un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Review de SSD: ADATA Gammix S11 tip NVMe, un model performant

30 Aug 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Gammix S11 este, după cum spune site-ul ADATA, our fastest SSD to date. Testele mele confirmă acest lucru, fiind în topul general al doilea cel mai rapid SSD testat. Puteți intui de aici că este un SSD de format M.2 și interfață NVMe, iar seria urcă până la 3200 MB/s citire și 1700 MB/s scriere.

Specificații ADATA XPG Gammix S11:

  • disponibil în 240, 480 și 960 GB
  • format M.2 2280, interfață PCI Express x4 prin NVMe 1.3
  • oficial până la 3200 MB/s citire, 1700 MB/s scriere
  • oficial până la 310.000 IOPS citire și 280.000 IOPS scriere aleatoare
  • memorie 3D TLC cu 64 de straturi
  • MTBF 2 milioane de ore

Preț: pentru 480 GB, în jur de 625 lei la PC Garage și eMAG. Modelul ADATA SX8200 este în jur de 600 de lei.

Eu am testat modelul de 240 GB, care-i mai lent, fiind oficial cotat la 3.200 / 1.200 MB/s și 200K/240K IOPS. Performanța crește odată cu capacitatea SSD-ului.

CUM ARATĂ

Gammix S11 este o plăcuță de format M.2 2280, adică lățime 22 mm și lungime 80 mm, iar ce-i special la aspectul său este radiatorul roșiatic montat pe una dintre părți.

Nu doar că ajută un pic la răcire (SSD-urile de acest tip ajung la 70, poate și 80 de grade C în sarcină, din ce-am observat eu), dar arată și bine, pe măsura gamei XPG, care este cea de gaming/performanță a companiei ADATA. Am spus că ajută “un pic” deoarece nu mi s-a părut un heatsink adevărat, cu un contact ferm cu întreaga suprafață a controllerului și memoriei, așa că randamentul său nu este foarte mare.

TEHNOLOGIA

Memoria, fabricată de Micron, este de tip 3D TLC, adică triple-level cell, adică 3 biți per celulă de memorie. Nu-i cea mai rapidă, dar este cea mai populară din SSD-urile pentru care nu trebuie să-ți vinzi un rinichi.

Controllerul este un model mai nou de la Silicon Motion, numit SM2262. Este un model quad-core, are algoritmi de corecție a erorilor, 8 canale de memorie și alte specificații moderne. Poate face și SLC Caching, adică folosește temporar o parte din spațiul liber al SSD-ului pentru a scrie într-un mod mai rapid datele (cu un singur bit de celulă), obținând un boost de viteză pentru majoritatea transferurilor uzuale.

Dacă vă uitați în fotografia de mai sus, pe PCB stă scris undeva SX8200, numele unui alt SSD fabricat de SATA. SX8200 este identic cu Gammix S11, dar fără radiatorul roșiatic; dacă găsiți SX8200 la un preț bun, luați-l pe acela.

REZULTATELE TESTELOR

Cum testez: folosesc o placă de bază Asus Z170 Premium, procesor Core i5-6600 Skylake, 32 GB memorie RAM, Windows 10 cu toate update-urile la zi. Toate programele consumatoare de resurse sunt oprite, conexiunea la Internet este dezactivată. Pentru transferul de fișiere folosesc un disc virtual în memoria RAM (de asta am 32 GB) și comanda robocopy /e /j /nfl /np. Pentru teste sintetice folosesc programele numite în review, iar testele variabile le fac cu IOmeter cu configurație proprie.

TRANSFER DE FIȘIERE

Am testat folosind următoarele pachete:

  • un film de aproximativ 9,01 GB într-un singur fișier.
  • folder cu fotografii, 3,47 GB în 631 fișiere.
  • folder cu diverse cărți și alte documente, 5,2 GB în 13.725 fișiere organizate în 6.771 foldere.

Acestea solicită SSD-ul și cache-ul său în diverse moduri. De exemplu, transferul de fotografii folosește din plin mecanismul de caching și de aceea rezultatele sunt foarte bune, în timp ce un transfer secvențial de durată va satura acest mecanism și ulterior viteza va scădea.

Sunt rezultate foarte bune, apropiate de limitele teoretice ale SSD-ului. Ca timp total de transfer (scris toți cei 17 GB și apoi citiți) avem următorul clasament:

Nu vezi toată ziua un SSD de 240 GB depășind unul de 500 GB, mai ales un Samsung 960 EVO, care-i un model foarte performant.

În medie, vitezele de transfer pentru tot pachetul au fost următoarele:

PC MARK 8 STORAGE TEST

PCMark 8 de la Futuremark este un program de benchmark ce include și testarea stocării interne. Face asta simulând, timp de vreo două ore, tot felul de operațiuni în programe cunoscute de tip office sau editare și chiar și jocuri, un test care măsoară foarte bine performanța real-world a SSD-ului.

Nu obține viteze maxime, dar prezintă un scor de performanță reală ce uneori are mai multă relevantă decât testele sintetice pe care le fac ulterior.

Și aici Gammix S11 se clasează foarte bine, depășind Samsung-ul de capacitate mai mare.

TESTE SINTETICE

Acestea le fac cu IOmeter, un program scrie și citește după scenarii definite de mine pe SSD, folosit cam de toată lumea pentru a vedea performanța în diverse moduri de accesare a unității. Scopul lor este să streseze SSD-ul în anumite moduri pentru a vedea când se comportă bine și când nu.

Scrierea și citirea secvențială arată viteze constante aproape pentru toate mărimile de blocuri de test, ceea ce este o veste bună:

Gammix S11 are și performanță constantă indiferent de lungimea cozii de comenzi:

Iată cum se compară cu alte SSD-uri. Rezultatele mi se par foarte bune, Gammix S11 își dovedește clasa:


IOPS înseamnă operațiuni de intrare-ieșire pe secundă și se măsoară folosind blocuri mici de 4 KB și accesări aleatoare, în diverse părți ale memoriei, tocmai pentru a stresa la maxim controllerul. Testele arată că ne apropiem de rezultatele teoretice oficiale.

Iată cum se compară cu alte SSD-uri testate. Samsung este mai bun pe cozi mai mari (dar rețineți că este graficul versiunii de 500 GB, pe când Gammix S11 este de 240 GB), dar pe scriere rezultatele sunt asemănătoare:


TESTE BENCHMARK

Programele sunt disponibile gratuit, le puteți utiliza și voi pentru a compara unitatea cu ce aveți pe acasă.

CrystalDiskMark 5

Anvil Storage

AS SSD

HD TUNE

Observați pe scriere cum scade viteza după ce mecanismul SLC Caching se saturează. Oricum, performanța este bună, saturarea aceea apare după un timp lung de scriere secvențială, iar în practică nu cred că va scrie cineva dintr-un foc atât de multe date încât să umple cache-ul controllerului.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Performanță mare la un preț decent.
  • Garanție 5 ani.
  • Radiatorul are mai degrabă rol decorativ.

CONCLUZIE

ADATA XPG Gammix S11 este un SSD foarte performant, cu rezultate apropiate de modelul Samsung 960 Evo, care însă costă mult mai mult. Prin urmare, dacă vreți un SSD de acest tip, Gammix S11 pare a fi o alegere foarte bună în acest moment. Ba chiar, ca veste bună, nu uitați că există ADATA SX8200 cu același controller și aceeași memorie, dar fără radiator roșu și la un preț un pic mai mic.

În clasamentul general, Samsung stă mai bine, dar compar mere cu pere: o unitate de 500 GB este oricum mai performantă decât una mai mică din aceeași serie, așa că priviți-l orientativ. Nu știu dacă Gammix S11 de 480 GB ar depăși scorul lui Samsung 960 EVO și probabil nici nu vom afla, că am testat ce mostră au avut și ei.




Preț: pentru 480 GB, în jur de 625 lei la PC Garage și eMAG. Modelul ADATA SX8200 este în jur de 600 de lei.

Cele mai recente SSD-uri testate:

asus s5507

    5 comentarii

  1. Interesant review-ul, multumesc pentru postare.

      (Citează)

  2. 568 acum :)

      (Citează)

  3. Well, radiatorul ala poate ajuta cand M.2-ul este fix langa placa video, la destule multe placi de baza asa au gasit de cuviinta sa faca producatorii.

    De asemenea, trebuie sa fii atent la ce placa de baza ti-l iei, nu toate au suport pentru NVME si unele dintre cele care au, stiu doar pana la 2x ca viteza.

    SSD-ul acesta este 4x, deci trebuie imperecheat cu placi de baza care pot stoarce toata viteza din el.

      (Citează)

  4. Maestre, eu tot incerc sa-mi mai iau un SSD pentru laptop de ceva vreme. Am deja unul, un Samsung mai vechi, pentru Windows, dar am doua slot-uri, fiind un laptop de gaming.

    Pusesem ochii pe un 960 Evo de la Samsung, dar imi tot aparea seria asta A-Data la recomandari (si cu ceva oferte destul de bune, daca stau sa ma gandesc). Sincer, eram si sunt inca putin reticent, dar fiindca nu stiu cum se descurca in timp.

    Tu ai mai pastrat jucaria si dupa teste? Ai sesizat ceva semne de avertizare in verificarile ulterioare?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus