordul anterior fiind un Intel Core i9-7980XE cu 18 nuclee. 2990xwx are și 64 de canale PCI-Express, pe când i9-7980XE are doar 44.

Puterea disipată este de 250 wați, așa că este nevoie de un sistem de răcire performant. Un review pe Anandtech arată că, la viteze turbo, consumul procesorului poate urca spre 500-600 wați. Sunt curios cât ar consuma un sistem construit cu un astfel de Threadripper 2 și câteva plăci video performante și de unde cumperi o sursă capabilă să le susțină.

În practică, prea multe nuclee chiar pot fi “prea multe”. Unele sunt conectate direct la memorie, altele nu, ceea ce uneori introduce latențe. Utilizarea tuturor în același timp poate fi problematică, iar scalarea performanței nu este liniară (deși vorbim de o performanță foarte, foarte ridicată, în caz că nu era clar). Dacă vă uitați la benchmark-urile din review, Intel iese de multe ori în față.

Chiar și așa, în lumea procesoarelor pentru desktop-uri super performante, 8.500 de lei nu este vreun record. Prețul este sub Core i9-7980XE cu aproape 1.000 de lei, probabil cel mai apropiat concurent. Că veni vorba de prețuri de procesoare, PC Garage listează Intel Xeon E5-4650 la 21.900 lei, iar AMD Epyc 7601 la 25.000 de lei, deși acestea sunt pentru servere.

Prețurile de acest nivel mă distrează un pic, având în vedere că cineva se întreba recent, la alt articol, cum de a ajuns un PC de gaming de 4000 de lei să fie considerat “de buget”. Iată cum! Ce-i drept, activitatea desfășurată pe acel PC ar trebui să genereze o mulțime de bani pentru a justifica investiția în astfel de componente.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Asta procesor pentru ce naiba e bun? Adica, in ce situatii ai da 8500 de lei pe un procesor?

      (Citează)

  2. Probabil la render farms s-ar preta – mă gândesc la alea de 25000 lei, că 8500 nici nu e mult pentru o afacere care produce cât de cât (normal, dacă ai ceva de câștigat cu atâtea nuclee).
    Acum nu trebuie să-și ia toți gamerii așa procesoare, la fel cum n-o să-și ia toți fotografii un DSLR (Hasselblad) de 35000$.

      (Citează)

  3. Am testat si eu unul. Nu duce ultima versiune de Minesweeper. Are lag mare.

      (Citează)

  4. Editare video FTW

      (Citează)

  5. Crapă excelurile de peste 100mb și cu asta oare?

      (Citează)

    • Dacă ai probleme cu Excel-urile mari, asigură-te că ai instalat versiunea pe 64 de biți a Office. Implicit se instalează cea pe 32 de biți, dacă nu mă înșel.

        (Citează)

  6. Eu am un procesor Xeon E5-2630 cu 10 core (20 threads) si nu sunt hotarat daca sa-mi construiesc un PC in jurul lui sau sa merg pe un i7 seria 8. Din ce m-am documentat, sunt foarte putine aplicatii care folosesc mai mult de 4 core, iar a doua caracteristica importanta aici e frecventa (i7 seria 8 sta mai bine). Folosesc PC-ul pentru aplicatii Adobe (toata suita) + Corel Draw + games.
    Daca la 10 core iti pui intrebati de genul asta, ce poti face cu 32 core? Stie cineva o aplicatie care foloseste toate aceste nuclee (exceptand virtualizarea)?

      (Citează)

  7. @Valentin:
    Programele din suita adobe folosesc toate nucleele, daca au de ce.
    Problema e ca de la 8 core in sus e foarte probabil sa ai o limitare in transferul de date in si din memorie, ca nu foloseste nimeni procesoarele atat de intens matematic/logic incat sa aiba un cap limit pe acolo.

    Tine partial de modul de utilizare si partial de modul cum programele aplica diverse filtre, fie ca vorbim de editare grafica/ video, fie ca vorbesti de jocuri si alte taskuri.

    Pentru fiecare runda de procesare succesiva unde aplici o operatie la tot bancul de date ( fisierul tau incarcat in memorie) , dupa care urmeaza alta runda, ai lucru cu memoria RAM.

    Daca ai 32 de core si n-ai destula viteza de transfer a RAM-ului s-ar putea sa nu observi nimic de la 8 core in sus, pentru ca paralelizarea asta nu-i independenta ( exceptand virtualizarea si programe diferite in multitasking), exista ceva cascada de evenimente si unele task-uri asteapta dupa altele. Degeaba se aloca 32 de procese, daca ce-a mai mare parte din timp mai mult de jumatate asteapta dupa celelelalte. Cand te uiti la utilizare o sa ti se para ca softul respectiv nu stie sa foloseasca toate nucleele cand de fapt nu prea poate ajunge s-o faca.

    Asa ca daca dai 10,000 de lei pe un procesor ca asta si-l pui pe o placa mai mainstream asa nu faci mare branza. Nu-mi dau seama cat ar trebui sa overclockezi memoriile alea ca sa faci diferenta.

    Dupa mintea mea, iesi mai bine ca performanta daca cumperi o placa cu 2 X CPU, de exemplu ASUS Z10PE-D16 ( dar nu numai) , si plantezi doua procesoare mai ieftine cu suport pentru 4 canale de memorie fiecare . Poa’ sa fie i7 6900K cu 8 nuclee sau 16 threaduri, dar cred ca la fel de bine i7 6850K cu 6 nuclee.

    Daca aduni nucleele, frecventa maxima de procesare si frecventa per canal de meorie ti-ar iesi ca procesorul ala cu 32 nuclee se descurca mai bine, problema e in ce conditii. Ca mi-e greu sa cred ca folosesti doar programe care fac calcule complexe pe seturi mici de date care nu necesita transport prea mare in si din RAM.

    Iar daca descoperi ca esti limitat de memorii sau de canalele de transport date, cum se intampla destul de des, poate-i o buna idee sa ai 8 canale deservite de 2 controlere in loc de 4 deservite de 1.

    Am un AMD FX-8150 cu 8 nuclee la 3.6 Ghz cumparat cand era bunica fata, in vremea in care credeam in prostii din astea brute cu numar de nuclee si megahertzi pe un procesor. In StarCraft se misca, cu 2 placi Radeon R9 270X 256bits overclockate, care consuma fiecare vreo 250 de watti, SEMNIFICATIV mai prost decat laptopul cu 4 nuclee/ 8 threaduri – 6700HQ 2.5-3.6 Ghz, cu o placa video de laptop, evident nVidia 940MX 64 bits .
    Si la alte taskuri, cu exceptia catorva, care chiar tin de putere bruta CPU tot laptopul se misca mai bine.
    In full load desktopul scoate fum si flacari, consuma vreo 650 de watti, de nu poti sa stai langa el, iar laptopul vreo 65 maxim 70.

    Diferentele sunt in placile de baza, cea de desktop, a doua e o mizerie mainstream , ca prima s-a ars, tehnologii cu controlere de memorii mai bune si DDR3 vs DDR4, intel vs AMD, nvidia vs AMD

    End @.

    Pe scurt, eu mi-as pune problema altfel, acum cand nu mai am 25 de ani. Ba, au scos omuletii astia un procesor pe care il marketeaza ei cel mai tare din parcare. Bravo lor! Costa cat un rinichi, dar ce altceva mai e pe piata care sa ii valorifice potentialul ala glorios. Nimic deosebit?
    Pai atunci hai sa vad la ce aplicatii imi foloseste doar un procesor superbengos, langa alte chestii mai mult sau mai putin comune, incat sa merite diferenta de pret.

    Si da, daca 4000 de lei e un calculator de jocuri “entry level”, cred ca traim intr-o lume care nu se raporteaza corect la realitate. De aia cele mai multe jocuri nu-s jucate de mai nimeni.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus